► Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

ΚΑΤΩ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ, ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ!

oruc-reis-synodi2

Το Όρουτς Ρις στην ανατολική Μεσόγειο συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Φωτό Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας 10/8/20.

Η πορεία του ερευνητικού πλοίου της Τουρκίας «Όρουτς Ρις» στη διεθνή θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Καστελόριζο και Κύπρο, έχει δημιουργήσει υστερικό παροξυσμό στην κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη, στον Τσίπρα και στην Αντιπολίτευση.  

Στο χτεσινό (Τετάρτη) τηλεοπτικό διάγγελμα του – για να δημιουργήσει πανικό και αποπροσανατολισμό – ο Μητσοτάκης ανάφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονες μας» αλλά τόνισε «τον κίνδυνο ατυχήματος [!] όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση» και κατηγόρησε την Τουρκία για τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών.

Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν είχαν συμφωνήσει στις αρχές του μήνα να ξεκινήσουν διάλογο για τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές και για άλλα ζητήματα (υφαλοκρηπίδα, Κύπρος). Αλλά μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ο Ερντογάν ματαίωσε τις συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Σήμερα Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας συνάντησε στο σιονιστικό Ισραήλ τον εγκληματία πολέμου πρωθυπουργό Νετανιάχου για να συντονίσουν τις κινήσεις τους ενάντια στην Τουρκία.

Αύριο Παρασκευή ο Δένδιας θα συναντήσει στη Βιένη τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο για να συζητήσουν την «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», όπως αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

cropped-fullsizeoutput_cec

Από τη μαζική πορεία φοιτητών και νεολαίας Αθήνα 5/5/20. Οι νέοι/ες καλούνται στη συγκρότηση επαναστατικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για την ανατροπή Μητσοτάκη, ΕΕ και καπιταλισμού. Φωτο Ε.Α.

Τώρα το «Όρουτς Ρις» περιφέρεται στη θάλασσα οριοθετώντας τις θέσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας και πιέζοντας τη χούντα Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας συμφωνεί με τον Μητσοτάκη για πολιτική πορεία κάτω από την επίβλεψη των ΕΠΑ και ΕΕ, και τονίζει, ως γνήσιος εκπρόσωπος του ελληνικού κεφαλαίου, τα «εθνικά δικαιώματα».  

Με τις αντιδραστικές συμφωνίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου που επέβαλαν οι ΕΠΑ και η Γαλία, για να εκμεταλευτούν κύρια αμερικανικές και γαλικές εταιρείες το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει αποκλειστεί σε μια στενή λωρίδα γύρω από τις Μεσογειακές ακτές της με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Χτυπημένη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, τα τεράστια έξοδα του πολέμου ενάντια στους Κούρδους, Ιράκ, Συρία και τώρα τον κορονοϊό, η τουρκική άρχουσα τάξη και η διχτατορία Ερντογάν αναζητούν, με τη βοήθεια της Γερμανίας, να μπουν ισότιμα στις συμφωνίες των Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου.

Αλλά παράλληλα απαιτούν από την Ελλάδα συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο που θα δώσει στην Τουρκία δικαιώματα στην οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας.

Η κρατική προπαγάνδα Ελλάδας και Τουρκίας σκόπιμα μπερδεύει πράγματα. Άλλο «Διεθνή Υδατα» ελεύθερης ναυσιπλοΐας (12 μίλια πέρα από τις αχτές, π.χ. κεντρικό Αιγαίο), άλλο Υφαλοκρηπίδα και άλλο ΑΟΖ (μέχρι 200 μίλια από τις αχτές “αποκλειστική οικονομική ζώνη”, περιοχή εμπορικής εκμετάλλευσης). Γι’ αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας και έτσι και τα δυο μέρη αναφέρονται γενικά σε «διεθνείς συνθήκες» που όμως τις κατανοούν διαφορετικά.

Η ουσία είναι ότι η σημερινή παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, και η οικονομική κατάρρευση λόγω κορονοϊού, έχει φέρει τις χρεοκοπημένες Τουρκία και Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής: και στις δυο χώρες οι άρχουσες τάξεις προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον καπιταλισμό με βάρβαρη λιτότητα και βίαιη καταστολή ενάντια στους εργαζομένους και τη νεολαία, ενώ αφήνουν τον κορονοϊό να εξαπλώνεται προς χάριν των κερδών των κεφαλαιοκρατών και των διεθνών χετζ-φαντς.

Το ΚΚΕ και ο Γ.Γ. Δ. Κουτσούμπας καταγγέλνουν «τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος των λαών στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Αλλά το ΚΚΕ αρνείται να καλέσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στα πολεμικά σχέδια με σκοπό την ανατροπή των πολεμοκάπηλων κυβερνήσεων-χούντες Ερντογάν και Μητσοτάκη. Η θέση του ΚΚΕ – και άλλων αριστερών κομμάτων – είναι αντιδραστικός πασιφισμός και εθνικισμός με υποστήριξη της «εθνικής ανεξαρτησίας» σε συμμαχία – δεν γίνεται αλλιώς – με τη χούντα Μητσοτάκη, τον Τσίπρα κ.α. καθώς το ΚΚΕ μιλά για «επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης».  

Αντίθετα, οι επαναστάτες μαρξιστές της Τέταρτης Διεθνούς, καλούν σε ταξικό πόλεμο ενάντια στον πόλεμο των καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών, και στον εχθρό της εργατικής τάξης που βρίσκεται μέσα στη χώρα μας και είναι η χούντα Μητσοτάκη.

Κάνενας νέος/α και κανένας/καμιά εργαζόμενος/η δεν πρέπει να συμμετάσχει σε πόλεμο ενάντια στα ταξικά αδέλφια του στην Τουρκία ή οπουδήποτε αλλού.

Η νεολαία και οι πρωτοπόροι αγωνιστές στα συνδικάτα και την εργατική τάξη καλούνται να οργανώσουν τον ταξικό πόλεμο με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή της μνημονιακής χούντας Μητσοτάκη.

406468_117209_800_auto_jpg

Λευκορωσίδα εργάτρια στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της κινεζικής εταιρείας Γκίλι στο Μπορισόφ. Φωτό 5/7/2018, IC.  

► ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ!

Αύριο Παρασκευή ο Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής τής ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, με επείγοντα θέματα – όπως αναφέρει ο ίδιος σε τουίτ – τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία (της προηγούμενης Κυριακής), την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και τις εκρηχτικές εξελίξεις στο Λίβανο.

Η ΕΕ και οι ιμπεριαλιστές μετά την παταγώδη εκλογική ήττα της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και την αποτυχία οργάνωσης μιας αντεπανάστασης-πραξικοπήματος όπως στην Ουκρανία, θέλουν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Αλεκσάντρ Λουκασένκο που κυβερνά από το 1994.

Ο Μάϊκ Πομπέο είναι από τις 11 Αυγούστου στη Τσεχία και ταξιδεύει στην ανατολική Ευρώπη για να οργανώσει την ανατροπή Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο (έλαβε 80% στις εκλογές) ήταν στέλεχος της σταλινικής γραφειοκρατίας, και σήμερα εναντιώνεται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών (Ρωσία και ασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες).

Η «ανεξάρτητη» Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, που υποστηρίχτηκε με όλα τα μέσα από ΕΕ και ΕΠΑ, έλαβε μόλις 10% των ψήφων, και τώρα ο μπουρζουάδικος Τύπος στην Ευρώπη άρχισε τη γνωστή εκστρατεία λάσπης ενάντια στον Λουκασένκο. Οι υποστηριχτές της Τσιχανούσκαγια διεξήγαγαν προεκλογική εκστρατεία με σημαίες του καπιταλιστικού καθεστώτος που είχε δημιουργήσει ο Γερμανικός Στρατός το 1918. 

Ο Λουκασένκο προεδρεύει σ’ ένα εκφυλισμένο εργατικό κράτος ολιγαρχών, μια «σύγχρονη» εκδοχή της σταλινικής γραφειοκρατίας. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία σωστά καταψήφισαν την υποψήφια του ιμπεριαλισμού. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε σύνταξη των δυνάμεων τους για την ανάπτυξη μιας σοσιαλιστικής αυθεντικά σοβιετικής δημοκρατίας στη Λευκορωσία με ανατροπή του γραφειοκρατικού καθεστώτος Λουκασένκο. –

 

 

 

Leave a comment