► Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ!

► Ο ΤΡΑΜΠ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ! – ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΤΗΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ!

► ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΕ! 

4000

Προσεύχονται εις Κύριον στη Γουόλ Στριτ. Σ’ ένα μήνα μήνα έχει χάσει το 35% της αξίας της! Φωτό Bryan R Smith.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) των Ενωμένων Εθνών ανακοίνωσε χτες Δευτέρα ότι τα πρώτα 100.000 κρούσματα κοροναϊού σημειώθηκαν σ’ όλο τον κόσμο μέσα σε 67 μέρες από την εμφάνιση του. Τα επόμενα 100.000 κρούσματα σημειώθηκαν μέσα σε 11 μέρες και τα επόμενα 100.000 (σύνολο 300.000) μόλις σε 3 μέρες. Τα κρούσματα το απόγευμα της Δευτέρας είχαν ξεπεράσει τις 360.000 με 16.000 νεκρούς.

Όμως η Ιταλία ανακοίνωσε ότι το σαββατοκύριακο η αύξηση των κρουσμάτων μειώθηκε. Χτες ο Τσιόρδας δήλωσε ότι «η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο», αν και εχτίμησε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 8-10.000.

Ο ΠΟΥ επιμένει σε μαζικά τεστ και απομόνωση των κρουσμάτων. Σε αντίθεση με αυτή την πολιτική – που ακολούθησε η Κίνα και οι διπλανές της χώρες – οι καπιταλιστικές χώρες στην Ευρώπη και στην Αμερική αρνούνται τα μαζικά τεστ και την αναγκαία χρηματοδότηση των ΕΣΥ και της λαϊκής προστασίας.

3000

Πάνοπλοι στρατιώτες στο κέντρο του έρημου Μιλάνο. Αντί για μαζικά τεστ και χρηματοδότηση δομών δημόσιας υγείας, στρατός στους δρόμους! Φωτό Carlo Cozzoli.

Η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου εδώ και αρκετές μέρες έχει τονίσει ότι το ΕΣΥ χρειάζεται άμεσα 6.500 γιατρούς. Χτες Δευτέρα ο Ηλίας Σιώρας, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ζήτησε γρήγορη παράδοση των αναγκαίων υλικών στα νοσοκομεία, άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τις ΜΕΘ και «να γίνει επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ αλλά και των εργαστηρίων που κάνουν τα τεστ». 

Χτες ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί 2.145 προσλήψεις (431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές κ.α. προσωπικό) που θα ενταχτούν στο ΕΣΥ το επόμενο δεκαήμερο. Ο ίδιος υπολόγισε ότι έχουν “δεσμευθεί” 2.158 κρεβάτια για τους ασθενείς του κοροναϊού. Περίπου 700 υπολογίζονται τα κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Η χούντα Μητσοτάκη με τις απαγορεύσεις μετακινήσεων και το “μένουμε σπίτι” επιμένει σε μέτρα που έχουν μεγάλη αξία όταν συνοδεύονται από μαζικά και συνεχή τεστ του πληθυσμού, προσφορά προστατευτικού υλικού και παραμονή στην εργασία μόνο των απαραίτητων εργαζομένων για το δημόσιο συμφέρον (νοσοκομεία, τρόφιμα, ενέργεια, επικοινωνίες).

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν τρομοκρατηθεί από την προοπτική κατάρρευσης της καπιταλιστικής οικονομίας των τραπεζών, και αυτό έχουν ως προτεραιότητα. Με τον στρατό στους δρόμους σε Ισπανία και Ιταλία, οι κυβερνήσεις επιχειρούν να πανικοβάλουν τον πληθυσμό για να δουλεύει 10ωρα και τις Κυριακές, χωρίς τα αναγκαία προστατευτικά και για να μην μπορεί να διαμαρτυρηθεί για τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.  

Wuhan , Hubei Jan 27 foto Hector REtamal

Ένα από τα δυο τεράστια νοσοκομεία που οικοδομήθηκε μέσα σε 10 μέρες στο Γουχάν της Κίνας. Φωτό Hector Retamal.

Καθώς στην ΕΕ τα χρηματιστήρια βούτηξαν και χτες (από -1% έως -3,8%, στην Αθήνα -7,58%), το ECOFIN (υπουργοί οικονομικών) αποδέχτηκε την πρόταση της Κομισιόν (20 Μάρτη με διάγγελμα της Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν) για αναστολή των πλεονασματικών προϋπολογισμών που έχει επιβάλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή το ECOFIN ανακοίνωσε ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στο σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Λόγια του αέρα καθώς η κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας επιβάλει ακόμη και τις απόλυτα μισητές στις Βρυξέλες εθνικοποιήσεις, όπως έγινε με τις αεροπορικές εταιρείες και στη Βρετανία με τους σιδηροδρόμους!

Στις ΕΠΑ νωρίς τη Δευτέρα το πρωί ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε με τουίτ ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα». Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν θέλει να χρηματοδοτήσει μέτρα θεραπείας που μειώνουν την παραγωγή κερδών!

Νωρίτερα το Κονγκρέσο δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σ’ ένα πακέτο $1,8 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ για να σωθεί η οικονομία που καταρρέει. Η Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα βούτηκε κατά -3,04%.

Οι διαφωνίες στην άρχουσα τάξη των ΕΠΑ σχετίζονται στη διαχείριση αυτού του τεράστιου ποσού. Ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες και στη Γουόλ Στριτ, και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για την επανεκλογή του τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Αλλά μια μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας κοραναϊού στις ΕΠΑ θα έχει τεράστιες συνέπειες. Ο Πρόεδρος της Φεντ (κεντρική τράπεζα ΕΠΑ) Τζέϊμς Μπούλαρντ δήλωσε ότι όπως πάει η κατάσταση η οικονομία των ΕΠΑ μπορεί να συρρικνωθεί κατά 50% με αύξηση κατά 30% της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Ο χρηματιστηριακός οργανισμός της Γουόλ Στριτ Μόργκαν Στάνλεϊ ανακοίνωσε υποθετική συρρίκνωση κατά 30% και ανεργεία 12,8%.

Αυτοί είναι αριθμοί που θα τσακίσουν την αμερικανική οικονομία και κοινωνία που ήδη υποφέρει από την τραπεζική κατάρρευση του 2008 που δημιούργησε τεράστια φτώχεια.

Όσο εξαπλώνεται ο κοροναϊός, οι κυβερνήσεις θα μιλάν όλο και πιο καθαρά για την ανάγκη επιβίωσης της καπιταλιστικής οικονομίας σε βάρος της υγείας δεκάδων εκατομμυρίων.

ΟΕΝΓΕ 2

Από κινητοποίηση τής ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα. Φωτό ΟΕΝΓΕ

Το καθήκον της εργατικής τάξης και νεολαίας είναι να σταματήσουν την πορεία προς την καταστροφή και βαρβαρότητα που ακολουθούν η ΕΕ και η χούντα Μητσοτάκη. Μόνο σοσιαλιστικά μέτρα και οργάνωση μπορούν να νικήσουν τον κοροναϊό και τη βαρβαρότητα του σάπιου καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν άμεσα στους τόπους δουλειάς την Αντίσταση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και στα διχτατορικά μέτρα και να απαιτήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις μαζικά μέτρα υγείας και παράλληλα την ακύρωση για πάντα των μέτρων μνημονιακής λιτότητας.

Τα κόμματα του καπιταλισμού στην Ελλάδα – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες τους – επέβαλαν με τα μνημόνια τη διάλυση του ΕΣΥ και άφησαν ανοιχτή την πόρτα στον κοροναϊό.

Οι δηλώσεις του ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων απλά και μόνο για καλύτερα μέτρα προστασίας του λαού, δεν είναι παρά ρεφορμιστικές διαμαρτυρίες μέσα στο πλαίσιο των μέτρων ΕΕ και κυβέρνησης. Δεν δίνουν καμιά προοπτική στο λαό καθώς η κατάσταση θα χειροτερεύει απελπιστικά.

Η κατάσταση ζωής και θανάτου απαιτεί την ανεξάρτητη κινητοποίηση εργαζομένων και νεολαίας για την υγεία του λαού και της κοινωνίας με απεργιακή πάλη ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη, ΕΕ και καπιταλισμού. –  

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s