ΚΑΤΩ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

Από τη μαζική Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή πορεία των εργατικών σωματείων στην Αθήνα φέτος. (Φωτο Ε.Α.)

ΜΑΥΡΟ Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ! ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ!

ΓΙΑ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΝΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!

Διεθνείς και εγχώριοι πολιτικοί αναλυτές παρουσιάζουν την εκλογική νίκη με 40,8% της χούντας Μητσοτάκη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ως αποτέλεσμα μιας οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων, που έπεισαν τον ελληνικό λαό ότι τα τέσσερα χρόνια βασάνων βάρβαρης λιτότητας και διχτατορικής διακυβέρνησης ξεπερνιούνται καθώς τα Μνημόνια ΕΕ – ΔΝΤ είναι παρελθόν.

Κάθε μια από τις παραπάνω θέσεις και όλο το σκεπτικό, δεν είναι παρά προπαγάνδα των τραπεζιτών της ΕΕ και των ΕΠΑ που γνωρίζουν πολύ καλά  ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ 171,3% του ΑΕΠ), ότι οι επενδύσεις είναι τζόγος πάνω στο χρέος και χετζ-φαντ που αρπάζουν σπίτια και μαγαζιά, ότι η λεγόμενη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα δεν έχει καταφέρει – 12 χρόνια μετά την επιβολή των Μνημονίων – να ξεπεράσει το 80% του επιπέδου της ελληνικής οικονομίας πριν την παγκόσμια τραπεζική κατάρρευση του 2008.

Νοσοκομειακοί στην Πρωτομαγιάτικη φετινή πορεία. (Φωτο Ε.Α.)

Το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ελλάδα το 2022 κατά ένα σημαντικό +5,9% (στοιχεία Eurostat 15/5/23) αλλά υπολογίζεται ότι θα βουτήξει στο +2,4% φέτος και στο +1,9% το 2024 καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση εξελίσσεται με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Το οικονομικό έλλειμμα (ισοζύγιο) το 2022 ήταν ένα τεράστιο -11,8% του ΑΕΠ, φέτος υπολογίζεται σε -9,2% και το 2024 σε -7,8%

Για την οικονομική “σταθερότητα” στην ΕΕ, χτες η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε άρθρο της σε ευρωπαϊκή εφημερίδα, τονίζει ότι η πανδημία κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία «έδειξαν πως η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη».

Το θέμα είναι ότι η εργατική τάξη, η νεολαία, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι,  όχι μόνο δεν ωφελούνται από την οικονομική “ανάπτυξη”, αλλά πληρώνουν  με συνεχείς μειώσεις πραγματικών μισθών, με διάλυση των δημοσίων δομών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, με κολοσιαίες αυξήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς, τρόφιμα και βενζίνη, την οικονομική κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, ενώ οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας, κατασκευών και ναυσιπλοΐας εισπράττουν δισεκατομμύρια.    

Σπουδαστές των καταλήψεων θεάτρων στη φετινή Πρωτομαγιάτικη πορεία. (Φωτο Ε.Α.)

Το άλλο μεγάλο ψέμα είναι ότι τα Μνημόνια τέλειωσαν. Η αλήθεια είναι ότι τα Μνημόνια που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ, δηλαδή τα υποχρεωτικά βάρβαρα μέτρα λιτότητας και διχτατορικής διακυβέρνησης για να πληρώνονται το χρέος και οι τόκοι κυβερνούν την Ελλάδα με τη διαβόητη ΑΑΔΕ που είναι στο έλεγχο των ΕΕ και ΔΝΤ.   

Επί πλέον αυτής της βαρβαρότητας, Μητσοτάκης, Τσίπρας και λοιπά ρετάλια της μπουρζουαζίας, υπόγραψαν τα Μνημόνια για να εισπράξουν χρηματοδοτήσεις από το “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” τής ΕΕ. 

Χτες 23/5 ο Γερμανός Καγκελάριος Ο. Σολτς απευθύνθηκε στο συνέδριο της  Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (όλοι τους υποστηριχτές της ΕΕ)  και τόνισε την ανάγκη επιστροφής στη λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ που είχε προσωρινά παγώσει λόγω της πανδημίας κορονοϊού.     

Από τις μαζικές απεργιακές πορείες εργατικών σωματείων στη Γερμανία. (Φωτο Μάρκους Μπραντ)

Στην Έκθεση του Απρίλη 2023 το ΔΝΤ ανάγγειλε επιδείνωση της οικονομικής κρίσης με μείωση της ανάπτυξης από 2,7% το 2022, σε μόλις 1,3% φέτος ή ακόμα και κάτω του 1%.  

Αλλά αυτή η “ανάπτυξη” δεν είναι παρά απόρροια της εκτύπωσης πλασματικού χρήματος (“ποσοτική χαλάρωση”) από τις κεντρικές τράπεζες για να αποφευχθεί η παγκόσμια τραπεζική κατάρρευση, που όμως αναδύθηκε ξανά μετά την πανδημία με τις πρόσφατες καταρρεύσεις τραπεζών σε ΕΠΑ και της Swiss Credit στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει ίχνος ανάπτυξης στον καπιταλισμό που βαδίζει ολοταχώς σε κραχ κολοσιαίων διαστάσεων καθώς το παγκόσμιο χρέος είναι πάνω από $30 τρισεκατομμύρια!

Από την φετινή Πρωτομαγιάτικη πορεία στο Παρίσι. (Φωτο CGT)

Με τη βάρβαρη λιτότητα και τη διχτατορική διακυβέρνηση ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και με τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, ο ευρωπαϊκός χρεοκοπημένος καπιταλισμός προσπαθεί να επιβιώσει, να καταναγκάσει την εργατική τάξη και νεολαία στη φτώχεια και αθλιότητα μισθών πείνας, να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την οικονομική κρίση των τραπεζιτών!

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα σύμφωνα με τα σχέδια των διεθνών τραπεζιτών και της χούντας Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία νίκησε με μεγάλη διαφορά καθώς ουσιαστικά δεν υπήρξε αντίπαλος στην εκλογική αναμέτρηση.

“Η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς” φώναξαν οργισμένοι εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι στις καταλήψεις και στις μεγάλες κινητοποιήσεις και γενικές απεργίες του Μάρτη μετά το έγκλημα των Τεμπών.

Αλλά αυτή η τεράστια ανατρεπτική αντιπολίτευση δεν υπήρχε στα ψηφοδέλτια!

Επίθεση των ΜΑΤ της χούντας Μητσοτάκη στους διαδηλωτές/τριες της Γενικής Απεργίας 16 Μάρτη 2023. (Φωτο Μάριος Λώλος)

Τα κόμματα της Αριστεράς – ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ –  υποστήριξαν τις μαχητικές και μαζικές πορείες ως διαμαρτυρία, ως πίεση στη μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη, και όχι ως οργάνωση συντριβής των μνημονίων και ανατροπής κυβέρνησης και καπιταλισμού.

Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΚΚΕ σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις οργής και ανατροπής και επικεντρώθηκαν στην απάτη της εκλογικής διαδικασίας της μπουρζουάδικης ψευτοδημοκρατίας, σπέρνοντας τις πιο αντιδραστικές ψευδαισθήσεις.

Επίθεση ΜΑΤ στη διαδήλωση της 5ης Μάρτη 2023. (Φωτο Μάριος Λώλος)

Έτσι με τη συνεχή πλύση εγκεφάλων από τη τηλεόραση κλπ της μπουρζουαζίας, που είχε στόχο τη νίκη και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές εγκλωβίστηκαν πλατιά στρώματα του πληθυσμού – μικροαστοί της πόλης και της υπαίθρου – σοκαρισμένοι από τη συνεχή βάρβαρη λιτότητα που επιβεβαίωσε και αύξησε ο Τσίπρας από το 2015, που υποτάχτηκε 100% ως Αντιπολίτευση στις διαταγές ΕΕ και ΕΠΑ, και υποστήριξε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Το ΚΚΕ πάλεψε ενάντια στα καλέσματα σωματείων και φοιτητών για γενική κινητοποίηση ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη, ψήφισε τα 600 ευρό για τα ΜΑΤ και αρνείται τις κρατικοποιήσεις.

Οι μικροαστοί, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι, αφέθηκαν στα δεσμά και στις αλυσίδες της ιδεολογίας και προπαγάνδας του καπιταλισμού. Από δω προήλθε η νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Απεργιακή πορεία εργαζομένων στους Δήμους ενάντια στις μαζικές απολύσεις τής χούντας Μητσοτάκη και την επιβολή “ενοικιαζόμενων” με μισθούς πείνας. (Φωτο Ε.Α.)

Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι και η νεολαία αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τη χούντα Μητσοτάκη (το ποσοστό της ΝΔ παράμεινε σχεδόν στα επίπεδα του 2019) και επίσης αρνήθηκαν να ξανα-ψηφίσουν τον προδοτικό ΣΥΡΙΖΑ ή απείχαν.  

Κάτω από την πίεση των ψευδαισθήσεων όμως, ένα μέρος των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ και ένα ακόμη μικρότερο σε διάφορα νεότευκτα κόμματα εκκλησιαστικού ακροδεξιού πατριωτισμού, ενώ τα μικρά κόμματα της Αριστεράς κέρδισαν πολύ λίγα.

Τώρα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, που συμμετείχαν στις εξεγερτικές πορείες, ξεπέρασαν το σοκ των προδοσιών και των ψευδαισθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και κοιτούν αριστερά, για ένα επαναστατικό κίνημα και ηγεσία. 

Νοσοκομειακοί συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία για αυξήσεις πάνω από 10%, χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενάντια στους αντεργατικούς και διχτατορικούς νόμους της κυβέρνησης Σούνακ. (Φωτο The News Line)

Η βάρβαρη λιτότητα και η διχτατορική μνημονιακή διακυβέρνηση και αστυνομοκρατία της χούντας Μητσοτάκη, στη σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση του καπιταλισμού, οδήγησε στις μαζικές εξεγερτικές διαδηλώσεις και καταλήψεις των σπουδαστών που γενικεύτηκαν μετά το έγκλημα των Τεμπών.

Αυτό το εξεγερτικό κίνημα – παράλληλο των απεργιακών κινητοποιήσεων σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία κ.α. – δεν πρόκειται να κατασταλάξει αλλά θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ως η μόνη και αληθινή Αντιπολίτευση σε οποιαδήποτε μνημονιακή κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιούνη.

Η πάλη ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας της οικονομικής κρίσης, για τη νίκη των εργαζομένων και της νεολαίας δεν μπορεί να διεξαχθεί με τα σοσιαλδημοκρατικά απομεινάρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ή τον αντιδραστικό ρεφορμισμό της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα 20 Μάρτη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση νερού και ΕΥΔΑΠ. (Φωτο Ε.Α.)

Η επίλυση της θανάσιμης κρίσης του καπιταλισμού είναι αδύνατη μέσα στο σάπιο παρωχημένο καπιταλισμό τής συνεχούς βαρβαρότητας λιτότητας και πολέμων.  

Μπροστά στις επόμενες εκλογές 25 Ιούνη όπου ο Μητσοτάκης απαιτεί παντοδυναμία 180 βουλευτών για να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιβάλλει χούντα κράτους έκτακτης ανάγκης, τα εργατικά σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούνται να παλέψουν για την ήττα των σχεδίων ΕΕ-ΝΑΤΟ-Μητσοτάκη με διακήρυξη   καταψήφισης Μητσοτάκη και μνημονιακών κομμάτων, και συγκρότησης ενός Ενιαίου Μετώπου των εργαζομένων και νεολαίας, με σύγκλιση μιας Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης, δημιουργίας Κέντρου Αγώνα ενάντια σε γραφειοκρατία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, για κυβέρνηση των εργαζομένων.

Αυτή θα είναι η πραγματική Αντιπολίτευση της Ανατροπής!

Από την απεργιακή πορεία της 5ης Μάρτη. ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΡΑ με οργάνωση ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ για ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ! (Φωτο Ε.Α.)

Το πρόγραμμα της Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης και του Κέντρου Αγώνα δεν μπορεί παρά να είναι η κλιμάκωση της μαζικής αντίστασης στις κυβερνήσεις μνημονίων, με οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας   συντριβής των μνημονίων, για εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με έλεγχο και διαχείριση των εργαζομένων.

Μ’ αυτή την προοπτική, που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες της άλυτης και θανάσιμης κρίσης του καπιταλισμού και της βαρβαρότητας, οι αγωνιστές της νέας γενιάς καλούνται στη συγκρότηση μιας νέας επαναστατικής ηγεσίας στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα για μια κυβέρνηση των εργαζομένων.

Μόνο η ανατροπή του καπιταλισμού μπορεί να βγάλει την κοινωνία από τη βαρβαρότητα και να σταματήσει τους πολέμους του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό το πρωταρχικό καθήκον των εργαζομένων και της νεολαίας είναι η δημιουργία επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για τη σοσιαλιστική επανάσταση, για την ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για έξοδο από ΕΕ, για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Χώρες της Ευρώπης.- 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s