► 2.405 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ! ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΖΩΕΣ! Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!
► ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 1 μ.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ!

Οι πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και άλλες χώρες ότι θα ανακληθούν όλες οι διατάξεις και μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού, εκφράζει το θεμελιακό νόμο του καπιταλισμού: τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!
Προχτές Πέμπτη, 27 Γενάρη, η Γερμανίδα Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων Άντρεα Αμμόν τόνισε: «Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι τα εκτεταμένα προληπτικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ – ΕΟΧ έχουν επίσης οδηγήσει σε βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Γι’ αυτό προτείναμε επιλογές προσαρμογής αυτών των μέτρων». Επίσης πρότεινε αύξηση των εμβολιασμών.
Οι «επιλογές προσαρμογής» δεν είναι παρά η κατάργηση των όποιων προστατευτικών μέτρων και η εφαρμογή τής αντιεπιστημονικής «ανοσίας αγέλης» και του απάνθρωπου δόγματος «να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»!
Ο καπιταλισμός ομολογεί ότι απέτυχε παταγωδώς να περιορίσει τον κορονοϊό και να προστατεύσει τους πληθυσμούς.
Για τον καπιταλισμό το κύριο είναι η προστασία των κερδών των τραπεζών, χετζ-φαντς και μεγαλοεπιχειρήσεων με παράλληλη βίαιη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων», δηλ., την καταστροφή των δημόσιων δομών υγείας, παιδείας, πρόνοιας και την εξάλειψη των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο καπιταλισμός προσπαθεί να επιλύσει την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, με τη συντριβή της εργατικής τάξης και νεολαίας που αντιστέκεται παρά τις ιστορικές προδοσίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας και των σοσιαλ-δημοκρατικών και αριστερών κομμάτων που συντάχτηκαν με την ΕΕ.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιούργησε τεράστια πολιτική κρίση στις χώρες της ΕΕ και η πανδημία κορονοϊού όξυνε σε κολοσιαίο βαθμό τις αντιθέσεις. Τους τελευταίους μήνες η σύγκρουση ΕΠΑ – Κίνας και ΕΠΑ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία έχει δημιουργήσει τρομερή πολιτική και στρατιωτική ένταση και έχει αναδείξει τις μεγάλες διαφωνίες μεταξύ ΕΕ (Γερμανίας) και ΕΠΑ.
Αυτές οι συνθήκες, την καρδιά του χειμώνα, εκτόξευσαν τις τιμές στην ενέργεια (γκάζι, πετρέλαιο) με άμεσες μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς και στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα που αγοράζουν τα νοικοκυριά.
Η άρση των προστατευτικών μέτρων της πανδημίας σημαίνει και ακόμη μεγαλύτερη επίθεση των καπιταλιστικών κυβερνήσεων ενάντια στην εργατική τάξη και νεολαία.

Η Φεντ, η κεντρική τράπεζα των ΕΠΑ, αποφάσισε τον τερματισμό της «ποσοτικής χαλάρωσης» από τον Μάρτη και παρόμοια απόφαση έχει λάβει και η ΕΚΤ (ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα).
Ο φόβος της έκρηξης της «φούσκας» χρέους και το ρεκόρ πληθωρισμού αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν σύντομα και τα επιτόκια δανεισμού.
Αυτό σημαίνει χρεοκοπία για μια σειρά επιχειρήσεις αλλά και για κράτη που δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν τις δόσεις των χρεών τους. Παράλληλα τα καταχρεωμένα νοικοκυριά (δάνεια, κάρτες κλπ) στις ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν σε μια περίοδο απελπισίας.
Ήδη τα χρηματιστήρια σε Σίτι και Φρανκφούρτη έχουν βουτήξει. Από την αρχή του Γενάρη το Σίτι σημείωσε βουτιά -0,5% και η Φρανκφούρτη -4,4%, ενώ στη Γουόλ Στριτ κυριαρχεί τρικυμία σκαμπανεβασμάτων.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία (Πέμπτη) που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση έδειξαν αύξηση κατά +5,7% του ΑΕΠ των ΕΠΑ (αλλά αυτό σε σχέση με μείωση -3,5% πέρσι) και μόλις αύξηση κατά +1,7% του ΑΕΠ στο τρίμηνο Οχτώβρης-Δεκέμβρης 2021.
Παρόμοια και στη Γαλλία όπου σημειώθηκε μεγάλη αύξηση κατά +7% του ΑΕΠ το 2021, αλλά αυτό μετά από μεγάλη μείωση κατά -8% του ΑΕΠ το 2020. Στο τελευταίο τέταρτο του 2021 το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά +0,7%.

Δυο άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσαν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία για το 2021 ήταν η Ισπανία (αύξηση +2% του ΑΕΠ στο τελευταίο τέταρτο του 2021) και η Σουηδία με αύξηση +1,4% του ΑΕΠ στο τελευταίο τέταρτο του 2021.
Αλλά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία και βιομηχανία της ΕΕ, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά με μείωση -0,7% του ΑΕΠ στο τελευταίο τετράμηνο του 2021.
Τα τεράστια προβλήματα παραγωγής στην Κίνα και των εμπορικών συναλλαγών και διανομής, η κρίση στην ενέργεια και η σύγκρουση ΕΠΑ/ΝΑΤΟ – Ρωσίας και ΕΠΑ-Κίνας θεωρούνται οι κύριοι λόγοι που η γερμανική οικονομία βαδίζει προς μια ακόμη επίσημη ύφεση.
Η Γερμανία χρειάζεται το φτηνό αέριο της Ρωσίας, αντιτίθεται στην επιθετική πολιτική των ΕΠΑ-ΝΑΤΟ και αρνήθηκε κατηγορηματικά να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία.
Οι ΕΠΑ ουσιαστικά στηρίζονται στη Βρετανία, στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων καθώς Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία ουσιαστικά στοιχίζονται με τη Γερμανία για μια «διπλωματική λύση» στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ενωμένο καθώς τα συμφέροντα ΕΠΑ και Ευρώπης είναι διαφορετικά.

Σ’ αυτή την περίοδο η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη–Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, την ακρίβεια και την αυξανόμενη αντίσταση των εργαζομένων στη φτώχεια, ανεργία και ελαστικές μορφές εργασίας.
Τώρα είναι η ώρα συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου για κατά μέτωπο σύγκρουσης με τους διχτατορικούς νόμους και βία της χούντας Μητσοτάκη.
Οι αδυναμίες στον αγώνα της εργατικής τάξης και νεολαίας – η προδοτική συνδικαλιστική ηγεσία και η άρνηση των ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων να καλέσουν στην ανατροπή του Μητσοτάκη – μπορούν να ξεπεραστούν με ένα πρόγραμμα ενότητας της πάλης και της δύναμης των εργαζομένων.
Τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία καλούνται να παλέψουν για την πραγματοποίηση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής Συνέλευσης για το συντονισμό των αγώνων και για την εκδίωξη της προδοτικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες.
Η Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση θα εξελιχτεί σε ένα τεράστιο πόλο που θα ενώσει τους αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων και θα καλέσει στη συγκρότηση Κέντρων Αγώνα σε κάθε πόλη και σε Λαϊκές Συνελεύσεις σε κάθε περιοχή.
Αυτή η τεράστια ενωμένη δύναμη με οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας μπορεί να συντρίψει τα Μνημόνια Λιτότητας, του διχτατορικούς νόμους και τη χούντα Μητσοτάκη, και να ανοίξει το δρόμο στην εργατική εξουσία. –