► 20 ΧΡΟΝΙΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΝOΜΩΝ!

► Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΕΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ «ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ» ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ!

► ΜΑΖΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ!

αζικό συλλαλητήριο σήμερα 27/1 στη Καβάλα για την υποστήριξη και τη νίκη του αγώνα των εργαζομένων στη Καβάλα Όϊλ. Κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος του σωματείου «Το Βαρέλι» Μ. Κελαϊδάκης που τόνισε ότι σκοπός της εργοδοσίας Energean είναι η διάλυση του σωματείου και η απόλυση-αντικατάσταση όλων των εργαζομένων από «ενοικιαζόμενους». Στην πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων, συνταξιούχων και φοιτητών. (Φωτό kavalawebnews)

Πριν 20 χρόνια, το Γενάρη 2002, ο αμερικανικός στρατός εγκαθίδρυσε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα για τους τζιχαντιστές που είχε αιχμαλωτίσει στο Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.

Από τους περίπου 800 αιχμαλώτους πολέμου, οι ΕΠΑ αρνούνται τον όρο και τους αποκαλούν «τρομοκράτες», που μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο, σήμερα παραμένουν 40. Εννέα σκοτώθηκαν μέσα στο στρατόπεδο χωρίς να υπάρξει καμιά εξήγηση για το θάνατο τους.

Κανείς από τους κρατούμενους στο Γκουαντανάμο δεν δικάστηκε ποτέ, ούτε ποτέ οι ΕΠΑ τους προσάψαν κατηγορίες.

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο των φυλακών Γκουαντάναμο μπροστά από το Λευκό Οίκο στις 11 Γενάρη 2012. (Φωτό Scott Langley, Amnesty International)

Στο στρατόπεδο Γκουαντάναμο δεν ισχύει κανένας νόμος των ΕΠΑ ή οι Συνθήκες Γενεύης κ.α. Είναι ένας τόπος πάνω από τους νόμους των ΕΠΑ, ένας παντελώς παράνομος τόπος θανάτων, βασανιστηρίων και απίστευτης βαρβαρότητας.

Είναι το μέλλον που θέλουν να επιβάλουν οι ΕΠΑ σ’ όλο τον πλανήτη.  

Παράλληλα με τον αμερικανικό στρατό η ΣΙΑ, η τρομοκρατική οργάνωση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με τις επιχειρήσεις «ενισχυμένης ανάκρισης»/“enhanced interrogation” (ευφημισμός της ΣΙΑ για βασανιστήρια) απήγαγε δεκάδες ανθρώπους που τους θεωρούσε τρομοκράτες τζιχαντιστές, χωρίς να έχει βεβαιωμένα στοιχεία, τους οποίους βασάνιζε σε “μαύρες τρύπες”, παράνομα οικήματα σε διάφορες χώρες κύρια στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Λιθουανία) και στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία).

Τα χτίρια κοντά στην πόλη Βίλνιους της Λιθουανίας που χρησιμοποίησε η ΣΙΑ ως τόπους βασανιστηρίων, “μαύρες τρύπες”, ανθρώπων που είχε απαγάγει.( Φωτό Janis Laizans) ΄

Το 2004 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Βόρεια Μακεδονία για παράνομη κράτηση σε “μαύρη τρύπα” της ΣΙΑ στα Σκόπια του Γερμανού υπηκόου Χαλέντ ελ-Μάσρι (λιβανικής καταγωγής). Το Δικαστήριο διέταξε αποζημίωση 60.000 ευρό στον ελ-Μάσρι. 

Στις αρχές του Γενάρη η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι έδωσε 100.000 ευρό στον Αμπού Ζουμπαϊντάχ – που κρατείται στο Γκουαντάναμο «για πάντα» όπως λένε οι ΕΠΑ – για τα βασανιστήρια που υπέστη σε «μαύρη τρύπα» της ΣΙΑ στην πόλη Βίλνιους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Λιθουανία ήταν ένοχη βασανιστηρίων.

Από τη διαμαρτυρία στο Λονδίνο, 8 Γενάρη 2022, για τις φυλακές βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο. Οι φωτογραφίες είναι των 39 κρατουμένων στις φυλακές. (Φωτό Thomas Krych)

Η ΣΙΑ βασάνισε τον Ζουμπαϊντάχ πρώτα σε «μαύρη τρύπα» στην Ταϊλάνδη. Εκεί στο διάστημα ενός μηνός οι βασανιστές γιατροί της ΣΙΑ έχωναν το κεφάλι του μέσα σ’ ένα κουβά νερό μέχρι να λιγοθυμίσει. Έκθεση για τα βασανιστήρια της ΣΙΑ, αναφέρει ότι αυτό το βασανιστήριο του «πνιγμού» είναι κοινή πραχτική. Ο Ζουμπαϊντάχ το υπέστη 83 φορές μέσα σ’ ένα μήνα.  

Άλλες πραχτικές βασανιστηρίων της ΣΙΑ: ο κρατούμενος όρθιος για ώρες, πολύ δυνατό φως συνέχεια πάνω του, δυνατοί διαπεραστικοί ήχοι, απομόνωση, στέρηση ύπνου.

Η «μαύρη τρύπα» της Λιθουανίας λειτούργησε το 2002-2007. Το Γκουαντάναμο λειτουργεί ακόμη και σήμερα ως υπερήφανο επίτευγμα της βαρβαρότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. –

Αμερικανοί στρατιώτες επιβλέπουν τους παράνομα φυλακισμένους στο στρατόπεδο βασανιστηρίων του Γκουαντάναμο. (Φωτό 2002, Shane T McCoy)

► Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΕΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ «ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ» ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ!

Χτες Τετάρτη απόγευμα η κεντρική τράπεζα των ΕΠΑ (Φεντ) ανακοίνωσε ότι στις αρχές Μάρτη 2022 θα σταματήσει την αγορά ομολόγων, τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» (QE), και θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού (σήμερα 0 – 0,25%). Η Φεντ τόνισε ότι ο πληθωρισμός στις ΕΠΑ έφτασε στο 7%.

Αμέσως ο δείχτης Ντάου Τζόουνς του χρηματιστηρίου τής Γουόλ Στριτ βούτηξε.

Από την αρχή της χρονιάς η Γουόλ Στριτ έχει χάσει -6,6%, ενώ τους τελευταίους 6 μήνες -2,5%. 

Απεργοί της εταιρείας Κέλογκ έξω από το εργοστάσιο στην Ομάχα της Νεμπράσκα στη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας ενάντια στα ελαστικές συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς. Στο τέλος του Δεκέμβρη η εταιρεία υποχώρησε και ο αγώνας τους δικαιώθηκε. Τώρα παλεύουν ενάντια στις απολύσεις με το δυνατό σωματείο τους (Φωτό Josh Funk)

Από την τραπεζική κατάρρευση του 2008 οι ΕΠΑ, και όλες οι καπιταλιστικές χώρες, χρησιμοποίησαν την «ποσοτική χαλάρωση» για να αποτρέψουν την κατάρρευση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Η Φεντ τύπωσε τρισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράζει κρατικά ομόλογα και ομόλογα ιδιωτικών τραπεζών με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Έτσι η Φεντ δάνειζε το κράτος και τις ιδιωτικές τράπεζες για να μην χρεοκοπήσουν.

Το δημόσιο χρέος των ΕΠΑ υπολογίζεται στα $29 τρισ., 137% του ΑΕΠ!

Αυτή την κολοσιαία «φούσκα» χρέους πρόσφατα ένας διευθυντής σημαντικού αμερικανικού χετζ-φαντ κατονόμασε ως «σούπερ-φούσκα».

Με τον τερματισμό της «ποσοτικής χαλάρωσης» η Φεντ σκοπεύει να μειώσει τον πληθωρισμό και κύρια να περιορίσει τη «φούσκα» (δημόσιου και ιδιωτικού χρέους) και τις πιθανότητες έκρηξης.

Τις επόμενες βδομάδες και μήνες θα καταρρεύσουν εταιρείες που επιβίωναν μόνο και μόνο από συνεχή δανεισμό (οι λεγόμενες ζόμπι) αλλά και μια σειρά άλλες με αποτέλεσμα βαθύτερη ύφεση, ανεργία και σημαντικούς εργατικούς αγώνες. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s