► «ΠΡΑΣΙΝΟ ΞΕΠΛΥΜΑ» ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ! 

► ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ, ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ!

► ΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ, ΕΝΩ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ!

Από την τεράστια διαδήλωση στο Βερολίνο 200.000 το 2011 που ανάγκασε τη γερμανική κυβέρνηση να αποφασίσει τον τερματισμό της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ενέργειας μέχρι το 2022. (Φωτό Pawel Kopczynski)

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τελευταίας μέρας του 2021 η Κομισιόν τής ΕΕ απέστειλε στις κυβερνήσεις των κρατών μελών πρόταση για τον επίσημο χαραχτηρισμό ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και φυσικό αέριο ως «πράσινες» και «οικολογικές»!

Η πρόταση της Κομισιόν ανοίγει κρουνούς τεράστιων επιδοτήσεων σε ιδιωτικές εταιρείες για να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου!

Μια πρόταση που ακολουθεί την τεράστια προπαγάνδα της ΕΕ – μέσα απ’ όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης – για τη λεγόμενη «κλιματική κρίση ή αλλαγή», που καμουφλάρει την κολοσιαία μόλυνση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Την πρόταση της Κομισιόν κατακεραύνωσε την περασμένη Δευτέρα 3 Γενάρη ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Κλίματος και Οικονομίας τής νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού Ρόμπερτ Χάμπεκ (Κόμμα Πράσινων) σε δηλώσεις του στο πραχτορείο ειδήσεων DPA ως «πράσινο ξέπλυμα». Μαζί του συμφώνησε και η Υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε, κι αυτή μέλος των Πράσινων.

Αλλά στη “δημοκρατία” των τραπεζιτών της ΕΕ, «ισχύει η απάτη της «ειδικής πλειοψηφίας» όπου η μη-αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν απαιτεί την άρνηση τουλάχιστον 20 χωρών της ΕΕ και το 65% του πληθυσμού της ΕΕ! 

Διαδήλωση στην πόλη Νέκαρβερστάϊμ το 2012 ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.

Στις 30 Δεκέμβρη 2021 η Γερμανία τερμάτισε την παραγωγή ενέργειας στους τρεις από τα έξι πυρηνικούς σταθμούς σύμφωνα με απόφαση της Γερμανικής Κυβέρνησης το 2011 ότι όλοι – τότε 17 σταθμοί – θα πάψουν να λειτουργούν το 2022.

Η απόφαση της Γερμανίας έκφρασε την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων στην πυρηνική ενέργεια. Υπενθυμίζονται τα εξαιρετικά επιβαρυντικά για την υγεία των κατοίκων όλου του κόσμου κύρια ατυχήματα στους πυρηνικούς σταθμούς Γουίντσκέϊλ (Βρετανία) 1957, Θρι Μάϊλ Άιλαντ (Πενσυλβάνια, ΕΠΑ) 1977, Τσέρνομπιλ (ΕΣΣΔ) 1986, Φουκουσίμα (Ιαπωνία) 2011.

Βασικό πρόβλημα των πυρηνικών σταθμών είναι η απόθεση των εξαιρετικά επικίνδυνων αποβλήτων (που παραμένουν απειλή για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια) που δεν έχει επιλυθεί. 

Η πρόταση της Κομισιόν έχει την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας που σκοπεύει να χτίσει κι άλλους πυρηνικούς σταθμούς για να εξασφαλίσει πλήρη αυτάρκεια ενέργειας και βέβαια να εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει.

Αλλά η Γερμανία – και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες – προσβλέπουν στο φυσικό αέριο τής Ρωσίας, μέσω του αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας Nord Steam 2, που παρέχει φτηνή ενέργεια και μάλιστα με εξαγωγές στη Ρωσία γερμανικών και βορειοευρωπαϊκών προϊόντων ως πληρωμή.

Γι’ αυτό η πρόταση της Κομισιόν δημιουργεί μεγάλη κρίση στη νέα ευαίσθητη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού. Κάτω από την πίεση των ΕΠΑ η Γερμανία δεν έχει επικυρώσει τον αγωγό Nord Steam 2 και ψάχνει απεγνωσμένα για ένα συμβιβασμό καθώς οι ΕΠΑ απειλούν με κυρώσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν βρει γόνιμο έδαφος για τεράστιες ανατιμήσεις.

Διαδήλωση στην πόλη Γκλονάου το 2011. (Φωτό flickr)

Στρατηγικός σκοπός των ΕΠΑ είναι η απομόνωση της Ρωσίας για την ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν και ως προετοιμασία για στρατιωτική επίθεση. Όσο κι αν μισούν τη Ρωσία και το καθεστώς Πούτιν οι ανατολικοευρωπαϊκές και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες – με μακρύ χειμώνα και πεινασμένα για φτηνή ενέργεια εργοστάσια – οι ΕΠΑ είναι μακριά και το ρωσικό αέριο δίπλα τους και φτηνό.

Αυτή η επίμονη αντίφαση θα επιλυθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο στη βάση της ανάπτυξης των ταξικών αγώνων της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και νεολαίας ενάντια στα σχέδια ΕΕ και ΕΠΑ.

Η νεολαία στην Ευρώπη θα αντιταχθεί με κινητοποιήσεις στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ – ΕΠΑ για πόλεμο ενάντια στη Ρωσία καθώς αγωνίζεται ενάντια στη μαζική ανεργία και μισθούς πείνας.

Οι επαναστατικές νίκες των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ θα επιφέρουν και την εξέγερση των εργαζομένων στη Ρωσία για την ανατροπή των καθεστώτων των ολιγαρχών στο εκφυλισμένο εργατικό κράτος και τη σοσιαλιστική αναγέννηση των Σόβιετ (Συμβουλίων).

Διαδηλωτές με τη σημαία του Καζαχστάν στην πόλη Αλμάτι (Άλμα-Άτα) χτες Τετάρτη. (Φωτό )

► ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ, ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ!

Μετά από αίτημα χτες Τετάρτη του Προέδρου του Καζαχστάν ολιγάρχη Κασίμ Τοκάγιεφ προς το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, Ρωσίας και των κρατών της κεντρικής Ασίας, στρατεύματα της Ρωσίας επιχειρούν στην πόλη Αλμάτι (πρώην Άλμα-Άτα) και σ’ άλλες πόλεις της χώρας, ενάντια στην εξέγερση που ξέσπασε την Κυριακή 2 Γενάρη μετά από διπλασιασμό της τιμής του υγραερίου για αυτοκίνητα και θέρμανση.

Ο Τοκάγιεφ χαραχτήρισε τους εξεγερμένους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό και υποκινούν τις διαδηλώσεις» και δήλωσε ότι θα επιβάλλει με σκληρότητα την τάξη.

Την Τρίτη παραιτήθηκε η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ κήρυξε διχτατορική “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” ενώ ανακοίνωσε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον μέχρι τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλικάν Σμαϊλόφ. 

Αλλά οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, παρά τη δήλωση του Τοκάγιεφ ότι η τιμή του υγραερίου θα επανέλθει στα επίπεδα του 2021.

Το Δημαρχείο τής πόλης Αλμάτι στις φλόγες την Τρίτη. (Φωτό )

Το Καζαχστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και χαλκού και άλλων μετάλλων. Η κυβέρνηση των ολιγαρχών του Καζαχστάν προτίμησε να διπλασιάσει την τιμή του υγραερίου, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κύκλωμα ιδιωτικής αγοράς, καθώς εξασφάλιζε περισσότερα κέρδη στους ολιγάρχες.

Παρόμοια και στην ΕΕ και Βρετανία όπου ήδη η τιμή του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά διπλασιάζεται από τις ιδιωτικές εταιρείες που επέβαλε η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της ΕΕ!

Σύμφωνα με τη Ντόϊτσε Βέλε, η εκπρόσωπος τής αστυνομίας της πόλης Αλμάτι, Σαλτανάτ Αζιρμπέκ, τόνισε ότι “δεκάδες διαδηλωτών” σκοτώθηκαν από τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του Καζαχστάν όταν επιτέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ σε αστυνομικούς σταθμούς της Αλμάτι. Προηγούμενα η αστυνομία είχε ανακοινώσει το θάνατο 13 αστυνομικών σε συγκρούσεις την Τρίτη και Τετάρτη με διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο δημαρχείο της Αλμάτι και σ’ άλλα δημόσια χτίρια καθώς και στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Κρατούσαν σημαίες του Καζαχστάν και απαιτούν την απομάκρυνση από την εξουσία του πρώην Προέδρου της χώρας, 1993-2019, 81χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ο οποίος παράμενε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζαχστάν με αντιπρόεδρο τον ανηψιό του.

Το 2019 η βουλή του Καζαχστάν αποφάσισε τη μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους από το Αλμάτι (Άλμα-Άτα) στην πόλη Αστάνα που μετονομάστηκε σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμή του Νουρσουλτάν Ναζαρμάγεφ!

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο Ναζαρμπάγεφ άρπαξε μεγάλα κομμάτια τής κρατικής περιουσίας της χώρας (πετρέλαια, ορυχεία κ.α) και διόρισε μέλη της οικογένειας του στη διακυβέρνηση του Καζαχστάν και στη διαχείριση πλουτοπαραγωγικών πόρων, τραπεζών κ.α.

Μετά από εξεγέρσεις το 2016 και 2019 ο Ναζαρμπάγεφ αποσύρθηκε από την Προεδρία της χώρας αλλά κράτησε τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ ανακοίνωσε την απομάκρυνση τού Ναζαρμπάγιεφ και του ανηψιού του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Καζαχστάν.  

Αστυνομικές δυνάμεις του Καζαχστάν στην πόλη Αλμάτι, κέντρο των μαζικών διαδηλώσεων, την Τρίτη. (Φωτό Vladimir Tretyakov)

Η λαϊκή εξέγερση στο Καζαχστάν είναι συνέχεια των εξεγέρσεων του 2016 και 2019 ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς των ολιγαρχών που συνεργάζονται με τις πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας της Δύσης αλλά και με το καθεστώς Πούτιν.

Δεν υπάρxει αμφιβολία ότι οι ΕΠΑ και η ΕΕ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εξέγερση για να επιβάλουν ένα φιλοδυτικό καθεστώς όπως έκαναν στην Ουκρανία.

Όταν ξέσπασε η εξέγερση στο Αλμάτι ο Κομισάριος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέφ Μπορέλ βρισκόταν στην Ουκρανία για να υποστηρίξει το καθεστώς πριν από τις διαπραγματεύσεις ΕΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη στις 10 Γενάρη, και Ρωσίας – ΝΑΤΟ στις 12 Γενάρη.

Ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού η εργατική τάξη στο Καζαχστάν πρέπει να οργανώσει κίνημα εγκαθίδρυσης κρατικής εθνικοποιημένης οικονομίας με Σόβιετ που θα ελέγχουν και θα διευθύνουν τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις. –     

Διαδήλωση στη Ναμπλούς προχτές 4/1/22 για την απελευθέρωση του Χισάμ Χαουάς. (Φωτό ΑΡΑ).

► ΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ, ΕΝΩ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ!

Μετά από 141 μέρες απεργία πείνας του Παλαιστίνιου μαχητή Χισάμ Αμπού Χαουάς, 41 χρονών οικοδόμος πατέρας 5 παιδιών κάτοικος της πόλης Ντούρα στη Δυτική Όχθη, οι αρχές του σιωνιστικού Ισραήλ συμφώνησαν στην απελευθέρωση του στις 26 Φλεβάρη 2022.

Ο Χάουας αγωνιζόταν ενάντια στην αυθαίρετη φυλάκιση του, με το λεγόμενο διάταγμα «διοικητικής κράτησης», που ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί για να φυλακίζει αυθαίρετα χωρίς απαγγελία κατηγοριών Παλαιστίνιους μαχητές.    

Το Ισραήλ είχε φυλακίσει πριν 3 χρόνια τον Χαουάς με την κατηγορία ότι ανήκει σε τζιχαντιστική οργάνωση κάτι το οποίο αρνείται ο ίδιος. Στις αρχές του 2021 ο Χαουάς φυλακίστηκε ξανά και τον Αύγουστο άρχισε απεργία πείνας.

Ο γιός του Χαουάς φιλά τον πατέρα του που βρισκόταν σε απεργία πείνας σε ισραηλινή φυλακή. (Φωτό The Nwws Line)

Αυτή την περίοδο κρατούνται στις σιωνιστικές φυλακές περίπου 4.600 Παλαιστίνιοι μαχητές και ανήλικοι, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Σήμερα Πέμπτη πρωί το Υπουργείο Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι ο 21χρόνος Παλαιστίνιος αγωνιστής Μπακίρ Μοχάμαντ Χασάς δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι σε έφοδο του ισραηλινού στρατού στο στρατόπεδο προσφύγων Μπαλάτα κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. 

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιους σε σημερινές πρωινές επιδρομές σε πόλεις και χωριά τής κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s