ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ, ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ!

Απεργοί ναυτεργάτες χτες Τρίτη πρωί στο λιμάνι Πειραιά. (Φωτο Ε.Α.)

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ 5 ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗΣ ΠΝΟ!  

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Καθολική με 100% συμμετοχή η χτεσινή 24ωρη παμπειραϊκή απεργία των ναυτεργατών, λιμενεργατών ΚΟΣΚΟ και εργατών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης για ΣΣΕ, ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και αυξήσεις.

Η εργατική τάξη βαδίζει αποφασιστικά για μια νικηφόρα 24ωρη Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη και όχι μια απεργία απλής διαμαρτυρίας.

Το πανό της ΠΕΝΕΝ στη χτεσινή παμπειραϊκή απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι Πειραιά. (Φωτο Ε.Α.)

Κανένα πλοίο δεν σάλπαρε από το λιμάνι, κανένα εμπορευματοκιβώτιο δεν φορτώθηκε στους προβλήτες της ΚΟΣΚΟ, κανένας δεν δούλεψε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη των συνεχών ατυχημάτων.

Η απεργία έδειξε ότι η οργή και το ταξικό μίσος των εργατών ξεχειλίζουν ενάντια σε εφοπλιστές, αφεντικά, κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη αλλά και στους υποταγμένους συνδικαλιστές ηγέτες της ΠΝΟ (Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας). 

Στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση της μετωπικής επίθεσης ΕΕ – χούντας Μητσοτάκη η επιτυχημένη και μαχητική 24ωρη απεργία στο λιμάνι Πειραιά, ανέδειξε και τις πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες των ηγεσιών των αγωνιστικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που δεν κάλεσε τους βιομηχανικούς εργάτες και τους υπαλλήλους της πόλης στην απεργία.

Στις 6:00 χτες Τρίτη πρωί τα πέντε ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΑΘΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΜΕΝ – ΠΕΝΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) που κήρυξαν την απεργία, οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι (απέναντι από το σταθμό ΗΣΑΠ/Μετρό Πειραιά) με συμμετοχή περίπου 200 ναυτεργατών και αλληλέγγυων εργαζομένων και νεολαίας (με τα πανό τους το Δίκτυο Νέων Εργαζομένων, η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση, η Αντεπίθεση Εργαζομένων).

Στη συγκέντρωση κυριάρχησε το σύνθημα, «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Πανό στη χτεσινή απεργία στο λιμάνι Πειραιά. (Φωτο Ε.Α.)

Στις ομιλίες τους οι ηγέτες των ναυτεργατικών σωματείων τόνισαν ότι θα πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και των ΣΣΕ των ναυτεργατών σε κάθε πλοίο και κάλεσαν στην πιο μεγάλη κινητοποίηση και απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Τα ναυτεργατικά σωματεία παλεύουν ενάντια στους εφοπλιστές και τη χούντας Μητσοτάκη που με αλλαγές στον ΚΙΝΔ (Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου) σκοπεύουν να εξαφανίσουν τις ΣΣΕ και όλα τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Οι εφοπλιστές απαιτούν αναθεώρηση της ΚΙΝΔ ώστε να αντικατασταθούν οι ΣΣΕ με την πέρα για πέρα αντιδραστική «Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006)» που έχει συμφωνήσει η αντεργατική οργάνωση του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών ΙLO – ITF, και επίσης να ενσωματωθούν οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι όπως ο 4714/2020!      

Οι ναυτεργάτες παλεύουν για ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σ’ όλες τις κατηγορίες πλοίων, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Σ’ αυτό τον αγώνα τους έχουν συγκρουστεί μετωπικά με την πανάθλια ηγεσία της ΠΝΟ, ακόλουθων της προδοτικής γραμμής ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που έχουν αποδεχτεί τις απαιτήσεις των εφοπλιστών! 

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο σταθμό Πειραιά ναυτεργατών, λιμενεργατών και μεταλλεργατών. (Φωτο Ε.Α.)

Στις 10 χτες Τρίτη πρωί πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση ναυτεργατών, λιμενεργατών, μεταλλεργατών και ξυλουργών στην πλατεία μπροστά από το σταθμό ΗΣΠΑ/Μετρό Πειραιά με συμμετοχή αντιπροσωπείας του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης Πειραιά.

Στην ομιλία του ο Άκης Αντωνίου (Πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής – Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας) αναφέρθηκε με συγκεκριμένες αναφορές στα τρομερά εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς που οφείλονται, όπως τόνισε, στην απουσία προληπτικών και προφυλακτικών μέτρων.

Απαίτησε να συγκροτηθεί άμεσα στο Πέραμα ειδική μονάδα προστασίας και άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις ατυχημάτων και να ενταθούν οι έλεγχοι για την πιστή εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Ο Αντωνίου, σε συμφωνία με την πολιτική του ΠΑΜΕ, ανάφερε ότι δεν υπάρχει κρίση, υπάρχει οικονομική ανάπτυξη καθώς λόγω της αύξησης των ναύλων εκατοντάδες νέοι εργάτες δουλεύουν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Γι’ αυτό οι εργάτες πρέπει να παλέψουν για αυξήσεις και μέτρα ασφάλειας.

Πως πέθανε ο πλοίαρχος του ρυμουλκού: Δελτίο Τύπου ΠΕΝΕΝ https://penen.gr

Το πανό του σωματείου λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ (στην ΚΟΣΚΟ) στη χτεσινή απεργαική συγκέντρωση. (Φωτο Ε.Α.)

Παρόμοια και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μάρκος Μπεκρής, Πρόεδρος και της ΕΝΕΔΕΠ στους προβλήτες της ΚΟΣΚΟ στο Ικόνιο, κάλεσε σε αγώνα για μέτρα ασφάλειας.

Ο Μπεκρής υπογράμμισε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι στα χέρια των εργατών που δεν θα πρέπει να περιμένουν “σωτήρες”.  Ανάφερε ότι ακόμη υπάρχουν εκατοντάδες λιμενεργάτες στην ΚΟΣΚΟ χωρίς ΣΣΕ και ότι οι λιμενεργάτες δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. 

Ο Μπεκρής δεν μίλησε γιατί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά δεν κάλεσε όλους τους κλάδους στην απεργία.

Μετά τις ομιλίες συγκροτήθηκε πορεία από περίπου 120 εργάτες που διαδήλωσε στο λιμάνι και στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια η ΕΝΕΔΕΠ οργάνωσε εκδήλωση μνήμης στο Ικόνιο με εγκατάσταση μαρμάρινης πλάκας, στην πύλη των προβλητών εμπορευματοκιβωτίων της ΚΟΣΚΟ, για τον λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο από γερανό σε ώρα δουλειάς.

Από τη χτεσινή απεργιακή πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας. (Φωτο Ε.Α.)

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

Σ’ όλες τις πόλεις τα αγωνιστικά σωματεία κινητοποιούνται για την επιτυχία της 24ωρης Γενικής Απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Την Πέμπτη 3 του Νοέμβρη διοργανώνεται και σχετική σύσκεψη στα γραφεία τής ΔΟΕ στην Αθήνα.

Οι τερατώδεις αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα χτυπάν την εργατική τάξη και νεολαία στην Ελλάδα, που υποφέρει από τις διχτατορικές αντεργατικές πολιτικές των Μνημονίων των ΕΕ – ΔΝΤ, τη μαζική ανεργία, τους μισθούς πείνας και τη βία και καταστολή των ΜΑΤ της χούντας Μητσοτάκη.

Με διαταγές των υπερκυρίαρχων ΕΕ – ΔΝΤ, η χούντα Μητσοτάκη, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα, συνεχώς ψηφίζει αντι-εργατικούς, αντι-συνδικαλιστικούς και αντι-δημοκρατικούς νόμους για να τσακίσει την αντίσταση της εργατικής τάξης και νεολαίας που βρίσκονται – όπως σ’ όλη την Ευρώπη – στο δρόμο εξεγέρσεων.

Όλες οι κύριες χώρες της ιμπεριαλιστικής ΕΕ είναι χρεοκοπημένες: το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βρετανίας (όχι της Γερμανίας) είναι πάνω από 100% του ετήσιου ΑΕΠ και συνεχώς αυξάνεται. Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι πάνω από 194,5% του ετήσιου ΑΕΠ, ενώ στην κυρίαρχη ιμπεριαλιστική χώρα των ΕΠΑ το χρέος τον περασμένο Αύγουστο ήταν $31 τρισ., πάνω από 126% του ετήσιου ΑΕΠ!

Από την απεργιακή πορεία ενάντια στην κυβέρνηση Μακρόν στην πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας στις 18 Οχτώβρη. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν σε πορείες σ’ όλη τη Γαλλία ενάντια στις τερατώδεις αυξήσεις τιμών και διεκδικώντας αυξήσεις πάνω από 10%. (Φωτο CGT)

Παρόμοια και όλες οι κύριες ευρωπαϊκές τράπεζες (με πρώτη τη γερμανική Ντόϊτσε Μπανκ) είναι καταχρεωμένες και χρεοκοπημένες.

Κράτη και τράπεζες επιζούν με την απάτη της “ποσοτικής χαλάρωσης” (τύπωμα χρήματος ως πίστη από τις Κεντρικές Τράπεζες, χωρίς αντίκρυσμα χρυσού ή άλλης αξίας) και κύρια από την πολιτική υποστήριξη στο καπιταλιστικό σύστημα, στην ΕΕ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την προδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα σοσιαλ-δημοκρατικά και “αριστερά” κόμματα.

Το δημόσιο χρέος των κυβερνήσεων είναι η απόδειξη της θανάσιμης, τελειωτικής οικονομικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού που αδυνατεί να νικήσει και να υποτάξει την εργατική τάξη.    

Σ’ αυτή τη συγκυρία, με τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία να αυξάνουν ακόμη περισσότερο το χρέος και την οικονομική κρίση, η Κομισιόν έχει διατάξει μετωπική επίθεση σε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και για την καταστροφή-ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Η οργή των εργαζομένων και της νεολαίας στην Ελλάδα ανάγκασε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν μια 24ωρη Γενική Απεργία. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ετοιμάζει μια απεργία για τα μάτια του κόσμου, για την εκτόνωση του μίσους της εργατικής τάξης, των φοιτητών, της αγροτιάς και των μικρομεσαίων.

Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία. Εδώ συγκέντρωση εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες στο Λονδίνο. (Φωτο The News Line)

Τα σχέδια των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν πρέπει να πετύχουν.

Δεν πρέπει να γίνει μια απεργία διαμαρτυρίας, μια άσφαιρη τουφεκιά στον αέρα, μια απεργία εκτόνωσης και αποπροσανατολισμού!

Τώρα είναι ώρα οργανωμένης αντίστασης στα σχέδια των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και στις συνωμοσίες της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη.

Είναι επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι με μια 24ωρη Γενική Απεργία η χούντα Μητσοτάκη θα αλλάξει πολιτική!

Για μια νικηφόρα Γενική Απεργία – για ΣΣΕ παντού, για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων –  είναι άμεσα αναγκαία να καθοριστούν οι στόχοι και η στρατηγική.

Απαιτείται η άμεση οργάνωση από τα αγωνιστικά σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς Απεργιακών Επιτροπών και μιας Πανεργατικής Πανελλαδικής Συνέλευσης για το συντονισμό της πάλης, με αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων, φορέων και κομμάτων καθώς και φοιτητών, νεολαίας, μικρομεσαίων, και Λαϊκών Συνελεύσεων.

Η Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση θα οργανώσει τον αγώνα ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη και για την εκδίωξη της αντιδραστικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με πρόγραμμα την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προσελκύσει γρήγορα τα πιο μαχητικά τμήματα της εργατικής τάξης και νεολαίας και θα αποτελέσει πλειοψηφικό ρεύμα που θα οδηγήσει στην ανάδειξη μια επαναστατικής ηγεσίας στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα με προοπτική την ανατροπή του καπιταλισμού και κυβέρνηση εργαζομένων. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s