► «ΑΡΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ!», «ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!», «ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!»

ΟΙ ΠΟΕΔΗΝ ΚΑΙ ΟΕΝΓΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ!

ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Νοσοκομειακοί από το “Γεννηματάς” στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Φωτό Ε.Α.

Με συμμετοχή μεγάλων αντιπροσωπειών εργαζομένων από σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπέδιου, και από νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Πάτρας, πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη πρωί μαζική και μαχητική πορεία με κύριες διεκδικήσεις την άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ για να αντιμετωπιστεί η πανδημία κορονοϊού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άρση της αναστολής εργασίας, επιστροφή και πληρωμή των απολυμένων ανεμβολίαστων, ένταξη στα ΒΑΕ, και εκδίωξη των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ (προσωπικό νοσοκομείων) και ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια και στάση εργασίας 8 – 3 μ.μ. στην Αττική.   

Στην πορεία από την πλατεία Μαβίλη στο Υπουργείο Υγείας, μέσω Μέγαρου Μαξίμου και Βουλής, συμμετείχαν με τα καλοφιαγμένα πανό τους με τις διεκδικήσεις τους νοσοκομειακοί από «Άγ. Σάββας», «Γεννηματάς», «Δρομοκαΐτειο», «Ευαγγελισμός», «Αγ. Όλγα», «Μεταξά», «Λαϊκό», «ΨΝΑ – Δαφνί», «Σωματείο Καθαριστριών Νοσοκομείου Πατρών», οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Συντονισμός Νοσοκομειακών και ΕΡΓΑΣ, κ.α.

Στην πλατεία Μαβίλη τα ΜΑΤ προσπάθησαν με σπρωξίματα να περιορίσουν την πορεία, με συμμετοχή πάνω από 1.500 εργαζομένων, ενώ αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών δυνάμεων φύλαγαν το Υπουργείο και είχαν περικυκλώσει την περιοχή.

Στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας κυριάρχησαν τα συνθήματα για την επιστροφή στη δουλειά τους των εργαζομένων σε «αναστολή εργασίας», για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ενάντια στους ιδιώτες εργολάβους στα νοσοκομεία.

Το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση. Φωτό Ε.Α.

Περίπου 200 νοσοκομειακοί που έχουν τεθεί σε «αναστολή εργασίας» και είναι απλήρωτοι 50 μέρες, συγκεντρώθηκαν κοντά στο πανό του «ΨΝΑ – Δαφνί» που χαραχτήριζε ως “φασιστικό” μέτρο την “αναστολή” μοίρασαν προκήρυξη “Υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας”.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, που αρνούνται τον εμβολιασμό όπως είναι δικαίωμα τους, έχουν έρθει σε σύγκρουση με τα σωματεία και την Ομοσπονδία. Δημιουργείται κίνδυνος διχασμού, όπως σκόπευε ο Μητσοτάκης, που πρέπει να αποφευχθεί με αποφασιστικές δράσεις της Ομοσπονδίας ώστε οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι (που κάνουν τεστ) να γυρίσουν στις δουλειές τους.

Οι κύριοι ομιλητές στη συγκέντρωση, οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, ζήτησαν ενότητα και αγώνα χωρίς να προτείνουν κανένα πρόγραμμα. Αρνούνται την πάλη για ενοποίηση όλων των αγώνων και για Γενική Απεργία ενάντια στα Μνημόνια και στη χούντα Μητσοτάκη. Νομίζουν ότι «έκαναν το καθήκον τους», όπως οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με μια 24ωρη απεργία και μια πορεία! Ούτε καν την εθνικοποίηση του κλάδου ιδιωτικής υγείας δεν ζήτησαν.

Μήνυμα αλληλεγγύης από τους εκπαιδευτικούς μετέφερε ο δάσκαλος σε σχολείο της ανατολικής Αττικής Κώστας Τουλαρίδης που ανακοίνωσε ότι προτάθηκε κοινή απεργιακή δράση εκπαιδευτικών και υγειονομικών. Οι ομοσπονδίες δεν το υιοθέτησαν.     

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Φωτό Ε.Α.

Στη συνάντηση των προέδρων ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ με τον Υπουργό Υγείας τους ανακοινώθηκαν οι γενικές γραμμές του «νέου ΕΣΥ» της χούντας Μητσοτάκη, που προβλέπει κλείσιμο νοσοκομείων, μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, ιδιώτες σε φύλαξη, φαγητό και καθαριότητα, στη βάση όλο και μεγαλύτερης «συνεργασίας» ΕΣΥ με ιδιωτικές εταιρείες, εργολάβους και κλινικάρχες!

Ο Υπουργός αρνήθηκε την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και επιμένει στις αναστολές των μη εμβολιασμένων εργαζομένων.

Στην Ελλάδα, όπως σ’ όλη την Ευρώπη, καλπάζει ο κορονοϊός με πάνω από 3.000 κρούσματα και 30 νεκρούς καθημερινά, καθώς η χούντα Μητσοτάκη αρνείται τη χρηματοδότηση προγράμματος συνεχούς και επιστημονικής σχεδίασης εμβολιασμού και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας στις συγκοινωνίες και στην παραγωγή.

Παράλληλα η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη ξοδεύει δισεκατομμύρια σε πολεμικά πλοία και αεροπλάνα και στέλνει στρατό στη Λιβύη, και αλλού, σε αντιδραστικές συμμαχίες με Γαλλία και ΕΠΑ κάτω από την αιγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Καθαρίστριες από το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση. Φωτό Ε.Α.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία μπορούν να νικήσουν τους πολέμους, την ανεργία, την ακρίβεια και τη φτώχεια με όπλο την ενότητα της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Οι ομοσπονδίες νοσοκομειακών, εκπαιδευτικών, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μαζί με τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, μπορούν να καλέσουν μια Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση, όλων των κλάδων εργαζομένων και της νεολαίας, για το συντονισμό της πάλης συντριβής των Μνημονίων, και ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη.

Για την εκδίωξη της γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, και ανάδειξη επαναστατικής ηγεσίας από τους αγωνιστές της νέας γενιάς.

Για εργατική εξουσία εθνικοποίησης των κλάδων υγείας, ενέργειας, παιδείας, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s