► ΤΑΝΚΣ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΗ ΑΘΗΝΑ! ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

► ΕΠΙΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΚ-ΝΤΑΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ! 

► “ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ” ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ!

Τα τανκς, στρατός, ΔΡΑΣΗ, αστυνομία της χούντας Μητσοτάκη σήμερα Πέμπτη στη Βουλή και σε έρημη απαγορευμένη πόλη Αθήνα. Στην παράδοση των Ναζί και της στρατιωτικής χούντας 1967.
Διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την επίταξη του ιδιωτικού νοσοκομείου Metropolitan στο Φάληρο την περασμένη Τρίτη. Φωτο ΠΕΝΕΝ

Χαώδεις τραγικές σκηνές διαδραματίζονται σ’ όλα τα νοσοκομεία, καθώς οι ΜΕΘ είναι πλήρεις και ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους, αλλά τα τανκς, οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί ΔΡΑΣΗ της χούντας Μητσοτάκη θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας παρουσία των εκπροσώπων των “Μεγάλων Δυνάμεων”! 

Η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη όπως όλες οι χώρες της ΕΕ και του καπιταλισμού, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία κορονοϊού καθώς για δεκαετίες υπονόμευαν και κατέστρεφαν τα δημόσια συστήματα υγείας και νοσοκομείων, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει αποδυναμώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ικανότητες της καπιταλιστικής οικονομίας και των κοινωνικών θεσμών.    

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας, η χούντα Μητσοτάκη – όπως όλες οι χώρες της ΕΕ – επέβαλε πρωτόγνωρα πολιτικά διχτατορικά μέτρα που κατάργησαν ουσιαστικά τα πιο βασικά δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα.

Παράλληλα συνέχισε τον καιρό της πανδημίας, με ακόμη μεγαλύτερη σπουδή και συχνότητα, να περνά από τη Βουλή τα πιο αντιδραστικά και αντεργατικά νομοσχέδια. 

Χρηματοδότησε με δισεκατομμύρια τις επιχειρήσεις – όπου είναι εξαιρετικά σπάνιοι οι έλεγχοι νομιμότητας και αντι-covid-19 μέτρων – αλλά έσπρωξε στη διάλυση τις μικροεπιχειρήσεις και τα μαγαζιά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι τώρα με μισθό 534 ευρό. Οι άνεργοι είναι 1,1 εκατομμύριο. Η δημόσια εκπαίδευση και η νεολαία αφέθηκαν στην τύχη τους.

Από τη συγκέντρωση του ΕΚΠ στο Metropolitan. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην «Ευρωκλινική στους Αμπελόκηπους, στις κλινικές «Υγεία» και «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» στο Μαρούσι, στο «Metropolitan General» στο Χολαργό. Φωτο ΠΕΝΕΝ

Κάθε μέτρο της χούντας Μητσοτάκη στη δημόσια εκπαίδευση, υγεία, υπηρεσίες, έχει αποδεχτεί ότι είναι σιφόνι χρηματοδότησης των επιχειρηματιών και των σπεκουλαδόρων από το δημόσιο ταμείο!

Στρατηγικός στόχος επιβίωσης του χρεοκοπημένου καπιταλισμού και των τραπεζών είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η αρπαγή δημόσιας περιουσίας, η ληστεία του φυσικού περιβάλλοντος, η επιβολή μισθών πείνας και συνεχούς μαζικής ανεργίας, με βίαιη διχτατορική διακυβέρνηση καθεστώτων αστυνομοκρατίας και στρατοκρατίας, καθεστώτα “έκτακτης ανάγκης” με αναστολή του Συντάγματος!

Η χούντα Μητσοτάκη είναι καθεστώς κοινοβουλευτικής χούντας με γκεμπελική προπαγάνδα για πλύσιμο εγκεφάλου από τα ΜΜΕ και συνεχή λογοκρισία, ενώ υπέρτατη αρχή ανακηρύσσονται οι συμμορίες σωμάτων ασφαλείας ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ που πρέπει να διαλυθούν.

Οι ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες είναι στο δρόμο μεταμόρφωσης σε ρατσιστικά διχτατορικά απάνθρωπα καθεστώτα, και αφήνουν να πνίγονται χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία και Μέση Ανατολή και Αφρική.  

Για να κατορθώσουν να επιβάλουν αυτή τη βίαιη διχτατορική διακυβέρνηση, η ΕΕ και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις έχουν προσεταιριστεί τα “αριστερά” και εργατικά κόμματα όπως και τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Από την άλλη προωθούν ρατσιστικά και φασιστικής ιδεολογίας κόμματα για να διχάσουν τους εργαζομένους, τους μικροεπαγγελματίας και τη νεολαία.

Από τη συγκέντρωση 20.000 το περασμένο Σάββατο στο Κάσελ, Γερμανία, ενάντια στα λοκ-ντάουν. Φωτό twitt Bejmamin Alverez

Όμως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τα αφεντικά καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία, έχει οδηγήσει σε τεράστια οικονομική κατάρρευση (στο τέλος του 2020 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ξεπέρασε τα 380 δισ. ευρό και έφτασε το 199,9% του ΑΕΠ, το χειρότερο σ’ όλη την Ευρώπη!), ενώ η νεολαία και η εργατική τάξη σ’ όλη την Ευρώπη έχουν ξεσηκωθεί με οργή και δύναμη ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια, στα λοκ-ντάουν, στο ρατσισμό, στη βία και αστυνομική καταστολή.       

Η χούντα Μητσοτάκη παρά τις δεκάδες καθημερινούς θανάτους και την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, ούτε θα προσλάβει γιατρούς και προσωπικό ούτε θα κάνει επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και γιατρών.

Αυτό μπορεί και πρέπει να το κάνει με τον αγώνα της όλη η εργατική τάξη καθώς παλεύει ενάντια στην ανεργία και στη φτώχεια.

Οι λίγες επιστρατεύσεις γιατρών είναι για τα μάτια του κόσμου! Αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι επίταξη κλινικών και ΜΕΘ!

Διαμαρτυρία σπουδαστών δραματικών σχολών χτες Τετάρτη στο Σύνταγμα ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη.

Είναι αντιδραστική ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι η χούντα Μητσοτάκη θα προχωρήσει σε επιτάξεις ή ότι θα κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού!

Η οργανωμένη εργατική τάξη με τα σωματεία τους πρέπει να προχωρήσουν στις καταλήψεις των κλινικών και να επιβάλουν τη δική τους διαχείριση: άμεση επίταξη όλων των κλινικών και του προσωπικού, με μισθούς ίσους του δημοσίου τομέα, και με προοπτική την εθνικοποίηση όλου του κλάδου ιδιωτικής υγείας χωρίς αποζημίωση και κάτω από τον έλεγχο και διαχείριση των εργαζομένων και των σωματείων τους. 

Γι’ αυτό το πρόγραμμα δράσης για να σωθούν ζωές και το εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας, απαιτείται η ενοποίηση όλων των αγώνων της εργατικής τάξης σε Ενιαίο Μέτωπο εργατών – φοιτητών – μικροεπαγγελματιών και η σύγκλιση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής Συνέλευσης συντονισμού, ένός κέντρου αγώνα.

Στη σημερινή περίοδο διχτατορικής διακυβέρνησης και αστυνομικής βίας, οι μονοήμερες απεργίες και οι διαδηλώσεις δεν αρκούν! Τώρα είναι ώρα αγώνα για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και της ΕΕ!   

Πίνακας του Abroise Louis Garneray που αποδίδει τη Ναυμαχία στο Ναβαρίνο (1927), πίνακας του 1928-30 στο Μουσείο Ιστορίας Γαλίας, Παρίσι.

► “ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ” ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ!

Είναι η μεγαλύτερη ανοησία να μιλά κανείς για την Ελληνική Επανάσταση 1821-25, έξω από το πλαίσιο του περίφημου “Ανατολικού Ζητήματος”, δηλ., των σχεδίων των “Μεγάλων Δυνάμεων” (Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστρο-Ουγγαρίας) για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την αρπαγή των εδαφών της.

Οι Ρώσοι σκόπευαν στην κατάληψη ή αποικιοποίηση των Βαλκανίων, ενώ οι Αγγλογάλοι, με μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, ήθελαν να μοιραστούν τη βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Καθώς το 1821 ξεκίνησε η στρατιωτική περιπέτεια στη Ρουμανία του υποστράτηγου του ρωσικού στρατού Υψηλάντη (ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας) με φαινομενική υποστήριξη της Ρωσίας, οι Άγγλοι ξεκίνησαν και χρηματοδότησαν εξέγερση των Ελληνοαλβανών “κλεφτών-αρματωλών” στην Πελοπόνησσο.

Ο Τσάρος με πίεση από την Ιερά Συμμαχία αποκήρυξε τον Υψηλάντη, αν και αυτός για να ικανοποιήσει τον Τσάρο συγκρούστηκε με την αντι-ρωσική εξέγερση των Ρουμάνων αγροτών και δολοφόνησε τον ηγέτη της.  


Η υλική βάση για εξέγερση των ελληνικών πληθυσμών σε Πελοπόννησο, νησιά Αιγαίου και Στερεά Ελλάδα (οι πληθυσμοί σε Κρήτη, Θεσσαλία και Ιόνια νησιά δεν ξεσηκώθηκαν) ήταν οι παραθαλάσσιοι πλοιοχτήτες έμποροι, ναυτικοί, πειρατές, τεχνίτες και διανοούμενοι, και οι δουλοπάροικοι αγρότες της ενδοχώρας. Οι αστικοί πληθυσμοί ζητούσαν ελεύθερο εμπόριο (χωρίς δασμούς, φόρους στις Οθωμανικές αρχές) και εμπορικά προνόμια, οι δουλοπάροικοι τη δική τους γη από τους τσιφλικάδες, κοτζαμπάσηδες, πασάδες, εκκλησία και μοναστήρια

Αντίθετοι στην εξέγερση ήταν οι κοτζαμπάσηδες και η εκκλησία (κλήρος, μοναστήρια, Πατριαρχείο) που τα περνούσαν φίνα σε συνεννόηση με πασάδες και Υψηλή Πύλη.

Οι διανοούμενοι υπάλληλοι του μεγάλου ναυτιλιακο-εμπορικού κεφαλαίου στην Ευρώπη, αντιτάχτηκαν στην ελληνική εξέγερση την οποία θεωρούσαν “πρόωρη” καθώς απουσίασε αναπτυγμένη εθνική συνείδηση στους ελληνικούς πληθυσμούς.

Όταν ηττήθηκε η ελληνική εξέγερση το 1825 από τον Ιμπραήμ, τότε μόνο αποφάσισε η Ρωσία να επέμβει υπέρ των Ελλήνων και η Γαλία έστειλε στρατεύματα στην Πελοπόνησσο. 

Με τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο (Πύλο) το 1827, οι στόλοι Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλίας κατάστρεψαν το στόλο του Ιμπραήμ ο οποίος εγκατέλειψε την Πελοπόνησσο. Μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1828-9, η Ελλάδα έγινε “ανεξάρτητη” (επίσημα το 1832) με Κυβερνήτη των Ιταλό αντιπρόσωπο των “Μεγάλων Δυνάμεων” Καποδίστρια και στη συνέχεια με τον Γερμανό Όθωνα ως βασιλιά.

Αγγλικές και γαλικές τράπεζες χρηματοδότησαν την επανάσταση (ο ελληνικός λαό πλήρωνε τόκους αυτών των δανείων μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα!), αλλά και τα πολιτικά κόμματα ρωσικό, αγγλικό και γαλλικό για να εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς αποικιοκρατικού προτεχτοράτου.

Ο Φρίντριχ Ένγκελς (άρθρο New York Daily Tribune, 7 Απρίλη 1853) θεωρούσε πιθανή μια ενοποιημένη εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των λαών της Βαλκανικής με κύριο κορμό τους Σλάβους ως την πιο μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα. Οι καθυστερημένοι κοινωνικά και οικονομικά λαοί όμως τελικά έκαναν αυτή την προοπτική αδύνατη καθώς επικράτησαν εθνικιστικά στοιχεία που όμως ήταν στην υπηρεσία των “Μεγάλων Δυνάμεων”. 

Σκοπός των ιμπεριαλιστών από τον 19ο αιώνα ήταν η διαίρεση της Βαλκανικής σε κρατίδια υποταγμένα οικονομικά και πολιτικά στον ευρωπαϊκό καπιταλισμό.

Γι’ αυτό μίσησαν όσο τίποτ’ άλλο το Αντάρτικο του Τίτο και τα σχέδια του για την αντι-ιμπεριαλιστική προοπτική σοσιαλιστικής ενοποίησης των βαλκανικών χωρών. Στάλιν, Δημητρόφ και οι ηγέτες του ΚΚΕ επίσης αντιτάχτηκαν στον Τίτο.

Ο ιστορικός ρόλος σήμερα της εργατικής τάξης και νεολαίας στα Βαλκάνια είναι η ανατροπή των καπιταλιστικών καθεστώτων και η εκδίωξη ΝΑΤΟ και ΕΕ, με προοπτική τη Σοσιαλιστική Βαλκανική Ομοσπονδία και την Ένωση των Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης. –      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s