► «ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ!», ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΛΤΑ COURIER 8-9, ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ 10-11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ!

Από τη χτεσινοβραδυνή (Δευτέρα) πορεία στην Αθήνα, καθώς κατεβαίνει από τα Προπύλαια στην Ομόνοια (Χαυτεία) με συνεχή συνθήματα. Φωτό Ε.Α.

Πάνω από 10.000 νεολαία και εργατική τάξη πήραν μέρος χτες βράδυ στην Αθήνα σε μια μαζική εξαιρετικά μαχητική και αποφασιστική αντικυβερνητική πορεία στην επέτειο – 6 Δεκέμβρη – της δολοφονίας από αστυνομικό τού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και στην Εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη 2008.

Εκατοντάδες οπλισμένα ΜΑΤ τοποθετήθηκαν δίπλα στην πορεία, ενώ νωρίτερα αστυνομικοί σταματούσαν και έλεγχαν νεαρούς σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Το κέντρο της πόλης είχε καταληφθεί από διμοιρίες των διάφορων κατηγοριών ΜΑΤ σε προσπάθειες τρομοκράτησης.

Αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ, οχήματα κανονιών νερού και κλούβες είχαν σταθμεύσει στον Εθνικό Κήπο, δίπλα από τη Βουλή, για να επέμβουν.

Η πορεία στο Σύνταγμα συνοδεία πάνοπλων ΜΑΤ. Φωτό Μάριος Λώλος

Στη χτεσινοβραδυνή πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους αναρχικές συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς (απείχε το ΚΚΕ) και στο τέλος της πορείας μεγάλο μπλοκ των αρτγουόρκερς μετά μουσικής.

Κύριο σύνθημα στο αρκετά μαζικό αναρχικό μπλοκ το «Ελλάς, Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών», ενώ στα μπλοκ των αριστερών κομμάτων κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κρατικής τρομοκρατίας και της βίας και δολοφονιών της αστυνομίας.

Μετά την πορεία πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στον τόπο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Στη συνέχεια εξελίχτηκαν συγκρούσεις μεταξύ νεολαίας και ΜΑΤ στην περιοχή καθώς η αστυνομία έριξε χημικά.

Έφοδος ΜΑΤ με χημικά ενάντια σε νεαρούς στα Εξάρχεια χτες Δευτέρα βράδυ. Φωτό Μάρις Λώλος

Χτες το μεσημέρι 1.500 μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, με παντελή απουσία εκπαιδευτικών. Το απόγευμα η αστυνομία ανακοίνωσε συλλήψεις νεαρών.

Από την πορεία μαθητών και φοιτητών χτες το μεσημέρι στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α

Με ένα προκλητικό κείμενο που δημοσιεύτηκε χτες στον ιστότοπο του 902.gr, αναφέρεται ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το Δεκέμβρη 2008 «πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας»!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα απ’ αυτό της αντεπαναστατικής ηγεσίας του ΚΚΕ. Η τότε ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα χαραχτήρισε τη νεολαία που είχε εξεγερθεί  «πράχτορες» και «προβοκάτορες», ενώ τα συνθήματα στις ξεχωριστές πορείες του ΚΚΕ ήταν ενάντια στις πορείες της νεολαίας!

Χτες ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΑΜΕ δεν συμμετείχαν σε καμιά κινητοποίηση, ούτε διοργάνωσαν δική τους. Το μόνο που έκαναν ήταν να στείλουν τρεις νεολαίους να βάλουν λίγα λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του Αλέξη!

Από τη χτεσινοβραδυνή πορεία στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Η πορεία για τον Αλέξη και την Εξέγερση του 2008 συνέχισε τις μαζικές κινητοποιήσεις – απεργίας που ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη με τη νίκη των ντιλιβεράδων στην efood, και συνεχίζονται με τις κινητοποιήσεις – απεργίες των εκπαιδευτικών, υγειονομικών, εργατών ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ, λιμενεργατών ΚΟΣΚΟ και ναυτεργατών.

Αύριο Τετάρτη ξεκινά η 48ωρη απεργία ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier του σωματείου ΣΕΤΤΑ, 8-9 Δεκέμβρη, στο Κέντρο Διανομής-Διαλογής στον Ταύρο για εκδίωξη της εργολαβικής-ενοικιαζόμενης εργασίας και προσλήψεις των εργαζομένων, και για ΣΣΕ με αυξήσεις. Αρκετά σωματεία του κλάδου εξέφρασαν αλληλεγγύη, αλλά χρειάζεται απεργιακή αλληλεγγύη!

Νέα 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης πραγματοποιούν και οι ναυτεργάτες Παρασκευή και Σάββατο 10-11 Δεκέμβρη για ΣΣΕ και αυξήσεις. 

Το πανό του Λαϊκού Μετώπου (Τουρκίας), πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη χτεσινοβραδυνή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Η Εξέγερση της νεολαίας το 2008 ξέσπασε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Λίμαν Μπράδερς, το Σεπτέμβρη 2008, που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική και τραπεζική κρίση που συνεχίζεται στις μέρες μας. Ο καπιταλισμός αποδείχτηκε ανίκανος να την επιλύσει, καθώς το σύστημα έχει χρεοκοπήσει και επιβιώνει με τη φούσκα τής “ποσοτικής χαλάρωσης”.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μαζική ανεργία και φτώχεια ενώ οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ μετατρέπονται σε αυταρχικά καθεστώτα “έκτακτης ανάγκης” και βάρβαρου ταξικού πολέμου ενάντια στη νεολαία και την εργατική τάξη – παράλληλα ετοιμάζουν πόλεμο ενάντια στην Κίνα και Ρωσία.

Η Κομισιόν, το Διευθυντήριο της ΕΕ, έχει διατάξει όλες τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν την υγειονομική κρίση κορονοϊού με ψέμματα και λοκ-ντάουν για να επιβάλουν τα πιο απάνθρωπα μέτρα λιτότητας, να διαλύσουν τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια, να αυξήσουν τις τιμές ηλεκτρικού και καθημερινών καταναλωτικών προϊόντων στα ύψη!

Σκοπός του παγκόσμιου καπιταλισμού και της ΕΕ είναι να επιβάλουν με τη βία διχτατορικά μέτρα, να μετατρέψουν τα καθεστώτα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτικής χούντες όπως του Μητσοτάκη που κυβερνούν με διατάγματα.

Είναι ώρα η εργατική τάξη και η νεολαία να οργανώσουν Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονιακών νόμων, την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια εργατική κυβέρνηση εξόδου από ΕΕ και ΝΑΤΟ. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s