ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Από τη χτεσινή πορεία εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού ενάντια στο νομοσχέδιο της χούντας Μητσοτάκη για τα μουσεία. (Φωτο Ε.Α.)

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ, ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ!

ΚΟΛΟΣΙΑΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

Αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι μουσείων και Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκεντρώσεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο της χούντας Μητσοτάκη που αφαιρεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τα 5 πιο δημοφιλή μουσεία της Ελλάδας και τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ.

Τα μουσεία ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τα Μνημόνια που υπόγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο αποτελεί διαταγή των Μνημονίων ΕΕ – ΔΝΤ για εμπορευματοποίηση των μουσείων ώστε – και με χορηγίες εταιρειών – να αποχτήσουν “οικονομική αυτοτέλεια” χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Διαταγές των ΕΕ-ΔΝΤ είναι τα χρήματα που δίνονται στον πολιτισμό και στις τέχνες, όπως και τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, να καταλήγουν στις πληρωμές για το δημόσιο χρέος.  

Ο αγώνας πρέπει να έχει πολιτική απαίτηση τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Το πανό των συλλόγων εργαζομένων στο ΥΥΠΟ στη χτεσινή πορεία από το Βυζαντινό Μουσείο στη Βουλή. (Φωτο Ε.Α.)

Περίπου 400 εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ συγκεντρώθηκαν χτες στο Βυζαντινό Μουσείο και σχημάτισαν δυναμική πορεία στη Βουλή με συνεχή συνθήματα. Η πορεία σταμάτησε έξω από το ιδιωτικό μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (οικογένεια Γουλανδρή) φωνάζοντας “κλεμμένα, κλεμμένα”.  

Κύρια συνθήματα στην πορεία: “Υγεία Παιδεία Πολιτισμός – Δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό!”, “Τσιμέντο στην Ακρόπολη, κλεμμένα στα μουσεία – Φτάνει πια η κοροϊδία!”, “Μενδώνη παραιτήσου!”, “Δημόσια μουσεία – ο πολιτισμός στην κοινωνία!”, “Δεν σε θέλει ο λαός παρτ’ την Λίνα σου και μπρός!”, “Τα μουσεία είναι του λαού – Όχι σαλονάκι κάθε υπουργού!”.

Μέσα στη Βουλή οι βουλευτές της χούντας Μητσοτάκη ψήφισαν το νομοσχέδιο.

Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μουσεία πραγματοποίησαν στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης οι εργαζόμενοι σε στάση εργασίας. (Φωτο ΣΕΑ)

Η Γενική Συνέλευση 10/2 του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα έχει αποφασίσει ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί ανεξάρτητα της ψήφισης του νομοσχεδίου και κήρυξε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες Δευτέρα (χτες), σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Η απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο 1:00 πμ και την Τετάρτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο 5:00 μμ στην επίσκεψη Μητσοτάκη.

Η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις μονίμων και επικουρικών εργαζομένων και στην αντικατάσταση τους από “εργολαβικούς” χωρίς ωράριο, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Τα μουσεία θα μετατραπούν, όπως είναι η διεθνής τάση που επιβάλει η “οικονομική αυτοτέλεια”, σε χώρους διασκέδασης με ακριβό εισιτήριο για τουρίστες, με εκθέσεις αντιδραστικού περιεχομένου ενώ δεν θα εκτελείται καθόλου επιστημονική έρευνα.   

Από απεργιακή κινητοποίηση μεταλλεργατών, ναυτεργατών και λιμενεργατών στις 25/10/22 στον Πειραιά. (Φωτο Ε.Α.)

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, κήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα Τρίτη 14 Φλεβάρη. Τα σωματεία απαιτούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τήρηση των ΣΣΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε στις 10 π.μ. στο χώρο του Μνημείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, Πέραμα.

Την Τετάρτη πανεκπαιδευτική 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στα Προπύλαια 11:00 π.μ. για πορεία στη Βουλή. (Φωτο Ε.Α. από πορεία 15/12/22)
Από την κολοσιαία πορεία εκατοντάδων χιλιάδων στη Μαδρίτη προχτές Κυριακή ενάντια στα μέτρα διάλυσης της δημόσιας υγείας από τη δεξιά περιφερειακή κυβέρνηση. (Φωτο Alejandro Martínez Vélez )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s