► ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝ, ΜΕΪ, ΤΣΙΠΡΑ KAI ΕΕ! ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!

Από την απεργιακή κινητοποίηση στο Λονδίνο τον περασμένο Οχτώβρη εργαζομένων σε φαστφουντάδικα, ντιλίβερι κ.α. Φωτό The News Line.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ ανέβαλε τη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία Μπρέξιτ με την ΕΕ καθώς παραδέχτηκε ότι θα την καταψήφιζε μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών. Μια τέτοια ήττα θα την εξανάγκαζε σε παραίτηση.
Τώρα η Μέϊ θα προσπαθήσει να πείσει την ΕΕ για μερικές αλλαγές στη συμφωνία ώστε να πετύχει τη ψηφισή της στο Κοινοβούλιο τις επόμενες βδομάδες. Είναι σχεδόν απίθανο η ΕΕ να συμφωνήσει σε ουσιαστικές παραχωρήσεις προς τη Βρετανία καθώς βασικός στόχος των Βρυξελών είναι μια συμφωνία υποταγής της Βρετανίας. Η Μέϊ βαδίζει στην παραίτηση ή την ανατροπή της από το ίδιο της το κόμμα.
Για να αποφευχθεί το Μπρέξιτ οι τραπεζίτες και οι μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία επιμένουν στη συγκρότηση μιας «εθνικής κυβέρνησης» συνασπισμού των Τόρις με τους Εργατικούς που είτε θα ψηφίσει μια συμφωνία πλήρους υποταγής στην ΕΕ είτε θα προχωρήσει σ’ ένα νέο δημοψήφισμα.
Παρά την παρότρυνση βουλευτών του Εργατικού Κόμματος αλλά και των άλλων μικρότερων κομμάτων να απαιτήσει ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αρνείται.
Ο Κόρμπιν ζητά εκλογές καθώς υποστηρίζει ότι το Εργατικό Κόμμα θα πετύχει μια καλύτερη συμφωνία από αυτή της Μέϊ. Μάλιστα ο Κόρμπιν δεν απέκλεισε και τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Η αλλαγή στάσης του Κόρμπιν ανάγκασε στις αρχές Δεκέμβρη τον ηγέτη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στη Βρετανία Λεν Μακλάσκι να τονίσει ότι θα είναι «προδοσία των εργαζομένων» αν το Εργατικό Κόμμα υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Και ο Κόρμπιν και ο Μακλάσκι είχαν υποστηρίξει το «Ναι στην ΕΕ» στο δημοψήφισμα του 2016 όπου η εργατική τάξη της Βρετανίας ψήφισε «Όχι στην ΕΕ».

Από τη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου στην Πλας Ρεπουμπλίκ του Παρισιού. Φωτό Reuters
Η επαναστατική αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας στη βάρβαρη λιτότητα φτώχειας, ανεργίας και πολέμων της ΕΕ, εκφράζεται στην εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλία που εξαπλώθηκε στις Βρυξέλες και στο Άμστερνταμ.
Το Σάββατο στις διαδηλώσεις στις πόλεις της Γαλίας οι διαδηλωτές απαίτησαν με συνθήματα και πανό την ανατροπή του Μακρόν αλλά και Φρέξιτ (έξοδο από την ΕΕ).
Ο Μακρόν έβαλε το Παρίσι σε κατάσταση πολιορκίας και κινητοποίησε 8.000 αστυνομικούς των μισητών CRS, της χωροφυλακής και «ειδικών δυνάμεων» με πολιτικά. Επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, αύρες (κανόνια νερού), θωρακισμένα οχήματα και ιππικό. Έγιναν χιλιάδες «προληπτικές συλλήψεις». Στρατιωτικές δυνάμεις ήταν σε επιφυλακή.

Από τη μαζική διαδήλωση μαθητών/τριών στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή 7/12. Σήμερα Τρίτη εκατοντάδες σχολεία ήταν κλειστά με τους μαθητές και μαθήτριες στους δρόμους. Φωτό Th. Camus.
Ο Μακρόν είχε ήδη πάρει πίσω τις αυξήσεις στα καύσιμα και στους οικιακούς λογαριασμούς αλλά αυτό δεν σταμάτησε τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων». Τη Δευτέρα σε διάγγελμα του ο Μακρόν ανακοίνωσε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αλλά επέμεινε στις μειώσεις τής φορολογίας για τους πλούσιους, τράπεζες και επιχειρήσεις.
Σήμερα Τρίτη μαθητές και μαθήτριες από τουλάχιστον 600 σχολεία της Γαλίας διαδήλωσαν ενάντια στην αλλαγή των τελικών σχολικών εξετάσεων. Οι μαθητές/τριες θα διαδηλώνουν κάθε “Μαύρη Τρίτη” όπως αποφάσισαν. Τα «κίτρινα γιλέκα» ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις για το Σάββατο ενώ μια μέρα πριν, Παρασκευή 14 Δεκέμβρη, η ρεφορμιστική ηγεσία της εργατικής συνομοσπονδίας CGT έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.
Η διχτατορική καταπίεση του Μακρόν δεν κατέστειλε το εξεγερτικό κίνημα που μπορεί να αναπτυχθεί σε γενική απεργία με μπλοκαρίσματα των διυλιστηρίων και των αυτοκινητόδρομων.

Από τη διαδήλωση μαθητών/τριών στο Μιλάνο (16/11/2018) ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα σχολεία.
Η πολιτική κρίση στη Βρετανία και στη Γαλία απειλεί και τη συνοχή της ΕΕ που αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της Ιταλίας. Οι Βρυξέλες επιμένουν στη μείωση του προϋπολογισμού της Ιταλίας, δηλαδή περαιτέρω καταπίεση και λιτότητα για την εργατική τάξη και νεολαία στην Ιταλία που έχει υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας.
Η ΕΕ αρνείται να υποστηρίξει τις χρεοκοπημένες ιταλικές τράπεζες. Η ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού ξέρει ότι αν υποκύψει στους εκβιασμούς της ΕΕ θα αντιμετωπίσει την οργή των εργαζομένων που ενθαρρύνονται από την εξέγερση στη Γαλία.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο της ΕΕ μετά την Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλίας (BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole) κατέχουν περίπου 25 δισ. ευρό μετοχές των ιταλικών τραπεζών και ομόλογα (χρέος) του ιταλικού κράτους.
Μεγάλα ποσά ιταλικού χρέους κατέχουν και οι γερμανικές, ολλανδικές και ισπανικές τράπεζες. Μια τραπεζική κατάρρευση στην Ιταλία θα είναι καταστροφική για τη Γαλία και για όλη την ΕΕ σε μια περίοδο τεράστιων δυσκολιών της Ντόϊτσε Μπανκ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΕ κάθονται πάνω σε μια “φούσκα” χρέους σε διαδικασία έκρηξης, όπως συνέχεια προειδοποιούν το ΔΝΤ και τραπεζικά ινστιτούτα.
Η γιατριά που προτείνουν είναι αύξηση των επιτοκίων και τερματισμός του “δωρεάν δανεισμού” δηλ., της ποσοτικής χαλάρωσης. Ο διοικητής της ΕΚΤ Ντράγκι δεν αύξησε τα επιτόκια αλλά επιμένει ότι η ποσοτική χαλάρωση κλείνει στο τέλος του 2018. Σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δολαρίου από τις ΕΠΑ, αυτά είναι μέτρα που θα σπρώξουν κράτη, επιχειρήσεις και τράπεζες στη χρεοκοπία με αποτέλεσμα περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

Από την απεργιακή πορεία της 28/11/2018 στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.
Σ’ αυτή την κατάσταση η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ στην Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει με αναίρεση των περικοπών των συντάξεων και παροχή επιδομάτων, και παράλληλα να εφαρμόσει το μνημονιακό πρόγραμμα “αυστηρής επιτήρησης” της ΕΕ με συνεχείς περικοπές και απολύσεις σε δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια.
Η διαταγή ΕΠΑ-ΕΕ για συμβιβασμό με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ουσιαστικά έχει διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα αγωνίζονται ενάντια στη διαρκή βάρβαρη λιτότητα της ΕΕ και του Τσίπρα. Πρέπει να προχωρήσουν σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονίων και εκδίωξη της αντιδραστικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η πάλη ενάντια στη διαρκή “αυστηρή επιτήρηση” της ΕΕ, σημαίνει τη συντριβή του Μητσοτάκη και των ρατσιστών-φασιστών και την ανατροπή απ’ τα αριστερά του Τσίπρα για να ανοίξει ο δρόμος για μια εργατική σοσιαλιστική κυβέρνηση με έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Πρωταρχικό καθήκον των αγωνιστών και της νεολαίας σήμερα είναι η συγκρότηση ενός μαζικού επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος της 4ης Διεθνούς για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –