ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ! – ΤΑ ΜΑΤ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Από τη χτεσινή συγκέντρωση (Πέμπτη) απεργών νοσοκομειακών στο Υπουργείο Υγείας. (Φωτο Ε.Α.)

ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ, ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ, ΤΡΙΤΗ 25/10!

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΒΡΕΤΑΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑ 45 ΜΕΡΕΣ!

Επίθεση των ΜΑΤ στη φοιτητική συγκέντρωση χτες Πέμπτη στα Προπύλαια. Το ΣτΕ έκρινε ως συνταγματικό το νόμο εγκατάστασης αστυνομίας ΟΠΠΙ σε κάθε χώρο των πανεπιστημίων! (Φωτο efsyn.gr)

Καθώς η χούντα Μητσοτάκη με διατάγματα και νομοσχέδια – με διαταγές των Μνημονίων της ΕΕ – επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση και το ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων και δομών υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία) και ΟΕΝΓΕ (γιατροί δημόσιων νοσοκομείων) οργάνωσαν μια ακόμη 24ωρη απεργία και στην Αθήνα πρωϊνή πορεία από την πλ. Μαβίλη στο Υπουργείο Υγείας. 

Η συμμετοχή στην πορεία, πάνω από 1000 νοσοκομειακοί, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων με πολυπληθείς αντιπροσωπείες απ’ όλα σχεδόν τα νοσοκομεία του λεκανοπέδιου.

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία διεκδικούν: Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών, χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Συνδικαλιστές στις ομιλίες τους έξω από το Υπουργείο Παιδείας κατηγόρησαν τις ηγεσίες του “κυβερνητικού συνδικαλισμού” (δηλ., τις ηγεσίες ομοσπονδιών όπως η ΠΟΕΔΗΝ που ακολουθούν τη γραμμή υποταγής των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) για απραξία και απαίτησαν δυναμικό αγώνα στη Γενική Απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Ένα από τα φοιτητικά πανό στα Προπύλαια χτες Πέμπτη. (Φωτο Ε.Α.)

Χτες, Πέμπτη μεσημέρι, τα ΜΑΤ χτύπησαν ξανά άγρια με γκλομπ, ασπίδες και χημικά τη φοιτητική συγκέντρωση στα Προπύλαια όταν οι φοιτητές/τριες κατέβηκαν στην Πανεπιστημίου για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας μετά την πτώση φοιτητή από αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή και στην επιβολή της λεγόμενης “ακαδημαϊκής αστυνομίας” (ΟΠΠΙ) μέσα στα Πανεπιστήμια.

Η χούντα Μητσοτάκη έχει διατάξει τα μισητά ΜΑΤ να επιτίθεται στις φοιτητικές πορείες για να επιβληθεί ο νόμος για τις διαδηλώσεις που περιορίζει δραστικά την ελευθερία διαμαρτυρίας, και για να σπάσει τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος.

Οι φοιτητές/τριες με την αποφασιστικότητα τους για μια ακόμη φορά νίκησαν τα ΜΑΤ και πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή, παρά την περικύκλωση από τα ΜΑΤ.

Ανακοινώθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ όπου κρίθηκε σύμφωνος με τη συνταγματική νομιμότητα ο νόμος της χούντας Μητσοτάκη 4777/2021 για εγκαθίδρυση αστυνομίας (“Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων” ΟΠΠΙ) μέσα σ’ όλους τους χώρους των πανεπιστημίων!

Από απεργιακή κινητοποίηση ναυτεργατών στο λιμάνι Πειραιά. (Φωτο Ε.Α.)

ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ, ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΟΣΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ!

Για την ερχόμενη Τρίτη 25 Οχτώβρη κήρυξαν 24ωρη Παμπειραϊκή Απεργία οι διοικήσεις 5 ναυτεργατικών σωματείων (ΠΕΑΘΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΜΕΝ – ΠΕΝΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ), το σωματείο λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ στην ΚΟΣΚΟ, το παράρτημα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πρέπει να καλέσει σε απεργία όλους τους/τις εργαζομένους στην πόλη, στη βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες και τράπεζες, στη μάχη για τη συντριβή των Μνημονιακών νόμων και για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Ομάδες συνδικαλιστών των 5 ναυτεργατικών σωματείων (που εκπροσωπούν πάνω από το 80% των ναυτεργατών που εργάζονται σ’ όλες τις κατηγορίες πλοίων) πραγματοποιούν συσκέψεις στα πλοία για τη νέα επίθεση των εφοπλιστών και της χούντας Μητσοτάκη με τον ΚΙΝΔ (Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου) για να εξαφανίσουν τις ΣΣΕ και όλα τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Η υποταγμένη ηγεσία της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) έχει αποδεχτεί την πρόταση των εφοπλιστών να αναθεωρηθεί η ΚΙΝΔ ώστε να αντικατασταθούν οι ΣΣΕ με την πέρα για πέρα αντεργατική «Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006)» και επίσης να ενσωματωθούν οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι όπως ο 4714/2020 κ.α.      

Τα 5 ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Από απεργιακή κινητοποίηση των λιμενεργατών ΚΟΣΚΟ στην πλατεία Συντάγματος. (Φωτο Ε.Α.)

Μαζί με τους ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά θα απεργήσουν και οι λιμενεργάτες του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες της ΚΟΣΚΟ, στη μνήμη τού συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε πέρσι στις 25 Οκτώβρη από γερανό στην προβλήτα ΙΙ στο Ικόνιο.

Μαζί τους και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών που διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 25/10 στις 05:30 στο λιμάνι απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά.

Το απεργιακό κύμα και οι συνεχείς μαχητικές διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος προβλέπουν μια μεγάλη κινητοποίηση στη Γενική Απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Πρέπει να είναι μια απεργία που είναι ανάγκη να μετατραπεί σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή των Μνημονίων και την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Η εργατική τάξη, οι αγρότες και η νεολαία καλούνται να αγωνιστούν για την έξωση της υποταγμένης γραφειοκρατίας από ΓΣΕ – ΑΔΕΔΥ, για μια νέα επαναστατική ηγεσία από τους αγωνιστές της νέας γενιάς με προοπτική μια κυβέρνηση εργαζομένων έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ, με σχεδιασμένη οικονομία και διαγραφή του χρέους.

Η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού αποτυπώνεται για μα ακόμη φορά στα τελευταία στοιχεία για το δημόσιο χρέος που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ. Στο τέλος του 2021 το χρέος ανέβηκε στα 353 δισ. ευρό, 194,5% του ΑΕΠ, και το έλλειμμα τής Γενικής Κυβέρνησης (Προϋπολογισμού) έφτασε τα 13,6 δισ. ευρό, 7,5% του ΑΕΠ. –   

Από απεργιακή πορεία στο Λονδίνο το περασμένο καλοκαίρι ιδιωτικών υπαλλήλων του εργατικού σωματείου USDAW. (Φωτο The News Line)

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΒΡΕΤΑΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑ 45 ΜΕΡΕΣ!

Η αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανής ακροδεξιάς Πρωθυπουργού των Τόρις Λιζ Τρας από την εξουσία πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη μεσημέρι μετά από εικόνες χάους την Τετάρτη το βράδυ σε ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο όπου βουλευτές των Τόρις δεν έμπαιναν στην αίθουσα για να ψηφίσουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης τους. 

Την αποχώρηση της Τρας προετοίμασαν οι παραιτήσεις του Υπουργοί Οικονομικών (29 Σεπτέμβρη) και της Υπουργού Εσωτερικών προχτές. Η θητεία της Τρας ως Πρωθυπουργού ήταν η πιο σύντομη στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Ως νέος πρωθυπουργός, ο τρίτος σε δυο μήνες, προορίζεται ο πολυεκατομμυριούχος Ρίσι Σούνακ πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Η αποπομπή της Τρας χαιρετίστηκε με μικρή άνοδο 0,27% στο χρηματιστήριο του Σίτι στο Λονδίνο. 

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στο Λονδίνο. (Φωτο The News Line)

Οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών απαίτησαν την κήρυξη εκλογών. Η ηγεσία του TUC (βρετανική ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) που πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο 18-20 Οχτώβρη, αποφάσισε μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική των Τόρις για τις 2 Νοέμβρη.  

Οι εκλογές δεν πρόκειται να επιλύσουν τη χρεοκοπία του βρετανικού καπιταλισμού (με κολοσιαίο δημόσιο χρέος £2,3 τρισεκατομμύρια, 99,6% του ΑΕΠ την περασμένη άνοιξη σύμφωνα με βρετανική Στατιστική Υπηρεσία) ούτε βέβαια να αποτρέψουν τις τεράστιες αυξήσεις τιμών ιδιαίτερα στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Ο κρατικός δανεισμός έφτασε τις £20 δισ. το Σεπτέμβρη, και αύξησε τις πληρωμές τόκων του χρέους στις £7,7 δισ. τον περασμένο μήνα σύμφωνα με τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία!

Η εργατική τάξη στη Βρετανία σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που το κόμμα των Τόρις βρίσκεται σε διάλυση και η άρχουσα τάξη σε διαφωνίες, μπορεί να αγωνιστεί για οργάνωση Γενικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Η παραίτηση της Τρας είναι προϊόν της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο λεγόμενος “Μίνι Προϋπολογισμός” τής κυβέρνησης της που μείωνε σημαντικά τους φόρους των εταιρειών. Το ποσό, από τους φόρους που θα έχανε, η κυβέρνηση της Τρας θα το δανειζόταν από τις αγορές (χετζ-φαντς, τράπεζες) αλλά το δημόσιο χρέος θα εκτοξευόταν.

Οι δανειστές της βρετανικής κυβέρνησης και η Τράπεζας της Αγγλίας αντιτάχτηκαν σ’ αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης Τρας καθώς υπολόγισαν ότι το σύνολο του δημόσιου χρέους θα έφτανε τόσο ψηλά που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πληρώσει τα επιτόκια. Οι δανειστές θα έχαναν πολλά λεφτά καθώς θα αναγκάζονταν να αποδεχτούν πληρωμές μικρότερων ποσών ή καθόλου από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι δανειστές, το παγκόσμιο μεγάλο κεφάλαιο, αποδείχτηκε ικανό να ανατρέψει την Τρας και την πολιτική της, παρ’ ότι το σχέδιο της Τρας περιλάμβανε επίθεση στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα και μειώσεις επιδομάτων και μισθών.

Τώρα οι Τόρις ψάχνουν να βρουν νέο πρωθυπουργό και μέσα στην κρίση εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ως υποψήφιος!

Η χρεοκοπία του βρετανικού καπιταλισμού, όπως και ολόκληρης της ΕΕ, οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση που μετά 2 χρόνια κορονοϊού και τώρα τής ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία καταστρέφει ολόκληρες οικονομίες ακόμη και της Βρετανίας.

Αυτό ήταν και το μήνυμα του ΔΝΤ την περασμένη άνοιξη όταν προειδοποίησε ότι οι συνεχείς αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία σειρά επιχειρήσεων αλλά και κρατών. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s