ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ!

Το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας σε κατάληψη. Οι σπουδαστές/στριες απαίτησαν παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022! (Φωτο http://www.facebook.com/sfdramaschool.ntg)

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ! 

Με ανυποχώρητο αγώνα και καταλήψεις των δραματικών σχολών και από το Σαββατοκύριακο των δυο κύριων κρατικών θεάτρων της Ελλάδας, οι σπουδαστές/ριες των δραματικών σχολών δίνουν το παράδειγμα σ’ όλη την εργατική τάξη για πόλεμο στον πόλεμο της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη!

Μαζί με τους σπουδαστές/ριες και τους ηθοποιούς (απεργία στις 8 Φλεβάρη) παλεύουν και οι ναυτεργάτες απ’ αυτή την Τετάρτη και Πέμπτη 8 και 9 Φλεβάρη με 48ωρη απεργία για ΣΣΕ και αυξήσεις.    

Η βαρβαρότητα ενάντια στη νεολαία, στις τέχνες, στην παιδεία και σ’ όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων προέρχεται από τα Μνημόνια που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ και εφαρμόζει με φανατισμό η χούντα Μητσοτάκη.  

Το Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα σε κατάληψη από το Σαββατόβραδο. (Φωτο http://www.facebook.com/sfdramaschool.ntg)

Καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχουν στείλει τις τιμές των τροφίμων και των οικιακών λογαριασμών ρεύματος στα ουράνια, η φτώχεια γενικεύεται στην Ελλάδα.

Η ανεργία στη νεολαία είναι πάνω από 40% και έχουν επιβληθεί μισθοί πείνας.

Στην εποχή των Μνημονίων οι κρατικές επιχορηγήσεις στις τέχνες και στα θέατρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα την κυριαρχία των ιδιωτικών ιδρυμάτων των εφοπλιστών.

Τώρα είναι η ώρα κινητοποίησης του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος στο δρόμο που δείχνουν οι σπουδαστές! Τα εργατικά σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι να υποστηρίξουν ενεργά τις καταλήψεις των σπουδαστών.

Από τη μεγάλη διαδήλωση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή σπουδαστών/τριών και καλλιτεχνών. (Φωτο Ε.Α.)

Στο 32ο Συνέδριο του, το Σαββατοκύριακο, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ψήφισε υποστήριξη στον αγώνα των σπουδαστών/τριών και την πραγματοποίηση μιας 24ωρης απεργίας ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Μιας μέρας απεργία δεν φτάνει! Οι σπουδαστές, φοιτητές, νεολαία και τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία πρέπει να απαιτήσουν από το ΕΚΑ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και όλων των αντεργατικών νόμων!

Μ’ αυτή την προοπτική είναι απαραίτητο οι σπουδαστές και φοιτητές και τα εργατικά σωματεία που βρίσκονται σήμερα στον αγώνα – ΛΑΡΚΟ, Μαλαματίνα, Καβάλα, νοσοκομειακοί, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες ΚΟΣΚΟ, εκπαιδευτικοί κ.α. – να καλέσουν σε μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση για το συντονισμό του αγώνα, ανεξάρτητα από την προδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία, για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη για να ανοίξει ο δρόμος προς μια κυβέρνηση εργαζομένων που θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. –   

Σιδηροδρομικοί του συνδικάτου ASLEF στην απεργία της περασμένης Παρασκευής στο Λονδίνο. Αγωνίζονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις και για αυξήσεις μισθών 15%. Το τσουνάμι απαεργιών συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα στη Βρετανία με μεγάλη απεργία νοσοκομειακών! (Φωτο The News Line)

ΚΟΛΟΣΙΑΙΑ ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ! ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 7/2 ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!

Ενώ τα εργατικά και μικροαστικά νοικοκυριά και η νεολαία αντιμετωπίζουν κολοσιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού, φυσικού αέριου κ.α., που αναγκάζουν εκατομμύρια να μείνουν χωρίς θέρμανση αυτό το χειμώνα, οι γιγαντιαίες εταιρείες στις ιμπεριαλιστικές χώρες και οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα σημειώνουν τεράστια κέρδη.  

Στην Ευρώπη η αγγλο-ολλανδική  εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell ανακοίνωσε ετήσια κέρδη (2022) σχεδόν $40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Shell σημείωσε κέρδη $9,8 δισεκατομμυρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση $3,4 δισεκατομμυρίων από την ίδια περίοδο του 2021. Το 2022 η Shell μοίρασε μερίσματα $26 δισεκατομμυρίων στους μετόχους της.

Στη Γαλλία, η εταιρεία Total πραγματοποίησε κέρδη 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Από την απεργία εργατών ενέργειας στο διυλιστήριο της Total στη Donges, στο λιμάνι της πόλης Σεν Ναζέρ στις 19 Γενάρη 2023. Αύριο Τρίτη 7/2 νέα Γενική Απεργία στη Γαλλία! (Φωτο Srephane Mahe)

Δεν είναι μόνο η Shell και η Total που καταγράφουν τεράστια κέρδη από τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που οδηγούνται στη στρατόσφαιρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και τις κυρώσεις κατά των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσός ExxonMobil την περασμένη βδομάδα τριμηνιαία κέρδη $55,7 δισεκατομμυρίων, ενώ η Chevron ανακοίνωσε άλλο ένα ρεκόρ κερδών με $35,5 δισεκατομμύρια για το 2022.

Στην Ελλάδα τεράστια κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας το 2022. Τα Ελληνικά Πετρέλαια (όμιλος Λάτση) είχαν αύξηση κερδών 670% στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Μotoroil (όμιλος Βαρδινογιάννη) αύξηση 370%, και ο Όμιλος Μυτιληναίου αύξηση 116%!

Από την απεργιακή πορεία στη γαλλική πόλη Στρατσβούργο τον περασμένο μήνα για την απόσυρση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου του Προέδρου Μακρόν. (Φωτο Frederick Florin)

Αυτά είναι κέρδη από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ενώ οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ απαιτούν από την εργατική τάξη και νεολαία να πληρώσει τα έξοδα χρηματοδότησης των φασιστών στην Ουκρανία και την αποστολή όπλων!

Την περασμένη βδομάδα η χούντα Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι για το Φλεβάρη η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού περιορίζεται στα 0,04 ευρό ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 KWh, όταν για το Γενάρη 2023 η επιδότηση ήταν 0,33 ευρό ανά κιλοβατώρα. Η μείωση της κρατικής επιδότησης είναι 88%, που σημαίνει εξαιρετικά υψηλούς λογαριασμούς. 

Η εργατική τάξη και νεολαία πρέπει να απαιτήσουν την άμεση εθνικοποίηση των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο και διαχείριση ως μέρος του αγώνα για μια σχεδιασμένη οικονομία. Η μόνη διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s