ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ!

Διαδήλωση στον Πειραιά λιμενεργατών, 9/4/14. Φωτό: Ελένη Γρηγοριάδου.

Διαδήλωση στον Πειραιά λιμενεργατών, 9/4/14. Φωτό: Ελένη Γρηγοριάδου.

Η ΠΕΝΕΝ, η ΟΜΥΛΕ και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ανακοίνωσαν με δελτία τύπου την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που εξάγγειλε από το Πεκίνο την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάννης Δραγασάκης. Τη Δευτέρα ο Δραγασάκης δήλωσε ότι  «Δεν είπαμε για ιδιωτικοποίηση, αλλά για μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».  Τώρα λοιπόν εχτός από ιδιωτικοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί και σε συστάσεις εταιριών με τους ιδιώτες δηλ., το μεγάλο  διεθνές κεφάλαιο.

Παρατηρήσεις στο Δελτίο Τύπου της ΠΕΝΕΝ (κείμενο παρακάτω):

1 – Το Δελτίο Τύπου της ΠΕΝΕΝ, τα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο προβλήματα επιβίωσης καθώς δεν πληρώνονται από τους εφοπλιστές οι μισθοί των πληρωμάτων, πράγματι αντανακλά την οργή και αγανάχτηση των εργαζομένων στον Πειραιά και σ’ όλη την Ελλάδα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον αλαζονικό Δραγασάκη, ένα από τα πιο δεξιά στοιχεία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και στην πόλη, σε συνεννόηση με τα σωματεία σ’ όλα τα λιμάνια της χώρας, με διαδηλώσεις και καταλήψεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και με αίτημα την άμεση παραίτηση του Δραγασάκη και όλων όσων υποστηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις στην κυβέρνηση. Σωστά η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή πολιτική – κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια διαλυτική και καταστροφική επιλογή παραδίδοντας τον ΟΛΠ στα ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.»

2 – Στο Δελτίο Τύπου η ΠΕΝΕΝ αναφέρει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινών υπουργών (Δρίτσας, Λαφαζάνης) στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μνημονιακή κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όλες εκείνες οι κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο – όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ – ενός “Παμπειραϊκού πλατιού μετώπου πολιτικών, κοινωνικών, επιστημονικών συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων”.

Αλλά αυτή η Παμπειραϊκή Επιτροπή αρνούνταν και αρνείται να υποστηρίξει ένα λιμάνι 100% δημόσιο όπως απαιτούσαν ομιλητές στις πορείες, από το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα εργατικά σωματεία και κόμματα. Με συνεχείς προκηρύξεις – όπως στην απεργία της 6ης Νοέμβρη 2014 – η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (4η Διεθνής) τόνιζε και τονίζει ότι οι ηγεσίες των εργατικών ομοσπονδιών (ΟΜΥΛΕ, ΠΕΝΕΝ), υποτηριχτές της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εγκλωβιστεί στην Παμπειραϊκή Επιτροπή με τα επιμελητήρια του Πειραιά.

Τα συμφέροντα των επιμελητήριων και η οπορτουνιστική πολιτική τους προς κάθε κυβέρνηση είναι ΑΝΤΙΘΕΤΑ με αυτά των εργαζομένων. Σήμερα απαιτείται η κινητοποίηση όλης της εργατικής τάξης στις πόλεις-λιμάνια και αποκλεισμός των λιμανιών με καταλήψεις με συγκρότηση Εργατικής Επιτροπής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση από τα σωματεία του λιμανιού, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τις Λαϊκές Συνελεύσεις, και τα κόμματα και αγωνιστές που είναι πλήρως αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση και υποστηρίζουν την επανεθνικοποίηση ολόκληρου του ΟΛΠ, κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Η ΚΟΣΚΟ πρέπει να εκδιωχτεί από τις προβλήτες και να αποφασιστεί από τους εργαζομένους η προοπτική και πορεία του λιμανιού.

3 – Η κάθε μέρα πιο καθαρή και έντονη υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δεξιών στοιχείων του ΣΥΡΙΖΑ στις προσταγές ΕΕ και ΔΝΤ, κάνει επιταχτική την ανάληψη δράσης ενάντια στην κυβέρνηση. Τα εργατικά σωματεία καλούνται να οργανώσουν απεργίες και καταλήψεις και να αναγκάσουν τους γραφειοκράτες στη ΓΣΣΕ σε γενική απεργία ενάντια στη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι ενωμένοι σε Ενιαίο Μέτωπο πρέπει να προχωρήσουν μπροστά απαιτώντας την υλοποίηση όλων των εκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκρότηση της δικής τους Εργατικής Κυβέρνησης σε συμμαχία με τη νεολαία, τους φτωχούς αγρότες και εξαθλιωμένους επαγγελματίες.

4 – Η ηγεσία της ΠΕΝΕΝ (και όλα τα σωματεία στα πλοία) πρέπει να κηρύξει άμεσα απεργία για την άμεση πληρωμή των μισθών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων (σύνθεση πληρωμάτων κλπ.) – και όχι να κάθεται στα αυγά της!

DSC_0226

Ακολουθεί το κείμενο του Δελτίου Τύπου της ΠΕΝΕΝ  (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – 30/3/2015

“ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ (ΟΛΠ) ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ

Οργή και αγανάκτηση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που κυριαρχούν στους εργαζόμενους του Πειραιά από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση – βόμβα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος μετά το τέλος των επαφών που είχε με Κινέζους κυβερνητικούς εκπροσώπους εξήγγειλε από το Πεκίνο ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει το 67% του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και ότι εντός λίγων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ».

Τονίζουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια στον Πειραιά δημιουργήθηκε ένα πλατύ μέτωπο πολιτικών, κοινωνικών, επιστημονικών συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων με κοινό στόχο να αποτρέψουν το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας που από κοινού είχαν αποφασίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πλαισίωσε και συμμετείχε ενεργά σε αυτό το Παμπειραϊκό κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Στελέχη του που σήμερα είναι Υπουργοί στην Κυβέρνηση, Βουλευτές και στην Αυτοδιοίκηση είχαν ουσιαστική παρουσία και συμμετοχή σε αυτόν τον κοινό αγώνα. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει με την άνοδο στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν γνωστό μετά την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στο BBC που άφηνε ευθέως ορθάνοικτο τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ότι ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης και στις άμεσες προτεραιότητές της. Μόνο όσοι εσκεμμένα εθελοτυφλούσαν δεν αντιλαμβάνονταν τις συγκεκριμένες αυτές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν……

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αιτιολογώντας την απόφαση αυτή στο Tweeter με την επιστροφή από την Κίνα αναφέρει «οι πολιτικές προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στο πώς θα παράγουμε χρήματα, πώς θα αναπτύξουμε την οικονομία και πώς θα έχουμε λιγότερη ανεργία». Πρόκειται για θέση και επιχειρήματα τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές και προγραμματικές θέσεις τόσο στον λαό όσο και στην Βουλή και στην ουσία συνιστούν αναβίωση των προπαγανδιστικών απόψεων Σαμαρά – Βενιζέλου – Βαρβιτσιώτη αναφορικά με τον ΟΛΠ.

Η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή πολιτική – κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια διαλυτική και καταστροφική επιλογή παραδίδοντας τον ΟΛΠ στα ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα. Η ΠΕΝΕΝ που είχε ουσιαστική συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, απευθύνει και τώρα ενωτικό αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους φορείς (κοινωνικούς – πολιτικούς – συνδικαλιστικούς) άμεσα να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να εμποδίσουν την υλοποίηση της επαίσχυντης αυτής κυβερνητικής απόφασης. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για το εργατικό και μαζικό κίνημα και τυχόν επιμονή της κυβέρνησης θα αποτελέσει αιτία οξύτατης αντιπαράθεσης με όλη την κοινωνία και τον λαό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s