► ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΡΑΜΠ! – ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΚΑΠΙΤΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!

► Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ «ΕΞΕΓΕΡΣΗ» ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΙΤΟΛΙΟ – Ο ΤΡΑΜΠ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ!   

► ΟΙ ΕΠΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΘΕΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ!

Δεκάδες χιλιάδες υποστηριχτές του Τραμπ στο Καπιτόλιο της Γουάσινγκτον χτες Τετάρτη. Φωτό Staphanie Keith

Χιλιάδες οπαδοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέλαβαν το Καπιτόλιο στη Γουάσινγκτον το απόγευμα της Τετάρτης μετά από προτροπή του Τραμπ «πάμε στο Καπιτόλιο!», όπου είχε ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Οι οπαδοί του Τραμπ μπήκαν στην αίθουσα της Γερουσίας και στα γραφεία των ηγετών του Κονγκρέσου ενώ η ασφάλεια του Καπιτολίου φυγάδευε γερουσιαστές και βουλευτές!

Προηγούμενα, μεσημέρι τοπική ώρα, ο Τραμπ είχε μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων οπαδών του και χαραχτήρισε τις εκλογές «πλαστές» και τόνισε ότι «δεν τα παρατάμε, ποτέ δεν θα το αποδεχτούμε [το αποτέλσμα]».

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο αμερικανικός Τύπος τόνιζε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα αποδεχόταν την εκλογική ήττα και προετοίμαζε πραξικόπημα (coup).

Οπαδοί του Τραμπ πολεμούν με την αστυνομία έξω από το Καπιτόλιο χτες Τετάρτη. Φωτό Joseph Presiozo

Στις 5 μμ (τοπική ώρα) χτες Τετάρτη οι αστυνομικοί και Εθνοφρουρά με χημικά άρχισαν να διώχνουν τους οπαδούς του Τραμπ από το Καπιτόλιο. Οι γερουσιαστές ανάμεναν από το Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακντόνελ να συνεχίσει τη διαδικασία, που είχε διακοπεί, επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η εκλογή του Μπάϊντεν επικυρώθηκε αργά το βράδυ.

Στις 2:15 μμ, τοπική ώρα, οι οπαδοί τους Τραμπ υπερίσχυσαν της μικρής αστυνομικής δύναμης του Καπιτόλιου και κατέλαβαν τις αίθουσες Βουλής Αντιπροσώπων και Γερουσίας μέσα σε γενικό χάος.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μεγάλες διαδηλώσεις – όπως αυτές το περασμένο καλοκαίρι ενάντια στις αστυνομικές ρατσιστικές δολοφονίες μαύρων – αυτή τη φορά δεν υπήρχαν στρατεύματα της Εθνοφρουράς στο Καπιτόλιο, όπως τόνισε η δημοσιογράφος Άμπι Φίλιπς του CNN.

Στις επόμενες 2 ώρες εξελίχτηκε στις ΕΠΑ το μεγαλύτερο πολιτικό δράμα με την απόπειρα ακύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος του Νοέμβρη, με πραξικόπημα του Τραμπ στο στιλ των “βελούδινων επαναστάσεων” στην ανατολική Ευρώπη.

Κανένας Υπουργός της Κυβέρνησης Τραμπ δεν κατάγγειλε τα γεγονότα. Μόνο ο Αντιπρόεδρος Μάϊκ Πενς, τον οποίο είχε καταδικάσει ο Τραμπ, απαίτησε από τον Πρόεδρο να αποσύρει τους οπαδούς του αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε να το κάνει, παρά έστειλε τουϊτ προς τους οπαδούς τους να είναι «ήσυχοι»!

Παράλληλα ο Κυβερνήτης της Πολιτείας Βιρντζίνια δήλωσε με τουίτ ότι στέλνει Εθνοφρουρά στο Καπιτόλιο.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σε «σεβασμό του εκλογικού αποτελέσματος».

Το προσωπικό ασφάλειας του Καπιτολίου απειλεί με όπλα τους οπαδούς του Τραμπ στην αίθουσα της Γερουσίας. Οι αστυνομικοί αποσύρθηκαν και οι διαδηλωτές κατέλαβαν την αίθουσα και έκατσαν στην καρέκλα του Προέδρου της Γερουσίας!

Αμέσως μετά, στις 3:35 μμ, ο Αντιπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου με τουίτ ανακοίνωσε ότι με διαταγή του Τραμπ στρατεύματα της Εθνοφρουράς κατευθύνονταν στο Καπιτόλιο. Ακολούθησε επιβεβαίωση από Αντιπρόσωπο του Πεντάγωνου ο οποίος και ανακοίνωσε ότι ο Κρίστοφερ Μίλερ, που εξασκεί καθήκοντα Υπουργού Άμυνας, ήταν σε συνεννόηση με τους γερουσιαστές.   

Πέρασε ακόμη μισή ώρα πριν εμφανιστεί στην τηλεόραση ο νέος Πρόεδρος των ΕΠΑ Τζο Μπάϊντεν ο οποίος απαίτησε από τον Τραμπ να «τερματίσει αυτή την πολιορκία» και τόνισε ότι «αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, αλλά εξέγερση». 

Είκοσι λεπτά αργότερα ο Τραμπ με τουίτ-βίντεο κάλεσε τους οπαδούς του να πάνε σπίτια τους και τους χαραχτήρισε «πολύ σπέσιαλ». 

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Γουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι έγιναν 52 συλλήψεις, μια γυναίκα πέθανε από πυροβολισμούς και τρεις άλλοι άνθρωποι από “ιατρικά συμβάντα”.

Η Δήμαρχος της Γουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη μεταξύ 6 μμ και 6 πμ.

Οπαδοί του Τραμπ μέσα στο Καπιτόλιο. Φωτό Win McNamee

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Γουάσινγκτον Τσάρλς Ράμσεϊ χαραχτήρισε τα γεγονότα ως «πραξικόπημα» (coup) και αργότερα ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος των Ρεπουμπικάνων για πρόεδρος των ΕΠΑ το 2012, έγραψε σε τουίτ, «ότι συνέβη σήμερα στο Καπιτόλιο ήταν εξέγερση (insurrection) που υποκινήθηκε από τον Πρόεδρο των Ενωμένων Πολιτειών»!

Τώρα ο Τραμπ αντιμετωπίζει την εκδίωξη του από το προεδρικό αξίωμα – παρ’ ότι στις 21 Γενάρη παραδίδει στον Μπάϊντεν – μετά από καταγγελία που θα υποβάλλουν τουλάχιστον δυο γερουσιαστίνες της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, για «να προφυλαχτεί η Δημοκρατίας» όπως δήλωσε η Ιλάν Ομάρ γερουσιάστρια της Μινεσότα.

Το πρωτοφανές πραξικόπημα του Τραμπ απέτυχε καθώς δεν έλαβε άμεση υποστήριξη ούτε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ούτε από το Στρατό, ενώ το ΝΑΤΟ – εκφράζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων των ΕΠΑ – το καταδίκασε.

Οι ΕΠΑ έφτασαν μια τρίχα μακριά από ένα εμφύλιο πόλεμο καθώς η άρχουσα τάξη έχει εδώ και καιρό σχιστεί στα δυο κάτω από την ανελέητη πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της Αντίστασης των εργαζομένων και της νεολαίας μέσα στην Αμερική αλλά και παγκόσμια.

Οι ΕΠΑ και ο Τραμπ με τον εμπορικό πόλεμο, όχι μόνο δεν κατάφεραν να υποτάξουν στα σχέδια τους την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά ηττήθηκαν στη Συρία και στη Βενεζουέλα. 

Η πιο προηγμένη και δυνατή καπιταλιστική χώρα στον κόσμο, έχει τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων του κορονοϊού, καθώς ο Τραμπ αρνήθηκε να τον καταπολεμήσει και έβαλε τα κέρδη των επιχειρηματιών και τραπεζιτών πάνω από τις ζωές των Αμερικανών και Αμερικανίδων.

Ο συνδυασμός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και της πανδημίας, έχουν προξενήσει μια κολοσιαία πολιτική κρίση στις ΕΠΑ που δεν μπορεί να επιλύσει ο Τζο Μπάϊντεν.

Πριν δυο βδομάδες η ΦΕΝΤ (κεντρική τράπεζα ΕΠΑ) διοχέτευσε άλλα 900 ΔΙΣ. δολάρια με «ποσοτική χαλάρωση» για να αποφευχθεί οικονομική κατάρρευση. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός σήμερα είναι μια “φούσκα” έτοιμη να εκραγεί! 

Τα γεγονότα στη Γουάσινγκτον θα χειροτερέψουν την καπιταλιστική οικονομία και κρίση, ενώ θα δυναμώσουν την Αντίσταση της παγκόσμιας εργατικής τάξης και νεολαίας. 

Αυτή η κρίση οδηγεί σε εξεγέρσεις και εμφύλιο πόλεμο. Μόνο η άμεση κινητοποίηση της αμερικανικής εργατικής τάξης, με τα δυνατά εργατικά σωματεία, και της δύναμης της επαναστατικής νεολαίας μπορούν να επιλύσουν την κρίση με την ανατροπή του σάπιου βάρβαρου καπιταλισμού. 

Παρόμοια και στην Ελλάδα: οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να οργανώσουν την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη πριν επιβάλει πλήρη διχτατορικά μέτρα!

Οι σημερινές επαναστατικές συνθήκες καλούν για τη δημιουργία σε κάθε χώρα επαναστατικών μαρξιστικών κομμάτων της Τέταρτης Διεθνούς για πάλη για εργατική σοσιαλιστική εξουσία. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s