► Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΑΡΡΩΝΕΙ, Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ! ΣΕ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ» Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

Συνταξιούχοι από την Κρήτη στη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής στην Αθήνα ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στις συντάξεις. (Φωτο Ε.Α.)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ!

Η Σύνοδος Κορυφής των κρατών τής ΕΕ στις Βρυξέλες, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, αποδείχτηκε παταγώδης αποτυχία αφού δεν υπήρξε ούτε καν συνεννόηση για την οικονομική κρίση, ενέργεια και πληθωρισμό, με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ντράγκι – πρώην Πρόεδρο τής ΕΚΤ – να υπονοεί σε δηλώσεις του ότι η Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες του βορά βάζουν το συμφέρον των δικών τους κρατών πάνω από το συμφέρον της ΕΕ.

Η προπαγάνδα τής ΕΕ και των μέσων μαζικής ενημέρωσης της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας – που επιχορηγούνται από τις Βρυξέλες με διάφορους τρόπους – διαφήμιζε την αποδοχή από την ΕΕ της Ουκρανίας και Μολδαβίας ως «υποψήφιων προς ένταξη». Για την Γεωργία τίποτα.

Αλλά οι δηλώσεις του Σ. Λαβρόφ, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν διφορούμενες. Σύμφωνα με το TASS, ο Λαβρόφ σε Συνέντευξη Τύπου στο Μπακού, τόνισε: “Όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Χίτλερ ένωσε έναν σημαντικό αριθμό – αν όχι τις περισσότερες – από τις ευρωπαϊκές χώρες κάτω από τη σημαία του για πόλεμο κατά τής Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενεργούν με παρόμοιο τρόπο, σχηματίζοντας έναν σύγχρονο συνασπισμό του ίδιου είδους για σύγκρουση και μάλιστα πόλεμο ενάντια στη Ρωσία».

Αλλά στη συνέχεια ο Λαβρόφ υποτίμησε τη σπουδαιότητα του καθεστώτος υποψηφιότητας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο για τα συμφέροντα της στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει καθεστώς υποψηφιότητας στο Κίεβο και το Κισινάου: «Η ΕΕ δεν είναι ένα πολιτικό μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη των σχέσεών της με οποιαδήποτε πρόθυμη χώρα δεν δημιουργεί απειλές ή κίνδυνους για εμάς».

“Συλλογικές Συμβάσεις – ΟΧΙ στην Ακρίβεια και τους Εξοπλισμούς”, το πανό των εργαζομένων στα καταστήματα Public στην Πρωτομαγιάτικη Πορεία 2022 στην Αθήνα. (Φωτο Ε.Α.)

Την ώρα που η ακρίβεια ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού οδηγεί σε μεγάλες απεργίες σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία και κύμα απεργιών στην Ελλάδα – σ’ όλη την ΕΕ οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων είναι πάνω από 20% και οι οικιακοί λογαριασμοί για ηλεκτρικό-γκάζι είναι στα ουράνια – οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών είναι σε κατάσταση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!

Κάτω από την αφόρητη πίεση μιας τεράστιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, ο Ντράγκι πρότεινε μια νέα σύνοδο τον Ιούλη μήπως και βρεθεί ένας κάποιος συμβιβασμός αντιμετώπισης της ακρίβειας με συμφωνία για πλαφόν στις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Αλλά Σολτζ και Μακρόν αρνήθηκαν αφού πλαφόν θα σήμαινε μείωση των κερδών των ευρωπαϊκών – αμερικανικών καρτέλ ενέργειας, και έξτρα χρηματοδότηση της Ιταλίας και των άλλων νότιων χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα η ανεκδιήγητη Πρόεδρος της Κομισιόν φον Ντερ Λάϊεν τόνισε ότι πρώτα απαιτείται μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν (ανώτατα όριο τιμών) σε τρόφιμα και ενέργεια, που θα είναι έτοιμη στο τέλος καλοκαιριού. Έτσι τα κέρδη των εταιρειών για τουλάχιστον το καλοκαίρι είναι εξασφαλισμένα!

Από την τριήμερη απεργία των σιδηροδρομικών στη Βρετανία με συμμετοχή 100%. Φωτό στο σταθμό Βικτώρια του Λονδίνου την περασμένη Τρίτη. (Φωτο The News Line)

Την πρόταση Ντράγκι υποστήριξε ο Μητσοτάκης καθώς βλέπει το κύμα ενάντια στην ακρίβεια να φουντώνει και να απειλεί με ανατροπή την κυβέρνηση του όπως φάνηκε από την οργή εργαζομένων και συνταξιούχων στις διαδηλώσεις τής περασμένης βδομάδας.

Η οργή των εργαζομένων ανάγκασε την κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη την Παρασκευή να ψηφίσει τροπολογία που διαφημίστηκε ότι αφαιρεί τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» από τους λογαριασμούς. Αυτό είναι απάτη. Τα ποσά τής «ρήτρας αναπροσαρμογής», από τους επόμενους λογαριασμούς, θα περιλαμβάνονται «αόρατα» στις αυξημένες τιμές των κυμαινόμενων λογαριασμών!

Ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλες ομολόγησε την τεράστια κρίση της ΕΕ τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο»!

Ποιό είναι αυτό; Το ξεστόμισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ Υπουργός Ενέργειας τής Γερμανίας: τριπλασιασμός των τιμών ενέργειας, ηλεκτρισμός και θέρμανση με το δελτίο και απαγορεύσεις κυκλοφορίας αυτοκινήτων/μηχανών!     

Το φερέφωνο του Γερμανικού κράτους Ντόϊτσε Βέλε (dw.com) αναφέρει ότι στη Γερμανία έχει ενεργοποιηθεί η “κατάσταση συναγερμού” για το φυσικό αέριο, και ο Χάμπεκ “δημόσια και σε δραματικούς τόνους” μίλησε για τον “κίνδυνο μιας πρωτοφανούς ενεργειακής ύφεσης, την οποία παρομοιάζει με τη χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση τής Lehman Βrothers το 2008”.

Στο Σπίγκελ (24/6) ο Χάμπεκ δήλωσε: «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την πετρελαϊκή κρίση του 1973.  Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα (…) Ο Πούτιν θέλει τη διάλυση της χώρας μας, αλλά δεν θα διαλυθούμε».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες (16/9) που αποτυπώνει το μίσος των εργαζομένων και αγροτών σε Ελλάδα και Τουρκία ενάντια σε ΕΠΑ και ΝΑΤΟ. (Γράφημα δημοσιευμένο στην Εφημερίδα των Συντακτών 16/9).

Οι ιδιωτικοποιήσεις του κλάδου ενέργειας, η παγκόσμια οικονομική και πολιτική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι παράγοντες των κολοσιαίων αυξήσεων των τιμών.

Οι λεγόμενες «επισιτιστική» και «ενεργειακή» κρίσεις είναι προπαγάνδα των καπιταλιστών για να κρύψουν την πραγματική κρίση, την τερματική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού που οδηγεί την κοινωνία και ανθρωπότητα στον όλεθρο.

Στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, για την ένταξη τους σε ΕΕ, την Πέμπτη στις Βρυξέλες, η πολιτική κρίση τής ΕΕ και οι εκρηχτικές σχέσεις Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας, κατέληξαν σε απόλυτο αδιέξοδο. Ούτε καν κοινό ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε.

Η σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλες την περασμένη Πέμπτη. Παταγώδης αποτυχία, όπως και όλη η διήμερη σύνοδος κορυφής της ΕΕ. (Φωτο ΕΕ).

Η πίεση της ΕΕ στη Βουλγαρία για να αλλάξει το Σύνταγμα της και να αποδεχτεί μια «βορειομακεδονική μειονότητα» είχε αποτέλεσμα, αλλά ήδη η βουλγαρική κυβέρνηση είχε παραιτηθεί!

Όπως και στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των εργαζομένων στη Βουλγαρία υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παρά την τεράστια χρηματοδότηση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας από ΕΕ, ΕΠΑ και ΝΑΤΟ, η υποταγμένη μπουρζουαζία δεν είναι δυνατή.

Παράλληλα με τη Σύνοδο της ΕΕ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με ευθύνη της Κίνας, η συζήτηση κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία, Ρωσία και Κίνα) με κύριο θέμα την «υψηλή ποιότητα συνεργασίας» μεταξύ τους.

Οι ηγέτες Ινδίας και Κίνας υποστήριξαν τη Ρωσία ενώ και οι πέντε χώρες τάχτηκαν αποφασιστικά κατά των κυρώσεων της Δύσης σε Ρωσία και Κίνα.

Μαζικές διαδηλώσεις στις ΕΠΑ την περασμένη Παρασκευή ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. (Φωτο thejakartatimes.com)

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ!

Την περασμένη Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΕΠΑ αποφάσισε 5-4 ότι οι αμβλώσεις δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα και έδωσε έτσι τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των Πολιτειών να αποφασίσουν αν οι αμβλώσεις θα είναι νόμιμες ή όχι.

Όλη τη βδομάδα πραγματοποιούνταν σε κάθε πόλη των ΕΠΑ μαχητικές συγκεντρώσεις υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, καθώς ήταν γνωστή η ακραία συντηρητική σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου.  

Αλλά λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αρκετές Πολιτείες ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την απαγόρευση και απο-νομιμοποίηση των αμβλώσεων ακόμα και σε περιπτώσεις κινδύνου ζωής και εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα βιασμού.

Πρόκειται για μια κολοσιαίας σημασίας αντιδραστική και αντικοινωνική απόφαση, ένα βαρύ χτύπημα στα δικαιώματα της γυναίκας και στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος απαγόρευσης των αμβλώσεων. Η απαγόρευση προκύπτει από το φανατισμό των χριστιανικών – και άλλων – θρησκειών που θεωρούν τα ανθρώπινα όντα ως δημιουργίες του θεού, που έχουν ζωή πριν και μετά το θάνατο.

Διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Γουάσινγκτον. (Φωτο Jose Luis Magana)

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (πανομοιότυπη με αποφάσεις σε φανατικά καθολικές χώρες όπως η Πολωνία και η Νικαράγουα) είναι μέρος της αμερικανικής αντεπανάστασης που πρεσβεύουν οι Ρεπουμπλικανοί του Τραμπ αλλά και οι θρησκόληπτοι στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Μπάϊντεν αρνήθηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση του θα νομοθετήσει για να ακυρώσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.  

Στις ΕΠΑ σήμερα κυριαρχεί η εξέγερση των μαύρων, της νεολαίας και των κακοπληρωμένων εργατών σε Άμαζον κ.α. που συγκροτούν εργατικά σωματεία.

Το ακροδεξιό ρατσιστικό θρησκευτικό κατεστημένο των ΗΠΑ (των όπλων, των αυτοκινήτων, της κατανάλωσης και του χρηματιστηρίου) προσπαθεί να καταπνίξει κίνημα αντίστασης Black Lives Matter, το απεργιακό συνδικαλιστικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις της νεολαίας που συνειδητοποιεί ότι το αμερικανικό καπιταλιστικό όνειρο έχει καταστραφεί.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων συμβαδίζει με τη βία και δολοφονίες της αστυνομίας, την καταστροφή των δημοσίων νοσοκομείων, τους περιορισμούς στις απεργίες, τις ακαδημαϊκές και κοινωνικές ελευθερίες, το υψηλό κόστος ζωής. Είναι ο δρόμος προς διχτατορικές κυβερνήσεις και βαρβαρότητα.

Οι ΕΠΑ αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου. Ο ρατσισμός και η φτώχεια είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους Αμερικανούς. Η εργατική τάξη και η νεολαία μαζί με τους μαύρους εργαζομένους πρέπει να σχηματίσουν μεγάλο μέτωπο αντίστασης και επαναστατικό εργατικό κόμμα για την ανατροπή του καπιταλισμού. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s