► Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΧΤΑΣΗ TOY NATO ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ!  

► ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ «ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» ΜΕ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ!

ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρουμανία. (Φωτό Αμερικανικός Στρατός)

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε Συνέντευξη Τύπου 23 Δεκέμβρη, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι κορόϊδεψε τον Μπορίς Γιέλτσιν στη δεκαετία του 1990 όταν υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει «ούτε μια ίντσα προς την Ανατολή».   

Αυτή η υπόσχεση αποδείχτηκε ένα κραυγαλέο ψέμα που δεν ξάφνιασε κανέναν, εχτός από τους ηγέτες της σταλινικής γραφειοκρατίας που το πίστεψαν!

Ο Πούτιν τόνισε ότι η σημερινή ένταση στην Ουκρανία οφείλεται αποκλειστικά στη Δύση. «Οι πράξεις μας δεν θα ακολουθήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά τη χωρίς όρους εγγυήσεις τής εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Γνωστοποιήσαμε ότι η επέχταση του ΝΑΤΟ προς τ’ ανατολικά είναι απαράδεχτη. Οι ΕΠΑ στέκονται στην πόρτα μας με πυραύλους. Πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί αν τοποθετούσαμε τους πυραύλους μας στον Καναδά ή το Μεξικό;». 

Το 1962 μετά από αίτημα της Κούβας η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε πυραύλους στο νησί μετά την αποτυχημένη εισβολή Κουβανών αντεπαναστατών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο των Γουρουνιών τον Απρίλη 1961. Οι ΕΠΑ είχαν ήδη εγκαταστήσει πυραύλους στην Ιταλία και Τουρκία που σκόπευαν την ΕΣΣΔ. Η αντιπαράθεση ΕΠΑ – ΕΣΣΔ στην Κούβα έφτασε στα πρόθυρα πολέμου και οι σοβιετικοί πύραυλοι αποσύρθηκαν.

Ρωσικοί πύραυλοι σε γυμνάσια. (Φωτό Κ. Μορόζοφ, Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας)

Από τη δεκαετία του 1990, είπε ο Πούτιν, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε κύματα επέχτασης του ΝΑΤΟ και συστήματα πυραύλων έχουν εγκατασταθεί στη Ρουμανία και στην Πολωνία. Τόνισε ότι πριν 30 χρόνια, «το 1991 διαιρέσαμε τη χώρα μας αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας που επέμεναν ότι η Σοβιετική Ένωση πρέπει να έχει φυσιολογικές σχέσεις με τις ΕΠΑ και τη Δύση».  

Ο Πούτιν ακόμη πιστεύει στο σταλινικό θεώρημα ότι είναι εφικτό ένα εργατικό κράτος να συνυπάρχει ειρηνικά με τον πολεμοκάπηλο ιμπεριαλισμό!

Σήμερα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ετοιμάζουν πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, ο Πούτιν απαιτεί νομικές εγγυήσεις από τις ΕΠΑ και το ΝΑΤΟ που ελπίζει ότι «θα τερματίσουν τη σημερινή κρίση και θα ξεκινήσουν φυσιολογικές σχέσεις».

Ο Πούτιν απαιτεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεχταθεί στις χώρες που υπήρξαν μέρος της ΕΣΣΔ, και ότι η Ρωσία και οι ΕΠΑ πρέπει να συμφωνήσουν να αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα τους από όλες τις χώρες που τα έχουν εγκαταστήσει. 

Αμερικανικοί πύραυλοι σε μονάδα του πολωνικού στρατού. (Φωτό Αμερικανικός Στρατός)

Οι νομικές εγγυήσεις που ζητά ο Πούτιν δεν έχουν καμιά αξία. Το Σύμφωνο σταλινικής ΕΣΣΔ – ναζιστικής Γερμανίας που υπόγραψαν τον Αύγουστο 1939 δεν σταμάτησε τον Χίτλερ από το να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνη 1941. Η ΕΣΣΔ νίκησε χάρις στην αποφασιστικότητα των εργατών της και της σχεδιασμένης οικονομίας παρά την εγκληματική πολιτική του Στάλιν.

Η ανατροπή της ΕΣΣΔ από τη σταλινική γραφειοκρατία των Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν σχεδόν κατέστρεψε το εργατικό κράτος.

Ο ιμπεριαλισμός πάντα σκόπευε στην κατάχτηση της Ρωσίας, με τα τεράστια αποθέματα μετάλλων και αγορών, και την επιβολή του καπιταλισμού. Η σημερινή παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού δυναμώνει την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Οι ιμπεριαλιστές θα προχωρήσουν ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο σε μια απελπισμένη προσπάθεια για την επιβίωση του καπιταλισμού.    

Συστάδα ρωσικών πυραύλων σε γυμνάσια. (Φωτό Κ. Μορόζοφ, Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας)

Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί με όλα τα στρατιωτικά μέσα. Όμως υπάρχει μόνος ένας τρόπος για να τερματιστούν οι πόλεμοι του ιμπεριαλισμού κι αυτός είναι η ανατροπή του.

Η υπεράσπιση τού εκφυλισμένου εργατικού κράτους της Ρωσίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό απαιτεί την ανατροπή του καπιταλισμού στην Ευρώπη και στις ΕΠΑ από την εργατική τάξη στο δρόμο για τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι προειδοποιήσεις του Πούτιν προς τους ιμπεριαλιστές δεν θα σταματήσουν τις ΕΠΑ και το ΝΑΤΟ να επιτεθούν για να εξαφανίσουν τη Ρωσία.

Για την ανατροπή του καπιταλισμού και την ήττα του ιμπεριαλισμού απαιτείται πρόγραμμα σοσιαλιστικής επανάστασης της εργατικής τάξης και νεολαίας με δημιουργία επαναστατικών κομμάτων της Τετάρτης Διεθνούς στην ΕΕ και σε κάθε χώρα. –    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s