ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ – ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΑΝΟΥΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΟΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Προπύλαια Πέμπτη 6.30 μμ: Επίθεση με χημικά ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών. Φωτό ΕΑ.

Προπύλαια Πέμπτη 6.30 μμ: Επίθεση με χημικά ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών. Φωτό ΕΑ.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης Γιάννης Πανούσης από το πρωί της Πέμπτης είχε προαναγγείλει στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM (που αλλού;) ότι η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας «πρέπει να λήξει σήμερα ή αύριο». Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Παιδείας-Πολιτισμού-Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε την «επαναφορά» του Ακαδημαϊκού Ασύλου σε νέο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πριν λαλήσει ο κοκορίκος τρις, το ακαδημαϊκό άσυλο είχε καταργηθεί από την επέμβαση των ΜΑΤ-Πυροσβεστικής το πρωί της Παρασκευής.

Στις 7 πμ της Παρασκευής – μετά την επίθεση με χημικά στους διαδηλωτές το βράδυ της Πέμπτης – τα ΜΑΤ-κομάντο σκαρφάλωσαν με τις σκάλες της Πυροσβεστικής στο χτίριο της Πρυτανείας και συνέλαβαν 14 νέους αλληλέγγυους με τους φυλακισμένους απεργούς πείνας ενάντια στις φυλακές τύπου Γ και στον «κουκολονόμο».

Στο ΒΗΜΑ FM την Πέμπτη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε τονίσει ότι «μιλά καθημερινά με τον πρωθυπουργό» και ότι «έχω συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό για αλλαγή σχεδίου δράσης της Αστυνομίας», δηλαδή για επέμβαση των ΜΑΤ.

Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ ο Πανούσης ζήτησε ανεξαρτητοποίηση του υπουργείου του! Αντί για αφοπλισμό της αστυνομίας και διάλυση των εγκληματικών ΜΑΤ έχουμε αναβάθμιση της βίας των ΜΑΤ με την κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Πανούση!

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Πάνω από 2.500 νεολαία και εργαζόμενοι συμμετείχαν στη σημερινή (Πέμπτη) μαχητική βραδινή διαδήλωση, από τα Προπύλαια στη Βουλή, ενάντια στη λειτουργία του ορυχείου χρυσού Ελ Ντοράντο Γκολντ (καναδική πολυεθνική με μεγαλομέτοχο τον Μπόμπολα) στις Σκουριές Χαλκιδικής. Την πορεία οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Αττικής.

Μπροστά στο χτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε κατάληψη για 19η μέρα από αλληλέγγυους στην απεργία πείνας των φυλακισμένων αναρχικών, ήταν παραταγμένες διμοιρίες ένοπλων αστυνομικών και ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει παράνομα το χτίριο. Κοντά καιροφυλακτούσαν διμoιρία μοτοσικλετιστών ΔΙΑΣ.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την είσοδο της Πρυτανείας χωρίς καμιά ενόχληση προς τους αστυνομικούς. Η αντίδραση των ΜΑΤ ήταν η βία των γκλομπ και ασπίδων ενάντια στους διαδηλωτές, με χρήση φυσούνων δακρυγόνων και πλούσια εκτόξευση βομβίδων κρότου-λάμψης. Διμοιρίες ΜΑΤ περικύκλωσαν τους διαδηλωτές από τα πλάγια και από τη Σταδίου αλλά η πορεία δεν διαλύθηκε και με αντεπιτέθηκε στα ΜΑΤ με ξύλα και νεράτζια.

Το πανό στην κορυφή της σημερινής διαδήλωσης από τα Προπύλαια στη Βουλή. Φωτό ΕΑ.

Το πανό στην κορυφή της σημερινής διαδήλωσης από τα Προπύλαια στη Βουλή. Φωτό ΕΑ.

Η επιχείρηση της αστυνομίας και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (!) Γιάννη Πανούση, εκτελέστηκε από τον γνωστό αξιωματικό των ΜΑΤ, τον ίδιο που διοικούσε τα εγκληματικά ΜΑΤ στις επιθέσεις της τρομοκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. O Πανούσης και οι διοικητές αστυνομίας και ΜΑΤ είναι υπεύθυνοι για τον παράνομο αποκλεισμό της Πρυτανεία κα τη βία, άλλο τόσο υπεύθυνη αυτής της επίθεσης είναι η κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη προβοκάτσια στον μεγάλο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα τοξικά δηλητήρια της εξόρυξης χρυσού, στο δίκαιο αγώνα των φυλακισμένων απεργών πείνας και των αλληλέγγυων, αλλά πολιτικά και ενάντια στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να ξαποστείλει τον Πανούση και να διαλύσει τα ΜΑΤ και να αφοπλίσει την αστυνομία.

Άποψη της πορείας στην Πανεπιστημίου κοντά στην πλατεία Ομόνοιας. Φωτό ΕΑ.

Άποψη της πορείας στην Πανεπιστημίου κοντά στην πλατεία Ομόνοιας. Φωτό ΕΑ.

Στο Σύνταγμα τα ΜΑΤ, ακολουθώντας τις πραχτικές του οργάνου της τρόϊκας συγκυβέρνησης βίας Σαμαρά-Βενιζέλου, είχαν αποκλείσει το χώρο μπροστά στα ξενοδοχεία πολυτελείας και την Βασ. Σοφίας προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο έκλεισε «κατά διαταγήν της αστυνομίας» ενώ οι διμοιρίες μοτοσικλετιστών ΔΙΑΣ και τα ΜΑΤ ακολουθούσαν από πίσω την πορεία.

Πανό από τη σημερινή πορεία. Φωτό ΕΑ.

Πανό από τη σημερινή πορεία. Φωτό ΕΑ.

Τα κύρια συνθήματα στην πορεία ήταν «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία – αγώνας για τη γη και την ελευθερία» και «Με ΜΑΤ βία και καταστολή – εξόρυξη δεν γίνεται στην Χαλκιδική!». Μπροστά στην πορεία ήταν το πανό της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αττικής στη Χαλκιδική, και ακολουθούσαν πανό 3 Γέφυρες, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Κατάληψη Βοτανικού Κήπου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ-ΟΕΝ, Κατάληψη Πρυτανείας κ.α. –

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΟΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Μανόλης Γλέζος, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Μανόλης Γλέζος, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εκκένωση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους συνολικά δεκατέσσερις (14) αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», υπό των αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Απορώ πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν.

Οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες. Αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες. Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές;

Μα οι καθηγητές πριν απ’ όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο; Θα μπορούσα να μιλήσω και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θεωρώ ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Τέλος, υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια. Πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους. Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;

Οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι «α λα καρτ», ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά. Και οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές. Μανόλης Γλέζος Βρυξέλλες, 18 Απριλίου 2015». –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s