«ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!» ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

Από το Σαββατόβραδο σπουδαστές προχώρησαν στην κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου και δραματικών σχολών. Κατάληψη και στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. (Φωτο http://www.facebook.com/sfdramaschool.ntg)

ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ! ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ!

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Πάνω από 3.000 μαθητές και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, ηθοποιοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού με τα πολύχρωμα πανό τους, πραγματοποίησαν συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες Πέμπτη μεσημέρι έξω από τη Βουλή για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που ακυρώνει τα διπλώματα των καλλιτεχνικών σχολών.

Κύριο σύνθημα στη συγκέντρωση από τους σπουδαστές, «Παραιτηθείτε! Δεν θα περάσει!».

Η χτεσινή συγκέντρωση στη Βουλή. (Φωτο 902.gr)

Οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείο με τα τρία πανό τους πραγματοποίησαν πορεία από το Μουσείο στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απεργίας των συναδέλφων τους στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με τα πανό τους: Σπουδάστριες/ές Σχολής Θεάτρου Δήλος, Σπουδαστές Θεάτρου Τέχνης, Κατάληψη Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, Σπουδάστριες ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Χορωδίες ΕΡΤ (ΣΕΚΟΧ), Σύλλογος Σπουδαστών ΚΤ, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, Πανελλήνια Ένωση Δασκάλων Δημοτικών Χορών (ΠΕΔΔΗΧ), Εταιρεία Ελλήνων Συνθετών, Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Φιλαρμονική Δήμου Αθήνας, ΣΕΚ, Εργαζόμενοι Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου, Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, ΠΟΘΕ, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών, Επιτροπή Αγώνα Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Σπουδαστές Νέου Ελληνικού Θεάτρου, Εργαζόμενοι Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ΥΠΠΟΑ, Δραματική Σχολή Μοντέρνοι Καιροί, Ελεύθερο Εμπρός, Σπουδαστές Σχολής Βεάκη, Σύλλογος Σπουδαστών Χορού Θεάτρου Κινηματογράφου, Σπουδάστριες/ες ΑΚΤΙΝΑΣ, Σπουδαστ@ Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών, Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΩ.ΧΩ.ΧΟ.) κ.α. 

Μαθητές/τριες του καλλιτεχνικού σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας χτες Πέμπτη έξω από τη Βουλή. (Φωτο Ε.Α.)

Μετά τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες της αστυνομίας έφραξαν το δρόμο.

Αργότερα στην Ομόνοια τα ΜΑΤ χτύπησαν με χημικά περίπου 500 σπουδαστές που κατευθύνονταν στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου όπου υπάρχει κατάληψη. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος δήλωσε (facebook):

” Η σημερινή, μεγάλη, ειρηνική πορεία των καλλιτεχνικών σωματείων που διαμαρτύρονταν για τα φλέγοντα ζητήματα της διαβάθμισης των πτυχίων των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κατέληξε στο Εθνικό Θέατρο. Ανάμεσά τους και οι σπουδαστές μας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, οι οποίοι έχουν κάνει κατάληψη της Σχολής εδώ και ένα μήνα, αγωνιώντας, δικαίως, για το μέλλον τους.

Στην αρχή της Αγίου Κωνσταντίνου παρατάχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις προσπαθώντας να παρεμποδίσουν την ειρηνική πορεία να καταλήξει στο Εθνικό, μια πράξη που δεν συνάδει με ένα δημοκρατικό κράτος. Μάλιστα έπεσε δακρυγόνο από αστυνομικό, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους διαμαρτυρόμενους. Μετά από διαβουλεύσεις η αστυνομία επέτρεψε στην πορεία να προχωρήσει προς το κτήριο Τσίλλερ, αφού πρώτα παρατάχθηκαν γύρω από όλο το Εθνικό Θέατρο αστυνομικές δυνάμεις, επιτρέποντας στους διαδηλωτές μόνο την παραμονή τους επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Η εικόνα του Εθνικού Θεάτρου της χώρας περιφραγμένου από ένοπλους αστυνομικούς είναι μια εικόνα που πλήττει το δημοκρατικό αίσθημα και δεν αρμόζει σε ένα θέατρο που προασπίζει την ελευθερία της έκφρασης και των ιδεών.”

Συγκέντρωση στο Εθνικό Θέατρο χτες περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ της χούντας Μητσοτάκη! (Φωτο Εφ Συν)

Μέσα στη Βουλή ψηφίστηκε από τους βουλευτές της χούντας Μητσοτάκη και της Ελληνικής Λύσης τροπολογία που επικυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.  

Προχτές η ΠΟΘΕ ανακοίνωσε ότι η τροπολογία, «σημαίνει ότι οι αμοιβές των καλλιτεχνών δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ανοίγει την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς».

Μετά την επιτυχία τής 48ωρης απεργίας των ηθοποιών (Τετάρτη-Πέμπτη), με κλειστά τα θέατρα, τη Λυρική και ματαίωση τηλεοπτικών γυρισμάτων, ΣΕΗ και ΠΟΘΕ αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φλεβάρη. 

Πανό ΣΕΧΩΧΟ στη συγκέντρωση. (Φωτο Ε.Α.)

Επίσης η ΠΟΘΕ ανακοίνωσε διαμαρτυρία το Σάββατο 4/2 6 μ.μ. και στις 7/2 απόγευμα οχηματοπορεία από το Άλσος Στρατού στην Δραματική Σχολή του Εθνικού. Η ανακοίνωση καταλήγει με τα αιτήματα:

“ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ  ΤΟΥ Π.Δ.  85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής  Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.”

Σπουδαστές της Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στη χτεσινή συγκέντρωση. (Φωτο Ε.Α.)

Η χούντα Μητσοτάκη έχει κηρύξει πόλεμο στις τέχνες, τη νεολαία και σ’ όλους/ες τους εργαζόμενους.

Οι μαθητές, σπουδαστές και καλλιτέχνες αντιστέκονται με όλα τα μέσα αλλά δεν πρέπει να αγωνίζονται μόνοι τους! Απαιτείται η απεργιακή συνδρομή όλων των εργαζομένων. ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας πρέπει να καλέσουν παναθηναϊκή απεργία για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος και της τροπολογίας της κυβέρνησης, ως μέρος του αγώνα για την παραίτηση της χούντας Μητσοτάκη, όπως φώναξαν οι σπουδαστές σήμερα έξω από τη Βουλή. –   

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Από την απεργιακή πορεία στην Αθήνα 17 Γενάρη των εργαζομένων σε Δήμους. (Φωτο Ε.Α.)

Αυτό το Σάββατο και Κυριακή 4 & 5 Φλεβάρη πραγματοποιείτε το 32ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας σε μια περίοδο κολοσιαίας οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ ενώ στην Ουκρανία συνεχίζεται ο πόλεμος που προκάλεσαν οι ΕΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και τους αντιπρόσωπους για την ΓΣΕΕ, θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 11 – 12 Φλεβάρη στα γραφεία του ΕΚΚ.

Η οικονομική κρίση, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο πόλεμος δημιούργησαν τις κολοσιαίες αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια. Τα Μνημόνια της ΕΕ δημιούργησαν την τεράστια ανεργία, ιδιαίτερα στη νεολαία, και τους μισθούς πείνας. Πάνω από 60% του πληθυσμού της Ελλάδας δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ενώ η χούντα Μητσοτάκη διαλύει τη δημόσια υγεία και παιδεία και στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια σε απεργούς και διαδηλωτές.

Οι διχτατορικοί Μνημονιακοί νόμοι της χούντας Μητσοτάκη – του Υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη στόχου 5046c των πραχτόρων “000” του Πριντέϊτορ της ΚΥΠ – σκοπεύουν να τσακίσουν το εργατικό κίνημα και να υποτάξουν την εργατική τάξη για να πληρώσει αυτή την οικονομική κατάρρευση του καπιταλισμού.

Το ΕΚΑ έχει καθήκον στις σημερινές ιστορικές συνθήκες να αναλάβει πρωτοβουλίες και κάθε είδους δράση για τη νίκη των εργατικών διεκδικήσεων και αγώνων.

Από απεργιακή κινητοποίηση νοσοκομειακών στο Υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβρη. (Φωτο Ε.Α.)

Ο αγώνας σήμερα διεξάγεται σε δυο μέτωπα: ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη και τα ΜΑΤ, και ενάντια στην προδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Η εργατική τάξη στην Αθήνα και στην Ελλάδα – οι νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί, ντιλιβεράδες, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. – έχει ξεσηκωθεί μαζί με τη νεολαία, τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους σε Γαλλία, Βρετανία και αλλού, ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια, στην καταπίεση. 

Από απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικών τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αθήνα. (Φωτο Ε.Α.)

Οι εργαζόμενοι/ες κατανοούν ότι οι 24ωρες απεργίες και διαδηλώσεις είναι άσφαιρες τουφεκιές στον αέρα. Απαιτούν αγώνα για νίκες!

Φτάνουν οι διαμαρτυρίες και τα “αριστερά λόγια”!

Είναι ώρα καλέσματος μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση αντιπροσώπων όλων των κλάδων, των φοιτητών και αγροτών, για το συντονισμό της πάλης για την επιβίωση και δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση, και οι Λαϊκές Συνελεύσεις και οι Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να καλέσουν σε οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή των Μνημονίων και την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη, με προοπτική μια κυβέρνηση εργαζομένων εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, διαγραφής χρέους, και εγκαθίδρυσης σχεδιασμένης οικονομίας. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s