ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΧΤΕΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ! – ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΙΣ 31 ΓΕΝΑΡΗ!

Η τεράστια διαδήλωση της Γενικής Απεργίας χτες Πέμπτη στο Παρίσι ενάντια στον Πρόεδρο Μακρόν. (Φωτο Alain Jocard)

400.000 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ!

Πάνω από δυο εκατομμύρια εργαζόμενοι και νεολαία συμμετείχαν στις χτεσινές απεργιακές διαδηλώσεις, σε πάνω από 200 πόλεις της Γαλλίας, διατάζοντας τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να πάρει πίσω το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, να αυξήσει τους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό και να τερματιστούν οι κολοσιαίες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων.   

Ο Φιλίπ Μαρτινέ, Γ.Γ. της εργατικής Ομοσπονδίας CGT, δήλωσε ότι «περισσότεροι από δύο εκατομμύρια» εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης ενάντια στα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της κυβέρνησης.

Στη διαδήλωση του Παρισιού συμμετείχαν 400.000. Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε κάθε διαδήλωση στις μεγάλες πόλεις Μαρσέϊγ, Τουλούζ, Λιόν, Ναντ, Μονπελιέ κ.α.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 1,2 εκατομμύρια συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Συγκρούσεις μεταξύ νεαρών αναρχικών και των μισητών CRS (γαλλικά ΜΑΤ) σημειώθηκαν σε Παρίσι, Ναντ και αλλού. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών από την αστυνομία.

Η κεφαλή της χτεσινή μεγαλειώδους απεργιακής πορείας 400.000 στο Παρίσι, με την ηγεσία των 8 εργατικών ομοσπονδιών. Το πανό αναφέρει “απόσυρση μεταρρύθμισης – δεν δουλεύουμε περισσότερο”. (Φωτο ΕΠΤ, ευρωπαϊκό πραχτορείο τύπου)

Την 24ωρη Γενική Απεργία κάλεσαν οι 8 εργατικές ομοσπονδίες της Γαλλίας, για πρώτη φορά σε ενιαίο μέτωπο μετά από 12 χρόνια.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση”.

Άμεση ήταν η απάντηση των 8 Ομοσπονδιών που κήρυξαν νέα 24ωρη Γενική Απεργία για τις 31 Γενάρη και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη δράση τους μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση.

Ήδη οι εργαζόμενοι/ες στα διυλιστήρια έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία στις 26 και 27 Γενάρη, και τριήμερη στις 6, 7 και 8 Φλεβάρη. 

Σιδηροδρομικοί στη χτεσινή απεργιακή πορεία στο Παρίσι. (Φωτο Stephane de Sakutin)

Η χτεσινή Γενική Απεργία στη Γαλλία απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν καθώς η εργατική τάξη και νεολαία είναι εξοργισμένη από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και την καταπίεση πρώτα της πανδημίας κορονοϊού και τους τελευταίους μήνες από την αστυνομία του Μακρόν που επιτέθηκαν στις απεργιακές διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών.

Φοιτητές/τριες συμμετείχαν στην απεργιακή πορεία στην Τουλούζ. (Φωτο ΕΠΤ, ευρωπαϊκό πραχτορείο τύπου)

Η Γενική Απεργία στη Γαλλία είναι συνέχεια εκείνου του απεργιακού κύματος που ξέσπασε από το προηγούμενο καλοκαίρι και σε Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία. Είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των κυρώσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία που έγιναν μπούμερανγκ και χτυπάν τις ευρωπαϊκές καπιταλιστικές οικονομίες.

Στη Βρετανία συνεχίζονται οι δυναμικές απεργίες και η πίεση της εργατικής τάξης ανάγκασε το TUC (Βρετανική ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) να καλέσει «Μέρα Δράσης» για την 1 Φλεβάρη, την επομένη της νέας Γενικής Απεργίας στη Γαλλία!

Νοσοκομειακοί και οδηγοί λεωφορείων διαδηλώνουν μαζί χτες στο Λονδίνο. (Φωτο The News Line)

Αυτό το τσουνάμι απεργιών θα εξαπλωθεί σε εξεγερτική μορφή σ’ όλη την Ευρώπη, και βέβαια και στην Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές βρίσκονται σε σύγκρουση με τη μνημονιακή πολεμοκάπηλη χούντα Μητσοτάκη.

Μαθητές στο Παρίσι συμμετείχαν στη χτεσινή Γενική Απεργία. (Φωτο ΕΠΤ, ευρωπαϊκό πραχτορείο τύπου)

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Μακρόν και την ΕΕ που βρίσκεται σε ιστορική πολιτική κρίση. Από τη μιά η νέα ύφεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από την άλλη οι εξεγερτικές απεργίες της εργατικής τάξης.

Η οργανωμένη εργατική τάξη στη Γαλλία δεν πρέπει να αφήσει τους ρεφορμιστές συνδικαλιστές ηγέτες να συμβιβαστούν με τον Μακρόν. Πρέπει να συγκροτήσουν επαναστατική ηγεσία στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα και να απαιτήσουν τη συνέχεια του αγώνα τους – που είναι αγώνας όλης της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης – για πλήρη νίκη με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας ανατροπής του Μακρόν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s