► «ΙΝΚΟΥΙΛΑΜΠ ΖΙΝΤΑΜΠΑΝΤ!» (ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!) ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ!

► ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΟNTΙ!

Από τις διαρκείς διαδηλώσεις αγροτών και εργατών γης στην Ινδία ενάντια στους νόμους που ψήφισε τον περασμένο Σεπτέμβρη η δεξιά κυβέρνηση Μόντι. Φωτό Adnan Abidi

Εκατομμύρια αγρότες και εργάτες γης συμμετείχαν σε τεράστιες διαδηλώσεις στην Ινδία, στις 7 και 8 Γενάρη 2021, απαιτώντας από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Nαρέντα Μόντι, του δεξιού κόμματος Μπαράτια Ζανάτα, να ακυρώσει τους τρείς αγροτικούς νόμους που ψηφίστηκαν το Σεπτέμβρη 2020.

Μ’ αυτούς τους νόμους δεν θα αγοράζει πια το Ινδικό Κράτος το στάρι και τα άλλα αγροτικά προϊόντα σε συμφωνημένη τιμή, αλλά διάφορες εταιρείες. Το κύριο εργατικό συνδικάτο των αγροτών γης της Ινδίας (Πανινδική Ένωση Εργατών Γης – AIAWU) που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, τόνισε ότι οι εταιρείες θα μειώσουν άμεσα τις τιμές αγοράς των αγροτικών προϊόντων και θα στείλουν στην πείνα τους αγρότες και τους αγρότες γής.

Σ’ αυτό τον αγώνα ταυτίζονται τα συμφέροντα των μικροαγροτών και των αγροτών γής. Είναι ενωμένοι καθώς οι νόμοι της Ινδικής Κυβέρνησης τους χτυπάν και τους δυο με την ίδια σφοδρότητα.

Αγρότισες στην Ινδία σε καθιστική διαδήλωση υποστήριξης του αγροτικού αγώνα. Φωτό The News Line

Περίπου 70% του πληθυσμού της Ινδίας είναι αγρότες ή εργάτες γης. Πάνω από 85% των αγροτών κατέχουν κάτω από 5 εκτάρια γης (εκτάριο=10.000 μ2). Την τελευταία δεκαετία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το εισόδημα των αγροτών και των εργατών γης έχει μειωθεί ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων και του πετρελαίου έχουν αυξηθεί. 

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες απ’ όλη τη χώρα έχουν στρατοπεδεύει έξω από το Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας. Η αστυνομία έστησε μπλόκα στους δρόμους και σταμάτησε δεκάδες χιλιάδες αγρότες να βαδίσουν στο Νέο Δελχί. 

Από τις διαδηλώσεις των Ινδών εργατών γης και αγροτών
Θυμωμένοι αγρότες στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση της 8ης Δεκέμβρη 2020 έξω από το Νέο Δελχί. Φωτό Adnan Abidi

Στις 26 Νοέμβρη 2020 πραγματοποιήθηκε κολοσιαία 24ωρη Γενική Απεργία στην Ινδία με συμμετοχή 250 εκατ. εργατών και αγροτών ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και στους αντιαγροτικούς νόμους της Κυβέρνησης Μόντι. Η Industriall Global Union ανάφερε εκατοντάδες συλλήψεις και βίαιη καταστολή διαδηλώσεων από την αστυνομία και το στρατό. 

Νέα απεργία πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκέμβρη. Λίγες μέρες πριν, στις 4 Δεκέμβρη οι αγρότες, οι αγρότες γης και τα εργατικά σωματεία των πόλεων, οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις σ’ όλες τις πόλεις με κύριο σύνθημα «Ινκουϊλάμπ Ζινταμπαντάτ»! (Ζήτω η Επανάσταση!).

Οι ηγέτες του εργατικού συνδικάτου αγροτών γης της Ινδίας (AIAWU) δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν μέχρι να αποσύρει τους αντιδραστικούς τρεις νόμους η Κυβέρνηση Μόντι. – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s