ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΝΕΟ-ΦΑΣΙΣΤΩΝ – ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ – ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΧΗ!

Από τη μαζική απεργιακή πορεία στο Μιλάνο στην 24ωρη Γενική Απεργία στην Ιταλία πέρσι στις 11 Οχτώβρη ενάντια στα μέτρα λιτότητας του αρχιτραπεζίτη πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. (Φωτο συνδικάτο USB Λομβαρδίας)

ΝΕΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 7 μ.μ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Καθώς η Ιταλία τραντάζεται από τη συνεχή τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση τής κυβέρνησης του αρχιτραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, το νεο-φασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας με ηγέτη την Τζόρτζια Μελόνι ήρθε πρώτο στις χτεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία με 26% των ψήφων (από 4,4% στις εκλογές του 2018).

Ο συνασπισμός της Δεξιάς (Αδέλφια της Ιταλίας, η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι 8,8%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σ. Μπερλουσκόνι 8,1% και το Εμείς οι Μετριοπαθείς 0,9%) πήρε 43,8% των ψήφων, από 36% το 2018, και τελικά θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και στη Γερουσία.

Ο σοσιαλ-δημοκρατικός συνασπισμός, που υποστηρίχτηκε από την ΕΕ, πήρε 26,1% των ψήφων, από 30% το 2018. Το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε 19,1% των ψήφων (από 18,8% στις εκλογές του 2018), το κόμμα Πράσινοι-Ιταλική Αριστερά 3,6%, το κόμμα Περισσότερη Ευρώπη 2,8% και η Προσπάθεια Πολιτών 0,6%.

Το κόμμα Πέντε Αστέρια του Τζουσέπε Κόντε κατέρρευσε, πήρε 15,4% των ψήφων από 32,7% το 2018, το κόμμα Δράση-Ιτάλια Βίβα 7,8% και άλλα κόμματα 6,8%.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 64%, από 74% το 2018, καθώς εργαζόμενοι και νεολαία συνειδητά αρνούνται να συμμετάσχουν στην κοροϊδία των εκλογών του καπιταλισμού. Η υψηλότερη συμμετοχή με περίπου 70% ήταν στη Ρώμη. Τα πιο υψηλά ποσοστά της Δεξιάς ήταν στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, αλλά στις περιοχές της Φλωρεντίας και της Μπολόνια και στις μεγάλες πόλεις Μιλάνο, Τορίνο, Γένοβα κυριάρχησε ο σοσιαλ-δημοκρατικός συνασπισμός.

Από τη φοιτητική πορεία στην Αθήνα, 9 Σεπτέμβρη 2022, ενάντια στη βία των ΜΑΤ και την εγκατάσταση στα πανεπιστήμια “ακαδημαϊκής αστυνομίας” (ΟΠΠΙ). Αύριο Τρίτη 7 μ.μ. πραγματοποιείται νέα μαζική φοιτητική πορεία στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν με τα πανό τους τα εργατικά σωματεία. (Φωτο Ε.Α.)

Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών εκφράζουν το μίσος της εργατικής τάξης και νεολαίας ενάντια στην ΕΕ που τη θεωρούν ως υπεύθυνη των εξωφρενικών αυξήσεων και της αέναης βάρβαρης λιτότητας που έχει βυθίζει την πλειοψηφία του πληθυσμού στην ανεργία και φτώχεια.

Η ιταλική οικονομία και τράπεζες είναι εδώ και μια δεκαετία χρεοκοπημένες με το δημόσιο χρέος της Ιταλίας στο 150% του ΑΕΠ. Η ανεργία, η φτώχεια, ο κορονοϊός και φέτος οι εξωφρενικές αυξήσεις τιμών σε ηλεκτρικό και τρόφιμα έχουν εξοργίσει την εργατική τάξη και νεολαία στην Ιταλία.

Οι εργαζόμενοι μισούν την ΕΕ και τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων γι’ αυτό αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα του σοσιαλ-δημοκρατικού συνασπισμού, που είναι φανατικοί υποστηριχτές της ΕΕ και των αντιδραστικών “μεταρρυθμίσεων”.

Αντίθετα το νεο-φασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας και ο συνασπισμός της Δεξιάς διακήρυξαν την αντίθεση τους στις πολιτικές της ΕΕ και χρησιμοποίησαν το ρατσισμό για να διχάσουν την εργατική τάξη.

Πρέπει να κατανοηθεί ότι η υψηλή αποχή από τις εκλογές, η άρνηση των εργαζομένων να ψηφίσουν το σοσιαλ-δημοκρατικό συνασπισμό και η νίκη της Δεξιάς οφείλεται στο μίσος των Ιταλών εργαζομένων, νεολαίας και μικροαστών ενάντια στην ΕΕ.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια της Γαλλίας (στη φωτό στο Παρίσι) τον περασμένο Αύγουστο. (Φωτο συνδικάτο CGT)

Ο Ντράγκι απαίτησε από την ΕΕ μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να επιβιώσει ο ιταλικός καπιταλισμός, αλλά η Κομισιόν αρνήθηκε, ο Ντράγκι παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλη και οι τραπεζίτες και η μπουρζουαζία της Ιταλίας υποστήριξαν τους νεο-φασίστες και τη Δεξιά.

Το πρόγραμμα του συνασπισμού της Δεξιάς απαιτεί αναθεώρηση του “Σχέδιου Ανάκαμψης” της ΕΕ και άμεση χρηματοδότηση των ιταλικών τραπεζών και επιχειρήσεων πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι έχει υπολογιστεί από την Κομισιόν  

Σε αντάλλαγμα το πρόγραμμα της Δεξιάς προτείνει μεγάλες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και τράπεζες, ενώ έχει σχεδιαστεί τεράστια επίθεση στους εργαζόμενους, συνταξιούχους και νεολαία με “μεταρρυθμίσεις” δηλ. μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, καθώς και κατάργηση του λεγόμενου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.   

Τα κόμματα του συνασπισμού της Δεξιάς έχουν διακηρύξει το μίσος τους προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και έχουν επιβάλλει μαζικές απελάσεις και επιβολή ρατσισμού με δολοφονίες μεταναστών για να διχάσουν την εργατική τάξη και νεολαία.

Η ηγέτης του νεο-φασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει υποστήριξη στο ΝΑΤΟ και ΕΕ ενάντια στη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί συμβιβασμούς με τη Ρωσία για φτηνό αέριο.

Μπροστά στην κολοσιαία σημερινή οικονομική κρίση και τον πόλεμο, η νέα πολυκομματική κυβέρνηση των νεο-φασιστών και της Δεξιάς θα εξαπολύσει ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη και νεολαία για να εξασφαλίσει τη μεγάλη χρηματοδότηση από την ΕΕ και να αποφύγει η Ιταλία την κατάρρευση, που θα παρασύρει όλη την ΕΕ.

Από τη μαζική απεργιακή Πρωτομαγιάτικη Πορεία στο Βερολίνο. (Φωτο Jorg Carstensen)

Το καθήκον των αγωνιστικών εργατικών σωματείων στην Ιταλία είναι η οργάνωση της αντίστασης στη βαρβαρότητα της ΕΕ και των νεο-φασιστών, με οργάνωση κινητοποιήσεων, απεργιών, καταλήψεων και συγκρότησης Ομάδων Αυτοάμυνας σε κάθε περιοχή ενάντια στους φασίστες και τα ιταλικά ΜΑΤ.

Η χρεοκοπία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, των διάφορων Αριστερών κομμάτων και της σοσιαλ-δημοκρατίας οφείλεται στη φανατική υποστήριξη τους στον καπιταλισμό, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Καθώς ξεσπούν εξεγερτικές απεργίες και κινητοποιήσεις σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στις αυξήσεις που επιβάλει η ΕΕ και στον πόλεμο, στην Ιταλία η νεολαία και οι εργαζόμενοι θα παλέψουν στους δρόμους τις μειώσεις μισθών, το ρατσισμό και το φασισμό.

Μόνο ένα σαφές πρόγραμμα αποχώρησης από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την ανατροπή του καπιταλισμού και για κυβέρνηση εργαζομένων μπορεί να συσπειρώσει τα εκατομμύρια της εργατικής τάξης και νεολαίας και να συντρίψει τους νεο-φασίστες ρατσιστές.

Μ’ αυτό το πρόγραμμα πρέπει να σχηματιστεί ένα επαναστατικό κόμμα της Τέταρτης Διεθνούς για την οργάνωση της ανατροπής του καπιταλισμού και των ΕΕ και ΝΑΤΟ. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s