ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ! ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ! ΜΑΧΕΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΤ!

Άποψη της πορείας στη Σταδίου. (Φωτο Ε.Α.)

Ο ΜΑΚΡΟΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ! ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ! ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΟΔΟΓΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ!

Η ΕΚΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ 0,5% ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ!

ΜΑΤ επιτίθενται σε διαδηλωτές στην πλ. Συντάγματος σήμερα το απόγευμα. (Φωτο Μάριος Λώλος)
Από τις οδομαχίες στο Παρίσι την Παρασκευή βράδυ (Φωτό Iran Press)

Πάνω από 50.000 εργατική τάξη και νεολαία συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις και συγκλονιστικές απεργιακές πορείες τής 24ωρης Γενικής Απεργίας, που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σήμερα Πέμπτη μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Η χούντα Μητσοτάκη με διαταγές των επικυρίαρχων ΕΕ – ΔΝΤ έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν την απεργιακή πορεία – αλλά η αντίσταση της νεολαίας και των καταλήψεων εξελίχτηκε σε μάχη οδοφραγμάτων στο κέντρο της Αθήνας!

Το πανό των φοιτητικών καταλήψεων στη σημερινή πορεία της Γενικής Απεργίας. (Φωτο Ε.Α.)

Η οργή και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών/τριών για ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη επικράτησε, αντίθετα με τα συνθήματα των διοργανωτών των δυο πορειών (ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ) που περιόριζαν την τεράστια απεργιακή πορεία στο αίτημα «να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη».  

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από τα Προπύλαια, πέρασε με βήμα ταχύ από το Σύνταγμα και κατέληξε στα γραφεία της Hellenic Train στη Συγγρού.

Από το Μουσείο Ιστορίας (Παλιά Βουλή) Σταδίου, ξεκίνησε στις 12:00 το μεγάλο μπλοκ (πάνω από 5.000) του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων.  Ακολούθησε η τεράστια πορεία ΑΔΕΔΥ και αριστερών κομμάτων – οργανώσεων από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Μπροστά στη Βουλή συγκεντρώθηκαν 2-3 χιλιάδες με πανό της ΔΕΗ κ.α. σωματείων που ανήκουν και υποστηρίζουν την πανάθλια ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Εκπαιδευτικοί στη σημερινή απεργιακή πορεία στην Αθήνα. (Φωτο Ε.Α.)

Όπως και στις προηγούμενες συγκεντρώσεις και πορείες οργής, η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη διέταξε επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία με χημικά και βόμβες κρότου-λάμψης από τη γωνία Μητροπόλεως – πλ. Συντάγματος, καθώς το τελευταίο μπλοκ της πορείας από την πλατεία Κλαυθμώνος ανέβαινε προς την Όθωνος.

Τα ΜΑΤ με τα χημικά κατάφεραν να απωθήσουν τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών προς Αμαλίας, Ακαδημίας, Ομόνοια-Πατησίων.

Εκεί όμως οι διαδηλωτές είχαν στήσει πρόχειρα οδοφράγματα (κάδους απορριμμάτων κλπ) και φωτιές για να περιορίσουν την επίδραση των χημικών (δακρυγόνα).

Οδόφραγμα δίπλα στο Οφθαλμιατρείο στην Ακαδημίας. (Φωτο Ε.Α.)

Έγιναν συγκρούσεις διαδηλωτών με ΜΑΤ, με τους πραιτοριανούς της χούντας Μητσοτάκη να επιτίθενται με μανία στους εργαζομένους και νεολαία. Αλλά απέτυχαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις κατάληψης στα Προπύλαια και στις άλλες καταλήψεις όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις.

Στην Ακαδημίας γερανός της τροχαίας έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε οδόφραγμα και εκσφενδονίστηκαν κάδοι απορριμμάτων που χτύπησαν άνθρωπο που ήταν τουλάχιστον 5 μέτρα μακριά.

Στην πάνω γωνία Όθωνος πλ. Συντάγματος εμφανίστηκε διμοιρία ΜΑΤ με «αύρα» και κινήθηκε προς την πλατεία ανάμεσα σε πλήθος διαδηλωτών που τους έβριζε καταιγιστικά. Μερικές γυναίκες κάθησαν στην άσφαλτο μπροστά στην «αύρα» ενώ το πλήθος κατάβριζε τα ΜΑΤ από μικρή απόσταση. Τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν.

ΜΑΤ και “αύρα” σήμερα. Απέτυχαν να προχωρήσουν στην πλ. Συντάγματος μετά από άγριο βρίσιμο των διαδηλωτών που τους περικύκλωσαν. Οπισθοχώρησαν και εξαφανίστηκαν. (Φωτο Ε.Α.)

Η τεράστια σημερινή απεργιακή πορεία απέδειξε τη δύναμη και αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης και νεολαίας για άμεσο αγώνα ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη.

Επίσης αποδείχτηκε ότι τα ΜΑΤ δεν μπορούν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, χτυπούν αλλά υποχωρούν.

Πάνω από 400 νεολαία και εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συνέλευση στην κατάληψη του «Ολύμπιον» που κάλεσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων που καλεί σε ανατροπή της κυβέρνησης, κλιμάκωση του αγώνα και συγκρότηση Κέντρου Αγώνα για το συντονισμό της πάλης.

Το συμπέρασμα από τις μεγαλειώδεις απεργίες και πορείες δεκάδων χιλιάδων σ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι βρισκόμαστε σ’ ένα λαϊκό ξεσηκωμό.

Το πανό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη σημερινή πορεία. (Φωτό Ε.Α.)

Ζούμε μια περίοδο έκρηξης της οργής αποτέλεσμα των ιστορικών γεγονότων πολέμων και ακρίβειας και της σφαγής στα Τέμπη.

Αλλά αυτά είναι μόνο οι προ-σεισμοί ενός άνευ προηγουμένου ταξικού σεισμού που επίκειται, που μαζεύει τις δυνάμεις του για να εκραγεί σε επαναστατικό ξεσηκωμό ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό μια 24ωρη δεν φτάνει! Ο Μητσοτάκης θέλει να περάσει τα νομοσχέδια που απαιτεί η ΕΕ.

Απαιτείται ΠΟΙΟΤΙΚΗ κλιμάκωση του αγώνα, μ’ ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και κάλεσμα σε μια Πανεργατική Πανελλήνια Συνέλευση στην Αθήνα, εργατών και νεολαίας, που θα συγκροτήσει Κέντρο Αγώνα, ενάντια σε προδοτικές ηγεσίες ΓΣΕΕ, και θα οργανώσει Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας συντριβής των Μνημονίων της ΕΕ και ανατροπής της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 7 μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ υπάρχουν καλέσματα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τρίτη στις 5 μ.μ. –

Μαζικές διαδηλώσεις σήμερα Πέμπτη βράδυ στο Παρίσι και σ’ άλλες πόλεις μετά το πραξικόπημα Μακρόν. (Φωτο Lewis Joly)

Ο ΜΑΚΡΟΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ! ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ! ΜΑΧΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΙΣΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ! ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΓΙΑ 26 ΜΑΡΤΗ!

Η ΕΚΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ 0,5% ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ!

L’ état ce moi! (το Κράτος είμαι Εγώ) διακήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος Μακρόν καθώς είδε ότι δεν είχε την πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφιστεί το μισητό νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

Ο Μακρόν αποφάσισε να κάνει χρήση του διχτατορικού δικαιώματος του Προέδρου της Γαλλίας να περάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με δικό του διάταγμα!

Μάχες ξέσπασαν στο Παρίσι σήμερα Πέμπτη βράδυ μεταξύ των μισητών CRS και διαδηλωτών. Οι εργατικές ομοσπονδίες κάλεσαν νέα Γενική Απεργία στις 26 Μάρτη.

Το συνταγματικό πραξικόπημα του Μακρόν (χρήση του άρθρου 49) δημιούργησε έκρηξη στο Κοινοβούλιο με απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Η «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης» του Μακρόν είναι μια μειοψηφική κυβέρνηση που στηρίζεται από το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Από την πορεία στο Παρίσι της Γενικής Απεργίας στη Γαλλία την περασμένη Τρίτη. Η εργατική τάξη και νεολαία της Γαλλίας κατατρόπωσε τον Μακρόν που τώρα με πραξικόπημα θέλει να επιβάλει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο αφού δεν έχει πλειοφηφία στη Βουλή. (Φωτο  CGT)

Αλλά τα εκατομμύρια διαδηλωτών στις γενικές απεργίες της Γαλλίας φέτος, διαλύσαν την αντιδραστική «ιερή συμμαχία» Μακρόν – Ρεπουμπλικάνων, καθώς χτες το χρηματιστήριο στο Παρίσι έκανε μεγάλη βουτιά (όπως όλη η Ευρώπη) με τις δυο μεγάλες τράπεζες να δέχονται σοβαρά πλήγματα.

Η διχτατορική ενέργεια του Μακρόν τώρα δημιουργεί συνθήκες βίαιων ταξικών συγκρούσεων στη Γαλλία, καθώς απεργιακό τσουνάμι πλήττει και τις όμορες χώρες Βρετανία και Γερμανία ενώ η «δημόσια γνώμη» μετά τις κολοσιαίες αυξήσεις τιμών έχει στραφεί κατά του πολέμου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτυπάει αλύπητα την ΕΕ και δημιουργεί πρωτοφανείς πολιτικές κρίσεις σε κάθε χώρα.

Από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις νοσοκομειακών στη Βρετανία. (Φωτο The News Line)

Παρά τα παρακάλια καπιταλιστών και χετζ-φαντ, σήμερα η Λαγκάρντ ανακοίνωσε στη Φρανκφούρτη νέα μεγάλη αύξηση 0,50% των τραπεζικών επιτοκίων της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), τώρα θα είναι 3% και 3,5%, που θα ρίξουν κιάλλο λάδι στη φωτιά της κατάρρευσης τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και κρατών, αφού τα υψηλά επιτόκια κάνουν αδύνατο το δανεισμό αλλά και την αποπληρωμή δανείων!

Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι στόχος αρ. 1 είναι ο πληθωρισμός. Τα στελέχη της ΕΚΤ τονίζουν πτώση του πληθωρισμού στο 4,6% φέτος, 2,5% του χρόνου και 2,2% το 2025. 

Δηλαδή τρία χρόνια – 2023-25 – υψηλών επιτοκίων που θα στείλουν στην κόλαση τράπεζες, επιχειρήσεις και κράτη, ενώ θα τσακίσουν τα οικονομικά οικογενειών που έχουν δάνεια (σπίτι, κάρτες κλπ).

Θα ακολουθήσει απ’ ότι φαίνεται και αύξηση των επιτοκίων της ΦΕΝΤ στις ΕΠΑ. Η οικονομική κρίση προχωρεί ακάθεχτα και πυροδοτεί επαναστατικές εξελίξεις από μια εξοργισμένη εργατική τάξη και νεολαία!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s