► ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Από την πορεία φοιτητικών συλλόγων και διδασκόντων – προσωπικού πανεπιστημίων την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο “Ορίζοντες” της χούντας Μητσοτάκη για διχτατορική διοίκηση στα πανεπιστήμια, κατάργηση δικαιωμάτων και υποταγή στις αγορές. Νέα πορεία την Πέμπτη 14 Ιούλη 7 μ.μ. Προπύλαια. Απεργια Τετάρτη και Πέμπτη 13-14 Ιούλη προκήρυξαν οι πανεπιστημιακοί. (Φωτο Μιχάλης Καραγιάννης)

ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 21 ΙΟΥΛΗ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ!

Η ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ!

Την ερχόμενη βδομάδα η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο–διαταγή της ΕΕ για τη μετατροπή τής τριτοβάθμιας δημόσιας δωρεάν παιδείας σε παραμάγαζο των επιχειρήσεων με «σύνδεση με την αγορά εργασίας», εξαφάνιση επιστημονικών σπουδών και υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Η χούντα Μητσοτάκη έχει ήδη ετοιμάσει την πάνοπλη «Ακαδημαϊκή Αστυνομία» για να επιβάλλει με τη βία τις διοικήσεις διχτατορικής μορφής και την αφαίρεση δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλισμού στα πανεπιστήμια.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα – όπως σ’ όλη την Ευρώπη – υποφέρουν από την ακρίβεια, ανεργία και τον κορονοϊό, ο Μητσοτάκης περνά το ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο μετά το άλλο, όπως ορίζουν τα Μνημόνια της ΕΕ που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κλπ, καθώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, και οι ομοσπονδίες που τους ακολουθούν, έχουν υποταχτεί πλήρως στις διαταγές της ΕΕ.

Από τη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα, 2 Ιούνη 2022. (Φωτο Ε.Α.)

Οι 24ωρες απεργίες κάθε κλάδου ξεχωριστά και οι πορείες διαμαρτυρίες που οργανώνουν το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και τα μικρά κόμματα της Αριστεράς, δεν πρόκειται να σταματήσουν την αντεργατική λαίλαπα της χούντας Μητσοτάκη. Όσο περνά τα νομοσχέδια του ο Μητσοτάκης τόσο θα αναβάλλονται και οι εκλογές.

Αλλά η χούντα Μητσοτάκη βρίσκεται σε τεράστια πολιτική κρίση καθώς η μνημονιακή χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε στο ελάχιστο τη νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: την αποτυχία του καπιταλισμού στην πανδημία του κορονοϊού, τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Παρά τους διχτατορικούς νόμους (Χρυσοχοΐδη-Χατζηδάκη-Κεραμέως) και τη βία των ΜΑΤ και των απαγορεύσεων απεργιών, η χούντα Μητσοτάκη απέτυχε να καταστείλει την αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας – οι μαζικοί και δυναμικοί αγώνες σε ΛΑΡΚΟ, ΚΟΣΚΟ, πετρέλαια και λιπάσματα Καβάλας, e-food, νοσοκομειακών, φοιτητικού κινήματος αναπτύχτηκαν αν και οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες αδυνατούν να κατανοήσουν ότι το κύριο είναι η ενότητα όλων σε αγώνα ανατροπής της Κυβέρνησης.

Απεργοί σιδηροδρομικοί και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος στο σταθμό Βικτώρια του Λονδίνου, 21 Ιούνη 2022. Η απεργία και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Τζόνσον σε παραίτηση. (Φωτο The News Line)

Η πορεία της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί σε μεγάλες ανατροπές. Στη Γαλλία οι εκλογές του Ιούνη ουσιαστικά ήταν ήττα του Μακρόν με πανευρωπαϊκή διάσταση και η ακρίβεια οδηγεί σε δυναμικές απεργίες που έσπρωξαν την εργατική ομοσπονδία CGT να κηρύξει Γενική Απεργία το Σεπτέμβρη.

Στη Βρετανία οι διαμαρτυρίες ενάντια στην ακρίβεια και η απεργία των σιδηροδρομικών, με διαδήλωση 100.000 τον Ιούνη στο Λονδίνο, ανάγκασαν την άρχουσα τάξη να παραιτήσει τον πρωθυπουργό Τζόνσον καθώς δεν τον θεώρησαν ικανό να αντιμετωπίσει τους επερχόμενους αγώνες της εργατικής τάξης.

Πολιτικό χάος κυριαρχεί στο Λονδίνο όπως και στην Ιταλία όπου η ΕΕ αρνήθηκε να παράσχει έξτρα οικονομική βοήθεια, που ζήτησε επίμονα ο τραπεζίτης-πρωθυπουργός Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για πρωθυπουργός.

Από απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικών τής εργατικής ομοσπονδίας CGT στο Παρίσι ενάντια στον Μακρόν, 13 Γενάρη 2022. (Φωτο CGT).

Την περασμένη βδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση 43% του δείχτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία το Μάη και πληθωρισμό 12,1% στο Γενικό Δείχτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούνη.

Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν: 117,7% στο φυσικό αέριο, 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 45,6% στα καύσιμα, 31,5% στη στέγαση (ενοίκια, συντήρηση, καύσιμα), 25% στις μεταφορές (αγορές, εισιτήρια κ.α.), 12,6% στα τρόφιμα (ψωμί, λάδι, κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά κ.α.)!

Αυτά είναι στοιχεία που δημιουργούν διαδηλώσεις, απεργίες, εξεγέρσεις και ανατροπές όπως βλέπουμε σήμερα στη Βρετανία και στην Κεϋλάνη.

Από την επίθεση ΜΑΤ σε διαδήλωση ενάντια στο ΝΑΤΟ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης τον περασμένο Απρίλη. (Φωτο alt.gr)

Για να επιβιώσει ο Μητσοτάκης επιτίθεται με όλα τα μέσα – και την πολιτική βοήθεια από τους υποταγμένους συνδικαλιστές και τους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – στους εργαζομένους και τη νεολαία: άμεσος στόχος του το ξεπούλημα τής ΛΑΡΚΟ και η απόλυση των 1.100 εργατών, και η επιβολή με τη βία των νομοσχεδίων στα πανεπιστήμια ώστε να τσακίσει το φοιτητικό κίνημα.

Είναι ώρα ενοποίησης όλων των αγώνων της εργατικής τάξης και των φοιτητών για να οργανώσουν μια παντοδύναμη αντίσταση που θα στείλει τη χούντα Μητσοτάκη και τα Μνημόνια της ΕΕ στα σκουπίδια!

Το κάλεσμα του σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας για αγωνιστική σύσκεψη την Πέμπτη 21 Ιούλη στον οικισμό της Λάρυμνας, πρέπει να οδηγήσει σε μια σύσκεψη ΕΝΟΤΗΤΑΣ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ του αγώνα όλης της εργατικής τάξης και νεολαίας στην Ελλάδα, ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη!

Γιατί μόνο η δράση ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ μπορεί να κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και δημόσια και να ματαιώσει τα σχέδια του Μητσοτάκη για το τσάκισμα του φοιτητικού κινήματος.

Το πανό των εργατών της ΛΑΡΚΟ σε πορεία από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, 13 Ιούνη 2020. (Φωτο Ε.Α.)

Η σύσκεψη να μη μείνει στο επίπεδο έκφρασης αλληλεγγύης, αλλά να προχωρήσει στη συγκρότηση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ και να συντάξει Πρόγραμμα.

Έτσι θα έχει τη ΔΥΝΑΜΗ και το ΚΥΡΟΣ να οργανώσει κάθε είδους κινητοποιήσεις τής εργατικής τάξης και νεολαίας (μπλοκαρίσματα, καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις) σε συνεργασία με Λαϊκές Συνελεύσεις (κατοίκων, εργατικών φορέων, νεολαίας) σε κάθε περιοχή.

Ένα Πρόγραμμα με βάση την εθνικοποίηση με εργατικό έλεγχο και διαχείριση των εταιρειών ενέργειας (αέριο, ηλεκτρικό, πετρέλαιο, διυλιστήρια κ.α.), τροφίμων, κλάδου ιδιωτικής υγείας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και συγκοινωνιών (τρένα, ακτοπλοΐα, λεωφορεία, λιμάνια, αεροδρόμια), τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Κατάργηση των αντεργατικών νόμων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, αυξήσεις πάνω από το πληθωρισμό, κατάργηση του ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, φορολόγηση εφοπλιστών, ακύρωση των αγορών όπλων και χρηματοδότηση δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας, διάλυση της «Ακαδημαϊκής Αστυνομίας», ακαδημαϊκό άσυλο σ’ όλα τα πανεπιστήμια και σχολές.   

Έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή στους πολέμους του ιμπεριαλισμού, διάλυση των ΜΑΤ, άσυλο στους πρόσφυγες.       

Εξέγερση στην Κεϋλάνη μετά τις τεράστιες αυξήσεις σε βενζίνη και τρόφιμα. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα Κολόμπο και εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία που την πυρπόλησαν. Ο Πρόεδρος Γκ. Ραζαπάσκα και ο Πρωθυπουργός Ρ. Γουικρεμεσίνχε παραιτήθηκαν. (Φωτο Eranga Jayawardena) 

Η χούντα Μητσοτάκη τής ακρίβειας, του πολέμου, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανεργίας, των μισθών πείνας, της καταστροφής της φύσης, οδηγεί τους εργαζομένους στην απόλυτη φτώχεια και καταστροφή.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ μπορεί να καλέσει σε μια ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για να οργανώσει όσο πιο δυνατά και ενωτικά ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη!

Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος κυβέρνησης εργαζομένων, στηριγμένης από την Πανεργατική Συνέλευση, τα εργατικά σωματεία και φορείς, τους φοιτητικούς και αγροτικούς συλλόγους, τις Λαϊκές Συνελεύσεις, για ανατροπή του χρεοκοπημένου καπιταλισμού που οδηγεί την κοινωνία και την ανθρωπότητα στον όλεθρο.-    

Σκηνές προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά το 2016. (Φωτο Ε.Α.)

Η ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Τον Ιανουάριο του 2014, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες πρόσφυγες πνίγηκαν όταν η βάρκα τους αναποδογύρισε μετά από εγκληματικές ενέργειες του ελληνικού λιμενικού σκάφους στη θάλασσα κοντά στο Φαρμακονήσι.

Οι 16 επιζώντες κατήγγειλαν ότι το Λιμενικό ρυμουλκούσε τη βάρκα τους προς την Τουρκία σε παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης με τέτοιο τρόπο ώστε να τους ρίξει στη θάλασσα. Πέντε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι πρόσφυγες που επέζησαν προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιώματα Ανθρώπου) το οποίο καταδίκασε την περασμένη Τετάρτη την Ελλάδα σε συνολική αποζημίωση 330.000 ευρό προς τους πρόσφυγες.

Η καταδίκη είναι ηθικής μορφής καθώς ούτε ο τότε Πρωθυπουργός Σαμαράς, ούτε ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτης, ούτε η ηγεσία του Λιμενικού, ούτε ο Κυβερνήτης του σκάφους του λιμενικού καταδικάστηκαν.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες για την παράνομη, βάρβαρη και ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, της Υπηρεσίας ΦΡΟΝΤΕΧ και της ελληνικής κυβέρνησης, οι δολοφονικές ενέργειες συνεχίστηκαν ενάντια στους πρόσφυγες στο Αιγαίο με αποτέλεσμα εκατοντάδες πνιγμούς.

Οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις και η ΕΕ με νόμους που ποινικοποιούν ακόμη και τη βοήθεια σ’ ένα πρόσφυγα που πνίγεται, συνεχίζουν τις δολοφονικές τους ενέργειες.

Σε Συνέντευξη Τύπου έξω από τη Βουλή στις 26 Γενάρη 2014, οι Αφγανοί πρόσφυγες Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, και Εχσάντα Σούφι, που επέζησαν της δολοφονικής επίθεσης του λιμενικού, δήλωσαν:

Από τη Συνέντευξη Τύπου έξω από τη Βουλή, 26 1 2014, των προσφύγων που επέζησαν από τις ενέργειες σκάφους του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι στις 20 Γενάρη 2014 που είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό 8 παιδιών και 3 γυναικών που ήταν σε μια βάρκα. (Φωτο Τατιάνα Μπόλαρη)

«Είμαστε 26 άτομα, 23 Αφγανοί και 3 Σύριοι. Η μηχανή της βάρκας μας χάλασε και σταματήσαμε περίπου 100 μ από την ελληνικές ακτές. Τότε ήρθε το πλοίο του Λιμενικού και  χαρήκαμε ότι θα μας έσωζαν, αλλά αυτοί δεν ήθελαν να μας σώσουν. 

Αντίθετα μας πυροβόλησαν και το πλοίο του Λιμενικού χτύπησε τη βάρκα μας για να τη βυθίσει. 

Άρχισαν να πυροβολούν στο αέρα μόλις ήρθαν κοντά στη βάρκα μας. Βάλανε τα όπλα τους στο λαιμό μας και φώναζαν «We will kill you! We will fuck you!»

Δυο λιμενικοί ήρθαν στο βάρκα μας και έδεσαν ένα σχοινί. Άρχισαν να μας ρυμουλκούν με υψηλή ταχύτητα προς την Τουρκία. Τους φωνάζαμε να σταματήσουν.

Αλλά αυτοί αύξησαν ταχύτητα και κάνανε ζιγκ-ζαγκ για να βυθίσουν τη βάρκα μας. Αρχίσαμε να φωνάζουμε όταν είδαμε νερό να μπαίνει στη βάρκα μας.

Τότε η γυναίκα μου και τα παιδιά μου πέσανε στη θάλασσα από τις απότομες κινήσεις του πλοίου του Λιμενικού. Το σχοινί κόπηκε. 

Οι γυναίκες φώναζαν «help us» αλλά οι Λιμενικοί φώναζαν «fuck you». Χτύπησαν τη βάρκα μας για να τη βυθίσουν. Πέσαμε στη θάλασσα. Προσπαθήσαμε να ανέβουμε στο πλοίο του Λιμενικού αλλά μας χτύπαγαν στα χέρια για να μην ανέβουμε. Οι Λιμενικοί δεν μας έδωσαν σωσίβια. Αυτοί που ήταν στη βυθιζόμενη βάρκα ζητούσαν βοήθεια και σωσίβια αλλά οι άντρες του Λιμενικού δεν τους έδωσαν. Χτύπησαν ένα Σύριο16 χρονών που πέταξε ένα ξύλο σε μια γυναίκα που πνιγόταν για να σωθεί. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια παιδιά και γυναίκες να πνίγονται. Φώναξα «Δεν θέλω να ζω πια, σκοτώστε με!».

Οι άντρες κολύμπησαν και πιάστηκαν από το πλοίο του Λιμενικού αλλά όχι οι γυναίκες. 

Δυο πλοία έρχονταν από τις τουρκικές ακτές, γι’ αυτό τελικά μας πήραν στο πλοίο του Λιμενικού, αλλιώς θα μας έπνιγαν. 

Μας απείλησαν ότι αν πούμε τι έγινε θα μας τιμωρήσουν.

Μόλις έφτασε στο Φαρμοκονήσι πήρε φωτιά το πλοίο του Λιμενικού.

Στο νησί μας παράδωσαν στην αστυνομία που μας κλώτσαγε. Μας έβαλαν φυλακή με τα βρεμένα ρούχα μας, ούτε μας έδωσαν φαγητό ή νερό.

Στο νησί μας πήγαν σ’ ένα εστιατόριο πολυτελείας για να δείξουν ότι μας φέρονται καλά. Αλλά κάτσαμε εκεί για λίγο. Μας πήραν και μας έβαλαν φυλακή.

Έναν έναν μας φώναζαν σ’ ένα γραφείο αλλά πάντα με λάθος διερμηνέα. Μας υποχρέωσαν να υπογράψουμε χαρτιά χωρίς να καταλαβαίνουμε.

Όταν έμπαινε στο δωμάτιο ο αντιπρόσωπος της Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΕΕ σταμάταγαν.

Έζησα στην Ουγγαρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πουθενά δεν είδα τέτοια βαρβαρότητα.

Είμαστε στην Αθήνα δυο μέρες και η αστυνομία μας συλλαμβάνει μόλις βγούμε από τον ξενώνα.

Ζητάμε να βρεθούν τα πτώματα των οικογενειών μας αυτό μόνο ζητάμε τώρα.

Ο Υπουργός λέει ότι το Λιμενικό ήρθε να μας σώσει, όχι αυτό είναι ψέμα, ήρθαν να μας πνίξουν!

Ας φέρουν οποιονδήποτε να μας πει ότι λέμε ψέματα.

Είμαστε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν όπου γίνεται πόλεμος τα τελευταία 38 χρόνια.

Λένε ότι είπαμε ευχαριστώ που μας έσωσαν. Να τους πούμε ευχαριστώ που σκοτώσανε τις οικογένειές μας;». –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s