
► ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ! ΕΞΩ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!
► ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!
Σε απόλυτο αδιέξοδο και με απειλές πολεμικών συγκρούσεων στο άμεσο μέλλον στην Ουκρανία τερματίστηκαν οι συνομιλίες της Ρωσίας με ΕΠΑ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν αφού η Ρωσία είχε αποστείλει τον περασμένο μήνα δυο κείμενα στα οποία απαιτεί την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη (Βαλτικές χώρες, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία) και δήλωση ότι η Ουκρανία ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη το ΝΑΤΟ και οι ΕΠΑ μετάφεραν χιλιάδες στρατεύματα (και μέσω Αλεξανδρούπολης) στη Ρουμανία όπου και εγκατέστησαν συστοιχίες πυραύλων.
Μετά την εφτάωρη συνάντηση Ρωσίας – ΕΠΑ στη Γενεύη την περασμένη Δευτέρα 10 Γενάρη, ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΕΠΑ Γουέντι Σέρμαν σε Συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι ΕΠΑ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Σταθερότητας ΕΠΑ – Ρωσίας, είναι διατεθειμένες να συζητήσουν το μέλλον «συγκεκριμένων πυραυλικών συστημάτων» (του ΝΑΤΟ) στην Ευρώπη, αλλά οι απαιτήσεις της Ρωσίας δεν μπορούν ούτε καν να συζητηθούν. Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα ανοιχτό σε οποιαδήποτε χώρα για να γίνει μέλος, τόνισε.
Αλλά ο Ριαμπκόφ επέμεινε ότι «για μας είναι απόλυτο καθήκον να σιγουρευτούμε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι οι ΕΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν υποσχεθεί στη δεκαετία του 1990 ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα γίνονταν μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Ριαμπκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν εμπιστευόμαστε την άλλη πλευρά, αρκετά!»
Μετά τη συνάντηση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στις Βρυξέλες, την περασμένη Τετάρτη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια νέα πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη, που θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τη Ρωσία και θα φέρει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στις χώρες κοντά της». Τα μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε, «απέρριψαν κατηγορηματικά τις απαιτήσεις της Ρωσίας».
Μετά τη συνάντηση του Οργανισμού Ανάπτυξης και Σταθερότητας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) – Ρωσίας (όλες οι χώρες της Ευρώπης, η Ρωσία και οι ΕΠΑ, Καναδάς είναι μέλη), ο Αμερικανός Πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Μάϊκλ Κάρπεντερ δήλωσε ότι «τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται δυνατά και η ρητορική έχει γίνει μάλλον οξεία» και επέμεινε ότι οι ΕΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν «βασικές αρχές τους».
Οι ΕΠΑ – ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσουν τη στάση τους αναφέρουν ότι ο Χάρτης του ΟΕΕ και οι Συνθήκες του Ελσίνκι (1975) και Παρισιού (1990) αναγνωρίζουν ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την ασφάλεια της και τα σύνορα της.
Οι ΕΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν απαιτήσει από τη Ρωσία να αποσύρει 100.000 στρατό από τα σύνορα με την Ουκρανία και ανακοίνωσαν ότι αν η Ρωσία επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν καταστροφικές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, τον Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση.

Την Πέμπτη ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες βρέθηκαν σε αδιέξοδο και δεν είχε καμιά διάθεση να ξανακαθήσει στο τραπέζι με τους αντιπρόσωπους ΕΠΑ – ΝΑΤΟ.
Σε Συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα σήμερα Παρασκευή ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση και επιπλέον κυρώσεις (η ΕΕ και οι ΕΠΑ έχουν επιβάλλει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία από το 2014 όταν η Κριμαία έγινε ξανά μέρος της Ρωσίας).
Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι οι ΕΠΑ – ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσουν γραφτά στα κείμενα που τους έστειλε η Ρωσία.
Τις προηγούμενες μέρες οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχει ακόμη δοθεί άδεια λειτουργίας στον αγωγό φυσικού αερίου Σιβηρίας – Γερμανίας Nord Stream 2. Η κατασκευή του αγωγού ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά οι ΕΠΑ απαιτούν από τη Γερμανία να μην επιτρέψει τη λειτουργία του. Η Γερμανία όμως έχει απόλυτη ανάγκη της φτηνής ενέργειας από τη Ρωσία σε αντάλλαγμα με αυτοκίνητα και βιομηχανικά προϊόντα.
Οι ΕΠΑ και η ΕΕ αποδείχτηκαν ανίκανες να επιλύσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών το 2008. Η πανδημία κορονοϊού χειροτέρευσε την κρίση όπως και οι κακές σχέσεις ΕΠΑ – Κίνας.
Είναι αυτή η κρίση του καπιταλισμού που ωθεί τις ΕΠΑ και το ΝΑΤΟ να επιτεθούν στη Ρωσία, αν και η Γερμανία έχει διακηρύξει ότι έχει άλλες προτεραιότητες.

Ο Πούτιν και οι ολιγάρχες – που κυβερνούν το εκφυλισμένο εργατικό κράτος της Ρωσίας – προσδοκούσαν σε μια «συμφωνία κυρίων» με τους ιμπεριαλιστές για να συνεχίσουν να καρπώνονται τα τεράστια κέρδη, από το δημόσιο πλούτο της Ρωσίας, και να συνεχίσουν την απολυταρχική διακυβέρνηση τής χώρας.
Η εξουσία της ρωσικής ολιγαρχίας όμως απειλείται από τον ιμπεριαλισμό που θέλει να πάρει στα δικά του χέρια τους κολοσιαίους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ρωσίας για να επιβιώσει της κρίσης.
Στρατηγικός στόχος του ιμπεριαλισμού είναι η κατάχτηση της Ρωσίας και η μετατροπή της σε υποταχτική χώρα. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εγκατασταθεί στην Ουκρανία και να εξαπολύσει από εκεί, από την κεντρική Ευρώπη και από τις χώρες της Βαλτικής, την πολεμική επίθεση του.
Η εργατική τάξη και νεολαία της Ρωσίας θα πολεμήσουν ηρωικά για την άμυνα της χώρας. Θα πρέπει να καλέσουν σε επανάσταση και συναδέλφωση την εργατική τάξη και νεολαία της Ουκρανίας.
Οι ΕΠΑ ξόδεψαν $5 δισ. στην Ουκρανία και χρηματοδότησαν τους φασίστες για να επιβληθεί στη χώρα κυβέρνηση-πιόνι της Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία έχει απόλυτο δικαίωμα να απαιτεί την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τις χώρες του πρώην Συμφώνου Βαρσοβίας. Σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποδεχτεί την Ουκρανία ως μέλος, η Ρωσία θα έχει το δικαίωμα και καθήκον να προστατέψει τη χώρα, με επίθεση στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Δεν πρέπει να υπάρχει όμως καμιά εμπιστοσύνη στην ολιγαρχία, τη νέα μεταμόρφωση της σταλινικής γραφειοκρατίας, ότι θα υπερασπίσει τη Ρωσία.
Ο Πούτιν δεν αστειεύεται, θα εισβάλει στην Ουκρανία αν το ΝΑΤΟ επιμείνει να εγκατασταθεί στη χώρα. Αλλά ο Πούτιν αποζητά μια ειρηνική συμφωνία. Ένας πόλεμος Ρωσίας, Ουκρανίας και ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει σε γενική σύρραξη και επαναστάσεις. Αυτό το φοβούνται και το ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι ολιγάρχες.
Στη δεκαετία του 1990 το ΝΑΤΟ και οι ΕΠΑ με την ΕΕ και την συγκατάθεση τότε της Ρωσίας, επέβαλαν τον πόλεμο για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σε βάρος των εργαζομένων και των λαών της. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης σήμερα υποφέρουν στη φτώχεια ως ημι-αποικίες των ΕΠΑ και της ΕΕ, με αντιδραστικές διεφθαρμένες ρατσιστικές κυβερνήσεις.

Για ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη απαιτείται ανατροπή του καπιταλισμού και της ΕΕ, εκδίωξη του ΝΑΤΟ, νέα και επαναστατική Σοβιετική Ένωση για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Χωρών της Ευρώπης.
Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα οι εργάτες και η νεολαία πρέπει να κινητοποιηθούν ενάντια στα πολεμικά επεχτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, με απεργίες και διαδηλώσεις.
Στην Ελλάδα με αγώνα για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την εκδίωξη όλων των στρατιωτικών βάσεων, για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και του καπιταλισμού.
Αυτό είναι το πρόγραμμα της Τέταρτης Διεθνούς που ίδρυσε ο συναρχηγός της Ρωσικής Επανάστασης Λεφ Τρότσκι με κάλεσμα για τη συγκρότηση επαναστατικών κομμάτων σε κάθε χώρα για τη σοσιαλιστική επανάσταση. –