Η ΕΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ «ΠΛΑΦΟΝ» ΚΟΛΟΣΙΑΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ! ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΥΨΗ!    

Εκπαιδευτικοί στην απεργιακή πορεία στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη που χτυπήθηκε από τα μισητά ΜΑΤ. (Φωτο Ε.Α.)

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ! ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Προχτές Δευτέρα οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών της ΕΕ συμφώνησαν σε ανώτατο όριο (“πλαφόν”) τα 180 ευρό στην τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας.

Πρόκειται για μια αύξηση κατά 60 ευρό της τιμής του φυσικού αέριου το Δεκέμβρη που θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και θα ανεβάσει τις τιμές βασικών τροφίμων και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Αλλά η τιμή του “πλαφόν” δεν πρόκειται να κρατήσει καθώς τα αφεντικά των εταιρειών ενέργειας και οι τραπεζίτες δεν αποδέχονται “πλαφόν”, ούτε η Ρωσία που κατηγόρησε την ΕΕ για παραβίαση των διαδικασιών της καπιταλιστικής αγοράς.

Νοσοκόμες σε απεργιακή κινητοποίηση στο Λονδίνο της περασμένη βδομάδα. Αγωνίζονται για αυξήσεις πέρα του πληθωρισμού και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. (Φωτο The News Line)

Τα αφεντικά και οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι το “πλαφόν” θα “αποσταθεροποιήσει” τις αγορές και εμμέσως απείλησαν με περιορισμούς στην πώληση φυσικού αερίου.

Επίσης τόνισαν ότι το “πλαφόν” θα “αναγκάσει” κράτη και επιχειρήσεις, που έχουν ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, να προχωρήσουν σε υπόγειες συμφωνίες με τις εταιρείες ενέργειας με υψηλότερες τιμές από τα 180 ευρό του “πλαφόν”. 

Σύμφωνα με έκθεση (18/12/2022) του οικονομικού οργανισμού Bloomberg, οι υψηλές τιμές ενέργειας κόστισαν 1 τρισ. ευρό στην ΕΕ το 2022 καθώς οι χώρες της ΕΕ σχεδόν σταμάτησαν τις εισαγωγές φτηνής ενέργειας από τη Ρωσία για να την αποδυναμώσουν.

Το αντίθετο συνέβη. Οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία έγιναν μπούμερανγκ που χτύπησαν τις οικονομίες των κρατών της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ξοδέψει πάνω από 700 δισ. για να υποστηρίξουν τις βιομηχανίες από χρεοκοπία αλλά και τα νοικοκυριά από τις κολοσιαίες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και βενζίνης-πετρέλαιου. 

Από την απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργείο Υγείας. (Φωτο Ε.Α.)

Η «ενεργειακή κρίση» θα κρατήσει πολύ ακόμη σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές των Βρυξελών Bruegel, και στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση – δημόσιου χρέους, κόκκινων χρεών, πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων – η ΕΕ και τα καπιταλιστικά κράτη δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες μεγαλύτερων επιδοτήσεων σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.        

Παρ’ όλα αυτά η ΕΕ συμφώνησε πριν λίγες μέρες σε νέα βοήθεια 18 δισ. ευρό προς την Ουκρανία και νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία όπως διέταξαν οι ΕΠΑ.

Οι κυρώσεις, που χτυπούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και η παγκόσμια οικονομική κρίση αυξάνουν το δημόσιο χρέος σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Η ευρωπαϊκή εργατική τάξη και νεολαία, οι αγρότες, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες, βρίσκονται μπροστά σε απίστευτες καταστάσεις φτώχειας, υψηλών τιμών τροφίμων, παγωμένων σπιτιών, και κολοσιαίων λογαριασμών.

Ήδη η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας (για τις πρώτες 500 kWh) από 0,38 ευρό το Δεκέμβρη σε 0,489 ευρό το Γενάρη 2023, μια αύξηση 0,11 ευρό δηλ. περίπου 30%!

Από τη μεγάλη πορεία νεολαίας και εργαζομένων στην Αθήνα στις 6 Δεκέμβρη 2022, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την επαύριο της δολοφονίας του Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη. (Φωτο Ε.Α.)

Μαζί μ’ αυτά αστυνομική καταστολή, χαμηλοί μισθοί, υψηλά νοίκια, και μαζική ανεργία. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε 1.061.419 ανέργους το Νοέμβρη 2022, αύξηση +12,6% από τον Οχτώβρη, αλλά μείωση -2,7% σε σχέση με το Νοέμβρη 2021. Το ποσοστό ανέργων για πάνω από 12 μήνες είναι τεράστιο 50,7%.

Υπενθυμίζεται ότι όπως η ΕΕ, η ΔΥΠΑ δεν υπολογίζει ως άνεργους ανθρώπους που δουλεύουν έστω και 1 ώρα τη βδομάδα. Η αληθινή ανεργία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη ιδιαίτερα στη νεολαία.

Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εξεγερτικές απεργίες, διαδηλώσεις και αγώνες ενάντια στην ακρίβεια, φτώχεια και πολέμους.

H εργατική τάξη και νεολαία πρέπει να καλέσουν Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση για να οργανώσουν Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη, συντριβής των Μνημονίων της ΕΕ και ανατροπής του καπιταλισμού, και να προχωρήσουν σε συγκρότηση εργατικής κυβέρνησης εθνικοποίησης τραπεζών και επιχειρήσεων.

Το ιστορικό καθήκον και ο αναγκαίος όρος ανατροπής του σάπιου και παρωχημένου καπιταλισμού, είναι η συγκρότηση επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για τη σοσιαλιστική επανάσταση. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s