► ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ! ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

► Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

fullsizeoutput_9a9

Από τη σημερινή απεργιακή πορεία στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Εκατοντάδες απεργοί εργαζόμενοι/ες στη ΛΑΡΚΟ και πάνω από 2.000 αλληλέγγυοι εργαζόμενοι/νες συμμετείχαν σήμερα Σάββατο στην Αθήνα στη δυναμική πορεία που κάλεσε η Οργανωτική Επιτροπή Σωματείων ΛΑΡΚΟ ενάντια στα σχέδια της χούντας Μητσοτάκη να διαλύσει και ξεπουλήσει την επιχείρηση.

Μεγάλες αντιπροσωπείες απ’ όλα τα τμήματα της ΛΑΡΚΟ – κεντρικά γραφεία Αθήνας, ορυχεία Μακεδονίας και Εύβοιας, εργοστάσια και εγκαταστάσεις σε Λάρυμνα κ.α. – συγκεντρώθηκαν με τα πανό τους στην Ομόνοια.

Μαζί τους δεκάδες αντιπροσωπείες από αλληλέγγυα εργατικά σωματεία με σημαίες του ΠΑΜΕ καθώς και φοιτητές. Απουσίαζαν παντελώς αντιπροσωπείες από άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις και εργατικά κόμματα.

Μετά την πορεία στη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από αντιπροσώπους των εργατικών σωματείων. Κρατήθηκε 1 λεπτού σιγή για τους 80 και πλέον εργαζομένους που έχουν σκοτωθεί στη ΛΑΡΚΟ από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.  

fullsizeoutput_9af

Από τη σημερινή πορεία στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Σήμερα το πανό στην κορυφή της πορείας ζητούσε “δώστε τώρα βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ”. “Βιώσιμη λύση” μπορούν να δώσουν μόνο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζομένους, τη νεολαία και τους αγρότες στην Ελλάδα. Κανένας άλλος!

Είναι επικίνδυνη ουτοπία και αποπροσανατολισμός τέτοιες προτάσεις από σωματεία της ΛΑΡΚΟ!  

Χτες Παρασκευή ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της μνημονιακής κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη, με αλαζονεία απείλησε ότι θα βάλει τη ΛΑΡΚΟ σε διαδικασία “εκκαθάρισης εν λειτουργία” και θα ξεπουλήσει την εταιρεία κατά τμήματα. Για τους εργαζόμενους δήλωσε ότι θα μπορούν να βρούν δουλειά στον “επενδυτή” με “όρους αγοράς”!

fullsizeoutput_9bd

Από τη σημερινή πορεία στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Σκοπός της χούντας Μητσοτάκη είναι να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ όσο-όσο όπως έκανε η χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ με το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ), που πουλήθηκε στην ΚΟΣΚΟ. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ για να παραμείνουν στη δουλειά τους υπόγραψαν συμβόλαια με τεράστιες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Ο νέος κινέζικος ΟΛΠ προχώρησε σε εκατοντάδες απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στη ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει το καταστροφικό σχέδιο της χούντας Μητσοτάκη. Η Οργανωτική Επιτροπή Σωματείων ΛΑΡΚΟ πρέπει άμεσα να οργανώσει στις νέες συνθήκες την αντίσταση των εργαζομένων με πρώτη ενέργεια το κάλεσμα σ’ όλη την εργατική τάξη και νεολαία στην Ελλάδα να σταθούν δίπλα τους στον αγώνα.

Για να αποφευχθεί το ξεπούλημα της κρατικής περουσίας της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους πρέπει να οργανώσουν την ΚΑΤΑΛΗΨΗ των ορυχείων, εργαστασίου, λιμανιού και όλων των εγκαταστάσεων και να καλέσουν τα Εργατικά Κέντρα και όλα τα εργατικά και αγροτικά σωματεία σε βοήθεια στην οργάνωση μπλοκαρισμάτων.

DSC06492

Το πανό στην κορυφή της σημερινής απεργιακής πορείας των εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση με κυβερνήσεις-χούντες όπως του Τσίπρα και του Μητσοτάκη που εκτελούν τις διαταγές της ΕΕ! Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση μέσα στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα! Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε εργατική εξουσία. Φωτό Ε.Α.

Οι ηγεσίες των εργατικών σωματείων στη ΛΑΡΚΟ χρειάζεται να εξασκήσουν και αυτοκριτική καθώς δεν πάλεψαν όσο έπρεπε για να μη μπούν “εργαλαβικοί” στην επιχείρηση. Όλοι οι εργαζόμενοι/νες είναι ίσοι και πρέπει να έχουν ΣΣΕ και όλα τα δικαιώματα που έχει καταχτήσει με αίμα η εργατική τάξη στην Ελλάδα.

Για χρόνια οι ηγεσίες δεν πάλεψαν για πλήρη εθνικοποίηση της επιχείρησης (ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα κατέχουν περί το 20-25%, και υπάρχουν ιδιώτες μέτοχοι) που σήμερα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στους αντιπροσώπους ΕΕ και ΔΝΤ που απαιτούν άμεση τριχοτόμηση της ΛΑΡΚΟ και ξεπούλημα.

Στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού – και η ΛΑΡΚΟ ως εξαγωγέας είναι μέρος του παγκόσμιου συστήματος, εξαρτάται πλήρως από τις παγκόσμιες αγορές και τιμές – είναι πέρα για πέρα ουτοπικό να υποστηρίζει κανείς την αντίληψη ότι μπορεί να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ως κρατικής επιχείρησης, μ’ ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επενδύσεων.

Παρά την κακή διαχείριση της εταιρείας από τους εκάστοτε διευθυντές κ.α. που τοποθετούσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η ΛΑΡΚΟ ουσιαστικά είναι θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το μόνο που ενδιαφέρει την ΕΕ και τη μνημονιακή χούντα Μητσοτάκη είναι να ξεφορτωθούν τη ΛΑΡΚΟ και ας πάνε οι εργαζόμενοι/ες και οι οικογένειες τους στο διάλο!

DSC06490

Από τη σημερινή πορεία στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Οι εργαζόμενοι/νες στη ΛΑΡΚΟ πρέπει να ενώσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους σε ΟΤΕ, πετρέλαια, ενέργεια, ΔΕΗ, τους αγρότες και τους φοιτητές, για να οργανώσουν ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για τη συντριβή των μνημονίων και ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για εργατική εξουσία και την αναβάθμιση της ΛΑΡΚΟ με πλήρη προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Το πρώτο βήμα για την Οργανωτική Επιτροπή Σωματείων ΛΑΡΚΟ είναι η οργάνωση μιας ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ για την κινητοποίηση όλης της εργατικής τάξης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις μαζικές απολύσεις και τη φτώχεια.-  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s