ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ Η «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ»!

Φοιτητικό πανό στην απεργιακή Πρωτομαγιάτικη Πορεία που οργάνωσαν από τα Προπύλαια στα Βουλή πρωτοβάθμια σωματεία. (Φωτο Ε.Α.)

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ! ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΙΟΝΙΣΤΕΣ!

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!

Φοιτητές στη Γενική Απεργία 16 Μάρτη 2023. (Φωτο Ε.Α.)

Στις χτεσινές φοιτητικές εκλογές με μεγαλύτερη συμμετοχή από πέρσι, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παράταξη της χούντας Μητσοτάκη, γνώρισε μεγάλη ήττα (26%) και πρώτη δύναμη με πάνω από 35% αναδείχτηκε ξανά η Πανσπουδαστική, η παράταξη του ΚΚΕ.

Οι δυο αριστερές παρατάξεις ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ (υποστηριχτές Αριστερής Ενότητας, ΜέΡΑ25, κ.α.) και ΕΑΑΚ (υποστηρίζεται κύρια από τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αύξησαν λίγο το ποσοστό ψήφων που έλαβαν, σε 10% και 7% αντίστοιχα.

Οι παρατάξεις των μνημονιακών κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ παράμειναν καθηλωμένες στο 10% η ΠΑΣΠ και 2,5% το Δίκτυο.

Από τις εξεγερτικές καταλήψεις του Μάρτη 2023. (Φωτο Ε.Α.)

Το φοιτητικό κίνημα, στην ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23, με μαζικούς δυναμικούς αγώνες και καταλήψεις κατατρόπωσε τα σχέδια της χούντας Μητσοτάκη για εγκατάσταση “Ακαδημαϊκής Αστυνομίας” μέσα στα πανεπιστήμια και κατανίκησε τα ΜΑΤ στις μάχες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι καταλήψεις και πορείες των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών και η οργή της νεολαίας για το έγκλημα στα Τέμπη, οδήγησαν σε δυο εξεγερτικές γενικές απεργίες και συγκρούσεις φοιτητών με ΜΑΤ και κατάφεραν μεγάλο πλήγμα στη χούντα Μητσοτάκη.

Οι προδοτικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ αρνήθηκαν να καλέσουν σε κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και διάλυση των ΜΑΤ. 

ΜΑΤ περικυκλώνουν την ΑΣΟΕΕ στις 5/4/23. (Φωτο eurokinisi)

Η χούντα Μητσοτάκη, με πλήρη υποστήριξη από τα μνημονιακά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει εξαπολύσει με συνεχή αντιδραστικά νομοθετήματα, τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια, μετωπική επίθεση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για επιβολή διδάκτρων, ιδιωτικοποιήσεις, καταστολή, και διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και λεσχών.

Αυτές είναι οι μνημονιακές διαταγές των επικυρίαρχων ΕΕ και ΔΝΤ, για την συντριβή του φοιτητικού κινήματος και κάθε αντίστασης ενάντια στα διχτατορικά μέτρα και στην ακρίβεια, φτώχεια και ανεργία που επιβάλουν η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Φοιτητικό πανό στη Γενική Απεργία 16 Μάρτη 2023. (Φωτο Ε.Α.)

Τώρα είναι ώρα συγκρότησης επαναστατικών μαρξιστικών παρατάξεων σε κάθε σχολή για την οργάνωση της υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστήμιου με δωρεάν φοίτηση, σίτιση και στέγη, για τη συντριβή των μνημονιακών νόμων της χούντας ΣΥΡΙΖΑ και χούντας Μητσοτάκη.

Για σύνταξη με την εργατική τάξη και αγροτιά με συγκρότηση Ομάδων Αυτοάμυνας Φοιτητών – Εργατών και κάλεσμα για μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση για το συντονισμό του αγώνα και οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ανατροπής των μνημονιακών κυβερνήσεων, εξόδου από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για κυβέρνηση εργαζομένων με εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση με έλεγχο και διαχείριση από τους/τις εργαζομένους. –

Αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών σύμφωνα με την Πανσπουδαστική σε 266 φοιτητικούς συλλόγους (αριστερά), και σύμφωνα με την ΕΑΑΚ (σε 22 σύλλογους, δεξιά):  

ΠΚΣ 19.632 ψήφοι, 35,04% , +3056 ψήφοι από 2022 / ΠΚΣ 35,5%

ΔΑΠ 14.441, 25,77%, + 1146 / ΔΑΠ 25,9%

ΠΑΣΠ 5.299, 9,46%, +363 / ΠΑΣΠ 8,5%

ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ 5.635, 10,06%, +529 / ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ 9,8%

ΕΑΑΚ 3.761, 6,71%, +1201 / ΕΑΑΚ – Αριστερά Σχήματα 8,2%

ΔΙΚΤΥΟ 1.457, 2,60%, +196 / Δίκτυο 2,5%

ΛΟΙΠΑ 4.508, 8,05%, +536 / Αγωνιστικές Κινήσεις 0,7%

Πορεία 0,1%

Υπόλοιπα 6,5%

Διαδήλωση παλαιστινιακής νεολαίας στη Ναμπλούς το 2022 ενάντια στη σιονιστική κατοχή. (Φωτο The News Line)

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ! ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΙΟΝΙΣΤΕΣ!

Νωρίς την Τρίτη το πρωί 9 Μάη, 40 μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ βομβάρδισαν στοχευμένα σπίτια στη λωρίδα της Γάζας και δολοφόνησαν 21 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών ηγετικών στελεχών της Τζιχάντ, 4 γυναικών και τεσσάρων παιδιών.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν τις οικογένειες των τριών στελεχών.

Οι βομβαρδισμοί της σιονιστικής αεροπορίας επαναλήφτηκαν την Τετάρτη, μετά την εκτόξευση από τη Γάζα προς το Ισραήλ πάνω από 400 πυραύλων. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα από τους πυραύλους.   

Στις 7 Μάη ο σιονιστικός στρατός κατεδάφισε ένα δημοτικό σχολείο κοντά στη Βηθλεέμ που είχε χτιστεί με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Ο σιονιστικός στρατός σε δολοφονική επιχείρηση στο τέμενος Αλ Αχτσά, Ιερουσαλήμ, τον περασμένο μήνα. (Φωτο The News Line)

Αυτό το Σάββατο στο Λονδίνο πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης και ενάντια στα εγκλήματα του σιονιστικού ρατσιστικού απαρτχάϊντ κράτους του Ισραήλ που υποστηρίζεται από ΕΠΑ και ΕΕ.

Στις 27 Απρίλη η Πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν έστειλε το παρακάτω μήνυμα στο Ισραήλ: “Σήμερα, γιορτάζουμε 75 χρόνια ζωντανής δημοκρατίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, 75 χρόνια δυναμισμού, ευρηματικότητας και πρωτοποριακών καινοτομιών. Κυριολεκτικά κάνατε την έρημο να ανθίσει, όπως μπορούσα να δω κατά την επίσκεψή μου στην έρημο Νεγκέφ πέρσι.”!

Όπως η φον ντερ Λάϊεν, έτσι και οι Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι φανατικοί υποστηριχτές του σιονιστικού κράτους, και έχουν υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας με τους σιονιστές! 

Επίθεση των ΜΑΤ της χούντας Ερντογάν στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση νεολαίας στην Ισταμπούλ. (Φωτο Κεμάλ Ασλάν)

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!

Οι ιμπεριαλιστές ΕΠΑ, Βρετανία και ΕΕ έχουν εξαπολύσει μια τεράστια εκστρατεία για την ήττα της χούντας Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τής 14 Μάη στην Τουρκία.

Τα ΜΜΕ του ιμπεριαλισμού σε ΕΠΑ και ΕΕ είναι γεμάτα δημοσιεύματα ενάντια του “σουλτάνου” Ερντογάν και υπέρ του “δημοκράτη” υποψήφιου προέδρου Κ. Κιλιτσντάρογλου τον οποίο υποστηρίζει και το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν.

Σήμερα ο προεδρικός υποψήφιος Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του και αυτό θα ενισχύσει τον Κιλιτσντάρογλου.

Κύριος στόχος των ιμπεριαλιστών είναι η ανατροπή του Ερντογάν και η υποταγή της Τουρκίας στα σχέδια και την πολιτική ΕΠΑ – Βρετανίας – ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και σε Ιράν και Συρία.

Χτες Τετάρτη στη Μόσχα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ τόνισε «το διεθνές και περιφερειακό κύρος της Τουρκίας ως χώρας που είναι καλός γείτονας και σημαντικός εταίρος για τη Ρωσία».

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ιράν, Ρωσία, Συρίας και Τουρκίας προχτές στη Μόσχα. (Φωτο Hossein Amir-Abdollahian)

Στη Μόσχα συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν, Συρίας και Τουρκίας σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία. Η Τουρκία απαιτεί συνεργασία για τη συντριβή των κουρδικών δυνάμεων YPG, στη βορειο-ανατολική Συρία, και επιστροφή των προσφύγων από το βόρεια Συρία – που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τους ιμπεριαλιστές – στις κατοικίες τους.  

Παράλληλα στην Άγκυρα ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και Ενωμένων Εθνών για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στη Μέση Ανατολή η συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας και η επάνοδος της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, έχει δημιουργήσει πανικό σε ΕΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Ισραήλ.

Η νίκη της Συρίας, με τη βοήθεια Ιράν και Ρωσίας, ενάντια στις στρατιές Τουρκίας-ιμπεριαλιστών, και ο πόλεμος του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία, Λιβύη, Υεμένη και τώρα Σουδάν, και ο επαναστατικός αγώνας του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στο σιονισμό και ιμπεριαλισμό,  ανάγκασαν τα φεουδαρχικά κράτη της Αραβικής Χερσονήσου να ανεξαρτοποιηθούν από τις πολιτικές του ιμπεριαλισμού.

Οι φεουδάρχες προσπαθούν να διατηρηθούν στην εξουσία με ισορροπημένες σχέσεις με ΕΠΑ, Κίνα και Ρωσία, τρομοκρατημένοι από την προοπτική εξεγέρσεων.

Για τη νίκη των εργαζομένων και καταπιεσμένων λαών απαιτείται η ανάπτυξη επαναστατικών κινημάτων σε Τουρκία και σ’ όλη τη Μέση Ανατολή που θα αγωνιστούν ενωμένα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, σιονισμό, τους φεουδάρχες και την τουρκική μπουρζουαζία. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s