► ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

ΚΑΤΩ Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΕΞΩ Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ!

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγρινίου στη σημερινή απεργιακή πορεία υγειονομικών και γιατρών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις. (Φωτο Ε.Α.)

Μαχητική πορεία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις απολύσεις προσωπικού από την κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη πρωί περίπου 1.000 υγειονομικοί και γιατροί στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ.

Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους: σύλλογοι εργαζομένων νοσοκομείων Αγ. Σάββα, Δρομοκαΐτειο, Αλεξάνδρας, Αγρινίου, Νίκαιας, Αττικό, ΚΑΤ, Καρδίτσας, Μεταξά, ΨΝΑ Δαφνί, Ασληπιείο Βούλας, Αγ. Ανδρέας Πάτρας, Ε. Βνιζέλου, Γεννηματά, Λαϊκό, ΑΧΕΠΑ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ, οι Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας κ.α.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη πέρασε από τη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όπου υγειονομικοί τραυματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή από τα χημικά των ΜΑΤ) και κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με ομιλίες συνδικαλιστών.

Στο Υπουργείο Υγείας είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί/τες απολυμένοι/ες υγειονομικοί που είχαν κρεμάσει πανό (Επιτροπή Αγώνα κατά του Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, Ασκληπιείο Βούλας, Υγειονομικοί Λέσβου, νοσοκομεία Μεσολογγίου Αγρινίου, κ.α.) και πλακάτ με συνθήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων, του Πλεύρη και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από τη σημερινή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. (Φωτο Ε.Α.)

Προχτές Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης σε δηλώσεις του στον Αντένα TV ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη θα επιβάλλει ιδιωτικές εταιρείες υγείας και κλινικάρχες στα δημόσια νοσοκομεία, θα απολύσει τους 5.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε “αναστολή εργασίας”.

Εργαζόμενο στα νοσοκομεία κατήγγειλαν η χούντα Μητσοτάκη σχεδιάζει να απολύσει στους επόμενους μήνες 16.000 επικουρικούς και 8.000 εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (καθαρίστριες/ές, εργαζόμενοι/ες στη σίτιση κ.α.), για να προσλάβει “ενοικιαζόμενους” από ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες!

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι το Γενάρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους/τις 1.112.551 αύξηση 3.200 ανθρώπων από το Δεκέμβρη 2021. Τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψαν μεγαλύτερη αύξηση ανέργων κατά 25.800 ανθρώπους το Γενάρη 2022: προσλήψεις 137.983, απολύσεις-αποχωρήσεις 163.787.

Παράλληλα αυξήθηκε κατά 50% το ποσοστό προσλήψεων ελαστικής εργασίας. 

Τη δομική κρίση της ελληνικής οικονομίας φανερώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (9/2) με 6,2% πληθωρισμό το Γενάρη 2022, και τεράστια αύξηση κατά 33,8% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου το 2021 σε σχέση με το 2020. Το Δεκέμβρη 2021 το έλλειμμα εκτινάχτηκε στο 79%.

Το πανό της ΠΟΕΔΗΝ στη σημερινή απεργιακή πορεία. (Φωτο Ε.Α.)

Στην απεργιακή ανακοίνωση της (22/2) η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει:  

«Το ερχόμενο Σάββατο 26/02/2022 κλείνουμε 2 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο απολογισμός θλιβερός. Δεν προλαβαίνουμε να «μαζεύουμε» τους νεκρούς από τα Νοσοκομεία.

Τον πρώτο χρόνο χάθηκαν 6.500 άνθρωποι από κορωνοϊό και το δεύτερο χρόνο παρ’ ότι υπήρχαν οι εμβολιασμοί, μακρύς χρόνος να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάθηκαν 19.000 άνθρωποι. Από τις ΜΕΘ εξήλθαν μόνο 4.200 ασθενείς και πλέον των 18.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Όλοι κατά βάση οι σοβαρά ασθενείς θα πρέπει να δίνουν τη μάχη για τη ζωή εντός ΜΕΘ και όχι να γίνεται επιλογή ασθενών. Πολυτέλεια οι ΜΕΘ κατά τον κο Μητσοτάκη …

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Αν. Υπουργού Υγείας στην τελευταία συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ. Όποια Υγειονομική Μονάδα δεν είναι παραγωγική θα κλείνει!!! Υπάρχουν σήμερα Υγειονομικές Μονάδες είπε που έχουν υπεράριθμο προσωπικό!!! …

Παλινόρθωση των εργολάβων που στοιχίζουν περισσότερο στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ετοιμάζουν την επιστροφή των νταβαντζίδων της Δημόσιας Υγείας».

Από τη σημερινή απεργιακή πορεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. (Φωτο Ε.Α.)

Σ’ αυτή τη συγκυρία απαιτείται όλη η δύναμη τής εργατικής τάξης και νεολαίας για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας ενάντια στην αντεπανάσταση της χούντας Μητσοτάκη.

Απαιτείται ενοποίηση των αγώνων των εργατών σε ΛΑΡΚΟ, Πετρέλαια και Λιπάσματα Καβάλας, των λιμενεργατών στην ΚΟΣΚΟ, με τον αγώνα των υγειονομικών και γιατρών.

Δεν αρκούν 24ωρες απεργίες, πορείες και συγκεντρώσεις κάθε κλάδου εργαζομένων ξεχωριστά.   

Τώρα είναι ώρα για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή των Μνημονίων και της χούντας Μητσοτάκη.

Οι υγειονομικοί και οι άλλοι κλάδοι να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία για μια Συντονιστική Επιτροπή όλων των κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις που θα κηρύξει κατά μέτωπο πόλεμο στη χούντα Μητσοτάκη και θα καλέσει σε Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση ενότητας και συντονισμού του αγώνα μαζί με τους αγρότες, τη νεολαία και τους μικρομεσαίους.

Μαχητές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. (Φωτο The News Line)

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΕΞΩ Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ!

Στις πολεμικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία, με την εγκατάσταση πυραύλων σ’ όλη την ανατολική Ευρώπη και τη μετατροπή της Ουκρανίας σε στρατιωτική βάση των ΝΑΤΟ – ΕΠΑ, η Ρωσία για μήνες επανειλημμένα τόνισε ότι δεν θα αποδεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και θα προστατεύσει τις αυτόνομες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το καθεστώς στην Ουκρανία, που εγκαθίδρυσαν οι ΕΠΑ και ΕΕ με το πραξικόπημα φασιστών το 2014, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αυτονομία των περιοχών Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη και θα τους παράσχει στρατιωτική βοήθεια, είναι ένα μεγάλο πλήγμα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ, Βρετανία και ΕΠΑ επέβαλαν κι άλλες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στην οικονομία της Ρωσίας και στους Ρώσους βουλευτές, ενώ στέλνουν στρατιωτικό υλικό και στρατιώτες στην Ουκρανία και ανατολική Ευρώπη.

Η χούντα Μητσοτάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την υποστήριξη τους στα πολεμικά μέτρα του ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Ο εχθρός των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν είναι η Ρωσία, είναι η χούντα Μητσοτάκη και ο ΝΑΤΟϊκός ιμπεριαλισμός. Η εργατική τάξη και νεολαία δεν πρέπει να συμμετάσχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ αλλά να παλέψουν για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την εκδίωξη όλων των στρατιωτικών βάσεων, για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και του καπιταλισμού.

Ουκρανοί φασίστες του στρατού ΑΖΟΦ εξοπλισμένου από ΝΑΤΟ – ΕΠΑ. Αποτελούν μέρος της Εθνικής Πολιτοφυλακής που μάχεται στην περιοχή Ντόνμπας ενάντια στους μαχητές των αυτονομιστών (Φωτο vox.com)

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Πρόεδρος Μπάϊντεν έχουν το θράσος να κατηγορήσουν τη Ρωσία για “παράνομη επέμβαση” στην Ουκρανία, όταν το Μάρτη-Ιούνη 1999 τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τη Σερβία και δολοφόνησαν εκατοντάδες αμάχους σ’ ένα εγκληματικό και παράνομο πόλεμο, όπως παράνομος ήταν κι ο πόλεμος στο Ιράκ.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού σπρώχνει τους ιμπεριαλιστές ΝΑΤΟ-ΕΠΑ-ΕΕ σε πόλεμο, παράλληλα με τον πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη και νεολαία και τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και κράτη.

Αλλά ο ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κατάρρευση, που επιδεινώθηκε από τον κορονοϊό, σε μια περίοδο όπου η Ρωσία και η Κίνα συγκροτούν μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Οι αντικομουνιστές ολιγάρχες σε Ρωσία και Κίνα, που θεωρούσαν “συνεργάτες” του ιμπεριαλιστές, τώρα είναι αναγκασμένοι να τους αντικρούσουν.

Οι αντιδραστικές χυδαίες δηλώσεις του Πούτιν για την Ουκρανία και τους Μπολσεβίκους δείχνουν την αντεπαναστατική φύση της σταλινικής γραφειοκρατίας που μεταμορφώθηκε σε ολιγαρχία λεηλάτησης της εθνικοποιημένης περιουσίας.  

Το 1917-21 η εργατική τάξη, αγρότες και νεολαία της Ουκρανίας πολέμησαν, με τεράστιες απώλειες, με τον επαναστατικό σοβιετικό Κόκκινο Στρατό ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Πολωνίας, την ουκρανική κεφαλαιοκρατία και τσιφλικάδες, τις στρατιές των Άσπρων Ρώσων αντεπαναστατών, και τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα Γάλλων, Βρετανών, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων.

Μετά τη νίκη του Κόκκινου Στρατού με ηγέτη τον Λεφ Τρότσκι, το Δεκέμβρη 1922 συγκροτήθηκε η ΕΣΣΔ (Ένωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών) από τις σοβιετικές κυβερνήσεις Ρωσίας, Λευκορωσίας, Ουκρανίας και Υπερκαυκασίας στη βάση της ισοτιμίας και στο δικαίωμα κάθε κράτους σε απόσχιση.

Ο Βλαντίμιρ Λένιν πολέμησε σκληρά μέσα στο Κόμμα των Μπολσεβίκων ενάντια στο “μεγαλορωσικό εθνικισμό” των Ρώσων αλλά και στις απόψεις του Στάλιν και άλλων ηγετών που θεωρούσαν την εθνική ανεξαρτησία ως καπιταλιστικό αίτημα.     

Από την απεργία υγειονομικών στο Λονδίνο (1/2/2022). Σ’ όλη την Ευρώπη η εργατική τάξη και η νεολαία ξεσηκώνεται ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη φτώχεια, στην ακρίβεια και στη μαζική ανεργία. (Φωτο The News Line)

Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η εργατική τάξη και νεολαία πρέπει να κινητοποιηθούν ενάντια στα πολεμικά επεχτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, με απεργίες, διαδηλώσεις και μπλοκαρίσματα, καθώς αγωνίζονται ενάντια στη Μνημόνια βάρβαρης λιτότητας, στη μαζική ανεργία, στη φτώχεια και ακρίβεια, στα διχτατορικά μέτρα.

Η πάλη των εργαζομένων και νεολαίας στην Ευρώπη ενάντια στον καπιταλισμό θα ξεσηκώσει και την εργατική τάξη στην Ουκρανία ενάντια στους φασίστες και ΝΑΤΟ – ΕΕ και θα αδελφωθεί με την εργατική τάξη της Ρωσίας για την ανατροπή των Ολιγαρχών και την αναγέννηση των Σοβιέτ.

Είναι η επαναστατική περίοδος της κατάρρευσης του παγκόσμιου καπιταλισμού. Η νεολαία καλείται να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση επαναστατικών κομμάτων της Τέταρτης Διεθνούς σ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την προοπτική της Ομοσπονδίας των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Χωρών της Ευρώπης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s