ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ!

Από τη σημερινή, Πέμπτη, συγκέντρωση πάνω από 2.000 (παρά τη δυνατή βροχή) που οργάνωσε το ΕΚΠ στα γραφεία της Hellenic Train. Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Η απεργία στην Hellenic Train συνεχίζεται και αύριο Παρασκευή. (Φωτο Ε.Α.)

ΝΕΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΒΡΑΔΥ – ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Το πανό της Αριστερής Συσπείρωσης στη συγκέντρωση που κάλεσε το ΕΚΠ στα γραφεία της Hellenic Train. (Φωτο Ε.Α.)

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ!

Το πανό των καταλήψεων των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών στην πορεία από το Σύνταγμα στο Σταθμό Λάρισας σήμερα Πέμπτη βράδυ. Μετά την πορεία τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά σε νεολαία που τους πέταξε πέτρες και νεράντζια. (Φωτο left.gr)

Το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 57 και οι αγνοούμενοι τους 56 στη μετωπική σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη! Πολλοί απ’ αυτούς φοιτητές καθώς και οι 12 εργαζόμενοι στα δυο τρένα. Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες.

Χτες Τετάρτη βράδυ τα μισητά ΜΑΤ, οι κρατικοί πραιτοριανοί της χούντας Μητσοτάκη, χτύπησαν με χημικά και γλομπ την πορεία πάνω από 1.000 φοιτητών/τριών και εργαζομένων στην Αθήνα μετά από καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της Hellenic Train.

Κύρια συνθήματα στην πορεία: «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!», και «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή!».

Από τη χτεσινή, Τετάρτη, πορεία φοιτητών/τριών από τα γραφεία της Hellenic Train στη Βουλή. (Φωτο 902.gr)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και η ΣΤΑΣΥ (εργαζόμενοι Μετρό) κήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη. Εργατικά σωματεία καλούν σε απεργία και συγκέντρωση στα γραφεία της Hellenic Train σήμερα 7 το βράδυ, και οι σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και οι καταλήψεις τους καλούν στο Σύνταγμα 6 μ, μ, για πορεία στο Σταθμό Λάρισας. 

ΜΑΤ επιτίθενται στη χτεσινή πορεία. (Φωτο Μάριος Λώλος)

Όλα τα στοιχεία και όλες οι μαρτυρίες σιδηροδρομικών εργαζομένων και συνδικαλιστών τονίζουν καθαρά ότι η σύγκρουση είναι αποτέλεσμα απουσίας συντήρησης, εκσυγχρονισμού και προσωπικού.

Η μνημονιακή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, περικοπών και απολύσεων που έχουν επιβάλλει ΕΕ και ΔΝΤ, της κοινοβουλευτικής χούντας ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της Κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη, είναι οι υπαίτιοι των θανάτων, τραυματισμών και καταστροφών.

Καθιστική διαμαρτυρία χτες Τετάρτη στα γραφεία της Hellenic Train. (Φωτο 902.gr)

Για χρόνια οι σιδηροδρομικοί είχαν προειδοποιήσει για σοβαρό δυστύχημα από το ξεπούλημα και το πλιάτσικο του ΟΣΕ. Η χθεσινή, 1/3/23, ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα θρηνούμε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για έλλειψη προσωπικού, για απαξίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την ελλιπή συντήρηση του τροχαίου υλικού, για την παραβατικότητα σε όλο το μήκος του δικτύου, κάποιοι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα. Τέτοιου μεγέθους τραγωδίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με την στελέχωση αλλά και τις υποδομές.”

Στις 7 Φλεβάρη η συνδικαλιστική παράταξη ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών (υποστηρίζει το ΠΑΜΕ) προειδοποίησε για “το δυστύχημα που έρχεται” από την απουσία των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας.

Από τη χτεσινή πορεία. (Φωτο eurokinissi)

Η χτεσινά ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ (ναυτικοί) αναφέρει:

“Tο πολύνεκρο και τραγικό δυστύχημα που συνέβη αργά χθες το βράδυ με την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη επιβεβαιώνει τις δραματικές προειδοποιήσεις των εργαζομένων για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια στην λειτουργία και κίνηση των τρένων!

Δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβαινόντων, δεν γίνεται καμιά αναβάθμιση των υποδομών, στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, δεν ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εργολαβίες αυξάνονται σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας.

Η ασφάλεια τίθεται και στον σιδηρόδρομο κάτω από την αστική γραμμή του δόγματος κόστους – κέρδους ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που θεοποιούνται τόσο από την τωρινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.  

Το άμεσο καθήκον των σιδηροδρομικών σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων είναι κάλεσμα-απόφαση για εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων με έλεγχο και διαχείριση από τους εργαζομένους, και η συγκρότηση Επιτροπής συνδικαλιστών και φοιτητών για να ερευνήσει τις αιτίες σύγκρουσης των τρένων και να αποδώσει ευθύνες.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στις έρευνες της εταιρείας Hellenic Train και των κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s