► Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Οι υπεύθυνοι/ες πολέμων, φτώχειας και δυστυχίας: η Σύνοδος ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες για την Ουκρανία. (Φωτο ΝΑΤΟ)

Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΕΕ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ!

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΟΧΙ Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ!

Η ιμπεριαλιστική γκεμπελική προπαγάνδα του ΝΑΤΟ, που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ των χωρών ΕΕ και βόρειας Αμερικής, κατηγορεί τη Ρωσία χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο ότι καταστρέφει αποθήκες σιτηρών και υποδομές τροφίμων στην Ουκρανία με σκοπό να εμποδίσει το εμπόριο και μεταφορές τροφίμων και έτσι να χειροτερεύσει την «ήδη υπάρχουσα κακή κατάσταση» για να δημιουργήσει «μια μεγάλη απειλή στη παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων» (πρωτοσέλιδο άρθρο «Vladimir Putin “weaponising” world’s food supplies», εφημερίδα Daily Telegraph 19/5/2022, Λονδίνο).

Την προηγούμενη Δευτέρα (16 Μάη) ο Διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέϊλι ωμά δήλωσε σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση που θα είναι ως μέρες της Αποκάλυψης» και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις φτωχές χώρες και στην εργατική τάξη της Βρετανίας.

Χτες Παρασκευή ο Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι, «η Ρωσία βομβαρδίζει και λεηλατεί καλλιέργειες, μπλοκάρει τα πλοία στα λιμάνια της Ουκρανίας και αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων».  

Ο Μπορέλ παραδέχτηκε ότι «η επισιτιστική αλυσίδα ήταν υπό πίεση και πριν από τον πόλεμο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αλλά σήμερα είναι πολύ χειρότερη».     

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν συνέχεια το Μάρτη και Απρίλη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα Κολόμπο ενάντια στην ακρίβεια, ανεργία και φτώχεια. Ο Πρόεδρος της χώρας ανατράπηκε. (Φωτο arbanews.com 15 Μάρτη 2022)

Στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΕΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Ρωσία «πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ενωμένων Εθνών, Ντέϊβιντ Μπίσλι, παρακάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, «αν έχει καθόλου καρδιά» (!), «να ανοίξει αυτά τα λιμάνια».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΕΕ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε: «Η επισιτιστική ασφάλεια καταστρέφεται εδώ και αρκετά χρόνια από ανούσιες μακροοικονομικές κινήσεις που έχει κάνει συλλογικά η Δύση, με πρόσχημα την πανδημία. Με άλλα λόγια τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει αρκετά πριν από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επισιτιστική κρίση επιδεινώθηκε μετά από ένα κύμα μονομερών και παράνομων αντιρωσικών κυρώσεων που υποβάθμισαν την αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων εξαιτίας των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων τους».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε (πραχτορείο Interfax) στις εκκλήσεις του ΟΕΕ:

«Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα.

Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της σε διεθνή συμβόλαια σχετικά με εξαγωγές αγροτικών τροφίμων, λιπασμάτων, ενέργειας και άλλων σημαντικών αγαθών. Οι χώρες της Δύσης έσπασαν την εφοδιαστική αλυσίδα και διέκοψαν τη διεθνή οικονομική ροή. Είναι ψέμα ότι οι κυρώσεις τους δεν αγγίζουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα».

Ρωσικά τανκς στην Ουκρανία τον Μάρτη 2022 (Φωτο Internet)

Υπολογίζεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η  Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας αραβόσιτου.

Όλη την περασμένη βδομάδα οι τιμές του σιταριού αυξάνονταν συνέχεια μετά την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών από την κυβέρνηση της Ινδίας που φοβάται τεράστιες αντιδράσεις.

Η επισιτιστική κρίση κυριαρχεί για δεκαετίες στις χώρες της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής όσο και η φτώχεια της εργατικής τάξης στη βόρεια Αμερική και στις χώρες της ΕΕ.

Παρ’ ότι «υπάρχουν τρόφιμα για όλους», όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΕΕ Γκουτέρες, η επισιτιστική κρίση εξαπλώνεται και οφείλεται πρωταρχικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού και στην κυριαρχία του εμπορίου από 3-4 τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες με κολοσιαία κέρδη καθώς εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίχτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων (που ίδρυσαν ΟΕΕ και ΕΕ), το 2021 193 εκατομ. άνθρωποι (20% περισσότεροι από το 2020) αντιμετώπισαν το φάσμα της πείνας!

Από τη διαδήλωση στην Αθήνα 12 Μάη 2022 (Φωτο Ε.Α.)

Η ιμπεριαλιστική Δύση ΕΠΑ – ΝΑΤΟ – Βρετανία – ΕΕ είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι ΕΠΑ – ΝΑΤΟ οργάνωσαν και χρηματοδότησαν το πραξικόπημα των φασιστών στην Ουκρανία το 2014 και ανάπτυξαν την επιθετική εξάπλωση ενάντια στη Ρωσία για να προκαλέσουν την αντίδραση της Ρωσίας.

Τώρα τα φερέφωνα της ιμπεριαλιστικής Δύσης στριγγλίζουν υστερικά που η Ρωσία ξεκίνησε τις αμυντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στην Ουκρανία και στα όπλα και μισθοφόρους που της προμηθεύει το ΝΑΤΟ και οι χώρες της ΕΕ.  

Το ζήτημα είναι ότι η επισιτιστική κρίση θα εξαπλωθεί και στις χώρες της ΕΕ και αυτό θα σημάνει εξεγέρσεις από την εργατική τάξη και τη φτωχολογιά.

Ήδη στη Σρι Λάνκα της Ασίας μαίνονται τεράστιες ταραχές με εκατοντάδες νεκρούς, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευροζώνη ξεπέρασε το 7,5%, στις ΕΠΑ το 8,3% (από 8,5% το Μάρτη) και στη Βρετανία το 9% ρεκόρ 40ετίας! Ρεκόρ και στην Ελλάδα με πληθωρισμός 9,4% τον Απρίλη.

Βέβαια καθώς η εργατική τάξη ξοδεύει όλο το εισόδημα της σε τρόφιμα, λογαριασμούς και νοίκι, υποφέρει περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Φοιτητικό πανό στην πορεία της Γενικής Απεργίας 6 Απρίλη 2022 στην Αθήνα. Μετά την τεράστια ήττα του Μητσοτάκη στις φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές/τρις να τσακίσουν τους νόμους Κεραμέως και να τσακίσουν τη διχτατορική Ακαδημαϊκή Αστυνομία μαζί με τα εργατικά συνδικάτα. (Φωτο Ε.Α.)

Ο παρωχημένος και χρεοκοπημένος καπιταλισμός δεν μπορεί σήμερα να προσφέρει τίποτα στη νεολαία και στην εργατική τάξη που δεν πρόκειται να αποδεχτούν ούτε την πείνα του καπιταλισμού, ούτε τον πόλεμο του ιμπεριαλισμού.

Ο εχθρός των εργαζομένων και των αγροτών όλου του κόσμου δεν είναι η Ρωσία και σίγουρα δεν είναι οι Ρώσοι εργάτες. Ο εχθρός των εργαζομένων είναι η κυρίαρχη καπιταλιστική τάξη σε κάθε χώρα και ο πολεμοκάπηλος ιμπεριαλισμός ΕΠΑ – ΝΑΤΟ.

Η πάλη σήμερα ενάντια στην ακρίβεια, την πείνα και την ανεργία, είναι πάλη για την ενότητα της εργατικής τάξης και νεολαίας σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονίων και την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη!

Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για εργατική εξουσία, για εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, για έλεγχο και διαχείριση από τους εργαζομένους, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ. –   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s