► OI ΟΙΚΟΝΟΜΙΚEΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ!

► ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ! – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ!

EPA Tehran JUne 2017

Από τις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων στην Τεχεράνη τον Ιούνη 2017 υπέρ της Παλαιστινιακής Επανάστασης, ενάντια στο σιονισμό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Φωτό ΕΡΑ.

Χτες Τρίτη ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Ντόναλτ Τραμπ υπόγραψε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων ενάντια στο Ιράν αλλά και σε κάθε χώρα ή εταιρεία που θα συνεχίσει να έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν.

Με τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν, οι ΕΠΑ σκοπεύουν και τις εταιρείες και χώρες τής ΕΕ στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις αν συνεχίσουν να εμπορεύονται με το Ιράν. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν κύρια τομείς βαριάς βιομηχανίας (οχήματα, αεροπλάνα, μηχανές κλπ).

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, η γερμανική εταιρεία οχημάτων Ντέμλερ αποφάσισε να αποσυρθεί από συμφωνία που είχε υπογράψει με το Ιράν.  

Τον προηγούμενο Μάη ο Υπουργός Εξωτερικών τω ΕΠΑ Μάϊκ Πομπέο ανακοίνωσε τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν και τις χαραχτήρισε ως τις «μεγαλύτερες στην ιστορία»!

Η δεύτερη δέσμη κυρώσεων ενάντια στο Ιράν – και ενάντια σε κάθε χώρα ή εταιρεία που εμπορεύεται με το Ιράν – θα ανακοινωθεί στις 4 Νοέμβρη από τις ΕΠΑ και θα αφορούν τον τραπεζικό και οικονομικό τομέα, τις εξαγωγές πετρελαίου κ.α.

Ο Σύμβουλος Ασφάλειας του Τραμπ Τζον Μπόλτον χτες δήλωσε ότι οι ΕΠΑ επιβάλουν «πρωτοφανή πίεση στην κυβέρνηση του Ιράν για να αλλάξει συμπεριφορά»!

Όμως η κυβέρνηση του Ιράν έχει επανειλλημένα διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να υποταχτεί στις ΕΠΑ και στους συμμάχους τους, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Ο Τραμπ σκοπεύει να καταστρέψει την ιρανική οικονομία και τις ζωές εκατομμυρίων ιρανών, ώστε με τη συμμαχία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας να οργανώσει μια αντεπαναστατική εξέγερση. Στη συνέχεια να επέμβει ή να εισβάλλει στο Ιράν για να “σώσει το λαό και τη δημοκρατική αντιπολίτευση” από το χάος που οι ίδιες οι ΕΠΑ επιβάλουν!

Ήδη εδώ και μήνες τα καπιταλιστικά ΜΜΕ της Δύσης παρουσιάζουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Το έναυσμα για την εισβολή των ΕΠΑ και των συμμάχων τους θα είναι η καταστροφή των “πυρηνικών όπλων” που δήθεν παρασκευάζει το Ιράν.

Το ίδιο δηλαδή σχέδιο απάτης και προπαγάνδας των ΕΠΑ-Βρετανίας το 2003 ενάντια στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι βάρβαρες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράκ (συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και τροφίμων!), στη δεκαετία του 1990, επιβλήθηκαν από τον ΟΕΕ και οδήγησαν στο θάνατο από πείνα και ασθένειες τουλάχιστον 500.000 παιδιά!

Στις 12 Μάη 1996 η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΕΠΑ Μαντελέϊν Όλμπράϊτ (της κυβέρνησης Κλίντον) ρωτήθηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα 60 Minutes: “Ακούμε ότι μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν πεθάνει [στο Ιράκ]. Ένας αριθμός μεγαλύτερος και από τον αριθμό παιδιών που πέθαναν στη Χιροσίμα. Νομίζετε ότι κάτι τέτοιο αξίζει;”.

Η Όλμπράϊτ απάντησε, “νομίζουμε ότι αξίζει”!  

fullsizeoutput_46b6

Από πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση στην Τεχεράνη. Φωτό SFT.

Το 2001 η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Μπους μαζί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπλερ, συμπλήρωσαν τις κυρώσεις των Ενωμένων Εθνών ενάντια στο Ιράκ με το γκεμπελικό ψέμμα ότι το Ιράκ είχε “όπλα μαζικής καταστροφής” που απειλούσαν τις ΕΠΑ και τη Βρετανία.

Ακολούθησε το 2003 η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, που κατέστρεψε τη χώρα και επέβαλε χάος σ’ όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι εισβολείς δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά επέβαλαν πείνα, εμφύλιο πόλεμο, διχοτόμηση του Ιράκ και ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους με όπλα από τη Δύση.

Αυτή την πολιτική απόλυτης βαρβαρότητας ακολουθεί σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση του Τραμπ: εξαθλίωση του ιρανικού λαού με τις οικονομικές κυρώσεις για να δημιουργηθούν συνθήκες χάους ως δικαιολογία για την εισβολή ΕΠΑ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Αλλά ο Τραμπ και η αμερικανική οικονομία βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 με την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών. Η Ρωσία και Κίνα δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το Ιράν. Επίσης η Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν τις κυρώσεις των ΕΠΑ ενάντια στο Ιράν.

Ήδη η ΕΕ αποφάσισε να εναντιωθεί στις κυρώσεις Τραμπ και να υποστηρίξει με κάθε τρόπο της ευρωπαϊκές εταιρείες που θα συνεχίσουν να εμπορεύονται με το Ιράν.

Ο Τραμπ επίσης έχει ξεκινήσει άγριο εμπορικό πόλεμο ενάντια στην Κίνα, και σε αντίποινα, η Κίνα επιβάλλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

Η πολιτική Τραμπ έχει αναστατώσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και έχει ανατρέψει τις πολιτικές και οικονομικές συμμαχίες της Δύσης. Για τα επιβιώσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ο κόσμος πρέπει να υποταχτεί στη βαρβαρότητα των ΕΠΑ – αυτό είναι το δόγμα Τραμπ.

Μπροστά στην εργατική τάξη, τη νεολαία αλλά και τη μικροαστική τάξη – ιδιαίτερα στις ΕΠΑ και στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες – μπαίνει το ιστορικό καθήκον αντίστασης στα απάνθρωπα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του.

Τα μαθήματα από τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους πολέμους στο Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.α. είναι σαφή:

Οι ιμπεριαλιστές και τα ΜΜΕ της Δύσης συνεχώς ψεύδονται για την παγκόσμια κατάσταση.

Οι πόλεμοι ξεκινούν από τους ιμπεριαλιστές για να σώσουν τις τράπεζες και τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων και των λαών.

Οι εχθροί των λαών δεν είναι ούτε ο Άσαντ της Συρίας ούτε η κυβέρνηση του Ιράν, αλλά οι άρχουσες τάξεις σε ΕΠΑ και ΕΕ.

Με τους βάρβαρους ιμπεριαλιστές συμμαχούν οι υποταγμένες στη λιτότητα κυβερνήσεις όπως η κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ στην Ελλάδα.

Και το κύριο μάθημα: οι μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις εκατομμυρίων σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν ή να τους σταματήσουν.  

Μόνο η οργανωμένη δύναμη της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των συμμάχων τους μπορεί να αποτρέψει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις βάρβαρες κυρώσεις.

Τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να αναλάβουν δράση ενάντια στις κυρώσεις των ιμπεριαλιστών.

Μια τέτοια δράση είναι μέρος της αντίστασης στα μνημόνια, στο ρατσισμό και στη λιτότητα που πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα, για την ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που θα βασίζεται στις οργανώσεις του λαού (συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές, κ.α.), για την αντικατάσταση της ΕΕ από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s