Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΕ ΕΞΕΓΕΡΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ! 500.000 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, 2,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ!

500.000 διαδήλωσαν χτες Τρίτη το απόγευμα στο Παρίσι στην 24ωρη Γενική Απεργία για την απόσυρση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου. Οι εργατικές ομοσπονδίες δήλωσαν ότι 2,8 εκατ. εργαζόμενοι/ες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Ακόμη και η αστυνομία δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ήταν μεγαλύτερες απ΄αυτές της 19 Γενάρη. (Φωτο Benoit Dessiere)

“Ο ΜΑΚΡΟΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ!” ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 7 & 11 ΦΛΕΒΑΡΗ! Ο ΜΑΚΡΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

Δημόσιοι υπάλληλοι φρουρούν την απεργία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στο Λονδίνο σήμερα Τετάρτη πρωί. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί. (Φωτο Aaron Chown)

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ! ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Σήμερα Τρίτη 31 Γενάρη εκατομμύρια εργαζόμενοι/ες θα βγουν στους δρόμους των πόλεων της Γαλλίας σε μια ακόμη 24ωρη Γενική Απεργία για την απόσυρση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης  του Προέδρου Ε. Μακρόν που ανεβάζει από τα 62 στα 64 την ηλικία συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις αφού θα χρειάζεται κανείς να έχει δουλέψει για πάνω από 40 χρόνια για να λάβει πλήρη σύνταξη!

Η κυβέρνηση του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί το 2010 ανέβασε το όριο ηλικίας από τα 60 στα 62 παρά τις τεράστιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η ΕΕ σκοπεύει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 για όλες τις χώρες.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση” αλλά και οι 8 Εργατικές Ομοσπονδίες, που ενοποίησαν τη δράση τους, ανακοίνωσαν ότι θα αγωνιστούν μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

80.000 εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον κλάδο της παιδείας διαδήλωσαν στη Λισαβόνα το Σάββατο 28/1/23 για αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Το μεγάλο πανό του σωματείου STOP (Ένωση Επαγγελματιών Παιδείας) αναφέρει: “Επίσης διδάσκουμε πώς να πολεμάμε”! (Φωτο Rodrigo Antunes)

Η κυβέρνηση του Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο και καλεί το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αλλιώς ο Μακρόν θα περάσει το νομοσχέδιο με Προεδρικό Διάταγμα, μια ακόμη δικτατορική ενέργεια του καθεστώτος “έκτακτης ανάγκης”! 

Η εργατική τάξη και η νεολαία στη Γαλλία είναι οργισμένες από τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας και από τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών με επιβολή “εργολαβικών”. 

Μπροστά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και την πολιτική κρίση της ΕΕ, καθώς οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία χτυπάν τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, ο Μακρόν όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σκοπεύουν να υποτάξουν την οργανωμένη εργατική τάξη για να επιβιώσει ο καπιταλισμός. 

Το ζήτημα είναι ο ιστορικός αγώνας της εργατικής τάξης στη Γαλλία, μέρος του τεράστιου τσουνάμι απεργιών σ’ όλη την Ευρώπη, να προχωρήσει στην ανατροπή του Μακρόν.  

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις νοσοκομειακών στη Βρετανία, εδώ στο Λονδίνο στις 18/1/23. (Φωτο The News Line)

Αύριο Τετάρτη 1 Φλεβάρη στη Βρετανία εκατοντάδες χιλιάδες σιδηροδρομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί και οδηγοί λεωφορείων θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία για αυξήσεις, για χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης των Τόρις που ουσιαστικά θα απαγορεύσει τις απεργίες στις μεταφορές και στο δημόσιο τομέα.

Το TUC (βρετανική ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε μια “Μέρα για το Δικαίωμα στην Απεργία” αλλά αρνήθηκε να ανακοινώσει Γενική Απεργία και κεντρική διαδήλωση στο Λονδίνο.

Το τροτσκιστικό Επαναστατικό Κόμμα των Εργατών καλεί να μετατραπεί η “Μέρα για το Δικαίωμα στην Απεργία” σε Γενική Απεργία διαρκείας ανατροπής της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ρ. Σούνακ.

Στο κύριο άρθρο της, 30/1/2023, η καθημερινή εφημερίδα των τροτσκιστών της Βρετανίας The News Line αναφέρει:  

«Ο βρετανικός καπιταλισμός είναι πλέον ο άρρωστος του καπιταλιστικού κόσμου. Η οικονομία θα καταρρεύσει ενώ οι Τόρις συζητούν ανοιχτά το μαχαίρι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τη συντριβή όλων των δημόσιων υπηρεσιών για να πληρώσουν η εργατική τάξη και οι φτωχοί την κρίση.

Από τη μαζική διαδήλωση σπουδαστών δραματικών και άλλων καλλιτεχνικών σχολών στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 27 Δεκέμβρη 2022 για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που μηδενίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές. Για αύριο Τετάρτη και για Πέμπτη το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και η ΠΟΘΕ (Ομοσπονδία Θεάματος) κήρυξαν 48ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή την Πέμπτη 2 μ.μ. (Φωτο Μάριος Λώλος)

Το κόμμα των Τόρις είναι διχασμένο. Ωστόσο, σκοπεύουν να απαγορεύσουν το συνδικαλισμό και συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν την παλιά τους θέση στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Στην πραγματικότητα, η παρέμβασή τους στην Ουκρανία έχει οξύνει την ταξική πάλη στη Βρετανία σε σημείο επαναστατικής έκρηξης. Η έξοδος των Τόρις από την κρίση είναι να συντρίψει το NHS και να διαλύσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, εξαφανίζοντας τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σήμερα, η κυβέρνηση και το NHS Αγγλίας θα δημοσιεύσουν το «Σχέδιο Επείγουσας Φροντίδας», με το οποίο αντικαθίσταται η νοσοκομειακή περίθαλψη με “εικονικούς θαλάμους”. Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό θα εξετάζουν τους ασθενείς στα σπίτια τους εξ αποστάσεως μέσω συσκευών!

Νοσοκομειακοί και οδηγοί λεωφορείων σε κοινή απεργιακή διαδήλωση στο Λονδίνο 18/1/23. (Φωτο  The News Line)

Παράλληλα στους σιδηροδρόμους και στα ταχυδρομεία πρόκειται να εξαλείψουν τους ”ξεπερασμένους κανόνες ασφάλειας” με μαζικές απολύσεις και νομοθεσία που θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να σπάσουν τις δικές τους απεργίες.

Αυτή είναι η διαλυμένη Βρετανία που φέρνουν οι Τόρις, ενώ οι Εργατικοί απλά κοιτάζουν και το TUC κάνει την πάπια και κρύβεται για να αποφύγει τη γενική απεργία που απαιτούν οι εργαζόμενοι.

Η ηγεσία του TUC μαχαίρωσε πισώπλατα τους εργαζομένους αρνούμενη να συγκαλέσει γενική απεργία για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων την 1η Φλεβάρη. 

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη με τα συνδικάτα της, αλλά η ρεφορμιστική TUC δεν θα τη χρησιμοποιήσει!

Η 1η Φλεβάρη δεν θα δει εκατομμύρια να διαδηλώνουν στο Λονδίνο την πρώτη μέρα μιας γενικής απεργίας για να ρίξουν τους Τόρις και να φέρουν μια κυβέρνηση εργαζόμενων με σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν ανάκληση του Συνεδρίου για να απολύσουν τους σημερινούς ηγέτες του TUC και να καλέσουν γενική απεργία για να ρίξουν τους Τόρις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εμπρός!».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ!

Χημικά από τα ΜΑΤ ενάντια σε κινητοποίηση αγροτών με δεκάδες τρακτέρ χτες Δευτέρα πρωί στο κόμβο του Ε65 Καρδίτσας. (Φωτο 902.gr)

Από χτες Δευτέρα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στους αυτοκινητόδρομους διεκδικώντας αποζημιώσεις για προϊόντα που πούλησαν κάτω του κόστους ή για ζημιές από κακές καιρικές συνθήκες, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και κατάργηση του λεγόμενου Χρηματιστηρίου Ενέργειας κ.α.

Χτες αγρότες πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μπλόκα σε Θεσσαλία, Άρτα, Μεσσηνία, Εύβοια κ.α

Σήμερα Τρίτη προγραμμάτισαν κινητοποιήσεις οι αγρότες σε Κέρκυρα, Έβρο, Εορδαία.

Αύριο Τετάρτη τρακτέρ στους δρόμους και αυτοκινητόδρομους στα Φάρσαλα, στην Ηλεία και στο Αίγιο. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s