Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ – ΜΟΝΟ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕI ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

Το μπλοκ του WRP, βρετανικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς, στην πρωτομαγιάτικη πορεία των συνδικάτων στο Λονδίνο. (Φωτο MV)

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ H ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

Οι εκλογές της 21ης Μάη στην Ελλάδα πραγματοποιούνται καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού όλο και βαθαίνει.

Το τραπεζικό κραχ συνεχίστηκε με την First Republic να είναι η τρίτη τράπεζα των ΕΠΑ που κατέρρευσε τους τρεις τελευταίους μήνες μετά τις Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτη. Η First Republic εξαγοράστηκε από τη γιγάντια αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε βιαστικά την περασμένη Δευτέρα 1 Μάη.

Όταν κατέρρευσαν οι Silicon Valley Bank και η Signature Bank η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για περαιτέρω κραχ.  

Μέρος της τεράστιας πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης στη Ναντ της Γαλλίας. (Φωτο Stephan Mahe)

Αυτό που προκαλεί πανικό σήμερα είναι ότι η First Republic δεν ήταν μια εξειδικευμένη τράπεζα που ασχολούνταν με χρηματοοικονομικά υψηλού κινδύνου, αλλά ακολουθούσε τις συνήθεις τραπεζικές πολιτικές επενδύσεων σε «ασφαλή» στοιχεία, όπως στεγαστικά δάνεια και κρατικούς τίτλους, και βασιζόταν στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που δανειζόταν από την Φεντ (Κεντρική Τράπεζα ΕΠΑ).

Αλλά όταν η Φεντ αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, τότε η First Republic άρχισε να έχει μεγάλες απώλειες. Οι καταθέτες τρόμαξαν και καταθέσεις $100 δισ. αποσύρθηκαν από την τράπεζα σε τρεις μήνες.

Χτες Τετάρτη η Φεντ αύξησε για μια ακόμη φορά τα επιτόκια κατά 0,25% σε 5%-5,25%. Είναι η δέκατη αύξηση από το Μάρτη του 2022 όταν τα επιτόκια ήταν 0%. Ακολούθησε η ΕΚΤ με επίσης αύξηση 0,25% των επιτοκίων σε 3,25%.

Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των γερμανικών εργατικών σωματείων στο Κομπλέντς της Γερμανίας. (Φωτο Thlio Schmuelgen)

Ο πανικός αυξάνεται καθώς γίνεται σαφές ότι η κατάρρευση αυτών των τραπεζών στις ΕΠΑ δεν είναι μεμονωμένη, ότι οι θεμελιώδεις τραπεζικές πρακτικές της First Republic είναι οι ίδιες με αυτές που εφαρμόζουν όλες οι μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο και ότι η κατάρρευση θα εξαπλωθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph (2/5/23), σχεδόν οι μισές από τις 4.800 τράπεζες της Αμερικής είναι ήδη αφερέγγυες! Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Amit Seru.

Σ’ αυτό τον πανικό η Υπουργός Οικονομικών των ΕΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα την 1η Ιούνη, εκτός εάν το Κογκρέσο συμφωνήσει να αυξήσει το σημερινό όριο των $31,4 τρισ. για τον κρατικό δανεισμό.

Τα ΜΑΤ του Ερντογάν επιτίθενται σε εργαζόμενους και νεολαία στην Ιστανμπούλ την Πρωτομαγιά. Η χούντα Ερντογάν είχε κηρύξει παράνομες τις συγκεντρώσεις. (Φωτο Ασλάν)

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναβάλουν οποιαδήποτε συμφωνία για την αύξηση του ήδη τεράστιου κρατικού χρέους, εκτός εάν ο Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν συμφωνήσει σε σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων βάρβαρων περικοπών στην πρόνοια και στην υγεία (πρόγραμμα Medicare) που θα πλήξουν σκληρά την αμερικανική εργατική τάξη.

Μέχρι στιγμής, ο Μπάϊντεν αρνείται να συμβιβαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους και τους κατηγορεί ότι θέλουν να αναγκάσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειες τους να πληρώσουν τα $10 τρισ. που χάθηκαν από την κυβέρνηση όταν μειώθηκαν οι φόροι για τους πλούσιους.

Εάν η κυβέρνηση των ΕΠΑ ξεμείνει από χρήματα την 1η Ιούνη, θα δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές με μεγάλη ύφεση, μαζική ανεργία και διακοπή κρατικών λειτουργιών.

Από την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στη Τζακάρτα της Ινδονησίας. (Φωτο Dita Alangkara)

Τα τραπεζικά κραχ εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και τώρα η μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία στον κόσμο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, εκτός κι αν βυθιστεί ακόμη πιο βαθιά στο χρέος! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Το κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καπιταλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κραχ και οι άρχουσες τάξεις για να επιβιώσουν, είναι αποφασισμένες να αναγκάσουν την εργατική τάξη στις ΕΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο να πληρώσουν την κρίση με επιβολή βάρβαρης λιτότητας, ακρίβειας, φτώχειας και μαζικής ανεργίας, και να επιτεθούν στη Ρωσία και Κίνα αν μπορέσουν!

Το πανό του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου στην πρωτομαγιάτικη πορεία που οργάνωσαν στην Αθήνα πρωτοβάθμια σωματεία. (Φωτο Ε.Α.)

Στην εργατική τάξη και νεολαία γίνεται όλο και πιο φανερό σήμερα ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει παρά φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Οι πρόσφατες εξεγερτικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις για να δικαιωθούν πρέπει να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Η διέξοδος απ’ αυτή την παγκόσμια κρίση είναι μέσω της νίκης της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Για να ανοίξει ο δρόμος προς το σοσιαλισμό, για την πραγμάτωση αυτής της προοπτικής, απαιτείται η ενοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας για την ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και σ’ όλη την ΕΕ.

Με δημιουργία επαναστατικών κομμάτων, τμημάτων της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς σε κάθε χώρα, η εργατική τάξη θα ανατρέψει το σάπιο παρωχημένο καπιταλισμό με τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s