ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ”! ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!

Από την επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς και αλληλέγγυους την Τετάρτη έξω από το εργοστάσιο “Μαλαματίνα”. (Φωτο 902.gr)

► ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗ “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ”!

► ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΤΡΙΑΙΝΑ” ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!

Ο μεγάλος αγώνας των εργατών στην “Οινοποιία Μαλαματίνα”, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης εδώ και 6 βδομάδες, είναι στην πρωτοπορία της τεράστιας ιστορικής αντίστασης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και στα ΜΑΤ της χούντας Μητσοτάκη.

Προχτές Τετάρτη τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους απεργούς έξω από το εργοστάσιο καθώς προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο να περάσει το πούλμαν των απεργοσπαστών. Απέτυχαν!

Δυο απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από την επίθεση με χημικά και γκλομπ των ΜΑΤ, μεταξύ τους και ο Πρόεδρος του Εργατικού Σωματείου στη “Μαλαματίνα” Γιάννης Φραγγίδης, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και τη σύλληψη δυο απεργών.

Απεργιακή συγκέντρωση στις 24 Αυγούστου στη “Μαλαματίνα”. (Φωτο 902.gr)

Χτες Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) επιτέλους εδέησε και κήρυξε 24ωρη απεργία σ’ όλη την πόλη και νομό Θεσσαλονίκης ενάντια στη βία των ΜΑΤ και την ανάκληση της απόλυσης 15 εργατών στη “Μαλαματίνα”, χωρίς όμως να αναλάβει τη σκληρή δουλειά για να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση.

Το ΕΚΘ πρέπει να κηρύξει συνεχείς 24ωρες απεργίες σε συγκοινωνίες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες για τη νίκη των απεργών στη “Μαλαματίνα”. Δεν φτάνει μια 24ωρη ηθική εξαγγελία!

Χτες τους απεργούς μίλησε ο Τούρκος συνδικαλιστής μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Nakliyat-İş Τουρκίας.

Ο Τούρκος συνδικαλιστής Αλί Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Nakliyat-İş Τουρκίας χτες Πέμπτη στη “Μαλαματίνα”. (Φωτο 902.gr)

Ο όμιλος MANTIS που εξαγόρασε την “Μαλαματίνα” πριν μήνες πρότεινε στο σωματείο “εξυγίανση” τής επιχείρησης και η ηγεσία του σωματείου επέτρεψε τη μείωση κατά 20% στους μισθούς των εργατών!

Στη συνέχεια η διεύθυνση απέλυσε 15 εργάτες που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με περαιτέρω μείωση αποδοχών με περισσότερες ώρες δουλειάς!

Η διεύθυνση σκοπεύει παραπέρα: στην απόλυση όλων των εργατών και προσλήψεις ενοικιαζόμενων – εργολαβικών απεργοσπαστών με βάση τους αντεργατικούς νόμους της χούντας Μητσοτάκη!

Το σωματείο εργαζομένων κήρυξε από χτες 1 Σεπτέμβρη, 24ωρες συνεχείς απεργίες έως και την Πέμπτη  15  Σεπτέμβρη  2022.

Απεργιακή συγκέντρωση χτες Πέμπτη στο εργοστάσιο “Μαλαματίνα”. (Φωτό 902.gr)

Τώρα, καθώς οι εργάτες παραμένουν ακλόνητοι έξω από το εργοστάσιο (το σωματείο δεν πρότεινε κατάληψη), με υποστήριξη από την εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης και φοιτητές/τριες, ο Πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης (ΠΑΣΚΕ που έχει την πλειοψηφία στο ΕΚΘ και αποδέχτηκε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές!) ανέλαβε να “βρει λύση” σε συναντήσεις με τον ιδιοχτήτη της “Μαλαματίνα” Νίκο Κεράνη χωρίς η διεύθυνση να έχει πάρει πίσω τις απολύσεις.

Οι εργάτες της “Μαλαματίνα” μπορούν να προχωρήσουν στη νίκη με την υποστήριξη του προλεταριάτου της πόλης κι όλης της Ελλάδας. Να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο του ΕΚΘ, υποστηριχτή της προδοτικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ που έχει αποδεχτεί τις ιδιωτικοποιήσεις και τους αντεργατικούς νόμους.

Ούτε όμως και στο ΠΑΜΕ που αρνείται τη γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη, τις καταλήψεις και τις εθνικοποιήσεις και το μόνο που βλέπει είναι “αγώνας” που καταλήγει σε τραγικές καταστάσεις υποταγής στα σχέδια της Κυβέρνησης όπως στη ΛΑΡΚΟ!

Από τη διαδήλωση έξω από τη Βουλή την Τετάρτη που οργάνωσαν σωματεία που υποστηρίζουν το ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Ελευσίνας. Στη Βουλή τα κόμματα των Μνημονίων και της ΕΕ ψήφισαν μαζί το ξεπούλημα. (Φωτο 902.gr)

► ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΤΡΙΑΙΝΑ” ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!

Χτες Πέμπτη η χούντα Μητσοτάκη με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στη Βουλή την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και το ξεπούλημα στην αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ ιδιοχτήτη των ναυπηγείων Σύρου.

Το ξεπούλημα των ναυπηγείων – η ΟΝΕΧ δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργατών αλλά υποσχέθηκε την πληρωμή των δεδουλευμένων (όχι όλων) και αποζημιώσεων – πραγματοποιήθηκε αφού η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων στα ναυπηγεία “Τρίαινα” είχε ξεπουλήσει τον αγώνα των εργαζομένων από πέρσι μαζί με τον Δήμαρχο Ελευσίνας!

Την προδοτική πορεία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ ακολούθησε η ηγεσία της “Τρίαινας” που πάλαι ποτέ πρωτοστατούσε στις αντι-μνημονιακές διαδηλώσεις.

Η ηγεσία της “Τρίαινας” συμφώνησε στο ξεπούλημα που περιλαμβάνει την απόλυση όλων των εργατών και επαναπρόσληψη μόνο όσων δεχτούν να είναι ενοικιαζόμενοι – εργολαβικοί!

Το μόνο που ενδιέφερε την προδοτική ηγεσία της “Τρίαινας” ήταν να πληρωθούν οι εργάτες, αλλά αυτό ως άλλοθι για να τους ξαποστείλουν άνεργους σπίτια τους, με τον Υπουργό Οικονομικών Σταϊκούρα να υπόσχεται να “μην μείνει κανείς εργαζόμενος εργασιακά ακάλυπτος”!  

Η ηγεσία της “Τρίαινας” με προκλητική χυδαιότητα δήλωσε ότι, “θεωρούμε τη λύση στο θέμα των οφειλομένων αποδοχών και αποζημιώσεων ως αρκετά ικανοποιητική. Κινείται στις κατευθύνσεις των δικών μας προτάσεων, ενώ θα καλύψει κατά το πολύ μεγάλο μέρος τους τις οικονομικές μας απαιτήσεις. …”!

Η νέα γενιά εργαζομένων στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και τη συγκρότηση επαναστατικής ηγεσίας στα συνδικάτα για τη συντριβή μνημονίων και καπιταλισμού. (Φωτο Ε.Α.)

Στη σημερινή περίοδο ιστορικών ταξικών συγκρούσεων και πολέμων, μέσα στη δίνη της παγκόσμιος οικονομικής κρίσης και πολιτικής κατάρρευσης της ΕΕ και του καπιταλισμού, οι αγωνιστές της νέας γενιάς καλούνται να συγκροτήσουν νέες ηγεσίες στα συνδικάτα που θα παλέψουν έως το τέλος για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη, τη συντριβή των μνημονιακών νόμων και του καπιταλισμού.

Μ’ αυτή την προοπτική, για την μάξιμουμ ενότητα της εργατικής τάξης και νεολαίας, απαιτείται η πραγματοποίηση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής συνέλευσης για την εκδίωξη της προδοτικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και το συντονισμό της πάλης ενάντια στις κολοσιαίες αυξήσεις τιμών με διεκδίκηση συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις πάνω από 20%, εθνικοποίηση όλων των εταιριών ενέργειας, διυλιστηρίων και τραπεζών. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s