Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! ΩΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!

Φοιτητές/τριες αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πορεία ενάντια στη βία της αστυνομίας και στην εγκαθίδρυση τους μέσα στα πανεπιστήμια. (Φωτό Προπύλαια 17/9, Ε.Α.)

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΕΠΑ-ΝΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΡΝΤ-ΣΤΡΙΜ!

Η 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 9ης ΝΟΕΜΒΡΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Καθώς οι εργατικές και μικροαστικές οικογένειες και η νεολαία σ’ όλη την Ευρώπη βομβαρδίζονται από τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού και οι τιμές βασικών τροφίμων εκτοξεύτηκαν πάνω από 20%, η ΕΕ σπαράσσεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία που έχουν γίνει μπούμερανγκ και χτυπάν τις καπιταλιστικές οικονομίες.

Χτες Παρασκευή η Γιουροστάτ ανακοίνωσε πληθωρισμό-ρεκόρ 10% το Σεπτέμβρη για την Ευροζώνη από 9,1% τον Αύγουστο. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 40,8%, σε σχέση με 2021, και τα τρόφιμα κατά 11,8%. Για την Ελλάδα η Γιουροστάτ σημείωσε νέα αύξηση του πληθωρισμού στο 12,1% από 11,4% τον Αύγουστο.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 10,9% ενώ στη Γαλλία και Ισπανία μειώθηκε στο 6,2% και 9,3% αντίστοιχα.

Αυτά τα στοιχεία είναι παραπλανητικά καθώς, για παράδειγμα, η τιμή kWh της ΔΕΗ είναι σήμερα 0,79 ευρό, ενώ την άνοιξη ήταν 0,11 ευρό, δηλαδή αύξηση πάνω από 700% (εφτακόσια) μέσα σε λίγους μήνες!

Στα τρόφιμα οι τιμές το καλοκαίρι αυξήθηκαν πάνω από 20% κατά μέσο όρο.

Από απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες στο Μπρίστολ αρχές Σεπτέμβρη. Διεκδικούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό μαζί με τους λιμενεργάτες, εργαζομένους σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς. (Φωτο The News Line)

Για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ που χτυπάει την καπιταλιστική οικονομία, οι κεντρικές τράπεζες ΕΠΑ, ΕΚΤ, Τράπεζα Αγγλίας, αυξάνουν συνεχώς τα επιτόκια δανεισμού για να περιορίσουν δραστικά το χρέος (κρατών και επιχειρήσεων) και τη σπεκουλάτσια των χετζ-φαντ.

Αλλά ο περιορισμός δανεισμού μαζί με τον τερματισμό στις αρχές της χρονιάς τής “ποσοτικής χαλάρωσης” (το τύπωμα χρήματος) οδηγεί ολοταχώς σε βάθεμα της ύφεσης το 2022-3, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και όλοι οι οικονομικοί οργανισμοί του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Ο διαβόητος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί τόνισε (Bloοmberg 20/9) ότι οι μετοχές θα καταρρεύσουν κατά 40% που θα στείλουν στο χάος τα υπερχρεωμένα κράτη και θα εξαφανίσουν τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις σκορπίζοντας μαζική ανεργία φτώχεια αλλά και εξεγέρσεις!

Η πιο καταχρεωμένη οικονομία είναι η αμερικανική με πάνω από $30 τρισεκατομμύρια χρέος.

Ήδη η Γουόλ Στριτ έχει χάσει 21,4% τής αξίας της από τις αρχές του 2022, κι αυτή τη βδομάδα έχασε 2,75%.

Παρόμοια και τα χρηματιστήρια σε Σίτι Λονδίνου, Φρανκφούρτη, Παρίσι που βούτηξαν στους 9 μήνες του 2022 κατά -8,1%, -24,3%, -20,16%! Το χρηματιστήριο Αθήνας έχασε -11,2% από την αρχή της χρονιάς.

Από τις απεργίες σιδηροδρομικών στη Γαλλία το καλοκαίρι. (Φωτο εργατική ομοσπονδία CGT)

Το χρέος της χρεοκοπημένης Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 394 δισ. ευρό, 189,3% του ΑΕΠ. Άλλες πέντε χώρες της ΕΕ έχουν χρέος πάνω από το ετήσιο ΑΕΠ, με τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες τής ΕΕ (μετά τη Γερμανία) καταχρεωμένες: Ιταλία 152,6%, Ισπανία 117,7% και Γαλλία 114,4%.

Στη Βρετανία η νέα κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας με το μίνι-προϋπολογισμό τεράστιων φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τους τραπεζίτες, έστειλε στην κόλαση τη στερλίνα και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να τυπώσει χρήμα (ενάντια στην πολιτική της) για να αγοράσει ομόλογα και να αποφευχθεί οικονομικό χάος.

Αυτό που κρατά στην εξουσία την Τρας – και γενικά κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη σήμερα – είναι η προδοτική άρνηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας και των σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών κομμάτων να οργανώσουν αγώνα ανατροπής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.   

Η Κομισιόν και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν εξαπολύσει ένα γκεμπελικού τύπου πόλεμο τρομοκρατικής προπαγάνδας ενάντια στην εργατική τάξη και νεολαία και παράλληλα επιβάλουν διχτατορικούς νόμους.

Με τον Πούτιν ως προσωποποίηση του Σατανά και πηγή κάθε κακού, προσπαθούν να αναγκάσουν τους εργαζομένους να αποδεχτούν τους μισθούς πείνας και τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια και εξαθλίωση, την ώρα που χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια τους φασίστες στην Ουκρανία και τις πολυεθνικές ενέργειας!

Εργάτες στα Λιπάσματα Καβάλας (Λαυρεντιάδη) στην πορεία ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη 12/9. Η εταιρεία πρέπει να εθνικοποιηθεί χωρίς αποζημίωση με τον έλεγχο των εργαζομένων. (Φωτο Ε.Α.)

Η ΕΕ αρνείται ακόμη και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αέριου. Η χτεσινή συνάντηση των υπουργών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών τής ΕΕ απλά τόνισε ότι η τιμή του φυσικού αερίου (απ’ όπου παράγεται το συντριπτικό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ) πρέπει να μειωθεί.  

Από τη στιγμή που κόπηκε το φτηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, οι εισαγωγές «υγρού φυσικού αερίου» κοστίζουν πολύ ακριβά. Η ΕΕ προτίθεται να επιβάλλει κάποιου είδους πλαφόν στα κολοσιαία κέρδη των πολυεθνικών ενέργειας για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά. 

Αλλά οι τιμές ηλεκτρικού και ενέργειας θα μείνουν εξωφρενικά υψηλές καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται το χειμώνα.

Η χούντα Μητσοτάκη – που επιβιώνει χάρη στην ανυπαρξία αντίστασης από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – με συνεχείς αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους, με αποφάσεις δικαστηρίων, με τη βία των ΜΑΤ και τις συνωμοσίες των μυστικών υπηρεσιών, σκοπεύει να τσακίσει το κίνημα αντίστασης των φοιτητών, της νεολαίας και των εργαζομένων για να επιβάλει με τη βία διχτατορική διακυβέρνηση για να σωθεί ο ελληνικός καπιταλισμός και η ΕΕ.

Το πρόγραμμα της είναι τα Μνημόνια, μια διαρκής βάρβαρη λιτότητα και καταστροφή νέων γενεών.

Από τη μαζική φοιτητική πορεία τής περασμένης Τρίτης στην Αθήνα ενάντια στους νόμους και στα ΜΑΤ της χούντας Μητσοτάκη. (Φωτο Ε.Α.)

Η χούντα Μητσοτάκη χρηματοδοτεί τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ενώ τσακίζει και διαλύει τα νοσοκομεία τη δημόσια παιδεία την πρόνοια και με τις ιδιωτικοποιήσεις αυξάνει την ανεργία.

Στρατηγικοί στόχοι τής χούντας Μητσοτάκη είναι η εξαφάνιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η επιβολή «ενοικιαζόμενων-εργολαβικών» με μισθούς πείνας χωρίς δικαιώματα, χωρίς εργατικά σωματεία.

Στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση η 24ωρη Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη δεν μπορεί να είναι μια απλή διαμαρτυρία, μια άσφαιρη τουφεκιά στον αέρα, μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας!

Δεν πρέπει να αφεθούν οι υποταγμένες προδοτικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να επιβάλουν μια εκτόνωση!

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ψευδαίσθηση ότι οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχουν όρεξη να παλέψουν ενάντια στις τερατώδεις αυξήσεις της χούντας Μητσοτάκη και της ΕΕ και για ΣΣΕ.

Ούτε πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι με «αγώνα» θα ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική (!) όπως δηλώνουν το ΚΚΕ και άλλα κόμματα της Αριστεράς.

Οι απεργοί της οινοποιίας Μαλαματίνα στην πορεία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη 12 /9. Να καλέσουν σε εθνικοποίηση με τη βοήθεια όλης της εργατικής τάξης και νεολαίας. (Φωτο 902.gr)

Η χούντα Μητσοτάκη, καθώς βαθαίνει η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, θα κλιμάκωσει τις επιθέσεις με νόμους, δικαστήρια και ΜΑΤ.

Στα δημόσια νοσοκομεία έχουν βάλει πόδι για τα καλά οι ιδιωτικές εταιρείες και η Κυβέρνηση θα επιβάλλει στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε οργανισμούς και δημόσιες – δημοτικές υπηρεσίες συμβάσεις με εργατέμπορους για “εργολαβικούς–ενοικιαζόμενους” εργάτες και μόνο!   

Ο Μητσοτάκης το ξεκαθάρισε (Bloomberg, 22/9), “διεξάγουμε πόλεμο με τη Ρωσία”, είπε, και γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν το βάρος των κυρώσεων, τον πόλεμο και την οικονομική κατάρρευση με το αίμα τους, από τις σφαίρες του ΝΑΤΟ ή τα γκλομπ των ΜΑΤ!

Να μην είναι εκτονωτική η 24ωρη Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη, αλλά να μετατραπεί σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας συντριβής των αντεργατικών νόμων με την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη!

Σ’ αυτή την προοπτική καλούνται τα αγωνιστικά σωματεία και οι φοιτητικοί και αγροτικοί σύλλογοι να καλέσουν μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση για το συντονισμό και την οργάνωση της πάλης για την έξωση τής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και για τη συντριβή των Μνημονίων.

Για μια κυβέρνηση εργαζομένων διαγραφής του χρέους και εθνικοποίησης των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών, έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ με σχεδιασμένη οικονομία με έλεγχο και διαχείριση από τους εργαζομένους. –

Φωτογραφία από τζετ της Δανέζικης Αεροπορίας, 27 Σεπτέμβρη, τεράστιας φυσαλίδας φυσικού αερίου από τις εκρήξεις στον υποθαλάσσιο διπλό αγωγό Νορντ-Στριμ από Ρωσία σε βόρεια Γερμανία.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΕΠΑ-ΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΡΝΤ-ΣΤΡΙΜ!

Την περασμένη Δευτέρα 26/9 τα όργανα εντόπισης σεισμών στη Σουηδία και Δανία κατέγραψαν εκρήξεις στο βάθος της θάλασσας δίπλα από το νησί Μπορνχόλμ απ’ όπου περνά ο διπλός υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Νορντ-στριμ.

Οι αρχές της Δανίας παρατήρησαν τεράστιες φυσαλίδες διαμέτρου 200 μ. – 900 μ. φυσικού αερίου στην επιφάνεια της θάλασσας και εντόπισαν μεγάλες ζημιές από εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Νορντ-στριμ 1 και 2, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη βόρεια Γερμανία.

Την Πέμπτη 29/9 οι σουηδικές αρχές ανακάλυψαν κι άλλες καταστροφές στους υποθαλάσσιους αγωγούς.

Το σαμποτάζ στους υποθαλάσσιους αγωγούς δεν μπορεί παρά να πραγματοποιήθηκε από στρατιωτικές δυνάμεις των ΕΠΑ και ΝΑΤΟ, οι μόνοι που θα είχαν όφελος από την καταστροφή.       

Τις μέρες που ο λαός στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και στις περιοχές Χερσόν και Ζαπορίζιε ψήφιζε για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως ανεξάρτητα κράτη, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός καταστρέφει ένα από τα πιο χρήσιμα μεγάλα έργα που οδηγούσαν σε μεγαλύτερη συνεργασία τη Γερμανία – και την ΕΕ – με τη Ρωσία.

Αλλά αυτό ακριβώς θέλει να καταστρέψουν οι βάρβαροι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και επιπλέον να αναγκάσουν την ΕΕ να αγοράσει φυσικό αέριο από τις ΕΠΑ σε πενταπλάσια τιμή από εκείνη της Ρωσίας.

Το σαμποτάζ στους αγωγούς Νορντ-στριμ είναι η κλιμάκωση του πολέμου που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές ΕΠΑ και ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Μετά το βομβαρδισμό από τον ουκρανικό στρατό του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, εκφράστηκαν οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και τώρα οι βαρβαρότητες καταστροφής οικονομικών και κοινωνικών δομών.

Καθώς η εργατική τάξη και η νεολαία της Ευρώπης και των ΕΠΑ ξεσηκώνεται με απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στη βάρβαρη λιτότητα και τις εξωφρενικές αυξήσεις τιμών ενέργειας και τροφίμων, θα συγκροτήσουν επαναστατικά κόμματα της Τέταρτης Διεθνούς για να παλέψουν για την ανατροπή του καπιταλισμού και τον τερματισμό του πολέμου, τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΕΠΑ από την Ευρώπη.

Αυτό θα σημάνει και την ανάπτυξη της πάλης για Σοβιετική Εξουσία σε Ουκρανία και Ρωσία με ανατροπή των Ολιγαρχών, και την εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας στην Ευρώπη με διάλυση της ΕΕ, στην προοπτικής Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Ευρωπαϊκών Κρατών. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s