ΝΕΕΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ! Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Η δύναμη της εργατικής τάξης σήμερα: Κινητοποίηση των απεργών εργατών στην οινο-βιομηχανία “Μαλαματίνα” στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις ομαδικές απολύσεις και την αντικατάσταση των εργαζομένων από “ενοικιαζόμενους”. Βρίσκονται σε συνεχείς 24ωρες απεργίες. Το ΕΚΘ πρέπει άμεσα να κηρύξει απεργία σ’ όλο το νομό Θεσσαλονίκης και απεργιακές κινητοποιήσεις και μπλοκαρίσματα για τη νίκη των απεργών που αντιμετωπίζουν όλο το φάσμα των αντεργατικών μέτρων της χούντας Μητσοτάκη. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που καλεί το ΠΑΜΕ δεν αρκούν! (Φωτο altherthess)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 7 μ.μ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Τα εργατικά, αγροτικά, μικροαστικά νοικοκυριά και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωπα με μια τεράστια οικονομική καταστροφή από τις κολοσιαίες αυξήσεις σε ηλεκτρικό και στα τρόφιμα.

Η ΔΕΗ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, μέσω του καρτέλ του “χρηματιστηρίου ενέργειας” ανακοίνωσαν νέες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για το Σεπτέμβρη πολλαπλάσιες των σημερινών ήδη εξαιρετικά υψηλών λογαριασμών.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του Σεπτέμβρη υπολογίζονται στα εξωφρενικά επίπεδα του 1.000% (χίλια τοις εκατό) σε σχέση με τις τιμές του Ιούνη! 

Η δύναμη της εργατικής τάξης: Από τη μαζική διαδήλωση των εργατών στα Λιπάσματα Καβάλας (Λαυρεντιάδη) στην Αθήνα 26/2/202. Χτες το Πρωτοδικείο Καβάλας αποφάσισε ότι οι 133 μαζικές απολύσεις των εργατών είναι παράνομες και άκυρες και εκδίκασε πληρωμή των μισθών και αποζημίωση 5.000 ευρό σε κάθε εργαζόμενο. Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται καθώς η εργοδοσία – με υποστήριξη της χούντας Μητσοτάκη – αποκλείεται να αποδεχτεί την απόφαση του δικαστηρίου. (Φωτο Ε.Α.)

Χτες Τρίτη (Open TV) ο Πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης (που αρνήθηκαν και πρόδωσαν μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ) δήλωσε ότι η ΔΕΗ έχει δώσει «285.000 εντολές διακοπής ρεύματος εξαιτίας της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους»!

Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 45% των καταναλωτών ηλεκτρικού – νοικοκυριά, μαγαζιά, βιοτεχνίες – αδυνατούν να πληρώσουν τους εξωφρενικούς λογαριασμούς με μπροστά τους το δίλημμα φαγητό ή πληρωμή λογαριασμών!

Σε δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας Independent, που διενήργησε η εταιρεία ComRes, το 29% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η βίαιη αναταραχή ενάντια στις αυξήσεις δικαιολογείται στις σημερινές συνθήκες. Μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών, σχεδόν το 50% πιστεύουν ότι οι ταραχές δικαιολογούνται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 40% σε άτομα ηλικίας 35 έως 44 χρονών!

Η βρετανική The Guardian έγραψε ότι «αν ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο να σπάζονται πράγματα ως διαμαρτυρία, πριν ακόμη η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας βυθίσει εκατομμύρια νοικοκυριά κάτω από την ίσαλο γραμμή, τί οργή μας περιμένει τον ερχόμενο χειμώνα»;

Σ’ όλη την ΕΕ, και τη Βρετανία, οι κυβερνήσεις αρνούνται ακόμη και να επιβάλουν πλαφόν στις αυξήσεις ενώ η Κομισιόν είναι αντίθετη με τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.  

Απεργοί της ΔΕΗ σε συγκέντρωση στα κεντρικά της επιχείρησης στην Αθήνα το Νοέμβρη 2021, ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και τις απολύσεις. Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ αρνήθηκε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με αποτέλεσμα το ξεπούλημα και τις κολοσιαίες αυξήσεις. (Φωτο Ε.Α.)

Η Κομισιόν, το διευθυντήριο της ΕΕ που κυριαρχείται από τις τράπεζες τις τεράστιες εταιρείες ενέργειας και φαρμακοβιομηχανίες, επέβαλε τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και το “χρηματιστήριο ενέργειας”. Με τις διαταγές των ΕΠΑ, η ΕΕ κήρυξε οικονομικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και επέβαλε καταστροφικές κυρώσεις που χτυπάν περισσότερο τις χώρες και τους λαούς τής ΕΕ παρά τη Ρωσία!

Σ’ αυτή την πρωτοφανή συγκυρία, στην ουσία της απόρροια τής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και του παγκόσμιου χρέους των χωρών, Γερμανοί υπουργοί προειδοποιούν ανοιχτά και δημόσια για τον “κίνδυνο εξέγερσης” των λαών από τις αυξήσεις ενέργειας, βενζίνης, τροφίμων και στέγασης.

Από τις αρχές του καλοκαιριού μεγάλες απεργίες ξέσπασαν σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (κύρια στις μεταφορές και τηλεπικοινωνίες) καθώς η οργή των εργαζομένων απαιτεί αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, τερματισμό των μαζικών απολύσεων και της πραχτικής επιβολής “ενοικιαζόμενων” εργατών.    

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση ενέργειας, πάντα κάτω από την επίβλεψη ΕΠΑ και Κομισιόν, η Γερμανία ανακοίνωσε εισαγωγές αερίου από ΕΠΑ, Καναδά και Αραβικές χώρες, και επαναλειτουργία των ρυπογόνων σταθμών λιγνίτη. Η Γαλλία θα οικοδομήσει κι άλλους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Οι νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) προσπαθούν να περιορίσουν την κρίση με εισαγωγές από τις κοντινές αραβικές χώρες της Μεσογείου (Αλγερία και Λιβύη).

Για να αποφύγουν τις διαφαινόμενες εξεγέρσεις στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και τις ταραχές ενάντια σε εταιρείες ενέργειας και σουπερμάρκετ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η χούντα Μητσοτάκη επιδοτούν με δισεκατομμύρια ευρό τις εταιρείες ενέργειας, ώστε οι λογαριασμοί να μην είναι κολοσιαίοι. Αλλά ακόμη και μ’ αυτές τις “εκπτώσεις” τα ποσά των λογαριασμών παραμένουν εξωφρενικά και οι εργατικές και μικροαστικές οικογένειες, η νεολαία και τα μαγαζιά, αδυνατούν να τους πληρώσουν.

Λιμενεργάτες του Λονδίνου στη μεγάλη διαδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα στις 18 Ιούνη 2022. Με τους ταχυδρομικούς, τους εργαζομένους στις τηλεπικοινωνίες, στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρόμους διεκδικούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και τερματισμός των απολύσεων. Στη Βρετανία εξελίσσεται τεράστια ταξική σύγκρουση όπως σ’ όλη την Ευρώπη. (Φωτο The News Line)

Σήμερα Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο «Real FM») ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδοτήσει με περίπου 2 δισ. ευρό το Σεπτέμβρη τις εταιρείες ενέργειας ώστε να παρουσιαστούν μειώσεις (“εκπτώσεις”) στους εξωφρενικούς λογαριασμούς.

Η χούντα Μητσοτάκη θα επιβάλλει στους λογαριασμούς και αυξήσεις στα ποσά προς τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δηλ. νέους φόρους!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν αυτή την πραχτική καθώς χρήματα του κράτους καταλήγουν στις τσέπες των ιδιοχτητών εταιρειών ενέργειας, διυλιστηρίων κ.α. Αυτά τα αστικά κόμματα, φανατικοί υποστηριχτές της ΕΕ και των νέων Μνημονίων (μετά την απάτη τής λεγόμενης “εξόδου από τα Μνημόνια” που ανακοινώθηκε στις 20 Αυγούστου), καλούν σε επιβολή πλαφόν και μείωση του ΦΠΑ όπως όλα τα σοσιαλ-δημοκρατικά κόμματα στην ΕΕ.

Παρόμοια και το ΚΚΕ ζητά μειώσεις και πλαφόν στα τρόφιμα και ένδυση, και κατάργηση του ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που αρνούνται, μετά βδελυγμίας, να απαιτήσουν τα σοσιαλ-δημοκρατικά κόμματα και το ΚΚΕ, είναι εθνικοποίηση όλων των εταιρειών ενέργειας και διυλιστηρίων και άμεση αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι εξωφρενικοί λογαριασμοί, οι τεράστιες αυξήσεις στα τρόφιμα και στη βενζίνη, συνδυάζονται με τους μισθούς πείνας, τη φτώχεια, την ανεργία και την πανδημία, σ’ ένα εκρηχτικό κοκτέϊλ οργής που οδηγεί σε πρωτόγνωρες κοινωνικές εξεγέρσεις και ταξικές συγκρούσεις!

Τώρα είναι ώρα οργάνωσης Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της μνημονιακής πολεμοκάπηλης χούντας Μητσοτάκη, την έξωση από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ των προδοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η εξωφρενική ακρίβεια και ο πόλεμος, η φτώχεια και η ανεργία, μπορούν να τερματιστούν και να εξαλειφθούν μόνο με την ανατροπή του χρεοκοπημένου καπιταλισμού, με κυβέρνηση εργαζομένων για εθνικοποίηση των εταιρειών ενέργειας, των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση από τους εργαζομένους

Σ’ αυτές τις επερχόμενες ιστορικές πρωτοφανείς συγκρούσεις πρέπει να δημιουργηθεί μαζικό επαναστατικό κόμμα της Τέταρτης Διεθνούς με στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση. –

Τα ΜΑΤ και η ΕΥΠ στην υπηρεσία του παρακράτους χούντας Μητσοτάκη για τη βίαιη επιβολή των μνημονίων και αντεργατικών νόμων, για να πληρώσουν οι εργάτες και η νεολαία τον πόλεμο και τις κυρώσεις, και την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού. (Φωτο Κουτί Πανδώρας)

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7 μ.μ.

Κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΣΕΚ κ.α.) καλούν σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη 7 μ.μ. στη Βουλή ενάντια στο σύστημα υποκλοπών τηλεφώνων και παρακολουθήσεων που έχει στήσει στην ΕΥΠ η χούντα Μητσοτάκη.

Σε κοινή ανακοίνωση τα κόμματα αναφέρουν:

«Είναι ώρα σύγκρουσης για να ξηλώσουμε όλο το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης και του συστήματος κατά του εργατικού, του λαϊκού και του φοιτητικού κινήματος και να ξεδιπλώσουμε τους αγώνες για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των υποκλοπών, της ακρίβειας, της καταστολής, του ρατσισμού, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Να κλιμακώσουμε την αντίσταση των εργαζόμενων και της νεολαίας για να μην φορτωθούν στις πλάτες μας τα βάρη της κρίσης, για να ανατραπεί συνολικά η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ που λεηλατεί τα δικαιώματά μας».

Την κινητοποίηση υποστηρίζει και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών.

Οι Νιου Γιορκ Τάϊμς (διεθνής έκδοση) ξαναχτύπησαν τον Μητσοτάκη! Αναδημοσιεύουν πρωτοσέλιδο στο σημερινό (24 Αυγούστου) φύλλο το άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου ερευνητή Κλαπ με τίτλο “Η Ελλάδα 2.0 είναι μια από τα ίδια”, δηλαδή ένα σάπιο καθεστώς όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το άρθρο του Κλαπ «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον σαφής για όλους για να τη δει» δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της εφημερίδας στις 22 Αυγούστου. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s