ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

Από τη χτεσινή, Σάββατο, μεγάλη απεργιακή πορεία στη Γένοβα ενάντια στην υποστήριξη προς την Ουκρανία της ιταλικής κυβέρνησης. Δες κείμενο του σωματείου USB στο τέλος της ανάρτησης. (Φωτο USB.it)

ΜΟΝΟ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! – ΕΞΩ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που συμπλήρωσε ένα χρόνο, είναι αποτέλεσμα της επίθεσης του στρατού και των φασιστικών στρατιωτικών ομάδων της Ουκρανίας, με πλήρη υποστήριξη από ΕΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που αρνήθηκαν να υποταχτούν και κήρυξαν αυτονομία.

Μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία το Φλεβάρη 2014 από τους ένοπλους φασίστες που χρηματοδότησαν οι ΕΠΑ με $5 δισ., η Ρωσία, Ουκρανία, και η Γαλλία και Γερμανία υπόγραψαν τη Συμφωνία του Μινσκ (Σεπτέμβρης 2014) που υποτίθεται ότι εγγυάται την ασφάλεια της περιοχής του Ντονμπάς που κατοικείται από Ρώσους.

Τανκς των στρατιωτικών δυνάμεων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς και της Ρωσίας στο μέτωπο το περασμένο φθινόπωρο. (Φωτο The News Line)

Η Συμφωνία του Μινσκ καταστρατηγήθηκε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας που εξαπέλυσε επίθεση στις Λαϊκές Δημοκρατίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και έδωσε χρόνο σε ΕΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να οργανώσουν και να εξοπλίσουν τον ουκρανικό στρατό.

Η Συμφωνία του Μινσκ ήταν μια ακόμη υποχώρηση του Πούτιν στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς φανταζόταν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με ΕΠΑ και ΕΕ για να μην καταστεί η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,

Η περιοχή του Ντόνμπας υποβλήθηκε σε συνεχή βομβαρδισμό από τις ουκρανικές δυνάμεις και υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 14.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ντονμπάς βρήκαν άσυλο στη Ρωσία.

Αμερικανικό πυροβόλο που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός. (Φωτο internet)

Στη διάρκεια του 2022 ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν διαμαρτυρήθηκε σε ΕΠΑ και ΕΕ για τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού και τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τους φασίστες, μετά από παρότρυνση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ήταν έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς και εισβολή στη Ρωσία.

Στις 24 Φλεβάρη 2022 ξεκίνησε η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Ρωσίας στην Ουκρανία για την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς και την ήττα των φασιστών στο Κίεβο.

Πάνω από 15.000 συμμετείχαν το Σάββατο σε αντιπολεμική διαδήλωση στο Βερολίνο για να μην σταλούν όπλα στην Ουκρανία. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από μια βουλευτή του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε και φεμινιστών. (Φωτο Christian Mang)

Οι ιμπεριαλιστές ανακήρυξαν τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας “παράνομη” όταν τις προηγούμενες δεκαετίες οι ΕΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ πραγματοποίησαν πολεμικές εισβολές χωρίς καμιά νομιμοποίηση σε Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη και χώρες της βόρειας Αφρικής στη Σαχάρα.

ΕΠΑ και ΕΕ επέβαλαν κολοσιαίες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία που συνοδεύεται από την πιο αντιδραστική προπαγάνδα ψεμάτων και επιθέσεων σε Ρώσους καλλιτέχνες και τις ρωσικές τέχνες οποιασδήποτε εποχής.

Από την απεργιακή πορεία 50.000 εργαζομένων και νεολαίας στην πόλη Αλμπί της νότιας Γαλλίας στις 19 Γενάρη 2023. Στις 7 Μάρτη οι γαλλικές εργατικές ομοσπονδίες κήρυξαν Γενική Απεργία ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του Προέδρου Μακρόν. (Φωτο CGT)

Οι διευθυντές μουσείων, θεάτρων και όπερας σε ΕΠΑ και Ευρώπη ανακήρυξαν τους Πούσκιν, Τολστόϊ, Τσαϊκόφσκι και Μαγιακόφσκι ως εχθρούς του πολιτισμού και απαγόρευσαν τα έργα τους, ενώ σύγχρονοι Ρώσοι ερμηνευτές ανακηρύχτηκαν personae non gratae!

Αλλά ενώ ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις των Λαϊκών Δημοκρατιών προχωρούν στους σκοπούς τους – απελευθέρωση όλων των εδαφών των τριών επαρχιών – οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές κυρώσεις των ιμπεριαλιστών στη Ρωσία, έχουν βαθύνει την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού και έχουν δημιουργήσει τεράστια πολιτική κρίση στην ΕΕ που έχει υποταχτεί στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. 

Οι ιμπεριαλιστές ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία για να συνεχιστεί ο πόλεμος – και δεν δίνουν δεκάρα για τους νεκρούς, πρόσφυγες και καταστροφές στην Ουκρανία – με σκοπό τη στρατιωτική και οικονομική εξασθένιση της Ρωσίας, ενώ ΕΠΑ και ΕΕ προετοιμάζουν τη δική τους εισβολή του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Τεράστιο τσουνάμι απεργιών στη Βρετανία για αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό. Νοσοκομειακοί σε απεργιακή κινητοποίηση στο Λονδίνο στις 7 Φλεβάρη. Για την 1 Μάρτη έχουν οργανωθεί απεργία και διαδηλώσεις σ’ όλες τις πόλεις της Βρετανίας ενάντια στη πολεμοκάπηλη κυβέρνηση των Τόρις. (Φωτο The News Line)

Στρατηγικός απόλυτος σκοπός του ιμπεριαλισμού είναι η κατοχή της Ρωσίας – και της Κίνας – για να συντρίψουν τις καταχτήσεις των Επαναστάσεων του 1917 και 1949, να επαναφέρουν τις χώρες αυτές στην κυριαρχία τους και να εκμεταλλευτούν τον πληθυσμό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ώστε να επιλύσουν την οικονομική κρίση του καπιταλισμού και να επιβάλουν στη Ρωσία ένα νεο-αποικιακό καθεστώς απόλυτα υποταγμένο στη Δύση.

Η αντιδραστική πολιτική συνεργασίας με τον ιμπεριαλισμό (που επέτρεψε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τις εισβολές στο Ιράκ) οδήγησε σε τεράστιο κίνδυνο την ανεξαρτησία της Ρωσίας καθώς οι ολιγάρχες και ο Πούτιν, η κυρίαρχη κάστα μεταμόρφωση της σταλινικής γραφειοκρατίας, αποζητούσαν «ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία».

Η Ρωσία είχε κάθε δικαίωμα να αντισταθεί με κάθε τρόπο στην εξάπλωση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα σύνορα της, όπως είχε συμφωνηθεί με ΕΠΑ και ΕΕ κάτι βέβαια που καταστρατήγησαν οι ιμπεριαλιστές.

Μαχητές της Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονέτσκ στο μέτωπο το Μάρτη 2022. (Φωτο The News Line)

Η στρατιωτική επιχείριση της Ρωσίας είναι αμυντικός πόλεμος ενάντια στα σχέδια εισβολής του ιμπεριαλισμού.

Η ήττα του ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στον καπιταλισμό που ήδη τα θεμέλια του τρίζουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις εργατικές αντιστάσεις.

Σε μια περίοδο που η ΕΕ επέβαλε την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων ενέργειας, και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ξέσπασε ο πόλεμος. Η πανδημία κορονοϊού είχε χειροτερέψει την οικονομική κρίση και οι κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τύπωναν απεριόριστα χρήμα («ποσοτική χαλάρωση») για να κρατήσουν στη ζωή τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αποτέλεσμα να ξεσπάσει πληθωρισμός με τις τιμές ηλεκτρικού, βενζίνης και τροφίμων να φτάνουν στην στρατόσφαιρα και ξέσπασμα ενός γενικευμένους απεργιακού κύματος στις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα.

Οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία έγιναν μπούμερανγκ ενάντια στις οικονομίες της Γερμανίας και της κεντρικής Ευρώπης που έκαναν εισαγωγές φτηνού φυσικού αέριου από τη Ρωσία. Στην Ελλάδα οι κυρώσεις χτύπησαν αλύπητα τις αγροτικές εξαγωγές και τον τουρισμό.

Από την απεργιακή πορεία νοσοκομειακών στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα. Ο αγώνας πρέπει να έχει προοπτική οργάνωσης Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρεκίας για τη συντριβή Μνημονίων και χούντας Μητσοτάκη. (Φωτο Ε.Α.)

Έχοντας αποτύχει να συντρίψουν τη Ρωσία μέσω κυρώσεων και ξοδεύοντας δισεκατομμύρια σε όπλα για να οπλίσουν την Ουκρανία, οι ιμπεριαλιστές τώρα απαιτούν οι οικονομίες της Ευρώπης και της Βρετανίας να τεθούν σε “πολεμικές βάσεις” για να προετοιμάσουν μια τεράστια στρατιωτική κλιμάκωση ενάντια στη Ρωσία και παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτή είναι η “συμβουλή” του Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε, σε άρθρο στην εφημερίδα Daily Telegraph, Δευτέρα 20/2/23, ότι «Η Δύση βρίσκεται σε παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία και εξακολουθεί να μην έχει στρατηγική για να τον κερδίσει».

Ο Μπόλτον υποστηρίζει ότι η αποστολή αεροπλάνων και στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία δεν θα εξασφαλίσει τη νίκη επί της Ρωσίας. Τόνισε, «Αυτό είναι λάθος τρόπος να κερδίσουμε έναν πόλεμο, έναν πόλεμο του οποίου οι ηγέτες του ΝΑΤΟ φοβούνται να δηλώσουν τους στόχους».

Ο συνεχής αγώνας με καταλήψεις των σπουδαστών ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη δείχνει το δρόμο στη νίκη. Η κατάληψη του Ρεξ κάλεσε πανελλαδική διαδήλωση στη Βουλή την Πέμπτη 2/3 στις 6 μ.μ. (Φωτο Ε.Α.)

Οι πραγματικοί στόχοι που φοβάται να δηλώσει ο ιμπεριαλισμός είναι ότι ο πόλεμος που προκλήθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχε πάντα έναν στόχο – να καταστρέψει όλα τα κέρδη της Ρωσικής Επανάστασης και να επιστρέψει τη χώρα στην κυριαρχία του καπιταλισμού.

Αυτό βέβαια που εννοεί ο Μπόλτον – υπέρμαχος των πολέμων σε Ιράκ κ.α. – είναι στρατεύματα του ΝΑΤΟ να εκστρατεύσουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία – ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

Πριν δυο βδομάδες ο Βρετανός βουλευτής των Τόρις Τομπίας Έλγουντ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News (4/2/23) ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο στην Ευρώπη και πρέπει να μπούμε σε πολεμική βάση».  Πριν μερικούς μήνες ο ίδιος είχε κατηγορήσει τις εργατικές απεργίες ότι βοηθούν τον Πούτιν!

Από την τεράστια διαδήλωση στη Μαδρίτη στις 14 Φλεβάρη υπέρ της δημόσιας υγείας και εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλουν οι δεξιές Περιφερειακές αρχές.

Οικονομία και χώρα σε “πολεμική βάση” σημαίνει εξαναγκασμό της εργατικής τάξης να κάνει ακόμη περισσότερες «θυσίες» για το καλό των τραπεζιτών και του καπιταλισμού.

“Πολεμική βάση” σημαίνει ότι όλα τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ειδικά το δικαίωμα στην απεργία, θα κηρυχθούν παράνομα σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας.

Σ’ όλη την Ευρώπη ξέσπασε από το περασμένο καλοκαίρι ένα δυναμικό απεργιακό τσουνάμι των εργαζόμενων και της νεολαίας, ενάντια στις τεράστιες αυξήσεις τιμών που ξετινάχτηκαν, από την οικονομική κρίση και από τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ενάντια στη Ρωσία.

Η εργατική τάξη δείχνει ότι δεν θα ανεχτεί περισσότερη λιτότητα, ακρίβεια, ανεργία, μισθούς πείνας σ’ ένα χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που μπορεί να επιβιώσει μόνο μέσω πολέμων.

Από τη διαδήλωση των σπουδαστών και καλλιτεχνών την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα. (Φωτο Ε.Α.)

Ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης και τη νίκης των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και νεολαίας, είναι οι λαοί του κόσμου να μετατρέψουν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας σε εμφύλιο πόλεμο ενάντια στη δική τους καπιταλιστική τάξη για να συντρίψουν τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό και να προχωρήσουν σε κυβερνήσεις των εργαζομένων απαλλοτρίωσης των τραπεζιτών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επαναστατική εξέγερση των λαών της Ρωσίας ενάντια στην ολιγαρχία, για την επαναφορά της σοβιετικής δημοκρατίας των Λένιν και Τρότσκι σε νέο ανώτερο επίπεδο σε συμμαχία με την ευρωπαϊκή εργατική τάξη.

Το καθήκον των αγωνιστών είναι η δημιουργία επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα για να οδηγήσει την εργατική τάξη και νεολαία στην ανατροπή του καπιταλισμού, στη διάλυση ΕΕ και ΝΑΤΟ και στη νίκη της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης. –

Το πανό των εργατικών σωματείων στη Γενική Απεργία της Ιταλίας το Σεπτέμβρη 2022. (Fωτο USB)

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΤΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ!

Δέκα χιλιάδες σε πορεία στη Γένοβα από όλη την Ιταλία με τα σωματεία Calp και το USB για την ειρήνη και ενάντια στην πολεμική οικονομία

Γένοβα, 25/02/2023 6:03 μ.μ

Δέκα χιλιάδες συγκεντρώθηκαν από όλη την Ιταλία στο λιμάνι της Γένοβας για να εμψυχώσουν την πανεθνική διαδήλωση που διοργάνωσαν οι λιμενεργάτες Calp με το USB για την ειρήνη, ενάντια στην πολεμική οικονομία και το υψηλό κόστος ζωής.

Τέτοια συμμετοχική και μάχιμη πορεία δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες η πρωτεύουσα της Λιγουρίας, με πανό «Σταματήστε το εμπόριο όπλων στα λιμάνια» και «Μειώστε τα όπλα, αυξήστε τους μισθούς», πίσω από τα οποία ήταν παρόντες οι αντιπροσωπείες όλων των Ιταλών λιμενεργατών, σήμερα (Σάββατο 25/2) σε απεργία για ασφάλεια στους χώρους δουλειάς μετά τους τελευταίους θανάτους σε ώρα δουλειάς που καταγράφηκαν στην Τεργέστη και την Τσιβιταβέκια και, μεταξύ άλλων, με τους εργαζόμενους στην επιμελητεία, και φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στους πυροβολισμούς του υπουργού Βαλντιτάρα.

Η πορεία ξεκίνησε από την προκυμαία Canepa στις 3.30 μ.μ., καθυστερημένα σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, αφού περίμενε την άφιξη των συμμετεχόντων από το Τορίνο, το τρένο των οποίων ήταν αποκλεισμένο για αρκετή ώρα από τη σιδηροδρομική αστυνομία χωρίς βάσιμους λόγους.

Η διαδήλωση τελείωσε στην Piazza De Ferrari αφού διέσχισε το λιμάνι παρελαύνοντας κάτω από το φανάρι, ζητώντας ειρήνη και αύξηση μισθών και φωνάζοντας δυνατά όχι στον πόλεμο και στην οικονομία υψηλού κόστους που παχαίνει τις πολυεθνικές και την οικονομική κερδοσκοπία, στραγγαλίζοντας πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. –

Κείμενο από τον ιστότοπο της USB usb.it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s