► ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Ενθουσιασμός από τους εργαζομένους στα Λιπάσματα Καβάλας στη χτεσινή (Σάββατο) πορεία εργατικών συνδικάτων. (Φωτο Ε.Α.)

Με μαζικά μαχητικά μπλοκ των εργατών στα Λιπάσματα Καβάλας, στα Πετρέλαια Καβάλας/Καβάλα Όϊλ, στη ΛΑΡΚΟ και στην ΚΟΣΚΟ, με αντιπροσωπείες από αρκετά Εργατικά Κέντρα και δεκάδες κλάδους της εργατικής τάξης, συνταξιούχων, συλλόγων γυναικών και συνοικιών, πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή πρωί στην Αθήνα μεγάλη και δυναμική πορεία από την Ομόνοια στο Σύνταγμα που οργάνωσαν Συνδικάτα Αττικής υποστηριχτές του ΠΑΜΕ.   

Στο Σύνταγμα συναντήθηκαν με πολυπληθή πορεία φοιτητών από την Πανεπιστημίου, με τα πανό τους και σημαίες τού ΜΑΣ/ΚΝΕ, και πορεία συλλόγων από την Ερμού σε μια συγκέντρωση πάνω από 15.000 εργαζομένων και νεολαίας.

Σ’ όλη τη διαδρομή της πορείας από την Ομόνοια, με συμμετοχή πάνω από 10.000, οι εργάτες και γυναίκες από την Καβάλα και τη ΛΑΡΚΟ με μεγάλα πανό πρωτοστάτησαν στα συνθήματα και δημιούργησαν ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, ενέργειας και αποφασιστικότητας για νικηφόρο αγώνα.

Εργάτες στα Πετρέλαια Καβάλας (Energean) στη χτεσινή πορεία. (Φωτο Ε.Α.)

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ήταν πεντακάθαρα γραμμένη στα πλακάτ των γυναικών από τη Λάρυμνα και των εργατών από τα Πετρέλαια Καβάλας, και στα δεκάδες πολύχρωμα πανό της πορείας (ναυπηγεία, ενέργεια, μεταλλωρύχοι, εμποροϋπάλληλοι, ΕΑΒ, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, φαρμάκου, ναυτεργάτες, οδηγοί, Παπαστράτος, μετρό, τρόλλεϋ, τύπου-χάρτου, δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, τρόφιμα-ποτά, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, οικοδόμοι, υφαντουργία-δέρμα-ιματισμός, ηλεκτρολόγοι, μισθωτοί τεχνικοί, επισιτισμού-τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ταχυμεταφορές, ντιλιβεράδες, χρηματοπιστωτικού, ΕΦΚΑ, καθαρίστριες, λογιστές, μεταφορές, θέαμα – ακρόαμα, τοπική αυτοδιοίκηση, λιμενεργάτες ΟΛΠ, κ.α.)

Στην κορυφή της πορείας τοποθετήθηκε το πανό από τα Σωματεία Εργαζομένων Καβάλα Όϊλ, ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα Καβάλας, Ομοσπονδίες ΠΟΕ, ΠΟΕΜ, ΟΔΧΒΕ, ΟΜΕ, που ανάφερε “Θέλουμε Κυβέρνηση των Λύσεων και Όχι Υποστηρικτή των Απολύσεων”.

Το πανό του σωματείου εργαζομένων “Το Βαρέλι” στα Πετρέλαια Καβάλας. (Φωτό Ε.Α.)

Στη συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή μίλησαν οι πρόεδροι: των σωματείων εργαζομένων σε Καβάλα Όϊλ Μ. Κελαϊδάκης, Λιπάσματα Καβάλας Ν. Βογιατζίδης, ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Π. Πολίτης, ΕΝΕΔΕΠ στη ΚΟΣΚΟ Μ. Μπεκρής, το μέλος της Δ.Ε. σωματείου εργαζομένων e-food Β. Στύλος, Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Η. Γκιουλάκης, γιατροί ΟΕΝΓΕ Α. Ρέτζιου, Βιοτέχνες Αττικής Θ. Καλαμπαλίκης, και Οικοδόμων Γ. Τασιούλας.

Οι ομιλητές κατάγγειλαν τη στρατιωτική εισβολή και επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πασιφιστικούς τόνους ίσων αποστάσεων από ΝΑΤΟ και Ρωσία, περιέγραψαν τις κινητοποιήσεις στα σωματεία τους και τόνισαν την απόφαση τους για αγώνα μέχρι το τέλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ (λιμενεργάτες ΚΟΣΚΟ Πειραιά) ανάφερε ότι οργανώνεται “πανελλαδική απεργία στις επόμενες βδομάδες” και παρόμοια ο Πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ότι σχεδιάζεται “μεγάλη απεργία για το πρώτο μισό του Απρίλη”.

Το πανό της Επιτροπής Γυναικών ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας στη μαζική πορεία του Σαββάτου. (Φωτό Ε.Α.)

Το κείμενο της σημερινής κινητοποίησης, που δημοσιεύεται ολόκληρο από το ΠΑΜΕ με τίτλο «Βγαίνουμε Μπροστά» και υπογραφή «Συνδικάτα Αττικής», δεν προτείνει καμιά μελλοντική κινητοποίηση, και δεν αναφέρει αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους αντεργατικούς νόμους (Χατζηδάκη) της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας.

Για το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ η «συντονισμένη απεργιακή κλιμάκωση», που αναφέρει ο ιστότοπος 902.gr στην περιγραφή της χτεσινής συγκέντρωσης, είναι μια ακόμη συγκέντρωση και 24ωρη απεργία απλής διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης όταν αυτή η Κυβέρνηση διαλύει τη δημόσια υγεία και παιδεία, όλα τα εργατικά δικαιώματα και επιβάλλει 12ωρα «ελαστικής» εργασίας εργολαβικών.

Η πλατφόρμα στη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. (φωτο Ε.Α.)

Μέρος του συνθήματος στην πλατφόρμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ήταν “Αλληλεγγύη στους αγώνες των εργατών”. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων εργοστασίου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Παναγιώτης Πολίτης είπε ότι η συγκέντρωση, “δεν είναι μία συγκέντρωση αλληλεγγύης, είναι μία συγκέντρωση κοινού αγώνα”.

Ήταν βέβαια μια συγκέντρωση “του κοινού αγώνα” των εργατών ΛΑΡΚΟ, Καβάλας, Πειραιά και των δεκάδων άλλων σωματείων που συμμετείχαν με αγωνιστική διάθεση, που όμως δεν προχώρησε πάρα πέρα από αλληλεγγύη καθώς οι ηγεσίες των σωματείων, όπως και η ηγεσία του ΠΑΜΕ, δεν προχωρούν σε αληθινή κλιμάκωση που θα είναι και η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα άμεσα, τουλάχιστον από τα σωματεία που βρίσκονται στην πρωτοπορία των κινητοποιήσεων.

Το πανό των υγειονομικών Χαλκίδας για νίκη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ στη χτεσινή πορεία. (Φωτο Ε.Α.)

Η ενότητα, το κύριο κάθε αγώνα, δεν είναι απλά και μόνο συμμετοχή σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η ενότητα πραγματοποιείται με συγκρότηση Επιτροπής για να οργανώσει και συντονίσει το επόμενο βήμα της πάλης των εργαζομένων.

Αντί στο τέλος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα να υπάρξει ψήφισμα που να καλεί σε συγκρότηση ενότητας για δράση, οι συντονιστές της συγκέντρωσης μας πρόσφεραν χορούς και τραγούδια.

Γυναίκες από τη Λάρυμνα με εξαίσια αυτοσχέδια πλακάτ. (Φωτο Ε.Α.)

Η εργατική τάξη, το οργανωμένο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, που έχει προδοθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τους εργατοπατέρες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες, δέχεται πλήγματα από τη μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη.

Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ διοργανώνει κινητοποιήσεις “αλληλεγγύης” μιας μέρας, και αρνείται την κατά μέτωπο σύγκρουση με τη θανατηφόρα Κυβέρνηση της πανδημίας, ανεργίας, ακρίβειας και φτώχειας, γιατί όπως τονίζει το κίνημα έχει νικηθεί!

Απαιτείται σήμερα η ενότητα όλης της εργατικής τάξης, νεολαίας, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, σε Ενιαίο Μέτωπο.

Σε συγκρότηση Κέντρων Αγώνα σε κάθε πόλη, Λαϊκών Συνελεύσεων σε κάθε περιοχή για οργάνωση κατοίκων, σωματείων και νεολαίας.

Το πανό του σωματείου λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ στην ΚΟΣΚΟ στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. (Φωτο Ε.Α.)

Το άμεσο καθήκον της ηγεσίας των σωματείων σε ΛΑΡΚΟ, Πετρέλαια και Λιπάσματα Καβάλας, σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς, σε ντιλίβερι και σε λιμενεργάτες, σε ναυτεργάτες και υπαλλήλους ΕΦΚΑ, είναι να καλέσουν σε Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση για την οργάνωση και συντονισμό της πάλης για τη συντριβή της Κυβέρνησης.

Η δύναμη της ενότητας της εργατικής τάξης εκφράζεται με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη νίκη όλων των εργαζομένων.-  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s