ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Για την ανατροπή Μητσοτάκη και καπιταλισμού, για την ήττα των ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΕΠΑ-Βρετανίας και των φασιστών στην Ουκρανία, για τη νίκη της Ρωσίας και των μαχητών του Ντονμπάς, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και εργατική εξουσία.

επικοινωνία: erga1anti@gmail.com

fullsizeoutput_4a83

Από την πορεία τής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, 17/11/2018.

Επαναστατική Περίοδος τής Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης του Καπιταλισμού

Ζούμε στην επαναστατική περίοδο της τερματικής θανάσιμης κρίσης του καπιταλισμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του καπιταλισμού με πηγή και κέντρο τις τράπεζες των ΕΠΑ. Η “φούσκα” του παγκόσμιου χρέους έχει φτάσει στο διπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όλες οι τράπεζες στην ΕΕ – με πρώτη τη Ντόϊτσε Μπανκ – έχουν χρεοκοπήσει.

Η πανδημία του κορονοϊού (covid-19), που χτύπησε την Ευρώπη την άνοιξη 2020, έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σ’ όλο τον κόσμο. Ο χρεοκοπημένος καπιταλισμός δεν έχει τη δύναμη να καταπολεμήσει άμεσα τέτοιες επιδημίες αφού τα καπιταλιστικά κράτη έχουν διαλύσει τη δημόσια υγεία και πρόληψη.

Ο κορονοϊός διάλυσε την παραγωγή, παγκόσμιο εμπόριο και επικοινωνίες. Την άνοιξη τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν κατά 35-40%. Ιδιαίτερα από το 2008 ο παγκόσμιος καπιταλισμός προσπάθησε να επιβιώσει με ακόμη περισσότερη “ποσοτική χαλάρωση” (διάθεση πλασματικού χρήματος) που τρέφει την παγκόσμια “φούσκα”, αλλά αδυνατεί να αντιστρέψει την πορεία κατάρρευσης του συστήματος.

Ο καπιταλισμός αναγκάστηκε να τερματίσει την άνοιξη 2022 την “ποσοτική χαλάρωση” και να αυξήσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και της συνεχούς επιθετικής επέχτασης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία. Η Ρωσία διεξάγει ένα αμυντικό πόλεμο που πρέπει να συντρίψει τους φασίστες στην Ουκρανία. 

Η εργατική τάξη και νεολαία σε κάθε χώρα να αγωνιστεί για την ήττα του ΝΑΤΟ και την ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων που υποστηρίζουν τις ΕΠΑ και ΝΑΤΟ.

Η χούντα Μητσοτάκη όπως όλες οι χώρες τής ΕΕ επέβαλε λοκ-ντάουν, αντισυνταγματική διχτατορική διακυβέρνηση κράτους «έκτακτης ανάγκης», «κατάσταση πολιορκίας» για να περάσει τους πιο αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους, να υποτάξει νεολαία και εργατική τάξη, να καταστρέψει τους μικρομεσαίους, για να σώσει τα αφεντικά τους τραπεζίτες και το σάπιο καπιταλισμό.

Σήμερα οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και σ’ όλη την Ευρώπη προχωρούν από την Αντίσταση στη μνημονιακή λιτότητα, στην Εξέγερση για την ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.

Η “αριστερή” Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ πρόδωσε την εργατική τάξη και νεολαία και παρέδωσε την εξουσία στη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καλούμε τους/τις αγωνιστές να παλέψουν στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονίων και την ανατροπή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Καλέσαμε για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ που υπόγραψε νέα μνημόνια με την ιμπεριαλιστική τρόϊκα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και με κυβερνητικό-κρατικό πραξικόπημα ακύρωσε το ΟΧΙ στα μνημόνια του δημοψηφίσματος του Ιούλη 2015.

Είμαστε αντίθετοι στις απόψεις των κομμάτων της Αριστεράς ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει “τελειώσει” και ότι η εργατική τάξη έχει ηττηθεί.

Καλούμε σ’ ένα πρόγραμμα Ενιαίου Μετώπου και νίκης με άξονες την συγκρότηση σε κάθε τόπο δουλειάς ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ και στις εργατικές/αγροτικές περιοχές ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ (Λαϊκών Συνελεύσεων) με ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ για το συντονισμό και την άμυνα του αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Καλούμε τα αγωνιστικά συνδικάτα και τους αγωνιστές να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση μιας ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ εργαζομένων, νεολαίας, φοιτητών, αγροτών, μικροεπαγγελματιών, για το συντονισμό του αγώνα με ένα κέντρο δράσης για την εκδίωξη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της χούντας Μητσοτάκη -ΕΕ.

Η ανατροπή της κυβέρνησης των Μνημονίων της χούντας Μητσοτάκη θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή του καπιταλισμού στην Ελλάδα και σε μια κυβέρνηση εργατών και αγροτών που θα στηρίζεται στα συνδικάτα, σε Συμβούλια Δράσης / Λαϊκές Συνελεύσεις και στις οργανώσεις της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και της νεολαίας. Η ανατροπή των Μνημονίων θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον καπιταλισμό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥ ΠΑΡΙΣΙ

Από τη μαζική διαδήλωση μαθητών/τριών στο Παρίσι 7/12/2018.

Επαναστατικό Μαρξιστικό Κόμμα και Νεολαία

Στη σημερινή παγκόσμια κρίση και κατάρρευση του καπιταλισμού και της επιβολής των Μνημονίων στην Ελλάδα, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός μαζικού επαναστατικού κόμματος, τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς, για να οδηγήσει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στη σοσιαλιστική επανάσταση για την ανατροπή του χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Ένα κόμμα δημοκρατικού συγκεντρωτισμού με οδηγό τη μέθοδο του Διαλεχτικού Υλισμού των Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς, Βλαντίμιρ Λένιν και Λεφ Τρότσκι, και την πείρα της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς.

Η εργατική και φοιτητική νεολαία στην Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία της Αντίστασης και της Εξέγερσης ενάντια στη μαζική ανεργία, φτώχεια, ελαστικές μορφές εργασίας με μισθούς πείνας, αποκλεισμός και περικοπές στην παιδεία. Δεν υπάρχει μέλλον για τη νεολαία στον καπιταλισμό της λιτότητας, διχτατορικών καθεστώτων “έκτακτης ανάγκης”, και πολέμων.

Καλούμε τους αγωνιστές της νεολαίας να πρωτοστατήσουν στο ιστορικό καθήκον συγκρότησης του επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς στην Ελλάδα, να καταστούν μαρξιστές ηγέτες για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Τέταρτη Διεθνής

«Η παγκόσμια πολιτική κατάσταση, στο σύνολό της, χαρακτηρίζεται κύρια από την ιστορική κρίση της ηγεσίας του προλεταριάτου». Η θανάσιμη αγωνία του καπιταλισμού και τα καθήκοντα της Τέταρτης Διεθνούς – Το Μεταβατικό Πρόγραμμα της Τέταρτης Διεθνούς (1938).

Η Τέταρτη Διεθνής ιδρύθηκε το 1938 σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι με καθοδήγηση του Λεφ Τρότσκι (τότε εξόριστος στο Μεξικό) ως το Παγκόσμιο Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση. Σήμερα αγωνίζεται ως Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς (ΔΕΤΔ) που ιδρύθηκε το 1953.

ΑΛΕΞΗΣ

Μέρες της Εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008.

Για Κυβέρνηση Εργατών-Αγροτών (Διχτατορία του Προλεταριάτου)

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση σοσιαλιστικής κυβέρνησης αντιπροσώπων εργατών, νεολαίας, αγροτών, συνταξιούχων και μικροεπαγγελματιών. Το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης εργατών-αγροτών είναι η σχεδιασμένη κεντρικά οικονομία με εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο και διαχείριση, η διαγραφή του δημόσιου χρέους, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Για νέα επαναστατική ηγεσία στα συνδικάτα

Στο σημερινό ιστορικό αγώνα ενάντια στα μνημόνια οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν τις προδοτικές γραφειοκρατικές ηγεσίες και θα τις εκδιώξουν από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες. Καλούμε στην εκλογή νέας επαναστατικής συνδικαλιστικής ηγεσίας από τη νέα γενιά αγωνιστών.

agrotesmorias

Καλαμάτα, Φλεβάρης 2017. Για πλήρη υποστήριξη στους αγώνες τής αγροτιάς, για επαναστατικό μέτωπο Εργατών-Αγροτών.

Για τη συντριβή του ρατσισμού και του φασισμού – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και μετανάστες

Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό του κράτους και στο φασισμό της Χρυσής Αυγής κ.α. απαιτεί ενιαία δράση των εργαζομένων με Εργατική Πολιτοφυλακή και συγκρότηση Ομάδων Περιφρούρησης σε κάθε περιοχή, που θα συγκροτήσουν εργατικά σωματεία, Συμβούλια Δράσης, νεολαία, για τη συντριβή των ρατσιστών και φασιστών τραμπούκων.

Αυτός ο αγώνας είναι μέρος της Αντίστασης και Εξέγερσης των εργαζομένων για τη συντριβή της μνημονιακής λιτότητας και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.

Για τη διάλυση των ΜΑΤ, αστυνομίας, μυστικών υπηρεσιών, παρακρατικών οργανώσεων εφέδρων στρατιωτικών που ενισχύουν και προστατεύουν τους φασίστες.

Πλήρη πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα σ’ όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

lenin_second_anniversary_october_revolution_moscow

Ο Βλαντίμιρ Λένιν και ο Λεφ Τρότσκι (χαιρετά στρατιωτικά στο κέντρο της φωτό) στο γιορτασμό της δεύτερης επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης. Μόσχα, Κόκινη Πλατεία 7/11/1919.

Για την ανατροπή της σταλινικής γραφειοκρατίας των ολιγαρχών

Η αντιδραστική εθνικιστική θέση των Στάλιν-Μπουχάριν το 1925 για «σοσιαλισμό σε μια χώρα» επέβαλε τη διχτατορία της γραφειοκρατίας του σταλινισμού στην ΕΣΣΔ και οδήγησε στην “ειρηνική συνύπαρξη με τον καπιταλισμό”.

Ο Λεφ Τρότσκι χαραχτήρισε το σταλινισμό ως την πιο αντεπαναστατική δύναμη στο εργατικό κίνημα και πρόβλεψε ότι η σταλινική γραφειοκρατία θα προσπαθούσε να παλινορθώσει τον καπιταλισμό στη Σοβιετική Ένωση. Αυτός ήταν ο στόχος του Γκορμπατσόφ και του Γιέλτσιν και σήμερα των Ρώσων Ολιγαρχών και του Πούτιν.

Όπως ο Τρότσκι, η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς (ΔΕΤΔ) χαραχτηρίζει τη Ρωσία και Κίνα ως εκφυλισμένα εργατικά κράτη, αλλά τα υποστηρίζει ενάντια στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού. Οι εργαζόμενοι στη Ρωσία, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, στην Κίνα, στο Βιετνάμ και στη Βόρεια Κορέα, καλούνται στην πάλη για την ανατροπή των σταλινικών αντεπαναστατικών γραφειοκρατικών καθεστώτων με Πολιτική Επανάσταση, για την επανασυγκρότηση της Σοβιετικής Εξουσίας ενάντια στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.

SANA July 2018 southern Syria

Στρατιώτες του Συριακού Αραβικού Στρατού νικητές στη νότια Συρία τον Ιούλη 2018.

Για την υπεράσπιση όλων των αντι-ιμπεριαλιστικών αγώνων και καθεστώτων – Για τη νίκη της Παλαιστινιακής Επανάστασης, για τη νίκη της Συρίας – Για την αυτονομία των Κούρδων στο συριακό κράτος

Υποστηρίζουμε τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό όλων των απελευθερωτικών κινημάτων γιατί τους θεωρούμε μέρος της πάλης για τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Υποστηρίζουμε τον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα εργαζομένων και αγροτών σε χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, κ.α. και υπερασπίζουμε αυτά τα καθεστώτα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η εξέγερση στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο και στις Αραβικές χώρες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο σιονισμό, στα φεουδαρχικά καθεστώτα και τους ισλαμιστές σύμμαχους των ιμπεριαλιστών, έχει το χαρακτήρα διαρκούς επανάστασης. Πρέπει να χτιστούν μαζικά επαναστατικά κόμματα της Τέταρτης Διεθνούς (Διεθνής Επιτροπή) για να ολοκληρώσουν τις αντι-ιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις με τη σοσιαλιστική επανάσταση.

worldaffairsjournal@com

Από τις μαζικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. 

Υποστηρίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων για το δικό τους κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Το σιωνιστικό ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ είναι ένα κατασκεύασμα του ιμπεριαλισμού. Πρέπει να ανατραπεί και να δημιουργηθεί η Σοσιαλιστική Παλαιστίνη που θα ενώσει σε μια χώρα τους Παλαιστίνιους και Εβραίους εργαζόμενους και αγρότες.

Ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να κρατήσει στον έλεγχο του το πετρέλαιο με πρωτοφανούς βαρβαρότητας πολέμους ενάντια στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη όπως και στο Αφγανιστάν. Είμαστε ενάντια σε κάθε πόλεμο των ιμπεριαλιστών και αγωνιζόμαστε για την ήττα του, και καλούμε για τη νίκη των δυνάμεων που αντιστέκονται (Συρία, Χεζμπολά, Ζαπατίστας κ.α.).

Θεωρούμαι ότι η εργατική τάξη και οι αγρότες στην Ελλάδας είναι στην ίδια πλευρά με τους καταπιεσμένους λαούς στη Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο εχθρός των εργαζομένων είναι η κυρίαρχη καπιταλιστική τάξη σε κάθε χώρα, σύμμαχος του ιμπεριαλισμού, που πρέπει να ανατραπεί όπως διακήρυξαν ο Λένιν και ο Τρότσκι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τη διεθνιστική συγκέντρωση στο Λονδίνο στις 12/11/2017 που οργάνωσε η ΔΕΤΔ και το Επαναστατικό Κόμμα Εργατών (WRP) για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Για τη Διαρκή και Παγκόσμια Σοσιαλιστική Επανάσταση – Για τη δημιουργία των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης, για Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία

Στην εποχή των Πολέμων και Επαναστάσεων, όπως έγραψε ο Λένιν, της σύγκρουσης του Ιμπεριαλισμού με την Παγκόσμια Σοσιαλιστική Επανάσταση, το δίλημμα της κοινωνίας παραμένει: σοσιαλισμός ή καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Οι αντι-ιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις και τα αντι-ιμπεριαλιστικά καθεστώτα (Αίγυπτος, Κούβα, Συρία, Ιράκ Λιβύη κ.α.)  δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δημοκρατική αντι-ιμπεριαλιστική επανάσταση. Τα καθεστώτα αυτά παράμειναν εθνικιστικά, συμβιβάστηκαν με τον ιμπεριαλισμό και αρκετά δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν τις πολεμικές επιθέσεις και τις συνωμοσίες των ιμπεριαλιστών καθώς η σταλινική γραφειοκρατία στη Ρωσία υποστήριξε τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στη Λιβύη κ.α.

Η αντι-ιμπεριαλιστική επανάσταση πρέπει να εξελιχτεί σε διαρκή επανάσταση για την ανατροπή του καπιταλισμού, για σοσιαλιστική σχεδιασμένη εθνικοποιημένη οικονομία. Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά για τη Συρία, Ιράκ, Ιράν κ.α. Αυτό σημαίνει συγκρότηση επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος και σ’ αυτές τις χώρες για την ολοκλήρωση της επανάστασης.

Ακολουθώντας την πολιτική του Λένιν το 1917 για το δικαίωμα αποχώρησης ενός έθνους από ένα καταπιεστικό κράτος, υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Καταλονίας και την πορεία αποχώρησης από την ΕΕ προς το σοσιαλισμό.

Στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη οι αντικειμενικές συνθήκες είναι υπερώριμες για την ανατροπή του χρεοκοπημένου καπιταλισμού και την πρόοδο της κοινωνίας στο σοσιαλισμό με την προλεταριακή επανάσταση – για τη Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και την αντικατάσταση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ με τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης.

Το Μεταβατικό Πρόγραμμα αναφέρει: «Το καθήκον της Τέταρτης Διεθνούς: η καταστροφή της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Ο στόχος της: ο σοσιαλισμός. Η μέθοδο της: η προλεταριακή επανάσταση. Εργάτες και εργάτριες όλων των χωρών, ενταχθείτε στη σημαία της Τέταρτης Διεθνούς. Είναι η σημαία της νίκη σας που πλησιάζει!»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s