Ο ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ! – “ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ” ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΝΤ!

Από μαζική απεργιακή διαδήλωση των εργατών στα Λιπάσματα Καβάλας ενάντια στον Λαυρεντιάδη και τη χούντα Μητσοτάκη που πρέπει να ανατραπεί και το εργοστάσιο να εθνικοποιηθεί. (Φωτο Ε.Α.)

Η 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 9ης ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ, ΠΕΜΠΤΗ 13/10, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ   

Μετά τις εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, τροφίμων και μεταφορών σ’ όλη την Ευρώπη, που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η Γιουροστάτ, προχτές Δευτέρα η αμαρτωλή ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έκανε νέο άλμα το Σεπτέμβρη στο 12% (από 11,4% τον Αύγουστο) σε σχέση με πέρσι.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αυξήσεις-φωτιά στο φυσικό αέριο 332%, στη στέγαση 35,4%, στα γαλακτοκομικά 23,3%, δημητριακά 18,4%, κρέατα και λάδι 17%, καύσιμα 17,7%, αεροπορικά εισιτήρια 58,7%.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η ΕΛΣΤΑΤ δίνει αύξηση μόνο 30% (σε σχέση με πέρσι) την ώρα που η ΔΕΗ αύξησε στα τιμολόγια της την τιμή του hKw από 0,11 ευρό την άνοιξη σε 0,78 ευρό τον Αύγουστο, δηλαδή αύξηση 750% (εφτακόσια πενήντα) μέσα σε λίγους μήνες!

Από την απεργιακή πορεία στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη των εργατών στη “Μαλαματίνα”. Για εθνικοποίηση της επιχείρισης χωρίς αποζημίωση και διαχείριση των εργαζομένων, με ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη. (Φωτο 902.gr)

Ο πληθωρισμός και οι εξωφρενικές αυξήσεις οφείλονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού, στις ιδιωτικοποιήσεις της παραγωγής ενέργειας και της επιβολής του “χρηματιστηρίου ενέργειας”. Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία επέφερε την κρίση ενέργειας στην ΕΕ.

Οι τεράστιες αυξήσεις τιμών θα συνεχιστούν καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο. Οι κεντρικές τράπεζες σε ΕΠΑ, ΕΕ και Αγγλία έχουν ανακοινώσει ότι από φέτος θα ξεκινήσει νέος κύκλος ύφεσης, μείωση δηλαδή του ΑΕΠ και φτώχεια για τις εργατικές, αγροτικές και μικροαστικές οικογένειες και τη νεολαία.

Τώρα η ΕΕ και η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη ετοιμάζουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιβάλουν “οικονομία” στο ηλεκτρικό και στην ενέργεια, που θα σημάνει διχτατορικές ρυθμίσεις – όπως με την πανδημία κορονοϊού – περιοριστικών μέτρων.

Τα νέα μέτρα θα επιβληθούν με νόμους καταστολής και τη βία των ΜΑΤ καθώς θα ξεσπούν σ’ όλες τις πόλεις της Ευρώπης εξεγερτικές κινητοποιήσεις ενάντια στις εξωφρενικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό, στη θέρμανση και στα τρόφιμα.

Παράλληλα θα εξελίσσεται ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία, η επιθετικότητα των ΕΠΑ ενάντια στην Κίνα, και η υπονόμευση των αντι-δυτικών καθεστώτων στη Μέση Ανατολή.

Απεργοί εργάτες στο διυλιστήριο της Esso στο Φος-σιρ-Μερ, χτες 11 Οχτώβρη. Σήμερα ψήφισαν επέχταση της απεργίας παρά την “πολιτική επιστράτευση” που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας. (Φωτο Eric Gaillard)

Αλλά στη σημερινή θανάσιμη κρίση του ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός των ΕΠΑ-ΝΑΤΟ δεν αποτελεί φόβητρο και χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία αρνούνται να υποστηρίξουν τις κυρώσεις και την πολιτική των ΕΠΑ.

Ακόμη και οι φεουδάρχες της Μέσης Ανατολής αρνήθηκαν να συνταχτούν με τις ΕΠΑ και τώρα ο Πρόεδρος Μπάϊντεν τους απειλεί!

Στην Ελλάδα η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη παρά τις τεράστιες αυξήσεις και τη βία και καταστολή, επιβιώνει καθώς η ηγεσία σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και μεγάλες εργατικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, αρνούνται να αγωνιστούν για την ανατροπή της και τη συντριβή των Μνημονίων που επέβαλε η ΕΕ.

Οι προδοτικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, κάτω από την τεράστια πίεση των εργαζομένων που δεν μπορούν να ζήσουν με τους μισθούς πείνας, κάλεσαν μια 24ωρη Γενική Απεργία για τις 9 Νοέμβρη για να εκτονώσουν την οργή και ορμή της εργατικής τάξης και νεολαίας.   

Στη ΛΑΡΚΟ οι εργάτες να παλέψουν με καταλήψεις μαζί με όλη την εργατική τάξη για εθνικοποίηση όλης της εταιρείας με διαχείριση των εργαζομένων. Όχι στην πολιτική υποταγής των ηγεσιών των συνδικάτων! Από την απεργιακή μαζική πορεία στην Αθήνα 26/2/2022. (Φωτο Ε.Α.)

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

Η έκθεση τού ΔΝΤ «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές – Οχτώβρης 2022: Αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής» (11/10/2022) τονίζει την επερχόμενη «καταιγίδα» στην παγκόσμια οικονομία και προβλέπει για την Ευροζώνη ανάπτυξη κατά 3,1% του ΑΕΠ φέτος και μόλις 0,5% για το 2023.

Για τη Γερμανία προβλέπει ύφεση -0,3% για το 2023 και επίσης ύφεση -0,2% για την Ιταλία. Για τις ΕΠΑ το ΔΝΤ αναφέρει ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023 μόλις κατά 1%.

Στον Πρόλογο τής έκθεσης τού ΔΝΤ αναφέρεται:

«Καθώς τα σύννεφα της καταιγίδας συγκεντρώνονται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν σταθερή στάση. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, που διαμορφώνονται από τις παρατεταμένες επιπτώσεις τριών ισχυρών δυνάμεων: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την κρίση κόστους ζωής που προκαλείται από επίμονες και διευρυνόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την επιβράδυνση στην Κίνα.»

Η καταιγίδα έρχεται και το ΔΝΤ συμβουλεύει τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν με «σταθερή στάση», στη μονεταριστική νεο-φιλελεύθερη πολιτική των δημόσιων περικοπών, της ανάπτυξης της παραγωγικότητας με επιμονή στις «δομικές μεταρρυθμίσεις», δηλ., ιδιωτικοποιήσεις, εξαφάνιση συλλογικών συμβάσεων, μισθοί πείνας, μαζική ανεργία και διάλυση δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

Απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στο Υπουργείο Υγείας τον περασμένο Αύγουστο. (Φωτο Ε.Α.)

Δεν πρέπει η Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη να είναι μια διαμαρτυρία, μια άσφαιρη τουφεκιά στον αέρα, μια βόλτα στην Αθήνα.

Δεν πρέπει να επιβληθεί η εκτόνωση που έχουν σχεδιάσει οι ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ!

Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις – όπως σπέρνουν οι ηγεσίες του ΚΚΕ και άλλων Αριστερών κομμάτων – ότι με μιας μέρας απεργία η χούντα Μητσοτάκη θα κάνει πίσω και θα αλλάξει πολιτική!

Η πανυγειονομική απεργία τής 20ης Οχτώβρη ενάντια στα νομοσχέδια της χούντας Μητσοτάκη εξαφάνισης της δημόσιας υγείας, πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη από όλα τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητές.

Να είναι το προοίμιο νίκης τής Γενικής Απεργίας της 9ης Νοέμβρη με εξάπλωση της σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη!  

Από τη φοιτητική πορεία στις 9 Σεπτέμβρη 2022. (Φωτο Ε.Α.)

Η χούντα Μητσοτάκη, καθώς βαθαίνει η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, θα κλιμακώσει και θα εντείνει τις επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη και τους φοιτητές με νόμους, δικαστήρια και ΜΑΤ, βγάζοντας εχτός νόμου απεργίες, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Όχι εκτονωτική 24ωρη Γενική Απεργία, αλλά κλιμάκωση της 9ης Νοέμβρη με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή των αντεργατικών νόμων με την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη!

Για μια κυβέρνηση εργαζομένων, για διαγραφή του χρέους και εθνικοποίηση των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για σχεδιασμένη οικονομία με έλεγχο και διαχείριση από τους εργαζομένους. –

Από την κηδεία τριών Παλαιστινίων, 8/2/22, που δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στην πόλη Ναμπλούς. (Φωτο Jaafar Ashtiyeh)

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ, ΠΕΜΠΤΗ 13/10, 6 μ.μ. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ  

Ανακοίνωση των Διοικήσεων των εργατικών σωματείων ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού), ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου, ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής, ΕΛΓΟ Δήμητρα, και ΣΥΒΧΨΑ (Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής):

“Τα Σωματεία μας από κοινού παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν πλατιά εργατική σύσκεψη με απεύθυνση σε Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλογικότητες – φορείς και συνδικαλιστές προκειμένου  να συγκροτηθεί η οργανωμένη δράση με στόχο την έκφραση της πιο πλατιάς αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ο οποίος δεινοπαθεί από το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ και καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος με την βία, την κρατική τρομοκρατία, την ακραία καταστολή και την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Παλαιστίνη είναι τα παρακάτω:

Το Ισραήλ από την αρχή της κατοχής έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 850.000 συλλήψεις Παλαιστινίων που αποτελούν το 20% του συνολικού Παλαιστινιακού πληθυσμού στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Σήμερα βρίσκονται φυλακισμένοι 4.450 Παλαιστίνιοι άνδρες και γυναίκες μέσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά κάτω των 18 ετών!

ΗΠΑ – Ε.Ε και άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανέχονται, εάν δεν ενθαρρύνουν, την επεκτατική πολιτική του κράτους – δολοφόνου ενώ οι διεθνείς οργανισμοί παρά τις σχετικές αποφάσεις αδρανούν κραυγαλέα στην υλοποίησή τους.

Η πρωτοβουλία μας έχει στόχο την συσπείρωση, την συμμετοχή και την συμβολή όλων εκείνων των δυνάμεων που βλέπουν την ανάγκη να αναπτυχθεί στο εργατικό κίνημα η πιο ουσιαστική συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Για τον σκοπό αυτό σας καλούμε σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτώβρη 2022, μέρα Πέμπτη και ώρα 6 μ.μ στην αίθουσα Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 Πειραιάς).  

Υ.Γ. Ενημερώνουμε ότι η σύσκεψη για όσους δεν μπορούν να παραστούν δια ζώσης θα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Το σχετικό LINK θα σταλεί σήμερα σε όλους και όλες. Επίσης στην σύσκεψη θα υπάρχει και παρέμβαση από εκπροσώπους Ευρωπαϊκών συνδικάτων.” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s