ΜΑΥΡΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ! ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!

Συγκέντρωση των ναυτεργατών χτες Πέμπτη στον Οίκο Ναύτη, Πειραιά. (Φωτο Ε.Α.)

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ! ΤΑΞΙΚΗ ΨΗΦΟ ΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής (αν και παραμένει το αντιδημοκρατικό όριο του 3% για είσοδο κόμματος στη Βουλή), κανένα από τα δυο κύρια κόμματα της μπουρζουαζίας – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – δεν πρόκειται να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση στις εκλογές της Κυριακής 21 Μάη.

Όμως ο κύριος λόγος που κανένα από τα κόμματα αυτά δεν ελκύει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, είναι οι εξεγερτικές κινητοποιήσεις οργής της νεολαίας και της εργατικής τάξης τους περασμένους μήνες στην Ελλάδα, παράλληλα με τους τεράστιους απεργιακούς αγώνες σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.

Από την τεράστια Γενική Απεργία της 16ης Μάρτη 2023. (Φωτο Ε.Α.)

Με τις εξεγερτικές κινητοποιήσεις πλατιές μάζες νεολαίας, φοιτητών, εργαζομένων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, έχουν μισήσει τη χούντα Μητσοτάκη και πολιτικά έχουν ξεπεράσει τα κόμματα τής μπουρζουαζίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και τα ρετάλια τους.

Η οργή και το ταξικό μίσος της νεολαίας και των εργαζομένων έχει στραφεί ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στα Μνημόνια της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Να εκφραστεί και στις κάλπες με μαύρο στη χούντα Μητσοτάκη, στο ΣΥΡΙΖΑ και στα μνημονιακά κόμματα, και ψήφο στην ΑΝΤAΡΣΥΑ για αγώνα Γενικής Απεργίας συντριβής των μνημονιακών κυβερνήσεων και ανατροπής του καπιταλισμού.

Από τις μαζικές καταλήψεις θεάτρων από σπουδαστές το Γενάρη-Μάρτη 2023. (Φωτο Ε.Α.)

Σ’ όλη την Ευρώπη η ταξική δράση της εργατικής τάξης, η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού, με τις καταρρεύσεις τραπεζών, και οι κυρώσεις του πολέμου των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία, έχουν δημιουργήσει συνθήκες τεράστιας πολιτικής κρίσης.

Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα χειροτερεύει με τις εκλογές. Ανήσυχοι οι υπερκυρίαρχοι της χώρας ΕΕ και ΕΠΑ και τα χετζ-φαντ τονίζουν την υποστήριξη τους στη χούντα Μητσοτάκη που εφαρμόζει τις βαρβαρότητες των Μνημονίων που έχουν φτωχοποιήσει τους εργαζομένους και τη νεολαία, αλλά πλουσιοπάροχα δίνουν δισεκατομμύρια στις μεγάλες εταιρείες.

Η κορυφαία τράπεζα των ΕΠΑ Τζέι Πι Μόργκαν ανακοίνωσε ότι το καλύτερο για τους επενδυτές θα ήταν η νίκη του Μητσοτάκη, τουλάχιστον στις δεύτερες εκλογές που έχουν κανονίσει για τον Ιούλη. Μάλιστα η τράπεζα Μόργκαν διατάζει το ΠΑΣΟΚ να μην συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούλη.

Από τη διαδήλωση την περασμένη Δευτέρα στη σιονιστική πρεσβεία στην Αθήνα. (Φωτο Ε.Α.)

Παρόμοια και το Reuters, φερέφωνο του γερμανικού ιμπεριαλισμού, τονίζει ότι η χούντα Μητσοτάκη προσφέρει «σταθερότητα»! Το Reuters βέβαια δεν κακολογίζει τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτοί, αναφέρει, είναι υποστηριχτές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ψήφισαν τα Μνημόνια.

Αυτό που τρομοκρατεί τους τραπεζίτες συνωμότες σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλες, είναι η εξεγερτική δύναμη των εργαζομένων και της νεολαίας στην Ελλάδα που είναι στο δρόμο ανατροπής του πολιτικού συστήματος και του καπιταλισμού.

Οι τραπεζίτες απαιτούν κυβέρνηση Μητσοτάκη ή τουλάχιστον συγκρότηση κυβέρνησης μνημονιακών κομμάτων για να μπορέσουν να σταματήσουν την οργή και την ορμή των εργαζομένων και νεολαίας που παλεύουν ενάντια στην ακρίβεια, φτώχεια, τους μισθούς πείνας “εργολαβικής” εργασίας, το ρατσισμό και την αστυνομοκρατία.

Από τις τεράστιες απεργιακής πορείες στη Γαλλία (εδώ στη Νις 28/3) τους περασμένους μήνες. Νέα γενική απεργία στη Γαλλία στις 6 Ιούνη. (Φωτο CGT)

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η κατάρρευση τραπεζών, ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία που έγιναν μπούμερανγκ και χτυπούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και οι εξεγερτικές μαζικές απεργίες στις κύριες χώρες της Ευρώπης, έχουν δημιουργήσει τις πολιτικές κρίσεις που τραντάζουν τα θεμέλια του καπιταλιστικού κοινοβουλευτισμού.

Τίποτα δεν είναι σίγουρο στις σημερινές συνθήκες οικονομικού χάους και πολέμου. Κι όμως η πεσιμιστική ηγεσία του ΚΚΕ θεωρεί τις εκλογές ήδη τελειωμένες, τη μπουρζουαζία νικητές με εγκαθίδρυση μιας ακόμη μνημονιακής κοινοβουλευτικής χούντας. Για την ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να αποδεχτούμε τη νέα κυβέρνηση αλλά με την εκλογή περισσότερων βουλευτών του Κόμματος, θα υπάρξει πίεση σ’ αυτή τη νέα μνημονιακή κυβέρνηση!

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση σιδηροδρομικών και υπαλλήλων στη Γερμανία το Φλεβάρη για αυξήσεις πάνω από 10%. Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν για τον Ιούνη οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες φαγητού και αναψυκτικών σε Γερμανία και Ολλανδία. (Φωτο Φαμπιάν Μπίμερ)

Καμιά μνημονιακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί να αλλάξει τα Μνημόνια και την εφαρμογή τους λόγω της πίεσης βουλευτών του ΚΚΕ. Αυτά είναι πανάθλιος σταλινικός ρεφορμισμός που σκοπό έχει να εμποδίσει τους αγώνες των εργαζομένων για μετωπική μάχη συντριβής των μνημονίων και ανατροπής του καπιταλισμού.

Ο παγκόσμιος καπιταλισμός αποδείχτηκε ανίκανος να επιλύσει την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών. Με την “ποσοτική χαλάρωση”, το τύπωμα πλασματικού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, ο καπιταλισμός επιβίωσε χάρις και στις προδοσίες της σοσιαλδημοκρατίας και των “αριστερών”.

Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις νοσοκομειακών και γιατρών στη Βρετανία όλο το χειμώνα και την άνοιξη 2022/3 για αυξήσεις μισθών και χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. (Φωτο The News Line)

Αλλά τα τρισεκατομμύρια πλασματικού χρήματος δημιούργησαν τον τεράστιο πληθωρισμό και το κολοσιαίο χρέος τραπεζών, επιχειρήσεων και κρατών που είναι αδύνατο να επιλυθεί. Ο μόνος τρόπος επίλυσης για την επιβίωση του καπιταλισμού είναι ο αμείλιχτος ταξικός πόλεμος για την υποταγή της εργατικής τάξης και νεολαίας για να πληρώσουν αυτοί την κρίση, και ο θερμός πόλεμος ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα και στους συμμάχους τους.

Στο καπιταλισμό το μέλλον είναι απέραντη φτώχεια, πόλεμοι και διχτατορικά καθεστώτα.

Μόνο η πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας για τη συντριβή των Μνημονίων και ανατροπή ΕΕ και καπιταλισμού μπορεί να βγάλει από την κόλαση της κρίσης την κοινωνία.

Η νεολαία στην πρώτη τη γραμμή! Για ελεύθερα δημόσια δωρεάν πανεπιστήμια, για τη διάλυση ΜΑΤ – αστυνομίας – ΚΥΠ, για τη δημιουργία επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για πάλη ανατροπής του καπιταλισμού για σοσιαλισμό! (Φωτο από τη γενική απεργία 16ης Μάρτη, Ε.Α.)

Καθώς στους επόμενους μήνες θα αναπτύσσεται η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα και σ’ όλη την ΕΕ, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις θα επιτεθούν στην εργατική τάξη και νεολαία με ακόμη μεγαλύτερη βία και διχτατορικά μέτρα.

Τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία πρέπει να καλέσουν σε εκστρατεία για τη σύγκλιση Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης που θα ενοποιήσει όλους τους αγώνες των εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, μικροεπαγγελματιών, στην οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ανατροπής της μνημονιακής κυβέρνησης, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για μια κυβέρνηση εργαζομένων εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση, για την ανατροπή του καπιταλισμού. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s