ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Από την απεργιακή Πρωτομαγιάτικη πορεία εργατικών σωματείων στην Αθήνα. (Φωτο Ε.Α.)

ΓΙΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

Στις εκλογές της Κυριακής η χούντα Μητσοτάκη με την πλήρη υποστήριξη ΕΕ και ΕΠΑ κατάφερε σημαντική εκλογική νίκη με 40,8% (+1% από τις εκλογές του 2019) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε στο 20% (-11,5% από το 2019).

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 60,8%, αυξημένη σε σχέση με το 2019.

Ο Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε νέες εκλογές στις αρχές Ιούλη για να κερδίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς το νέο εκλογικό σύστημα – που ψήφισε το κόμμα του – θεωρεί ότι τον ευνοεί.

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της εργατική τάξης στη Γερμανία που έχει ξεσηκωθεί για αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Προφανής σκοπός του Μητσοτάκη μια νέα κοινοβουλευτική χούντα με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή τον Ιούλη για να εφαρμόσει τα νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα που απαιτούν ΕΕ, ΕΠΑ και ΝΑΤΟ με δικτατορικούς νόμους, αστυνομοκρατία, βία ΜΑΤ και δικαστήρια.

Η νίκη του Μητσοτάκη, μετά από μια τετραετία άγριας εφαρμογής της βαρβαρότητας των μνημονίων, οφείλεται στην παντελή απουσία αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει τα μνημόνια, υποστήριξε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, και είναι πλήρως υποταγμένος στις διαταγές της ΕΕ και ΕΠΑ.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία αρνήθηκαν να ψηφίσουν τους προδότες του δημοψηφίσματος ΟΧΙ στα Μνημόνια του 2015, και τώρα πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο του αγώνα για μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη για κυβέρνηση εργαζομένων.

Από τις τεράστιες πρόσφατες απεργιακές διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στον “διχτάτορα” Μακρόν. (Φωτο CGT)

Χωρίς αποφασιστική πολιτική ηγεσία με πρόγραμμα τη συντριβή των μνημονίων, οι μικροαστικές τάξεις υποστήριξαν τη “σταθερότητα” από φόβο για χειρότερα ενώ σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων αρνήθηκε να ψηφίσει.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ποσοστά ψήφων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέβηκε στο 11,5% (από 8,1%) και στο ΚΚΕ που πήρε 7,2% (από 5,3%).

Ο ακροδεξιός Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης ανέβασε κι αυτός τα ποσοστά του στο 4,4% (από 3,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη έμεινε χτες Βουλής με 2,6% (από 3,4% το 2019).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε μόλις 0,53% από 0,41% το 2019 καθώς αρνήθηκε να κινητοποιηθεί με ένα επαναστατικό πρόγραμμα για την επίλυση της κρίσης με ανατροπή του καπιταλισμού και ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ένα μεγάλο ποσοστό 16% των συνολικών ψήφων, ενδεικτικό διαμαρτυρίας στις σημερινές συνθήκες, πήγε σε μικρά κόμματα που δεν κέρδισαν αντιπροσώπευση στη Βουλή.

Από τις μεγάλες απεργίες νοσοκομειακών, σιδηροδρομικών, δημοσίων υπαλλήλων, οδηγών κ.α. στη Βρετανία. (Φωτο The News Line)

Η οργή και το ταξικό μίσος των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη και στα μνημόνια, που εκφράστηκε στις μεγάλες γενικές απεργίες του Μάρτη μετά τις καταλήψεις των σπουδαστών και το έγκλημα στα Τέμπη, περιορίστηκε δραστικά καθώς οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η ηγεσία του ΚΚΕ αρνήθηκαν να κλιμακώσουν την πάλη της νεολαίας και των φοιτητών.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παλεύουν ενάντια στις μνημονιακές χούντες (ΣΥΡΙΖΑ, τώρα Μητσοτάκη) όπως η εργατική τάξη και νεολαία σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού.

Από την απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Απρίλη 2023 των εργαζομένων στους Δήμους. (Φωτο Ε.Α.)

Τώρα είναι ώρα οργάνωσης του αγώνα των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στα μνημόνια, στη διάλυση δημόσιας υγείας και παιδείας, στην ακρίβεια, στην ανεργία, στη φτώχεια, στους μισθούς πείνας και στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, με εκστρατεία για μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση εργατών, φοιτητών, αγροτών, μικροεπαγγελματιών.

Η Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση θα είναι το Κέντρο Αγώνα για το συντονισμό της πάλης, για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ανατροπής της μνημονιακής χούντας, στο δρόμο για εργατική κυβέρνηση εθνικοποίησης τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Για να προχωρήσει η ενωμένη εργατική τάξη και νεολαία στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s