► Η ΕΝΕΡΤΖΙΑΝ ΑΠΕΛΥΣΕ 24 ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ! ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του σωματείου “Το Βαρέλι” που αποφάσισε ομόφωνα συνέχιση του αγώνα. (Φωτό  k-typos.gr)

► ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ!

► ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΤΖΙΑΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ!

► ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Με την πολιτική στήριξη της χούντας Μητσοτάκη και των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη (σε πλήρη ισχύ από 1 Γενάρη 2022) η διεύθυνση της εταιρείας Ενερτζίαν (Energean, έδρα Λονδίνο) στη Νέα Καρβάλη Καβάλας ανακοίνωσε χτες Τρίτη πρωί την απόλυση 24 εργατών, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων “Το Βαρέλι”, από το εργοστάσιο “Σίγμα” τής Καβάλα Όϊλ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Παράλληλα η εταιρεία μηνύει τους 24 για μια σειρά παραβιάσεων και αδικημάτων που, όπως τονίζει, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος.

Οι μαζικές απολύσεις ακολουθούν τη στρατιωτική επιχείρηση με χημικά των ΜΑΤ το πρωί της 21ης Δεκέμβρη ενάντια στους εργάτες του εργοστασίου, που αγωνίζονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις και την επιβολή “εργολαβικού” εργατικού δυναμικού.  

Από την εισβολή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο των Πετρελαίων Καβάλας στις 21/12/21. (Φωτό k-typos.gr)

Η Ενερτζίαν (που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου Πρίνου κοντά στη Θάσο) απείλησε με νέες απολύσεις αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας που έχουν κηρύξει. Από την 1 Γενάρη στο εργοστάσιο εργάζεται μόνο προσωπικό ασφαλείας.  

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ενερτζίαν το σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο πραγματοποίησε γενική συνέλευση όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας και αγώνας ενάντια στις απολύσεις όλων των συναδέλφων τους.  

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Οικοδόμων – Συναφών Επαγγελμάτων και το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Καβάλας, σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:  

«Οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων εδώ και μήνες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ώστε να μη γίνουν σύγχρονοι δούλοι για τα κέρδη μιας πολυεθνικής. Μετά τα ΜΑΤ και τις χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, η εργοδοσία της “ENERGEAN” προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιέσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να λυγίσουν και να δεχθούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους σε συνθήκες πραγματικής γαλέρας».

Τα Σωματεία καλούν τους εργαζομένους, τη νεολαία και το λαό της Καβάλας να καταδικάσει τις απολύσεις και να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.

Αυτό σημαίνει εξόρμηση των σωματείων στην πόλη για την οργάνωση έμπραχτης απεργιακής αλληλεγγύης απ’ όλους τους κλάδους της εργατικής τάξης, και κλεισίματα καταστημάτων, δημόσιων υπηρεσιών και μπλοκαρίσματα τραπεζών και επικοινωνιών.

Να αναγκάσουν τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας να κηρύξουν απεργία σ’ όλη την πόλη και απόλυτο μποϊκοτάζ και αποκλεισμό στα Πετρέλαια Καβάλας έως ότου αποσυρθούν οι απολύσεις και μηνύσεις καθώς και τα σχέδια για την επιβολή “εργολαβικών”.   

Οι εργάτες στα Λιπάσματα Καβάλας, σε πολύχρονο αγώνα ενάντια στον εργοστασιάρχη που όπως η Ενερτζίαν προσπαθεί να τους απολύσει και να εγκαταστήσει “εργολαβικούς”, πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν και να ενώσουν τον αγώνα τους με τους εργάτες των πετρελαίων Καβάλας.  

Δεν φτάνουν, δεν αρκούν οι ανακοινώσεις, όπως αυτή του ΚΚΕ Καβάλας και του ΠΑΜΕ που το μόνο που προτείνουν είναι, «αλληλεγγύη με ανακοινώσεις, καταγγελίες, δελτία Τύπου»!

Στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πειραιά τα αγωνιστικά σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και η Ομοσπονδία Ενέργειας να οργανώσουν άμεσα κινητοποιήσεις.

Εργάτες των Λιπασμάτων Καβάλας στη διαδήλωση της Αθήνα ς10 Ιούνη 2021, μέρα Γενικής Απεργίας ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη της χούντας Μητσοτάκη (Φωτό Ε.Α.)

Το Δελτίο Τύπου του σωματείου “Το Βαρέλι” αναφέρει:

“Μπορεί η Energean να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει. Με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης απαντούμε με μία φωνή: 

«ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ». 

Τα τηλέφωνα από υψηλά στελέχη και τα «ταξίματα» για να απαρνηθούμε τις ηθικές μας αξίες και την αξιοπρέπεια μας, θα βρίσκουν τοίχο ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, με μοναδικό στόχο, την πλήρη επαναλειτουργία του «ΠΡΙΝΟΥ» με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, όπως λειτουργεί 40 χρόνια τώρα, με άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουμε, για ακόμα μία φορά, ότι δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε την νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας, μέχρι η εργοδότρια να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες.

Καλούμε όλους τους φορείς και την συντεταγμένη Πολιτεία, να πάρουν θέση στα όσα άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στα Πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της Energean, που ενώ πρέπει να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου, σύμφωνα με τον ν.2779/99, συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στην λειτουργία των εγκαταστάσεων. Η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αν δεν αποκατασταθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων, πολύ γρήγορα θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες για την περιοχή.

Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να δράσουν και να αποκαταστήσουν την νομιμότητα θέτοντας κάθε πλευρά έναντι των ευθυνών της. Είμαστε και παραμένουμε υπεύθυνα θετικοί σε κάθε καλόπιστη διάθεση διαλόγου, για να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύσεις με αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και κοινωνική ευθύνη και προσφορά. Η απάντηση μας, όμως, απέναντι στις σημερινές απολύσεις τις Energean, που σκοπό έχουν να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, είναι μία και μοναδική: 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. 

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ.” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s