ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΕΑΑΚ!

Από τη μαζική φοιτητική πορεία στην Αθήνα κατά της αστυνομοκρατίας, 6/9/2022. (Φωτο Ε.Α.)

ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ! ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Στις φοιτητικές εκλογές την Τετάρτη 10 Μάη οι φοιτητές/τριες θα καταφέρουν άλλο ένα συντριπτικό πλήγμα στους συνδυασμούς ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και των άλλων μνημονιακών συνδυασμών, και στη χούντα Μητσοτάκη.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς, δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις διάλυσε τα σχέδια της χούντας Μητσοτάκη για επιβολή «Ακαδημαϊκής Αστυνομίας» στα Πανεπιστήμια παρά τη βία των ΜΑΤ.

Επίθεση των ΜΑΤ στα Προπύλαια 20/10/2022 σε συγκέντρωση φοιτητών/τριών για να ματαιώσουν πορεία ενάντια στην “ακαδημαϊκή αστυνομία” της χούντας Μητσοτάκη. (Φωτο efsyn.gr)

Με μεγάλες πορείες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Νοέμβρη για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το Δεκέμβρη για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, το φοιτητικό κίνημα αγωνίστηκε σθεναρά ενάντια στα σχέδια Κεραμέως –  Θεοδωρικάκου και απαίτησε δωρεάν δημόσια παιδεία με υψηλό επίπεδο σπουδών, δωρεάν σίτιση και στέγη για όλους τους φοιτητές/τριες, και υπερασπίστηκε τις φοιτητικές λέσχες.

Στο τρίμηνο Δεκέμβρη – Μάρτη οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών πραγματοποίησαν ιστορικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις των εθνικών θεάτρων και των σχολών, ενάντια στο διχτατορικό διάταγμα της χούντας Μητσοτάκη που μηδένιζε την επαγγελματική αξία των διπλωμάτων προς χάριν των επιχειρηματιών και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. 

Η πορεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, Αθήνα 17/11/2022. (Φωτο Ε.Α.)

Τα σχέδια της χούντας Μητσοτάκη για ηλεκτρονικές εκλογές με ουσιαστική διάλυση των φοιτητικών συλλόγων πετάχτηκαν στα σκουπίδια από τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος με καταλήψεις.

Αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός αγώνας αναπτύχθηκε παράλληλα με το τσουνάμι απεργιών των εργαζομένων ενάντια στην κολοσιαία ακρίβεια, φτώχεια και ανεργία που επιβλήθηκε με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία, και την παγκόσμια οικονομική κρίση με την κατάρρευση τραπεζών. 

Κάτω ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για την ήττα του ΝΑΤΟ, κανένας Έλληνας φαντάρος στους φασίστες της Ουκρανίας. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και του πολέμου. Το φοιτητικό κίνημα να πολεμήσει για την ανατροπή των πολεμοκάπηλων μνημονιακών κυβερνήσεων που σχεδιάζουν ακόμη και πόλεμο με την Τουρκία. Πόλεμος στον πόλεμο της μπουρζουαζίας και του ιμπεριαλισμού!

Πορεία Μνήμης Αλέξη Γρηγορόπουλου, Αθήνα 6/12/2022. (Φωτο Ε.Α.)

Οι μνημονιακές χούντες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με διαταγές της ΕΕ, σκοπεύουν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων με επιβολή διδάκτρων παντού, ενώ ιδιωτικά «κολέγια» θεωρούνται ως ισότιμα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Έτσι ξεζουμίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρό από τη νεολαία που αποκλείστηκε από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ελεύθερη σ’ όλους/ες με κατάργηση των εξετάσεων.

Το καπιταλιστικό σύστημα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θέλουν πανεπιστήμια και φοιτητές/τριες αντιδραστικής αντιεπιστημονικής ιδεολογίας και συνεργάτες σε «ερευνητικά» προγράμματα για περισσότερο κέρδος των επιχειρήσεων και ιατρικών κέντρων, και βελτίωση των οπλικών συστημάτων μαζικών δολοφονιών.     

Πορεία από την εξέγερση των σπουδαστών και φοιτητών καλλιτεχνικών σχολών με καταλήψεις σχολών και θεάτρων. (Φωτο Ε.Α.)

Οι Πρυτανικές Αρχές είναι τα πιόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων – με αντίκρισμα εξαιρετικά υψηλές χρηματικές απολαβές κ.α. – που πρέπει να επιβάλουν με αυταρχικά μέσα τη μεταμόρφωση των πανεπιστημίων σε κέντρα πλύσης εγκεφάλων και υποταγής στις επιταγές της κεφαλαιοκρατίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Το φοιτητικό κίνημα αντιστάθηκε με μεγάλες επιτυχίες σ’ αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων στη δωρεάν δημόσια παιδεία και στα δικαιώματα των φοιτητών/τριών.

Η ΕΕ το ΝΑΤΟ και η ελληνική μπουρζουαζία έχουν προγραμματίσει νέες επιθέσεις για να τσακίσουν το φοιτητικό κίνημα και να επιβάλουν δίδακτρα, ιδιωτικοποιήσεις και αποβολές φοιτητών/τριών.

Από πορεία 8/2/23 φοιτητών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών που κατέληξε στην κατάληψη Ρεξ, φοιτητικό κέντρο αγώνα. (Φωτο Ε.Α.)

Τώρα είναι ώρα ενότητας όλου του φοιτητικού κινήματος, συντονισμού με τους αγώνες της εργατικής τάξης και ανάπτυξη επαναστατικών μαρξιστικών παρατάξεων σε κάθε σύλλογο.

Για τη δημιουργία Ομάδων Αυτοάμυνας και Περιφρούρησης από φοιτητές και εργατικά σωματεία ενάντια στις επιθέσεις των ΜΑΤ και των φασιστικών συμμοριών, για τη διάλυση των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ.

Φοιτητικό πανό καταλήψεων στη Γενική Απεργία της 16ης Μάρτη μετά το έγκλημα στα Τέμπη της χούντας Μητσοτάκη. (Φωτο Ε.Α.)

Μόνο η συντριβή των μνημονιακών κυβερνήσεων κάθε είδους μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των φοιτητικών διεκδικήσεων και να ανοίξει το δρόμο στην ανατροπή του παρωχημένου σάπιου καπιταλισμού.

Σ’ αυτή την προοπτική ανατροπής, οι φοιτητικοί σύλλογοι να καλέσουν για μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση εργαζομένων, φοιτητών, αγροτών, μικροεπαγγελματιών για συγκρότηση Κέντροy Αγώνα και οργάνωσης Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας συντριβής των μνημονίων για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s