► Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!

ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Η νεολαία στην πρώτη τη γραμμή! Από τη μεγάλη πορεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 17/11/2021. Φωτό Ε.Α.

Την περασμένη Τετάρτη (24/11) δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση της μνημονιακής επιτροπής Ενισχυμένης Εποπτείας του Διευθυντηρίου της ΕΕ για την Ελλάδα. Η Έκθεση είναι θετική και στις επόμενες βδομάδες θα επικυρωθεί (Γιουρογκρούπ κλπ) ώστε να κατατεθεί η επόμενη δόση δανείων που παρουσιάζεται στον Προϋπολογισμό ως «έσοδα»!

Οι παρατηρήσεις της Ενισχυμένης Εποπτείας υμνούν την κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη των απάνθρωπων μέτρων λιτότητας δηλ., τις «μεταρρυθμίσεις» με άγριες περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, τα «αντιμονοπωλιακά μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού» δηλ. τις ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και της ΔΕΗ, τη «διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση» δηλ. τις μαζικές απολύσεις των «έκτακτων» σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και την παροχή αδειών για εκμετάλλευση μέσα σε δάση, παραλίες και προστατευόμενες φυσικές ή αστικές περιοχές κ.α.

Η επιτροπή Ενισχυμένης Εποπτείας δίνει συγχαρητήρια στη χούντα Μητσοτάκη και για την τεράστια μείωση στα επιδόματα αναπηρίας αλλά κύρια για τους διχτατορικούς αντεπαναστατικούς νόμους απαγόρευσης απεργιών και κινητοποιήσεων (νόμοι Χατζηδάκη), αστυνομίας στα πανεπιστήμια, διάλυσης του δημόσιου σχολείου (νόμοι Κεραμέως)!

Από την απεργιακή διαδήλωση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και υποστηριχτών στην Αθήνα 13/11/2021. Φωτό Ε.Α.

Αλλά η επιτροπή των επικυρίαρχων ασκεί και κριτική! Κατέγραψε «καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα» δηλαδή στα «κόκκινα δάνεια» και στις τράπεζες (για να περάσουν στα χέρια των διεθνών χετζ-φαντς), επίσης «καθυστερήσεις μεταρρυθμίσεων» στη Δικαιοσύνη (ουσιαστικά να μην δικάζονται και τιμωρούνται οι καπιταλιστές και τραπεζίτες), και – στην καρδιά τής πανδημίας κορονοϊού με τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν κλατάρει – περαιτέρω μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης!

Όλα αυτά – και άλλα όπως οι αρπαγές σπιτιών και μαγαζιών, οι αυξήσεις τιμών, οι συνεχείς μαζικές απολύσεις, οι μειώσεις μισθών – η επιτροπή Ενισχυμένης Εποπτείας απαιτεί να επιτευχθούν στο πρώτο μισό του 2022, και διατάζει «δημοσιονομική σύνεση» στον Προϋπολογισμό του 2022 (συζητείται στη Βουλή στις 14 Δεκέμβρη), δηλαδή εντατικοποίηση της επίθεσης της χούντας Μητσοτάκη σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα.

Υγειονομικοί σε απεργιακή κινητοποίηση 21/10/2021 στο Υπουργείο Υγείας. Φωτό Ε.Α.

Όπως έγινε γνωστό στις Επιτροπές της Βουλής, το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2022 περιλαμβάνει τεράστιες φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο και μεγάλες χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Αντίθετα νέοι φόροι, κύρια έμμεσοι – δηλαδή αυξήσεις φόρου στα καταναλωτικά αγαθά – θα επιβληθούν παράλληλα με περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση, στα επιδόματα ανεργίας κ.α., ενώ ψίχουλα υπολογίζονται για έργα υποδομών και προστασία της Φύσης.

Από την τεράστια απεργιακή πορεία των εκπαιδευτικών 11/10/2021 ενάντια στους νόμους Κεραμέως της χούντας Μητσοτάκη. Η δεξιά, πασοκική και συριζαία ηγεσία της ΟΛΜΕ ξεπούλησε τη συνέχιση της απεργίας παρά τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών. Φωτό Ε.Α.

Για τον πόλεμο που ετοιμάζεται, η χούντα Μητσοτάκη αυξάνει το στρατιωτικό προϋπολογισμό και τις υπηρεσίες προς το ΝΑΤΟ.

Η Κομισιόν φωνάζει για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, πάνω από 210% του ΑΕΠ (το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά την Ιαπωνία) αλλά αυτό προήλθε κύρια από τα μνημονιακά δάνεια ΕΕ – ΔΝΤ από το 2010, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες που είχαν δανείσει τη χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ προσέρχονται στην απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι Πειραιά 11/11/2021. Η ηγεσία της ΠΝΟ πρόδωσε τον αγώνα τους. Φωτό Ε.Α.

Μόνο που σήμερα η Κομισιόν και η χούντα Μητσοτάκη – όπως όλες οι χώρες της ΕΕ – αντιμετωπίζουν την επαναστατική διάθεση εξέγερσης της εργατικής τάξης και νεολαίας (στην Ελλάδα όπως φάνηκε στις πρόσφατες απεργίες) αλλά και την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού που με τα κατασταλτικά μέτρα κατά της πανδημίας (μείωση παραγωγής τεράστια προβλήματα διανομής και μεταφορών κύρια για τα προϊόντα της Κίνας), έχει κατά πολύ χειροτερέψει.

Στη Μπλακ Φράντεϊ, την περασμένη Παρασκευή, τα χρηματιστήρια τάβαψαν μαύρα! Μεγάλες βουτιές σε Ντάου Τζόουνς -2,5%, Σίτι -3,6%, Φρανκφούρτη –4,1%, λόγω της εμφάνισης του νέου κορονοϊού. Μετοχές τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και μεταφορών–διανομής γκρεμίστηκαν. Στην Αθήνα το χρηματιστήριο βούτηξε -4,4%, οι τράπεζες -6,4% και η Aegean -6,7%, συνολικά 3 δισ. ευρό εξανεμίστηκαν. 

Όμως από τις αρχές του 2021 η Νέα Υόρκη, το Σίτι και η Φρανκφούρτη έχουν κερδίσει από +7% (Σίτι) έως +15,5% (Ντάου Τζόουνς). Ένα παρόμοιο “κραχ” είχαν πάθει τα χρηματιστήρια και πέρσι στην πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού (άνοιξη 2020).

Από την απεργιακή κινητοποίηση 22/9/2021 των ντιλιβεράδων της efood που κέρδισε τον αγώνα.

Τα χρηματιστήρια του παγκόσμιου καπιταλισμού παρουσιάζονται να ανεβαίνουν στην περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού! Αυτό εξηγείται ως προϊόν της «ποσοτικής χαλάρωσης» των κεντρικών τραπεζών που τυπώνουν πλασματικό χρήμα και το διοχετεύουν με 0% επιτόκιο σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες το «επενδύουν» σε ουσιαστικά χρεοκοπημένες εταιρείες «ζόμπι» που επιβιώνουν μ’ αυτό τον τρόπο.

Αποτέλεσμα, μια κολοσιαία «φούσκα» $20-30 τρισ., χρήματα (κεφάλαια) χωρίς αντίκρισμα που κρέμεται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.   Για να αποφύγουν τον αποκεφαλισμό, ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός ετοιμάζουν πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και Κίνα, παράλληλα με το βάρβαρο ταξικό πόλεμο στην εργατική τάξη, νεολαία, αγρότες, μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχους.  

Λιμενεργάτες της ΚΟΣΚΟ χαιρετούν σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα 4/11/2021 μετά την απεργία τους. Φωτό 902.gr

Η χούντα Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας στόχο έχει τη συντριβή τής εργατικής τάξης και νεολαίας ακόμη και με εμφύλιο πόλεμο, γι’ αυτό θα παίρνει όλο και πιο αντιδραστικά μέτρα και θα σπέρνει ρατσισμό και ατομισμό καθώς συμπολίτες μας θα πεθαίνουν από αρρώστιες και φτώχεια.

Τώρα είναι ώρα συγκρότησης τής αντίστασης των εργαζομένων και της νεολαίας σε ενιαίο μέτωπο με οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και τη συντριβή των μνημονίων.

Τώρα είναι η περίοδος ίδρυσης από τους αγωνιστές της νέας γενιάς και από τους εργαζομένους ενός επαναστατικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του καπιταλισμού για εργατική κυβέρνηση, για την εθνικοποίηση του κλάδου ιδιωτικής υγείας, τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση, για κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ.-      

► ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ OI ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

ΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΕΡΣΙ ΣΕ ΣΕΠΟΛΙΑ (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ) ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΕΙΑ (ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ)!

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ 6 ΠΟΛΕΙΣ (ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΧΑΝΙΑ) ΜΕ 105 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ!

Από τις μαζικές συλλήψεις αγωνιστών στο κέντρο της Αθήνας στις 17/11/2020. Φωτό Κώστας Τσιρώνης

Με κατηγορίες από τις διχτατορικές διατάξεις της χούντας Μητσοτάκη – απαγόρευσης “συναθροίσεων” πέρσι στην επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου (19/11/20) και της πορείας για τη δολοφονία από αστυνομικό του 16χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου (Εξάρχεια 6/12/20) – δικάζονται αγωνιστές και νεολαία γιατί στάθηκαν συνεπείς με το παλλαϊκό αίσθημα δημοκρατικής ηθικής και πολιτικής αντίστασης στον αυταρχισμό και την καταστολή!

Η αστυνομία και η δικαιοσύνη τής μνημονιακής κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας δικάζει αυτές τις μέρες στην Αθήνα 4 νεολαίους που συνελήφθησαν αναίτια από τα ΜΑΤ-ΔΙΑΣ μετά τη διαδήλωση στα Σεπόλια στην περσινή επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στις 29 Νοέμβρη δικάζονται 62 κατηγορούμενοι/ες στην Αθήνα μετά από πογκρόμ συλλήψεων των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ σε αγωνιστές στα Εξάρχεια που ήθελαν να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους συνταγματικό δικαίωμα να διαδηλώσουν στις 6/12/2020 στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συλλήψεις αγωνιστών στο κέντρο της Αθήνας 17/11/20. Φωτό Μάριος Λώλος.

Μεταξύ των 62 κατηγορουμένων αγωνιστών είναι και 12 μέλη του ΚΚΕ (μ-λ).  Για “παράνομη συνάθροιση” θα δικαστούν επίσης δεκάδες αγωνιστές την επόμενη περίοδο σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Χανιά, Ρέθυμνο, Καλαμάτα επειδή παραβίασαν τις διχτατορικές απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει η χούντα Μητσοτάκη με δικαιολογία τον κορονοϊό. [Ενημέρωση: δίκη αναβλήθηκε για τις 16/9/2022]

► Όλοι/ες και τα εργατικά σωματεία και φορείς με τα πανό τους στη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους το Σάββατο 27 Νοέμβρη, 11.30 π.μ. στην πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη, που οργάνωσε το ΚΚΕ (μ-λ) και υποστηρίζουν τοπικές συλλογικότητες.   

► Όλοι/ες τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, 10.30 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων στη δίκη των 62 αγωνιστών/τριών. Τα εργατικά σωματεία με τα πανό τους να δώσουν το παρόν!

Από την έφοδο ΜΑΤ-ΔΙΑΣ σε πολυκατοικία και σε κατάστημα στα Εξάρχεια καθώς κυνηγούσαν αγωνιστές στις 6/12/2020.

Η δίκη των τεσσάρων νεολαίων (2 φοιτητές, 1 φοιτήτρια, 1 εργαζόμενος) που συνελήφθησαν στα Σεπόλια στις 17/11/2020, ξεκίνησε στις 13 Οχτώβρη με καταθέσεις αστυνομικών, αντιφατικές προς τις γραφτές τους καταθέσεις, και «σε πλήρη αντίθεση με αυτόπτες μάρτυρες και το οπτικό και ηχητικό υλικό που έχει έρθει στη δημοσιότητα» όπως αναφέρει η Επιτροπή.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της δίκης (1/11) εμφανίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί με πολιτικά οι οποίοι απειλούσαν και έβριζαν.  

Το πανό της ΚΕΔΔΑ στα δικαστήρια 24/11/21. Φωτό ΚΕΔΔΑ.

Στην τρίτη συνεδρίαση της δίκης, 24/11, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση αλληλέγγυων στους αγωνιστές στα δικαστήρια Ευελπίδων. Κι άλλοι αστυνομικοί κατέθεσαν ενάντια στους 4 κατηγορούμενους.

Στη δίκη οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν καταθέσει 154 ψηφίσματα αλληλεγγύης και ανακοινώσεις υποστήριξης στους αγωνιστές από εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και προσωπικότητες που καταδικάζουν τις απαγορεύσεις και τις αστυνομικές διώξεις.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκέμβρη, κτίριο 13 αίθουσα 3 δικαστήρια Ευελπίδων, με καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και απολογίες των κατηγορουμένων. –

► Η ΕΕ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!

Νοσοκομειακοί σε απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, 21/10/21. Να πάρουν στα χέρια τους τη διεύθυνση των νοσοκομείων και να παλέψουν για εθνικοποίηση (όχι απλά επίταξη) όλου του κλάδου ιδιωτικής υγείας. Φωτό Ε.Α.

Με διχτατορικά μέτρα περιορισμών και απαγορεύσεων – στοχοποίηση των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, μείωση 820 εκατομ. από τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2022, προτροπή του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να πληρώνουν νοσήλια οι ανεμβολίαστοι – η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας αντιδρά στους 471 θανάτους κορονοϊού (15-20 Νοέμβρη) και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα!

Στα νοσοκομεία πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εχτός ΜΕΘ και γίνεται απάνθρωπη διαλογή ασθενών για θεραπεία, όπως έχουν καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ και γιατροί.

Όπως είχαν τονίσει γιατροί και επιστήμονες, τα εμβόλια ισχύος 40-60%, αποδείχτηκαν ανίκανα να περιορίσουν την πανδημία κορονοϊού, αλλά γέμισαν τις τσέπες των φαρμακευτικών εταιρειών και των πολιτικών που τις υποστηρίζουν με δισεκατομμύρια ευρό!

Η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και των εθνικών συστημάτων υγείας σ’ όλη την Ευρώπη, από τα μνημονιακά απάνθρωπα μέτρα λιτότητας, και η άρνηση των καπιταλιστικών κυβερνήσεων για απόλυτα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό σε παραγωγή, διανομή, μεταφορές (όπως έγινε στην Κίνα), μειώνουν κατά πολύ την ικανότητα των εμβολίων με αποτέλεσμα την ανεξέλεγχτη εξάπλωση της πανδημίας.

Μαζικοί τάφοι για τα θύματα του κορονοϊού στο Νεκροταφείο Εύοσμου, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβρης 2020.

Η εγκληματική μνημονιακή χούντα Μητσοτάκη εφαρμόζει κατά γράμμα τις διαταγές του υπερκυρίαρχου διευθυντηρίου της ΕΕ!

Σκοπός της ΕΕ και της χούντας Μητσοτάκη είναι να κάνουν τον κορονοϊό ευκαιρία για την επιβολή διχτατορικών μέτρων απαγορεύσεων και αναστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, αστυνομοκρατίας και καταστολής, ώστε να επιβληθούν ακόμη περισσότερη ανεργία, μειώσεις μισθών, εξαφάνιση εργατικών δικαιωμάτων, ακρίβεια, περαιτέρω διάλυση της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας.  

Με τις ΣΔΙΤ, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δισεκατομμύρια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας τής ΕΕ (που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός) θα καταλήξουν στους τραπεζίτες και στις επιχειρήσεις.

Η ΕΕ και η χούντα Μητσοτάκη – Νέας Δημοκρατίας θεωρούν και εκμεταλλεύονται τον κορονοϊό, τη δήθεν κλιματική αλλαγή (για να δικαιολογήσουν την κολοσιαία μόλυνση) και τους πρόσφυγες – μετανάστες, για να διχάσουν το λαό με ρατσισμό, με τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και τους πρόσφυγες ως «αποδιοπομπαίους τράγους», να μετατρέψουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε διχτατορικό «κράτος έκτακτης ανάγκης» επιβολής με τη βία της αντεπανάστασης του χρεοκοπημένου καπιταλισμού τής ιδιωτικοποίησης των πάντων, του ατομισμού και του «κοινωνικού αυτοματισμού».

Από τη μεγαλειώδη απεργιακή πορεία των εκπαιδευτικών στις 11/10/21. Ο αγώνας τους προδόθηκε από τη συνδυασμένη δύναμη Δεξιάς-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην ΟΛΜΕ. Η υπέρβαση βρίσκεται στην πάλη για τη συγκρότηση Κέντρου Αγώνα που θα ενώσει όλη την εργατική τάξη και νεολαία. Φωτό Ε.Α.

Η ιδιωτικοποίηση και οι «ευέλιχτες μορφές εργασίας» οδηγούν σε θανάτους εργατών όπως του λιμενεργάτη στην ΚΟΣΚΟ και την περασμένη Δευτέρα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, και συνεχή εργατικά «ατυχήματα».

Ο κρατικός ρατσισμός και η απάνθρωπη καταστολή ενάντια στους πρόσφυγες – μετανάστες οδηγούν σε δεκάδες πνιγμούς στο Αιγαίο, σε θανάτους στα σύνορα της ΕΕ, και την περασμένη Πέμπτη στους 7 νεκρούς από την ανατροπή φορτηγού που προσπαθούσε να ξεφύγει από αστυνομική καταδίωξη στον Ίασμο Ροδόπης. Στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργούνται στα νησιά για τους πρόσφυγες.

Την Παρασκευή βράδυ στην εργατούπολη του Ρότερνταμ, Ολλανδία, η αστυνομία πυροβόλησε με αληθινές σφαίρες και τραυμάτισε 7 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν μαζί με χιλιάδες στο κέντρο της πόλης ενάντια στα λοκ-ντάουν και τα απαγορευτικά μέτρα για ανεμβολίαστους φωνάζοντας «ελευθερία».  

Πρόκειται για νεολαία και εργατική τάξη που αγωνίζονται ενάντια στα διχτατορικά μέτρα – ανάμεσα τους όλων των ειδών πολιτικές τάσεις αναρχικοί έως ακροδεξιοί.

Τα αυταρχικά μέτρα ενάντια σε ανεμβολίαστους και πρόσφυγες είναι προοίμιο για επιβολή διχτατορικής διακυβέρνησης! Τα εργατικά σωματεία και κόμματα της Αριστεράς, που σωστά επιμένουν στον εμβολιασμό, πρέπει να μην αφήσουν να δημιουργηθεί διχασμός στην εργατική τάξη και νεολαία μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Από τις μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή βράδυ στο Ρότερνταμ ενάντια στο λοκ-ντάουν και τους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους. Η αστυνομία πυροβόλησε ενάντια τους και τραυμάτισε 7! Το σαββατοκύριακο η Ολλανδική Κυβέρνηση διχτατορικά απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στο Άμστερνταμ και σε άλλες πόλεις. Φωτό Reuters

Το εργατικό κίνημα πρέπει να κερδίσει με το μέρος του όλους κι όλες που αντιτίθενται στα διχτατορικά μέτρα. Η πάλη ενάντια στην ανεργία, ακρίβεια, μισθούς πείνας περιλαμβάνει τον αγώνα ενάντια στα λοκ-ντάουν και τους περιορισμούς.

Η μάχη για μέτρα προστασίας, για ισχυρό δημόσιο ΕΣΥ, για εθνικοποίηση όλου του κλάδου ιδιωτικής υγείας, για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, πρέπει να δοθεί με ενωμένη την εργατική τάξη και νεολαία σε πρόγραμμα Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και του καπιταλισμού.

Σ’ αυτό το πρόγραμμα τα εργατικά σωματεία, φορείς και αγωνιστές καλούνται στην εγκαθίδρυση με τους κατοίκους σε κάθε περιοχή, πόλης ή χωριού, Λαϊκών Συνελεύσεων (Συμβούλια Δράσης) για την οργάνωση της πάλης και προστασία από επιθέσεις με δημιουργία Εργατικής Πολιτοφυλακής.

Τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία και Εργατικά Κέντρα να οργανώσουν επιτροπές αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς και να καλέσουν μια Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση για τη δημιουργία Κέντρου Αγώνα ενάντια στους προδότες της ΓΣΕΕ και για τη συντριβή των αντεργατικών νόμων, των μνημονίων και της χούντας Μητσοτάκη–Νέας Δημοκρατίας. Για να ανοίξει ο δρόμος στην εργατική εξουσία εθνικοποίησης όλων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και διαγραφής του χρέους. –

Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ (δεξιά) στις Βρυξέλες την περασμένη Δευτέρα 16/11 με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Κουλέμπα. Φωτό Anadolou Agency.

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ!

Την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλες ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία για «πρόκληση» καθώς, είπε, συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε συνεντεύξεις του σε βρετανικές εφημερίδες στις 14 Νοέμβρη, ο αρχηγός του βρετανικού στρατού στρατηγός Νικ Κάρτερ τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία!

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποσταλεί στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας για να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων. Τα τελευταία χρόνια Βρετανία και ΕΠΑ έχουν δαιμονοποιήσει τον ολιγάρχη Πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο καθώς αρνήθηκε να συμμαχήσει μαζί τους ενάντια στη Ρωσία.

Αλλά αυτοί που προκαλούν είναι οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ μαζί τους και η Ελλάδα της χούντας Μητσοτάκη με υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και μήνες στόλος αμερικανικών, βρετανικών και άλλων ΝΑΤΟϊκών πολεμικών πλοίων (μεταξύ τους και αεροπλανοφόρο) έχουν εισβάλει στη Μαύρη Θάλασσα ενώ πολεμικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούν κοντά στις ακτές της Ρωσίας.  

Φοιτητές και νεολαία στη μαζική και μαχητική αντι-ιμπεριαλιστική πορεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τη περασμένη Τετάρτη. Δεν πρόκειται να πολεμήσουν για κανένα ιμπεριαλιστή, αλλά θα αγωνιστούν για να ανατρέψουν τον Μητσοτάκη και να πετάξουν έξω ΝΑΤΟ και ΕΕ. Φωτό Ε.Α.

Ο Πρόεδρος Πούτιν χαραχτήρισε ως «σοβαρή πρόκληση για μας» τις κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Η Αλεξανδρούπολη στη βόρεια Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια βάση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που προωθούνται προς την Ουκρανία.

Οι ΕΠΑ και η Βρετανία, μετά την τεράστια ήττα τους στο Αφγανιστάν, προσπαθούν να κερδίσουν εντυπώσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Θα αποτολμήσουν επίθεση στη Ρωσία παρά να αφήσουν το ρωσικό γκάζι και πετρέλαιο να πηγαίνει στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Ο εχθρός των εργαζομένων της Ευρώπης δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι άρχουσες τάξεις και το διευθυντήριο της ΕΕ. Η τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης και νεολαίας πρέπει να οργανωθεί και σε περίπτωση που οι ιμπεριαλιστές αποτολμήσουν πόλεμο, να κινητοποιηθεί με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα ενάντια στον πόλεμο και με Γενική Απεργία.

Η νεολαία στην Ελλάδα να στρέψει τα όπλα της στους πολεμοκάπηλους και να αρνηθεί κάθε συμμετοχή σε πόλεμο του ΝΑΤΟ, να ανατρέψει τον υπηρέτη των ιμπεριαλιστών Μητσοτάκη και να βαδίσει για εργατική εξουσία. –  

► 20.000 ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

► ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Μέρος του φοιτητικού μπλοκ στη σημερινή πορεία 48 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φωτό Ε.Α.

Με συνεχή συνθήματα ενάντια στον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, ενάντια στην αστυνομοκρατία και βία των ΜΑΤ, με οδηγό το «εμπρός για τής γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!», πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές, νεολαία, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συμμετείχαν στη φετινή πορεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ήταν μια μαχητική διαδήλωση που συνέχισε τον αγώνα των πρόσφατων μαζικών κινητοποιήσεων και απεργιών των εργαζομένων. Η πορεία έκφρασε την αποφασιστικότητα των φοιτητών και νεολαίας για επικείμενη μετωπική σύγκρουση με τη μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας.

Στρατευμένοι φοιτητές στη σημερινή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Η κεφαλή της πορείας συντάχτηκε μπροστά από το Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου) με το πανό των φ. σ. ΕΜΠ να αναφέρει, «Η νεολαία μάχεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για μια καλύτερη προοπτική», ένα ρεφορμιστικό σύνθημα σε αντίθεση με την ανατροπή που πρέσβευε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μαζί και αντιπροσωπείες του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και του Εθνικού Συβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ακολούθησε το πανό των φ.σ. Νομικής, Φυσικού, Γεωπονικής, Βιολογικού, Γεωλογικού, ΤΕΑΠΗ που ανάφερε «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και συνθήματα κατά των νόμων Χατζηδάκη – Κεραμέως και την αστυνομική καταστολή.

Το πανό των φ. σ. ΕΜΠ στη σημερινή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Πίσω τους συγκροτήθηκαν με τα πανό τους αντιπροσωπείες της ΟΛΜΕ και συλλόγων εκπαιδευτικών, αντιπροσωπείες εργαζομένων νοσοκομείων, κόμματα της Αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες, μεγάλο μπλοκ των ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΑΜΕ, και στο τέλος μικρό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, ΔΙΑΣ κ.α. είχαν παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα και στην Πρεσβεία των ΕΠΑ. –

Το πανό του ΣΦΕΑ στη σημερινή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Ακολουθεί το κείμενο τής προκήρυξης τής Εργατικής Αντίστασης που μοιράστηκε στη σημερινή πορεία:

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ! ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΕΞΩ ΕΕ & ΝΑΤΟ, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Ο φετινός γιορτασμός τής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκφράζει τις μαχητικές απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις των ντιλιβεράδων, των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των λιμενεργατών της ΚΟΣΚΟ, των ναυτεργατών, των εργατών στη ΛΑΡΚΟ και των φοιτητών, μαθητών και νεολαίας ενάντια στη μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη–Νέας Δημοκρατίας.

Η Αντίσταση τής εργατικής τάξης και τής νεολαίας αναπτύσσεται με μαχητικούς αγώνες στο δρόμο των στόχων του Νοέμβρη: Γενική Απεργία για την ανατροπή της σημερινής χούντας Μητσοτάκη και των αντεργατικών – αντιφοιτητικών νόμων, έξω η ΕΕ και το ΝΑΤΟ!

Από τη σημερινή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Σε πείσμα των πεσιμιστών που δηλώνουν ότι το εργατικό και φοιτητικό κίνημα “ηττήθηκε”, η νεολαία και οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο εξέγερσης ενάντια στη μαζική ανεργία, φτώχεια, μισθούς πείνας και αστυνομοκρατία. Είναι ώρα οργάνωσης μιας Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης εργατικών σωματείων και νεολαίας, ενός Κέντρου Αγώνα για το συντονισμό του αγώνα συντριβής των μνημονίων με ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη – Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα σε κάθε περιοχή θα συγκροτηθούν Λαϊκές Συνελεύσεις (Συμβούλια Δράσης) κατοίκων, σωματείων και φορέων που θα σχηματίσουν και Ομάδες Αυτοάμυνας ενάντια στους ρατσιστές-φασίστες. Για τη διάλυση ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και αστυνομίας που καλύπτουν τους φασίστες, για Εργατική Πολιτοφυλακή.

Σ’ αυτή την πάλη θα συντριβεί η προδοτική ηγεσία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που συμμαχούν με τη Δεξιά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, και στον τερματισμό των απεργιών.

Πανό φοιτητικών συλλόγων στη σημερινή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Η χούντα Μητσοτάκη έχει αφήσει την πανδημία ανεξέλεγκτη, διαλύει το ΕΣΥ και κατηγορεί τους ανεμβολίαστους. Αλλά είναι η ίδια η εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εγκληματικά υπεύθυνη για τους θανάτους κορονοϊού και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Για εθνικοποίηση όλου του κλάδου ιδιωτικής υγείας, να αναλάβουν οι υγειονομικοί και οι γιατροί τη διεύθυνση των νοσοκομείων.

Η χούντα Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται την πανδημία και με διαταγές του διευθυντηρίου τής ΕΕ συνεχίσει την αντεπανάσταση για το τσάκισμα όλων των δικαιωμάτων, όλης της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες και προβοκάτσιες των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην Κασπία Θάλασσα ενάντια στη Ρωσία, και στους πολέμους σε Αφρική και Μέση Ανατολή με υποστήριξη από ΣΥΡΙΖΑ.

Η χούντα Μητσοτάκη και η χούντα Ερντογάν κοκορίζουν στο Αιγαίο ενώ χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται ή σκοτώνονται στα σύνορα.

Κανένας-καμιά νέος/α να μην πολεμήσει για τους καπιταλιστές. Να στρέψουν τα όπλα τους στους τραπεζίτες και τ’ αφεντικά!

ΜΑΤ με κάμερες κατέγραφαν την πορεία. Φωτό Ε.Α.

Η καπιταλιστική Ευρώπη της ΕΕ βρίσκεται σε μια τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα στα πλαίσια του χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Με διχτατορική αστυνομοκρατία, με κράτος έκτακτης ανάγκης, με πολέμους και μαζική φτώχεια, ο καπιταλισμός σκοπεύει να επιβιώσει τσακίζοντας τους εργαζομένους.

Η πολιτική της ΕΕ και της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συντριβεί με ενωμένο αγώνα για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη, για να μπούμε στο δρόμο του Νοέμβρη, για εργατική σοσιαλιστική εξουσία εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, για σχεδιασμένη οικονομία με διεύθυνση και έλεγχο των εργαζομένων.

Ο αγώνας αυτός απαιτεί την οργάνωση της αγωνιστικής νεολαίας και εργαζομένων σε επαναστατικό κόμμα της Τέταρτης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού. –

► ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ! ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΕΞΩ Η ΕΕ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

► ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!

Ο φετεινός γιορτασμός τής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκφράζει τις μαχητικές απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις των ντιλιβεράδων, των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των λιμενεργατών της ΚΟΣΚΟ, των ναυτεργατών, των εργατών στη ΛΑΡΚΟ και των φοιτητών, μαθητών και νεολαίας ενάντια στη μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη.

Η Αντίσταση τής εργατικής τάξης και τής νεολαίας αναπτύσσεται με μαχητικούς αγώνες στο δρόμο των στόχων του Νοέμβρη: Γενική Απεργία για την ανατροπή της σημερινής χούντας Μητσοτάκη – Νέας Δημοκρατίας και των αντεργατικών – αντιφοιτητικών νόμων, έξω η ΕΕ και το ΝΑΤΟ!

Σε πείσμα των πεσιμιστών που δηλώνουν ότι το εργατικό και φοιτητικό κίνημα “ηττήθηκε”, η νεολαία και οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο εξέγερσης ενάντια στη μαζική ανεργία, φτώχεια, μισθούς πείνας και αστυνομοκρατία.

Είναι ώρα οργάνωσης μιας Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης εργατικών σωματείων και νεολαίας, ενός Κέντρου Αγώνα για το συντονισμό του αγώνα συντριβής των μνημονίων με ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη – Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα σε κάθε περιοχή να συγκροτηθούν Λαϊκές Συνελεύσεις (Συμβούλια Δράσης) κατοίκων, σωματείων και φορέων που θα σχηματίσουν και Ομάδες Αυτοάμυνας ενάντια στους ρατσιστές-φασίστες.

Για τη διάλυση ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και αστυνομίας που καλύπτουν τους φασίστες, για Εργατική Πολιτοφυλακή.

Τραπέζια φοιτητικών παρατάξεων σήμερα Τρίτη στο Πολυτεχνείο. Φωτό Ε.Α.

Σ’ αυτή την πάλη θα συντριβεί η προδοτική ηγεσία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που συμμαχούν με τη Δεξιά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, και στον τερματισμό των απεργιών.

Η χούντα Μητσοτάκη έχει αφήσει την πανδημία ανεξέλεγκτη, διαλύει το ΕΣΥ και κατηγορεί τους ανεμβολίαστους. Αλλά είναι η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκληματικά υπεύθυνη για τους θανάτους κορονοϊού και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Η νεολαία και εργαζόμενοι απαιτούν εθνικοποίηση όλου του κλάδου ιδιωτικής υγείας, όχι απλά “επίταξη”!

Να αναλάβουν οι υγειονομικοί και οι γιατροί τη διεύθυνση των νοσοκομείων.

Η χούντα Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται την πανδημία και με διαταγές του διευθυντηρίου τής ΕΕ θα συνεχίσει την αντεπανάσταση για το τσάκισμα όλων των δικαιωμάτων, τη διάλυση της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Από την απεργιακή διαδήλωση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και υποστηριχτών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Θα δικαιωθούν με την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη. Φωτό Ε.Α.

Την ίδια στιγμή συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες και προβοκάτσιες των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην Κασπία Θάλασσα ενάντια στη Ρωσία, και στους πολέμους σε Αφρική και Μέση Ανατολή με υποστήριξη από ΣΥΡΙΖΑ.

Η χούντα Μητσοτάκη και η χούντα Ερντογάν κοκορίζουν στο Αιγαίο ενώ χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται η σκοτώνονται στα σύνορα.

Κανένας-καμιά νέος/α να μην πολεμήσει για τους καπιταλιστές. Να στρέψουν τα όπλα τους στους τραπεζίτες και τ’ αφεντικά!

Η καπιταλιστική Ευρώπη της ΕΕ βρίσκεται σε μια τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα στα πλαίσια του χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Με διχτατορική αστυνομοκρατία, με κράτος έκτακτης ανάγκης, με πολέμους και μαζική φτώχεια, ο καπιταλισμός σκοπεύει να επιβιώσει τσακίζοντας τους εργαζομένους.

Η πολιτική της ΕΕ και της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συντριβεί με ενωμένο αγώνα για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη, για να μπούμε στο δρόμο του Νοέμβρη, για εργατική σοσιαλιστική εξουσία εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, για σχεδιασμένη οικονομία με διεύθυνση και έλεγχο των εργαζομένων.

Ο αγώνας αυτός απαιτεί την οργάνωση της αγωνιστικής νεολαίας και εργαζομένων σε επαναστατικό κόμμα της Τέταρτης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού. –

► ΕΕ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΝΑ ΘΕΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ!

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ! ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ! ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ!

Από τη μαζική απεργιακή κινητοποίηση υγειονομικών στο Υπουργείο Υγείας 21 Οχτώβρη 2021. Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν με κάθε μέσο για την εθνικοποίηση όλου του ιδιωτικού κλάδου υγείας (η “επίταξη” δεν αρκεί) και να λειτουργήσουν οι ίδιοι/ες τα νοσοκομεία πετώντας έξω τους διευθυντάδες της χούντας Μητσοτάκη! Φωτό Ε.Α.

Σ’ όλη την Ευρώπη το “τέταρτο κύμα” της πανδημίας κορονοϊού θερίζει καθημερινά χιλιάδες ζωές καθώς οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν τις διαταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελών: πρώτα η παραγωγή και τα κέρδη, ύστερα οι ανθρώπινες ζωές.

Και όχι μόνο αυτό! Για την ΕΕ και την κοινοβουλευτική μνημονιακή χούντα Μητσοτάκη η πανδημία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιβολή των μνημονιακών, διχτατορικών και αντεργατικών νόμων και διάλυσης των δημόσιων υποδομών υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

Τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό αποδείχτηκαν πηγή κολοσσιαίων κερδών για τις φαρμακευτικές εταιρείας με τεράστιες μίζες στους πολιτικούς. Τα εμβόλια δεν απέτρεψαν το “τέταρτο κύμα” αφού ήταν μόνο 40-60% δυνατά, όπως τόνισαν γιατροί, ενώ οι εταιρείες μεταφορών και τουρισμού επέβαλαν να μην γίνονται σωστοί έλεγχοι.    

Η επιστήμη και οι όροι της Ιατρικής έχουν πεταχτεί στa σκουπίδια από το καπιταλιστικό σύστημα που έχει χρεοκοπήσει και ούτε μπορεί ούτε θέλει να φροντίσει για την υγεία των πληθυσμών.

Από την απεργιακή πορεία των νοσοκομειακών στο Υπουργείο Υγείας στις 8 Σεπτέμβρη 2021. Φωτό Ε.Α.

Στις 26 Απρίλη 2020 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας – σήμερα Πρόεδρος της Βουλής – τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Tagesspiegel», «όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο…»! 

Από τις αρχές της πανδημίας η χούντα Μητσοτάκη, παράλληλα με τις περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, ξεκίνησε την επιβολή των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία.

Στις 4 Ιούλη 2021 σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο Μητσοτάκης καυχήθηκε ότι θα κλείσει νοσοκομεία! Χιλιάδες εργαζόμενοι στη υγεία έχουν απολυθεί επειδή δεν δέχτηκαν τον εμβολιασμό, αλλά αποδέχτηκαν τα τεστ. Ο Μητσοτάκης σπέρνει κοινωνικό ρατσισμό και επαφίεται στον ατομικισμό.

Μέσα από τις ΣΔΙΤ ο Μητσοτάκης επιβάλει ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομειακών λειτουργιών και ταυτόχρονα χρηματοδοτεί τους εργολάβους του ιδιωτικού τομέα.

Από περσινή διαδήλωση νοσοκομειακών στο Λονδίνο που διεκδικούσαν αυξήσεις και ικανή χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Φωτό The News Line

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η “πανδημία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί”. Στην Έκθεσης τους (Μάης 2021, COVID-19: Make it the Last Pandemic), τόνισαν ότι μπορεί να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες πανδημίες αν υπάρξει ενδυνάμωση των συστημάτων δημόσιας υγείας.  

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι οι συμβουλές του δεν ήταν σωστές!

Πριν ένα περίπου χρόνο ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση των Συντηρητικών κράτησε μυστική την Έκθεση ειδικών (του Οχτώβρη 2016) για την προσομοίωση πανδημίας με τίτλο “UK: Exercise CYGNUS” που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.

Εκείνη η Έκθεση τόνισε ότι το βρετανικό κράτος και το ΕΣΥ ήταν εντελώς απροετοίμαστοι για μια πανδημία.

Η βρετανική κυβέρνηση συνέχισε τις περικοπές στο ΕΣΥ εγκληματικά αγνοώντας τα πορίσματα της Έκθεσης!

Σήμερα η Βρετανία, που το 2020 η κυβέρνηση εξάγγειλε την καταστροφική πολιτική της “ανοσίας αγέλης”, βρίσκεται στην κορυφή της τραγωδίας (μόνο οι ΕΠΑ είναι σε χειρότερη θέση) με 1,12 εκατ. κρούσματα και 4.334 νεκρούς από την πανδημία τις τελευταίες 28 μέρες (στοιχεία https://coronavirus.jhu.edu/map.html)

Από την απεργιακή διαδήλωση εκπαιδευτικών 6 Σεπτέμβρη 2021. Υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, ντιλιβεράδες, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, εργάτες ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ, να ενωθούν με ένα κέντρο αγώνα, με μια Πανελλαδική Πανεργατική συνέλευση, για το συντονισμό της πάλης ενάντια στα μέτρα Μητσοτάκη, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Φωτό Ε.Α.

Η πολιτική της ΕΕ και όλων των καπιταλιστικών κυβερνήσεων είναι “να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό”, δηλαδή να αποδεχτούμε τους θανάτους, τις κοινωνικές καταστροφές, τις μαζικές απολύσεις, τα διχτατορικά λοκ-ντάουν!

Είναι αποκαλυπτικό να δει κανείς την πραγματικότητα στην Κίνα, ένα εργατικό κράτος παρά τις πολιτικές παραμορφώσεις της γραφειοκρατίας, απ’ όπου στην περιοχή Γουχάν το φθινόπωρο 2019 ξέσπασε πανδημία πνευμονίας και οι γιατροί ανακάλυψαν τον ιό του κορονοϊού.

Το Γενάρη 2020 το Γιουχάν αποκλείστηκε εντελώς και η παραγωγή, σχολεία κ.α. έκλεισαν. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν να παίρνουν τους μισθούς τους. Στις 3 Φλεβάρη οι κινεζικές αρχές εγκαινίασαν ένα τεράστιο νοσοκομείο στην περιοχή μόνο για κορονοϊό που χτίστηκε και εξοπλίστηκε μέσα σε 10 μέρες!

Με τέτοια μέθοδο η Κίνα των 1,14 δισεκατομμυρίων κατοίκων είχε 5.697 νεκρούς, ενώ η Βρετανία των 67,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μέχρι σήμερα 143.274 νεκρούς, και η Ελλάδα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων 16.866 νεκρούς.

Στις 13 Νοέμβρη πέθαναν 70 συμπολίτες μας από κορονοϊό ενώ οι διασωληνωμένοι είναι εκατοντάδες και τα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ ελάχιστα. Στα νοσοκομεία επικρατεί χαμός!

Από τη σαββατιάτικη απεργιακή διαδήλωση των εργατών της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. Να καλέσουν όλη την εργατική τάξη της περιοχής σε συγκρότηση Κέντρου Αγώνα και την εργατική τάξη όλης της Ελλάδας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και μπλοκαρίσματα αλληλεγγύης. Να απαιτήσουν ότι Η ΛΑΡΚΟ παραμένει δημόσια χωρίς καμιά απόλυση ή μειώσεις μισθών. Φωτό Ε.Α.

Γιατροί και η ΠΟΕΔΗΝ (Ομοσπονδία νοσοκομειακών) έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την απαράδεχτη κατάσταση βαρβαρότητας ότι γίνετε επιλογή στα νοσοκομεία για το ποιοί/ές θα μπουν στις ΜΕΘ με ελπίδα να επιζήσουν και ποιοί/ές ηλικιωμένοι θα αφεθούν στους διαδρόμους να πεθάνουν μόνοι τους!

Την περασμένη βδομάδα ο πρώην (2013-20) Διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι κατηγόρησε την Κίνα ότι η απόλυτη καταπολέμηση του κορονοϊού που εφαρμόζει με άμεσα συνεχή μέτρα προστασίας, δημιουργεί “ρίσκα που εκτροχιάζουν την παγκόσμια οικονομία και αυξάνουν τον πληθωρισμό”!

Ο Κάρνι αναφέρεται στα προβλήματα παραγωγής κινεζικών προϊόντων αναγκαίων στη Δύση (ανταλλακτικά για υπολογιστές, αυτοκίνητα κ.α.) και στα προβλήματα διανομής. Ομολογεί πόσο μεγάλη ανάγκη έχει η οικονομία της Δύσης στην Κίνα. Απαιτεί από την Κίνα να τερματίσει την πολιτική “μηδέν κορονοϊός” και να εφαρμόσει την καταστροφική πολιτική του “ζούμε με τον κορονοϊό”!

Απεργοί ναυτεργάτες στη συγκέντρωση στο λιμάνι Πειραιά την περασμένη Πέμπτη. Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κάλεσε σε συγκρότηση “Κέντρου Πάλης” όλων των εργαζομένων. Φωτό Ε.Α.

Η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση ξεκίνησε το 2008 από τις αμερικανικές τράπεζες, όχι από την Κίνα! Αυτή η κρίση είναι σήμερα πολύ χειρότερη και δημιουργεί κρίσεις χρέους, ενέργειας και πληθωρισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για συμπτώματα τής σημερινής θανάσιμης κρίσης του χρεοκοπημένου παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι ΕΕ και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, με τα μνημόνια και τα διχτατορικά μέτρα, θέλουν να αναγκάσουν την εργατική τάξη και νεολαία να πληρώσουν αυτή την κρίση με δεκάδες χιλιάδες θανάτους, με μαζική ανεργία, πείνα και ακρίβεια.

Το καθήκον των εργαζομένων και της νεολαίας είναι η ανατροπή του βάρβαρου καπιταλισμού με τη σοσιαλιστική επανάσταση. –

► ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΣΕ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ!

► ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ προσέρχονται στην απεργιακή συγκέντρωση με πορεία μετά από τη συνέλευσή τους. Φωτό Ε.Α.

Μετά από την απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, η πλειοψηφία (9) των σωματείων της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) καταψήφισαν την πρόταση για συνέχιση της απεργίας με νέα 48ωρη που έλαβε 5 ψήφους (ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ). Η απεργία είναι καθολική 100% σ’ όλα τα πλοία στα ελληνικά λιμάνια μέχρι τις 06:00 αύριο Παρασκευή.

Οι εφοπλιστές και η χούντα Μητσοτάκη απέρριψαν όλα τα αιτήματα της απεργίας.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ τονίζει:

«Ενώ η 48ωρη απεργία είχε μαζική και καθολική συμμετοχή σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας και η επιτυχία ήταν αναμφισβήτητη, η πλειοψηφία της ΠΝΟ (εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός) πήρε γραμμή από τα κυβερνητικά και εφοπλιστικά κέντρα να δοθεί τέλος στον απεργιακό αγώνα!

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις μας ότι η νέα ηγεσία της ΠΝΟ λειτουργεί ως copy – paste της προηγούμενης περιόδου και η στρατηγική κατεύθυνσής της είναι η στήριξη και η διαιώνιση της πολιτικής και του δόγματος για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Από την απεργιακή συγκέντρωση ναυτεργατών την Πέμπτη. Φωτό Ε.Α.

Η ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ που ακολούθησε, η πλειοψηφία της, αντί να συνταχθεί με τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών και να απαντήσει με νέα 48ωρη Πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης, που πρότειναν οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επέλεξε τις επιλογές των εφοπλιστών του ΣΕΕΝ, της κυβέρνησης, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ψηφίζοντας τη λήξη της απεργίας την Παρασκευή 12 Νοέμβρη, στις 6 π.μ.»

Η πανάθλια πλειοψηφία στην ΠΝΟ ακολούθησε το δρόμο της προδοσίας της απεργίας, όπως οι πλειοψηφίες στις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Από την απεργιακή πορεία σήμερα Σάββατο πρωί των εργατών της ΛΑΡΚΟ ενάντια στα σχέδια της χούντας Μητοοτάκη για τη ΛΑΡΚΟ. Οι εργάτες διεκδικούν την ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων. Όμως η ηγεσία των σωματείων της ΛΑΡΚΟ δεν μιλά για δημόσια ΛΑΡΚΟ, όπως και οι ηγέτες του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ. Φωτό Ε.Α.

Η χούντα Μητσοτάκη τρομαγμένη από το δυναμικό απεργιακό κύμα ντιλιβεράδων, υγειονομικών εκπαιδευτικών, και λιμενεργατών, διέταξε τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες – δεξιών, πασόκων και συριζαίων –  να σταματήσουν τις απεργίες, καθώς ο λαός και η νεολαία ξεσηκώνονται ενάντια στην πανδημία κορονοϊού, στην αστυνομοκρατία, στην ανεργία, φτώχεια και ακρίβεια.   

Είναι ώρα πάλης για την απομόνωση των πανάθλιων συνδικαλιστών προδοτών και την εκδίωξη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που υποστηρίζει τα Μνημόνια από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες.

Στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Νταλακογεώργος πρότεινε τη συγκρότηση ενός «κέντρο πάλης απ’ όλα τα συνδικάτα», μια εξαιρετικά σημαντική και απόλυτα επίκαιρη πρόταση.

Στο παρελθόν αγωνιστές και συνδικαλιστές έχουν μιλήσει για την ανάγκη ενός «Κέντρου Αγώνα» που κρίνεται απαραίτητο στη μάχη για τη νίκη των απεργιών, για τη συντριβή των αντεργατικών νόμων και των Μνημονίων.   

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη σύγκλιση μιας Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης που θα ενοποιήσει όλους τους αγώνες και θα αποτελέσει την έκφραση της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των αγροτών.

Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στο λιμάνι Πειραιά. Φωτό Ε.Α.

Την ενοποίηση των αγώνων αρνείται η ηγεσία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που προτιμά να απομονώνει τους αγώνες, παρά να καλεί στην εξάπλωση τους με απεργιακή δράση απ’ όλη την εργατική τάξη.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά – που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ – αρνήθηκε να καλέσει σε Παμπειραϊκή Απεργία για τη νίκη των λιμενεργατών και ναυτεργατών.

Αυτή η στάση υπονομεύει τους αγώνες και αντικειμενικά βοηθά τους υποταγμένους της ΓΣΕΕ και τις συνωμοσίες της χούντας Μητσοτάκη για διάσπαση των αγώνων.  

Οι μαχητές ντιλιβεράδες, οι αγωνιστές εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και εργάτες ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, οι λιμενεργάτες στη ΚΟΣΚΟ, τα αγωνιστικά ναυτεργατικά και άλλα σωματεία, τώρα ας απευθύνουν κάλεσμα για την οργάνωση μιας Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης / Κέντρου Αγώνα / Κέντρου Πάλης.

Ήδη σε αρκετές περιοχές κάτοικοι και εργατικά σωματεία προσπαθούν να συγκροτήσουν μαχητικές Λαϊκές Συνελεύσεις (Εργατικά Συμβούλια) για τη μάχη ενάντια στην αστυνομοκρατία και τη φτώχεια της χούντας Μητσοτάκη.

Aπό τη σημερινή (Πέμπτη) απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών στο λιμάνι Πειραιά. Φωτό Ε.Α.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Περίπου 200 ναυτεργάτες με τα πανό των σωματείων τους πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι Πειραιά με ομιλητές τον Γ. Γ. τής ΠΝΟ Μανόλη Τσικαλάκη, τον Πρόεδρο του Στέφενσων Άγγελο Γαλανόπουλο και τον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογεώργο. Ο Θοδωρής Λαφιάς μέλος του ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, που αγωνίζεται ενάντια στην ΚΟΣΚΟ ιδιοχτήτες του λιμανιού, μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε με το πανό του και αντιπροσωπία του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης Πειραιά.

Ο Τσικαλάκης ζήτησε την ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών. Ο Γαλανόπουλος τόνισε την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και στις διεκδικήσεις τους: ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, οργανικές συνθέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες, επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων ναυτικών, κοινωνική ασφάλιση και μέτρα προστασίας για όλους.

Ο Θοδωρής Λαφιάς μέλος του ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (λιμενεργάτες στην ΚΟΣΚΟ) με μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς ναυτεργάτες. Φωτό Ε.Α.

Ο Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στις απεργίες των ντιλιβεράδων και των λιμενεργατών στην ΚΟΣΚΟ και είπε ότι οι αγώνες έχουν την υποστήριξη και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποκάλυψε ο Γαλανόπουλος, έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρό στους εφοπλιστές που θα πάρουν και επί πλέον 1 δισ. ευρό από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ. Ο Γαλανόπουλος ζήτησε κλιμάκωση της απεργίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργος χαιρέτισε τον απεργιακό αγώνα και τόνισε ότι πραγματοποιείται σε συνθήκες επίθεσης της κυβέρνησης με αντεργατικούς νόμους και ακρίβεια, αλλά και σε συνθήκες αγώνων των εργαζομένων.

Ο Νταλακογεώργος παρέθεσε στοιχεία για τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών ενώ οι ναυτεργάτες έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 23% του μισθού τους και οι εφοπλιστές εντείνουν την καταπίεση και δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος πρότεινε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση τη δημιουργία Κέντρου Πάλης όλων των εργαζομένων. Φωτό Ε.Α.

Ο Νταλακογεώργος κάλεσε για τη δημιουργία ενός «κέντρου πάλης απ’ όλα τα συνδικάτα» για τη συντριβή των αντεργατικών νόμων, την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις (η ΠΕΝΕΝ διεκδικεί 7% + 7%), και πρότεινε κλιμάκωση της απεργίας. Ζήτησε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη σύσκεψη των σωματείων της ΠΝΟ ανοιχτά για όλους τους ναυτεργάτες.

Οι ναυτεργάτες με την απόλυτη απεργία τους έδειξαν ότι είναι έτοιμοι για μετωπική σύγκρουση με τους εφοπλιστές και τη χούντα Μητσοτάκη. Τώρα σε Ενιαίο Μέτωπο με όλους τους εργαζομένους και νεολαία, πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα με κάλεσμα για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας συντριβής αντεργατικών νόμων και Μνημονίων.

Σήμερα Πέμπτη χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας (Προπύλαια – Βουλή), με πρωτοβουλία ΚΝΕ-ΚΚΕ, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και πλήρες άνοιγμα των σχολών. Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή την Τετάρτη 17/11 στην Πορεία του Πολυτεχνείου.  Φωτο 902.gr

► ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΣΕ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ!

► ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ! ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

► ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 11/11, 10:30 π.μ. ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 6 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

Ναυτεργάτες του σωματείου ΠΕΝΕΝ σήμερα Τετάρτη πρωί στην απεργία με 100% συμμετοχή στο λιμάνι Πειραιά. Φωτό Ε.Α.

Η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) κήρυξε 48ωρη απεργία (Τετάρτη και Πέμπτη 10-11 Νοέμβρη) σ’ όλα τα πλοία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2020 και 2021 (η προηγούμενη έληξε το 2019).

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πρέπει να κηρύξει άμεσα ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και σ’ όλο το λιμάνι – από την Ακτή Μιαούλη έως το Πέραμα – για τη νίκη τής απεργίας!

Οι εφοπλιστές και η χούντα Μητσοτάκη με τους μνημονιακούς και αντεργατικούς νόμους σκοπεύουν τα τσακίσουν τα δικαιώματα, τους μισθούς, συντάξεις και τα συνδικάτα των ναυτεργατών γι’ αυτό αρνούνται σήμερα τις ΣΣΕ.

Ναυτεργάτες των σωματείων ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ-ΠΕΠΡΝ-ΠΕΣ/ΝΑΤ σήμερα Τετάρτη πρωί στην περιφρούρηση της 48ωρης απεργίας – με προοπτική κλιμάκωσης – στο λιμάνι του Πειραιά. Φωτό Ε.Α.

Οι ναυτεργάτες με την απεργία τους διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις, αυτοτέλεια του ΝΑΤ, κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη) και όλων των αντεργατικών νόμων, καμιά σύνταξη κάτω από 600 ευρό και επίδομα ανεργίας 600 ευρό, επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων ναυτεργατών, επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ και μαζικούς εμβολιασμούς χωρίς καταναγκασμό (από τις ανακοινώσεις ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΕΝ και ΠΕΝΕΝ).

Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν καλέσει σε περιφρούρηση τής απεργίας την Τετάρτη και Πέμπτη από τις 5:30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Την Πέμπτη έχουν οργανώσει απεργιακές συγκεντρώσεις στο λιμάνι 10:30 π.μ., οι ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΕΝ και η ΠΕΝΕΝ.

Η μεγαλύτερη απεργία του κλάδου! Μαζική 24ωρη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση σήμερα Τρίτη πρωί στη Διονυσίου Αεροπαγίτου από χιλιάδες εργαζομένους/ες σε επισιτιμό, τουρισμό, ντιλιβεράδες και συναφή επαγγέλματα. Απαιτούν επίδομα ανεργία για όλους/ες και Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Φωτό Σωτήρης Δημητρόπουλος

Η απεργία των ναυτεργατών συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου Ιούνη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Στις 3 Ιούνη η ΠΝΟ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξαν 24ωρη απεργία που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ.

Για να διασπάσει τον αγώνα η προδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ κάλεσε απεργία για τις 10 Ιούνη και πίσω της στοιχήθηκαν η ΠΝΟ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ – ΚΚΕ ακυρώνοντας την 24ωρη τής 3ης Ιούνη, αρνούμενοι να απεργήσουν και στις 3 και στις 10 Ιούνη!

Αντίθετα η ΠΕΝΕΝ δεν έκανε πίσω, δεν έγινε ουρά της προδοτικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ – όπως η ΑΔΕΔΥ, το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και ομοσπονδίες που ακύρωσαν την απεργία. Οι ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ απήργησαν μόνοι τους στις 3 Ιούνη και έσωσαν την τιμή της εργατικής τάξης, παρά την κήρυξη της απεργίας ως “παράνομης” και τη λύσσα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η αλύγιστη στάση της ΠΕΝΕΝ οδήγησε σε μια μεγάλη και μαχητική Γενική Απεργία στις 10 Ιούνη με διαδήλωση πάνω από 10.000 εργαζομένων και νεολαίας στην Αθήνα, σε πείσμα των πεσιμιστών που έχουν διακηρύξει ότι οι εργαζόμενοι έχουν ηττηθεί!

Από τη νικηφόρα απεργιακή μοτοπορεία των ντιλιβεράδων της e-food στην Αθήνα, 22 Σεπτέμβρη 2021.

Σήμερα η εργατική τάξη και νεολαία έχει ξεσηκωθεί ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη και στα Μνημόνια ανεργίας, πείνας, ακρίβειας και θανάτων κορονοϊού.

Οι αποφασιστικές και μαζικές κινητοποιήσεις των ντιλιβεράδων, εκπαιδευτικών, υγειονομικών, οικοδόμων, εργατών ΛΑΡΚΟ και των λιμενεργατών στην ΚΟΣΚΟ, έχουν φοβίσει τη χούντα Μητσοτάκη που επιτίθεται με τη δολοφονική βία των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ σε κάθε διαμαρτυρία ακόμη και στους πυροσβέστες. 

Η απεργία των ναυτεργατών πρέπει να υποστηριχτεί ενεργά απ’ όλη την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους φοιτητές, τους αγρότες, με απεργίες, καταλήψεις και μπλοκαρίσματα.

Η ΠΕΝΕΝ ξεκαθάρισε, στην απεργιακή ανακοίνωση της, ότι, “Θέση μας είναι η οργάνωση και πραγματοποίηση πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας το 2ο δεκαήμερο του Νοέμβρη με αιχμή την ανατροπή και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη”.

Η κλιμάκωση της απεργίας πρέπει να σημαίνει εξάπλωση της απεργίας και μετατροπής της σε Γενική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή των αντεργατικών νόμων, για ΣΣΕ για όλους/ες, με ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Από την τεράστια απεργιακή πορεία των εκπαιδευτικών, Αθήνα 11 Οχτώβρη 2021, ενάντια στους νόμους Κεραμέως της χούντας Μητσοτάκη. Η δεξιά, πασοκική και συριζαία ηγεσία της ΟΛΜΕ ξεπούλησε τη συνέχιση της απεργίας παρά τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών. Φωτό Ε.Α.

Είναι γνωστό ότι η ηγεσία του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ, και άλλα κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς, αρνούνται πεισματικά να καλέσουν σε Γενική Απεργία Διαρκείας για τη νίκη των ναυτεργατών, με προοπτική την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και τη συντριβή των μνημονιακών αντεργατικών νόμων.

Σε κάθε απεργία αρκούνται στην «αγωνιστικότητα» και στην άρνηση κινητοποίησης της εργατικής τάξης και νεολαίας. Στην απεργία της ΕΝΕΔΕΠ στην ΚΟΣΚΟ, η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (υποστηριχτές του ΠΑΜΕ) αρνήθηκαν να καλέσουν και να οργανώσουν Παμπειραϊκή απεργία για τη νίκη των λιμενεργατών.

Σταμάτησαν την απεργία μετά από υποσχέσεις – και μόνο – της ΚΟΣΚΟ παρά το γεγονός ότι η απεργία είχε μαζική υποστήριξη!

Μια νίκη των ναυτεργατών θα είναι μια τεράστια νίκη όλων! Τώρα είναι ώρα τα ναυτεργατικά σωματεία σε συνεννόηση με τους λιμενεργάτες, με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, με τους εκπαιδευτικούς, με τους οικοδόμους και τους ντιλιβεράδες, να καλέσουν και να οργανώσουν άμεσα μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση, με συμμετοχή της νεολαίας και των αγροτών και μικροεπαγγελματιών, για το συντονισμό και την εξάπλωση του αγώνα.

Αυτός είναι ο δρόμος για την εκδίωξη της προδοτικής γραφειοκρατίας από τη ΓΣΕΕ, για τη συντριβή των μνημονιακών νόμων, για την ανάδειξη μιας επαναστατικής ηγεσίας από τη νέα γενιά στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. –     

► 1917 – 2021: 104η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ • Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ!

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΑΜΕΣΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ!

Ο Βλαντίμιρ Λένιν (κέντρο) και ο Λεφ Τρότσκι (χαιρετά στρατιωτικά) στη δεύτερη επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης, Μόσχα 7 Νοέμβρη 1919.

Με την Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία (25 Οχτώβρη, 7 Νοέμβρη 1917 σύμφωνα με το σημερινό ημερολόγιο) εγκαθιδρύθηκε η πρώτη Εργατική Δημοκρατία και εγκαινιάστηκε η Μεταβατική Εποχή από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η αλυσίδα του ιμπεριαλισμού έσπασε στο πιο αδύναμο κρίκο της, όπως είπε ο ηγέτης της Επανάστασης Βλαντίμιρ Λένιν.

Στις 16 Απρίλη (3 Απρίλη του Ιουλιανού ημερολογίου) 1917 ο Λένιν επέστρεψε στην Πετρούπολη μετά από 10 χρόνια αναγκαστικής κατοίκησης στη δυτική Ευρώπη. Στο σιδηροδρομικό σταθμό μίλησε στους χιλιάδες εργαζομένους και καταδίκασε την καπιταλιστική Προσωρινή Κυβέρνηση. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με το σύνθημα «Ζήτω η Παγκόσμια Σοσιαλιστική Επανάσταση!».

Η εποχή του ιμπεριαλισμού είχε οδηγήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο 1914, και η Ευρώπη είχε μετατραπεί σε σφαγείο εκατομμυρίων στρατιωτών και άμαχου πληθυσμού.

Στις προηγούμενες δυο δεκαετίες ο Λένιν είχε μελετήσει και αναλύσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες τής Ρωσίας και του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού.

Στο έργο του Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία (1899) ανάλυσε την κατάσταση της χώρας με το μαρξικό νόμο τής ανισομερούς και συνδυασμένης ανάπτυξης. Το Σεπτέμβρη 1915 κυκλοφόρησε το Σοσιαλισμός και πόλεμος ενάντια στους «πατριώτες» σοσιαλ-σοβινιστές και υπέρ της μετατροπής του πολέμου σε σοσιαλιστική επανάσταση.   Στο Ιμπεριαλισμός – το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού (γράφτηκε το 1916, κυκλοφόρησε τον Απρίλη 1917) ο Λένιν παρουσίασε τον κυρίαρχο χαραχτήρα του σύγχρονου μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Ο Λένιν στα αποκαλυπτήρια μνημείου Μαρξ και Ένγκελς, Μόσχα 7 Νοέμβρη 1918.

Παράλληλα, στην καρδιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου το 1915-16, ο Λένιν μελέτησε τη διαλεχτική φιλοσοφία στα έργα του Γερμανού Ιδεαλιστή φιλόσοφου Γκεόργκ Χέγκελ. Στις σημειώσεις του έγραψε: «Γενικά προσπαθώ να διαβάσω τον Χέγκελ υλιστικά: Ο Χέγκελ είναι υλισμός που έχει σταθεί στο κεφάλι του [εννοεί ανάποδα] (σύμφωνα με τον Ένγκελς)» (Φιλοσοφικά τετράδια – Σύνοψη της Επιστήμης της Λογικής του Χέγκελ, Λένιν Άπαντα τόμος 38).

Ο Λένιν έχτισε το Κόμμα των Μπολσεβίκων με αταλάντευτη μάχη ενάντια στην καπιταλιστική (ιδεαλιστική) φιλοσοφία και στο Μενσεβικισμό της θεωρίας των σταδίων που θεωρούσε ότι καθήκον των σοσιαλιστών ήταν πρώτα να υποστηρίξουν την εγκαθίδρυση του καπιταλισμού στη Ρωσία, και μετά να αγωνιστούν για σοσιαλισμό.

Στα έργα του Τί να κάνουμε; (1902) και Υλισμός και Εμπειριοκριτισμός (1909) ο Λένιν δημιούργησε τις οργανωτικές (Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός) και φιλοσοφικές βάσεις (μέθοδος Διαλεχτικού Υλισμού) του σύγχρονου επαναστατικού κόμματος στην εποχή του ιμπεριαλισμού.   

Με τα Γράμματα από μακριά (Μάρτης 1917) και τις Θέσεις του Απρίλη (Απρίλης 1917), ο Λένιν προσανατόλισε το Κόμμα των Μπολσεβίκων στην ανατροπή τής καπιταλιστικής Προσωρινής Κυβέρνησης στη Ρωσία στην προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης, σε αντίθεση με την πολιτική των Καμένεφ και Στάλιν κριτικής υποστήριξης στη ρωσική κυβέρνηση.

Η Επανάσταση του Φλεβάρη και οι Θέσεις του Λένιν έπεισαν την παράταξη των Διαπεριφερειακών Διεθνιστών  (όπου ανήκε ο Λεφ Τρότσκι) να ενταχτούν στο Κόμμα των Μπολσεβίκων, επίσημα στο 6ο Συνέδριο τον Αύγουστο 1917 όπου ο Τρότσκι εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή δεύτερος μετά τον Λένιν.

Ο Τρότσκι, ιδρυτής και ηγέτης του Κόκκινου Στρατού, μιλά σε Κόκκινους Φρουρούς το καλοκαίρι 1918.

Από την Επανάσταση του 1905, που ο Λένιν χαραχτήρισε ως «γενική πρόβα» της Επανάστασης του Οχτώβρη, ο Τρότσκι είχε αναπτύξει τη θεωρία της Διαρκούς Επανάστασης. Το 1906 κυκλοφόρησε στην Πετρούπολη το βιβλίο του Αποτελέσματα και προοπτικές (ανατυπώθηκε το 1919 στη Μόσχα και από την Κομουνιστική Διεθνή το 1921) όπου ο Τρότσκι τόνισε ότι η επόμενη ρωσική προλεταριακή επανάσταση δεν θα σταματήσει στη “δημοκρατία” (= καπιταλισμό), αλλά θα πρέπει να είναι διαρκής, να προχωρήσει πέρα από την μπουρζουάδικη δημοκρατία με σοσιαλιστικά μέτρα και να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Η πρόταση του Τρότσκι ήταν βασισμένη στο νόμο της ανισομερούς και συνδυασμένης ανάπτυξης και στην ανάλυση του Καρλ Μαρξ για την επανάσταση του 1848 στη Γαλλία (δες Η ταξική πάλη στη Γαλλία: 1848-50 και Η 18η Μπριμέρ του Λουί Μποναπάρτ).

Το καλοκαίρι του 1917 στο Κράτος και Επανάσταση ο Λένιν ανάλυσε το ταξικό κράτος βίας, βασισμένος κύρια στα γραφτά του Φρίντριχ Ένγκελς. Το καπιταλιστικό κράτος πρέπει να καταστραφεί, έγραψε ο Λένιν, με τη σοσιαλιστική επανάσταση και επανέλαβε: «Το κράτος δεν “καταργείται”. Βαθμιαία εξαφανίζεται» (έμφαση Φ. Ένγκελς στο Αντί-Ντίρινγκ, 1878, μέρος ΙΙΙ «Σοσιαλισμός», κεφάλαιο 2 «Θεωρητικά»).

Αυτή η ανάπτυξη του Διαλεχτικού Υλισμού από τον Λένιν ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας χτισίματος ενός επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος οργανωμένο στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, και στελεχωμένο από «επαγγελματίες» επαναστάτες που κινητοποιούν την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους συμμάχους τους στη σοσιαλιστική επανάσταση ανατροπής του καπιταλισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Το σφάλμα του Τρότσκι, στην περίοδο 1904-1917, ήταν ότι δεν κατανόησε την πάλη του Λένιν στο χτίσιμο του Κόμματος των Μπολσεβίκων, γεγονός που ο ίδιος ο Τρότσκι ομολόγησε στον πρόλογο του βιβλίου του για τη Διαρκή Επανάσταση (1919).

Το επαναστατικό 1917 ένωσε τους δυο πιο σημαντικούς μαρξιστές επαναστάτες του 20ου αιώνα.

Ο Λένιν μιλά σε στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στις 5 Μάη 1920 στη Μόσχα.

Στις αρχές Οχτώβρη 1917 το Κόμμα των Μπολσεβίκων κέρδισε την πλειοψηφία στο Σόβιετ Πετρούπολης και ο Τρότσκι εκλέχτηκε Πρόεδρος, όπως και το 1905. Αμέσως – από την παρανομία – ο Λένιν πρότεινε την άμεση πραγματοποίηση τής επανάστασης.

Το Σόβιετ οργάνωσε Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Τρότσκι, που το πρωί της 25ης Οχτώβρη (7 Νοέμβρη) ανακοίνωσε ότι όλη η εξουσία περνά στο Σόβιετ των Εργατών και Στρατιωτών της Πετρούπολης και έστειλε την καπιταλιστική Προσωρινή Κυβέρνηση στα σκουπίδια.

«Μεταξύ της καπιταλιστικής και της κομουνιστικής κοινωνίας υπάρχει η περίοδος της επαναστατικής μεταμόρφωσης από τη μια στην άλλη. Σ’ αυτή αντιστοιχεί επίσης μια πολιτική μεταβατική περίοδος όπου το κράτος δεν μπορεί να είναι τίποτ’ άλλο παρά η επαναστατική διχτατορία του προλεταριάτου». (έμφαση του Καρλ Μαρξ στο Κριτική του Προγράμματος τής Γκότα, άνοιξη 1875, σχόλιο 4).

Η Προκήρυξη της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής του Σόβιετ Πετρούπολης “Προς τους Ρώσους Πολίτες”, 25 Οχτώβρη 1917, που ανακοινώνει την κατάχτηση της εξουσίας.

Στα 104 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση έχει αποδειχτεί με τραγικό τρόπο ο χαραχτήρας της Μεταβατικής Εποχής ως εποχής πολέμων και επαναστάσεων.

Το σάπιο καθεστώς του καπιταλιστικού κράτους έχει περάσει στη βαρβαρότητα. Γεννά την ταξική καταπίεση, τις οικονομικές κρίσεις, τις πανδημίες, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις ατομικές βόμβες μαζικής δολοφονίας, το φασισμό και τα ναζιστικά φρικιαστικά στρατόπεδα, τα βασανιστήρια, την πείνα και απάνθρωπη φτώχεια και εξαθλίωση, τη λεηλασία της Φύσης, την καταστροφή του πολιτισμού, τις χούντες, διχτατορίες, αστυνομοκρατίες.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού έχει τοποθετήσει την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής της κοινωνίας και της Φύσης. Αλλά η εργατική τάξη, οι καταπιεσμένοι λαοί, η νεολαία σ’ όλο τον κόσμο βρίσκονται στο δρόμο της αντίστασης και εξέγερσης. Μόνη λύση είναι η οργάνωση των εργαζομένων στην πάλη για την ανατροπή του παρωχημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Το πρωταρχικό καθήκον είναι η δημιουργία σε κάθε χώρα επαναστατικών μπολσεβίκικων κομμάτων της Τέταρτης Διεθνούς που ίδρυσε ο Λεφ Τρότσκι, που θα κινητοποιήσουν την εργατική τάξη στη σοσιαλιστική επανάσταση για εθνικοποιημένη σχεδιασμένη οικονομία κάτω από τον έλεγχο και διεύθυνση των εργαζομένων, για τη λειτουργία της επιστήμης και τεχνολογίας στην απελευθέρωση της κοινωνίας από τα ταξικά δεσμά. –

► ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

► Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΣΚΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΒΑΡΔΙΩΝ!

► Η ΕΝΕΔΕΠ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΝ ΚΟΣΚΟ ΓΙΑ ΣΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!

► Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ!
Απεργοί λιμενεργάτες στη χτεσινή (Πέμπτη) συγκέντρωση των συνδικάτων που κάλεσε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Φωτό 902.gr

Στη σημερινή (Παρασκευή απόγευμα) Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ ο Πρόεδρος Μάρκος Μπεκρής τόνισε ότι από Δευτέρα το σωματείο θα καλέσει την ΚΟΣΚΟ σε διάλογο για ΣΣΕ και πλήρη απασχόληση. Η σχεδιασμένη 48ωρη απεργία (Παρασκευή-Σάββατο) δεν θα πραγματοποιηθεί και ο Μπεκρής κάλεσε να γυρίσουν στη δουλειά οι λιμενεργάτες.

Χτες Πέμπτη ο Μπεκρής διακήρυξε τη νίκη της απεργίας των λιμενεργατών και είπε ότι «αναγκάσαμε την εταιρεία με την οργανωμένη πάλη μας, τον 7ημερο απεργιακό αγώνα και την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από όλη την εργατική τάξη, να δεχθεί τα περισσότερα αιτήματά μας. Τώρα έχουμε πείρα, έχουμε ισχυρό σωματείο και ξέρουμε πως πρέπει να αγωνιζόμαστε. Έχουμε μπροστά μας την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που πρέπει να υπογράψουμε και την πλήρη απασχόληση».

Στην ομιλία του χτες στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο Δημήτρης Λινάρδος του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ, ανακοίνωσε ότι η ΚΟΣΚΟ αποδέχτηκε πόστες 5 εργατών (η ΕΝΕΔΕΠ απαιτεί 6), την κατάργηση των κόντρα βαρδιών και συγκρότηση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τώρα οι λιμενεργάτες μαζί με όλη την εργατική τάξη να παλέψουν για τα κύρια αιτήματα: μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Σε Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ την περασμένη Κυριακή βράδυ (31/10) οι λιμενεργάτες στην ΚΟΣΚΟ αποφάσισαν να συνεχίσουν το μεγαλειώδη 7ήμερο απεργιακό αγώνα τους με 48ωρη απεργία την Παρασκευή και Σάββατο 5-6 Νοέμβρη.

Σε ανακοίνωση τής ΕΝΕΔΕΠ τονίζεται ότι: “ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ – Με τον απεργιακό μας αγώνα καταφέραμε ως τώρα: τη δέσμευση της εταιρείας και του Υπουργείου για να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με τη συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, την αναγνώριση και κατοχύρωση του Σωματείου μας.”

Οι κύριες διεκδικήσεις της ΕΝΕΔΕΠ είναι: βάρδιες με ομάδες 6 εργατών στους γερανούς του ΣΕΜΠΟ, σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους και όλες.  

Σήμερα Παρασκευή απεργούν και οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα διεκδικώντας την εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σ’ όλες τις επιχειρήσεις. Την απεργία καλούν το   Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Η απεργία των λιμενεργατών βρίσκεται στην πρωτοπορία της αντίστασης της εργατικής τάξης και νεολαίας στην ΕΕ και στη χούντα Μητσοτάκη!

Όλη η εργατική τάξη πρέπει να κινητοποιηθεί με απεργίες, μπλοκαρίσματα και καταλήψεις για τη νίκη της απεργίας, για την πλήρη ικανοποίηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ των λιμενεργατών.

Εργάτες στο ΣΕΜΠΟ της ΚΟΣΚΟ τιμούν τον συνάδελφο τους Δημήτρη Δαγκλή. Φωτό ΕΔΕΝΕΠ

Στη σημερινή περίοδο της μνημονιακής αντεργατικής επίθεσης της χούντας Μητσοτάκη, απαιτείται η οργανωμένη ενοποιημένη αντίσταση όλης της εργατικής τάξης και νεολαίας για τη νίκη.  

Κανένας κλάδος εργαζομένων δεν πρέπει να αφήνεται να παλεύει μόνος! 

Απαιτείται ΕΞΑΠΛΩΣΗ της απεργίας! Το Σωματείο Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ πρέπει να κηρύξει απεργία μαζί με την ΕΝΕΔΕΠ αυτή την Παρασκευή και Σάββατο, μαζί με όλα τ’ άλλα σωματεία στα λιμάνια της Ελλάδας.

Είναι ώρα τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Αθήνας μαζί με τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία να οργανώσουν άμεσα μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση συντονισμού της ταξικής πάλης για τη νίκη των λιμενεργατών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για την πλήρη επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ και όλων των λιμανιών.

Από απεργία λιμενεργατών στο Τίλμπουρι, το κοντέϊνερ τέρμιναλ του Λονδίνου. Σε πολλά λιμάνια της Βρετανίας τα αφεντικά θέλουν να απολύσουν όλους τους λιμενεργάτες και να επιβάλουν εργοδοτικές εταιρείες. Φωτό The News Line

ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ! ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ!

Μετά μιας βδομάδας απεργία των λιμενεργατών, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά όπως και το Σωματείο Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ προσφέρουν ΜΟΝΟ ηθική αλληλεγγύη, αλλά ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να καλέσουν και να οργανώσουν ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για τη νίκη των λιμενεργατών, για να συντριφτεί το κάτεργο τής ΚΟΣΚΟ που θα είναι μια μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη στην Ελλάδα. 

Η ηγεσία του ΕΚΠ – όπως και οι ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ για την απεργία στην ΚΟΣΚΟ – περιορίζουν συνειδητά τον αγώνα στα πλαίσια της πάλης της ΕΝΕΔΕΠ καθώς θεωρούν ότι η δύναμη των λιμενεργατών και μόνο είναι αρκετή για τη νίκη.

Πριν 10 χρόνια αυτή ακριβώς η καταστροφική πολιτική του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ οδήγησε στην ήττα της πολύμηνης απεργίας στην Ελληνική Χαλυβουργία την ώρα που η εργατική τάξη είχε εξεγερθεί ενάντια στα Μνημόνια της ΕΕ!

Σήμερα η ηγεσία ΠΑΜΕ και ΚΚΕ, μέσα από ανακοίνωση τής ΤΟ Βιομηχανίας, κάνουν το μαύρο άσπρο και τονίζουν ότι “οι απεργοί χαλυβουργοί είναι νικητές” (!) (Ριζοσπάστης 20/10/2021).      

Η ΕΝΕΔΕΠ και οι λιμενεργάτες δεν πρέπει να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο.

Οι λιμενεργάτες δεν αγωνίζονται μόνοι τους! Οι αγώνες πρέπει να ενοποιηθούν σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας συντριβής των Μνημονίων, των αντεργατικών νόμων και της χούντας Μητσοτάκη! Από την απεργιακή συγκέντρωση των υγειονομικών στο Υπουργείο Υγείας 21/10/21. Φωτό Ε.Α.

► “ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ”: ΕΞΩ Η ΚΟΣΚΟ ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΙΜΑΝΙ!

Στη συνέλευση εργατικών σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), την περασμένη Κυριακή (31/10), η ΠΕΝΕΝ (ναυτεργάτες) ζήτησε την οργάνωση τής ενότητας των σωματείων του λιμανιού ώστε να κηρυχτεί κοινή απεργία. Αν και η ΠΕΝΕΝ δεν κάλεσε για κήρυξη Παμπειραϊκής απεργίας, πρότεινε συντονισμό των απεργιών των λιμενεργατών της ΚΟΣΚΟ και τής ΠΝΟ (Ομοσπονδία Ναυτεργατών, στις 10-12 Νοέμβρη).

Η πλειοψηφία του ΕΚΠ (που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ) ούτε καν συζήτησε την πρόταση της ΠΕΝΕΝ.

Στην αντιρατσιστική συγκέντρωση της Τρίτης (2/11) , που κάλεσε στην Παλιά Κοκκινιά το ΕΚΠ, ο Πρόεδρος Ν. Ξουράφης μίλησε και για τον αγώνα των λιμενεργατών τής ΕΝΕΔΕΠ στην ΚΟΣΚΟ αλλά τόνισε μόνο το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Η ΠΕΝΕΝ και όσα σωματεία αντιτίθεται στο λανθασμένο δρόμο της ηγεσίας του ΕΚΤ και του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ, να καλέσουν σε ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ απεργιών ναυτεργατών και λιμενεργατών, και να απευθύνουν κάλεσμα σ’ όλη την εργατική τάξη για Γενική Απεργία Διαρκείας για τη νίκη των λιμενεργατών και των ναυτεργατών, για την έξωση της ΚΟΣΚΟ, για δημόσιο λιμάνι, για επανακρατικοποίηση όλων των λιμανιών!

Αλλιώς η κριτική τους μένει στα λόγια! Χρειάζεται κότσια για τη σημερινή πάλη ενάντια στους πεσιμιστές στο εργατικό κίνημα! Χρειάζεται αφοσίωση για αταλάντευτο αγώνα μέχρι το τέλος, αυτό είναι το καθήκον: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Από την απεργιaκή συγκέντρωση των λιμενεργaτών την Τρίτη (26/10). Φωτό 902.gr

Η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη, που έχει αφήσει εχτός ελέγχου τον κορονοϊό για να αποπροσανατολίζει και διχάζει την εργατική τάξη και νεολαία, προχωρά με τους αντεργατικούς νόμους, την ανεργία, ακρίβεια και φτώχεια, σε καθεστώς διχτατορικής αστυνομοκρατίας με συντριβή των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η απάντηση στις συνωμοσίες ΕΕ – χούντας Μητσοτάκη είναι αγώνας για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας 

Ένας τέτοιος αγώνας θα συντρίψει και θα εκδιώξει την προδοτική γραφειοκρατία από τη ΓΣΕΕ και θα τσακίσει τη χούντα Μητσοτάκη και τους μνημονιακούς νόμους.

Αυτός είναι ο αγώνας της ΝΙΚΗΣ και της πορείας για εργατική εξουσία.-