ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΥΛΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ!

Από την τεράστια προεκλογική συγκέντρωση του Λούλα στο Σάου Πάουλου στις 29 Οχτώβρη. (Φωτο Matias Delacroix)

Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!

Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, 77 χρονών, νίκησε τον ακροδεξιό πρώην αξιωματικό του στρατού Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή.

Ο συνασπισμός του Λούλα “Βραζιλία της Ελπίδας” (Εργατικό Κόμμα, Κομουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Πράσινοι και δέκα ακόμη μικρότερα κόμματα) έλαβε 50,9% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός του Μπολσονάρου “Για το Καλό της Βραζιλίας” (Φιλελεύθερο Κόμμα, Ρεπουμπλικάνοι, Προοδευτικοί κ.α.) έλαβε 49,1%. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 79%.

Ο πρώην εργάτης και συνδικαλιστής Λούλα υποστηρίχτηκε κύρια από τις μητροπολιτικές περιοχές των ακτών του Ατλαντικού, ενώ ο Μπολσονάρου από τις αγροτικές στο εσωτερικό της χώρας.

Η εργατική τάξη και νεολαία της Βραζιλίας, που υποφέρει από ενδημική ανεργία και φτώχεια, έδωσε τη νίκη στον Λούλα ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή και περιορισμό της τεράστιας αστυνομικής καταπίεσης.

Από διαδήλωση στη Βραζιλία το 2020 ενάντια στις δολοφονίες της αστυνομίας και το ρατσισμό. (Φωτο news.miami.edu)

Η νίκη του Λούλα είναι ένδειξη της αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας της εργατικής τάξης όχι μόνο στη Βραζιλία αλλά σ’ όλη την Λατινική Αμερική που κυριαρχείται από τη Διεθνή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λούλα εκλέχτηκε Πρόεδρος της Βραζιλίας για το 2006-10, αλλά στη συνέχεια με συκοφαντίες κατηγορήθηκε για σκάνδαλα και φυλακίστηκε για δυο περίπου χρόνια (2018-20) και δεν του επιτράπηκε να συμμετάσχει στις εκλογές του 2018 όπου εκλέχτηκε ο Μπολσονάρου. Η δύναμη της αντίστασης στον Μπολσονάρου από τα εργατικά σωματεία και τους εργαζομένους απελευθέρωσε τον Λούλα και δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο Λούλα δεν πρόκειται να επιλύσει τη γιγαντιαία οικονομική κρίση της Βραζιλίας προς όφελος των εργαζομένων αν δεν εθνικοποιήσει άμεσα τις εταιρείες ενέργειας, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις και βέβαια αν δεν διαγράψει το δημόσιο χρέος που έφτασε τον περασμένο Ιούνη στα $1,4 τρισ., 79% του ΑΕΠ.

Ο Λουίς Λούλα (δεξιά με υψωμένη γροθιά) σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σάου Πάουλου στις 29 Οχτώβρη. Πάνω από 50% των Βραζιλιάνων είναι Αφρο-Βραζιλιάνοι. (Φωτο Andre Penner)

Γι’ αυτό θα χρειαστεί την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολυεθνικές εταιρείες για να αντιμετωπίσει και τα μέτρα εναντίον του που θα πάρουν η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Ενάντια στις συνωμοσίες του ιμπεριαλισμού απαιτείται άμεση οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία και συμμαχία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα, ιδιαίτερα με την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, το Περού, τη Χιλή και την Κολομβία.

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν εκλέξει αυτο-αποκαλούμενες προοδευτικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, πρέπει να προχωρήσουν οργανωμένα και συντονισμένα σε απαλλοτριώσεις των καπιταλιστικών συμφερόντων με εθνικοποιήσεις και επιβολή σοσιαλιστικών μέτρων ελέγχου και διαχείρισης της οικονομίας από τα σωματεία των εργαζομένων.

Μόνο μια τέτοια ενότητα θα τους κάνει δυνατούς να αντιμετωπίσουν τον ιμπεριαλισμό των ΕΠΑ. –   

Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΞΟΡΥΞΗΣ!  

Διαδήλωση στις ακτές του Λιβάνου ενάντια στις ισραηλινές έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο. (voa.news.com)

Διαδήλωση στις ακτές του Λιβάνου τον περασμένο Ιούνη ενάντια στις έρευνες για πετρέλαιο ισραηλινού πλοίου στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου. (Φωτο voa.news.com)

Οι ιμπεριαλιστές ΕΠΑ και ΕΕ, που υποστηρίζουν και εξοπλίζουν την ισραηλινή μηχανή δολοφονιών και βασανιστηρίων που σκοτώνει σε καθημερινή βάση Παλαιστίνιους άνδρες γυναίκες και παιδιά, δίνουν πλήρη υποστήριξη στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Στις επόμενες μέρες θα υπογραφούν οι συμφωνίες με επιτήρηση του ειδικού απεσταλμένου των ΕΠΑ Αμός Χοστέϊν και το Ισραήλ θα αρχίσει εξερευνήσεις για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο, που θα διοχετευτεί στο σιονιστικό καθεστώς και τις δυνάμεις των ΕΠΑ και ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα 1 Νοέμβρη πραγματοποιούνται εκλογές στο Ισραήλ.

Η υπογραφή των συμφωνιών θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου, με τις αντιπροσωπείες από τον Λίβανο και από το ισραηλινό καθεστώς να υπογράφουν σε ξεχωριστά δωμάτια. Ο Λίβανος δεν θα υπογράψει αν δεν υπογράψει πρώτα το ισραηλινό καθεστώς απαρτχάϊντ.

Διαδήλωση στη Βηρυτό ενάντια στη φτώχεια και εξαθλίωση. (Φωτο πραχτορείο αναντόλου)

Η οικονομική κατάσταση στο Λίβανο είναι απελπιστική, έχει χρεοκοπήσει από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το όνειρο του Ισραήλ είναι να κυριαρχήσει στον πετρελαϊκό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου με τη βοήθεια των ΕΠΑ.

Οι εργατικές, αγροτικές και μικροαστικές μάζες πεινούν καθώς η χώρα τους λεηλατήθηκε και χρεοκόπησε από διεφθαρμένους εκατομμυριούχους στην κυβέρνηση. Αλλά ο λαός στο Λίβανο είναι αποφασισμένος να παλέψει για καλύτερη ζωή και δεν θέλει να γίνει εργαλείο του Ισραήλ και των αφεντικών του ΕΠΑ.

Η πετρελαϊκή συνθήκη πρόκειται να οργανωθεί μέσω των Ενωμένων Εθνών. Υπήρξε προφανώς πίεση για κοινή συνάντηση και κοινή διακήρυξη της συνθήκης Ισραήλ – Παλαιστίνης – Λίβανου αλλά αυτό δεν το πέτυχαν οι ιμπεριαλιστές.

Τον περασμένο Φλεβάρη ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλαχ τόνισε ότι είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια συνεργασίας με τις κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις.

Μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπάρχει αβεβαιότητα για την τελική υπογραφή της συνθήκης Ισραήλ – Λιβάνου καθώς οι ΕΠΑ μπορεί να απαιτήσουν αλλαγές.

Στο Ισραήλ στρατιωτικοί και ακροδεξιοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στα αιτήματα του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Πανό

Πανό φιλάθλων στο γήπεδο της Παρι Σαν Ζερμέν στο Παρίσι στον πρόσφατο αγώνα με την Μακάμπι Χάϊφας: Η ΓΑΖΑ ΖΕΙ, Η ΓΑΖΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. (Φωτο twitter.com)

Μετά την υπογραφή της συνθήκης ο σιονιστικός στρατός θα εντείνει την εγκληματική κατοχή και τις επιθέσεις ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Αλλά η αντίσταση της Χεζμπολάχ και των Παλαιστινίων θα αναπτυχθεί καθώς οι εργαζόμενοι και η νεολαία ζητούν ο ορυκτός πλούτος θα εθνικοποιηθεί και να είναι κάτω από λαϊκό έλεγχο και διεύθυνση, που θα δυναμώσει το λαό. 

Ο Παλαιστινιακός λαός θα αγωνιστεί για τη γη και το πετρέλαιο που του ανήκουν και σ’ αυτό τον αγώνα τους πρέπει να υποστηριχτούν απ΄όλους τους εργάτες του κόσμου και τα εργατικά σωματεία.

Η προοπτική του αγώνα είναι για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και με όλο τον πλούτο του κράτους εθνικοποιημένο σε μια σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία.  –

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s