► Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΙΝΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΛΑΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! 

ΤΑΛΙΜΠΑΝ: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΥΣ»

ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ “ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ” ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ:

Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ την Κυριακή 15 Αυγούστου. Φωτό Al Jazeera

Με λυγμούς και οδυρμούς και χαραχτηρισμούς όπως «πανωλεθρία» και «ταπείνωση», αλλά και κατηγορίες ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών κρατών αποδέχτηκαν την τεράστιας ιστορικής σημασίας νίκη των Ταλιμπάν και την είσοδο τους, την περασμένη Κυριακή, στην πρωτεύουσα Καμπούλ. 

Ο παγκόσμιος καπιταλιστικός Τύπος όλων των αποχρώσεων, και ο ελληνικός, με αποικιοκρατικό εμετικό ρατσισμό χαραχτήρισε τους Ταλιμπάν ως «βάρβαρους», «φονταμενταλιστές τρομοκράτες» που σκοπό έχουν να κρατήσουν τις γυναίκες κλεισμένες στο σπίτι και να γυρίσουν τη χώρα στο Μεσαίωνα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ιμπεριαλιστές είναι αυτοί που γυρνούν τις ΕΠΑ και την Ευρώπη στο 19ο αιώνα – με ρατσισμό, κράτη έκτακτης ανάγκης και αστυνομοκρατία, κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και δουλειά έως και 17 ώρες τη μέρα (φωτό ωράριου ναυτεργατών) με μισθούς πείνας – και τους λαούς σε Αφρική και Ασία στο Μεσαίωνα με εισβολές, πολέμους και κοινωνικό χάος (Λιβύη, Σουδάν, κ.α.).

Η σημερινή βαρβαρότητα του καπιταλισμού στη χούντα Μητσοτάκη. Ναυτεργάτες που εργάζονται μέχρι και 17 ώρες τη μέρα Δευτέρα και Παρασκευή στο πλοίο Champion Jet 1! Φωτό ΠΕΝΕΝ

Η ήττα των ΕΠΑ – ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δίνει θάρρος στον αγώνα όλων των καταπιεσμένων εθνών, της νεολαίας και της παγκόσμιας εργατικής τάξης, για να ανατρέψουν το σάπιο αδύναμο καπιταλισμό στις χώρες τους.

Ο καπιταλισμός δεν κατάφερε να επιλύσει την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007-8, παρά τους πολέμους και τα Μνημόνια οικονομικής λιτότητας και κοινωνικής βαρβαρότητας. Η πανδημία του κορονοϊού βάθυνε ακόμη περισσότερο την κρίση του, και απόδειξε τη βαρβαρότητα της καταστολής, των λοκ-ντάουν και ανικανότητας αντιμετώπισης της πανδημίας αφού οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις διαλύουν τα συστήματα δημόσιας υγείας.      

Στη Συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ χτες Τρίτη, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν αμνηστία, ειρήνη, ασφάλεια με τη δημιουργία ενός Ισλαμικού Κράτους που θα ακολουθεί τη “σαρία”, τον τρόπο ζωής σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία. 

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τα κράτη του κόσμου να βοηθήσουν την ανασυγκρότηση της χώρας ενώ έχουν συμφωνήσει – στο Κατάρ – με τις ιμπεριαλιστικές χώρες για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και άλλων.     

Από τη συνέντευξη, χτες Τρίτη, στελέχους των Ταλιμπάν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Καμπούλ Tolo News.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε ΕΕ και ΕΠΑ πρέπει να αντιταχτούν σε κάθε συνωμοτικό σχέδιο των ιμπεριαλιστών για νέα εισβολή ή για επιβολή κυρώσεων στο Αφγανιστάν.

Ο λαός του Αφγανιστάν – οι διάφορες φυλές και εθνότητες – πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. Αυτό είναι το τεράστιας σημασίας δίδαγμα του Λένιν και της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917 που κήρυξε – και το έπραξε – την κατάργηση της «τσαρικής φυλακής των εθνών» και το απόλυτο δικαίωμα των εθνών στην ανεξαρτησία ακόμη και στην απόσχιση.

Η ταξική πάλη στο Αφγανιστάν θα εξελιχτεί μέσα στις αντιφατικές εξελίξεις της κολοσσιαίας θανάσιμης κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.    

Η νεολαία, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στο Αφγανιστάν έχουν μπροστά τους το τεράστιο καθήκον ανασυγκρότησης της χώρας, απεξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό και πρόοδο σε μια εθνικοποιημένη σχεδιασμένη οικονομία που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πληθυσμού και να τραβήξει τη χώρα από την οικονομική και κοινωνική καθυστέρηση που είχαν επιβάλει οι αποικιοκράτες και ο ιμπεριαλισμός.

Αυτό σημαίνει τη συγκρότηση στο Αφγανιστάν ανεξάρτητων εργατικών συνδικάτων και εργατικού κόμματος για τη σοσιαλιστική επανάσταση. – 

Προπαγανδιστική αφίσα της Σοβιετικής Δημοκρατίας (1921) στην ταταρική γλώσσα. Στην κόκκινη σημαία της νεαρής γυναίκας αναφέρεται “Τώρα είμαι ελεύθερη” και στα δεξιά δυο νέοι την προσκαλούν στη Λέσχη Νεολαίας. Αριστερά οι γονείς της και ο μουλάς την καλούν να γυρίσει πίσω.

► ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΞΑΝΑ ΟΙ “ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ” ΚΑΙ “ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ” ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ!

Σε πλήρη συνέπεια με τη χρόνια αντιδραστική και αντεπαναστατική θέση τους ενάντια στα εθνικο-απελευθερωτικά και αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα των λαών της Ανατολής, το ΚΚΕ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το ΝΑΡ και το ΣΕΚ, σήμερα μετά την ιστορική ήττα του ιμπεριαλισμού και τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, εξισώσουν τους Ταλιμπάν με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό!

Το ΚΚΕ (Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της ΚΕ, Ριζοσπάστης 17/8) δεν αναφέρει ούτε ήττα του ιμπεριαλισμού ούτε νίκη των «σκοταδιστών» Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Καλεί στην «ανάγκη της λαϊκής πάλης ενάντια σε κάθε αντιδραστική και σκοταδιστική δύναμη».  

Με απόφαση του (Ριζοσπάστης 18/8) το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης τονίζει ότι «η στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και η κυριαρχία των Ταλιμπάν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»!

Σε ανακοίνωση του το ΝΑΡ (ιστότοπος ΠΡΙΝ, 17/8) χαραχτηρίζει «στρατηγική ήττα των ΗΠΑ» στο Αφγανιστάν, αλλά ξεσπαθώνει ενάντια στις «σκοταδιστικές θεοκρατικές δυνάμεις», Ταλιμπάν, που τις εξισώνει – στην ίδια παράγραφο – με τη «θρησκεία, ανορθολογισμό, σκοταδισμό» του «ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας»«Για αυτό», συνεχίζει το ΝΑΡ, «και η ήττα των ΗΠΑ καμιά αισιοδοξία δεν προσφέρει από μόνη της στους λαούς πλέον»!

Το άρθρο της Εργατικής Αλληλεγγύης (18/8), της εφημερίδας του ΣΕΚ, τιτλοφορείται «Ταπεινωτική ήττα του ιμπεριαλισμού», αλλά και οι νικητές Ταλιμπάν είναι κι αυτοί «καταπιεστές». Για τον αρθρογράφο τίποτα δεν άλλαξε, «ο απλός κόσμος στο Αφγανιστάν έχει σήμερα να παλέψει ενάντια σε ένα νέο καταπιεστικό καθεστώς. Εμείς θα είμαστε μαζί τους».

Η νίκη των Ταλιμπάν αποτελεί μια ιστορικής σημασίας ήττα του ιμπεριαλισμού πολιτικά, ιδεολογικά και στρατιωτικά. Δίνει θάρρος σ’ όλους τους εργαζομένους και νεολαία του κόσμου για να πάλεψουν, να νικήσουν και να ανατρέψουν τους καταπιεστές ιμπεριαλιστές, τις κυβερνήσεις-μαριονέτες των ΕΠΑ, τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις “έκτακτης ανάγκης” στην ΕΕ, τη χούντα Μητσοτάκη στην Ελλάδα. 

Καθήκον κάθε κομμουνιστικού και Αριστερού κινήματος είναι να παρακινήσει το λαό του Αφγανιστάν να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα, στο σχηματισμό αντι-ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης στο δρόμο για το σοσιαλισμό σε συμμαχία με όλες τις αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του κόσμου. 

Από το 1917 ο Λένιν και η Σοβιετική Δημοκρατία πρότειναν κοινό αντι-ιμπεριαλιστικό αντι-πολεμικό μέτωπο σε όλα τα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα της Ανατολής (δες Συνέδριο Μπακού, Σεπτέμβρης 1920) παρά τις τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Η Τέταρτη Διεθνής, που ίδρυσε ο Λεφ Τρότσκι το 1938, ακολουθεί αυτό το δρόμο. Υποστήριξε τη ΝΙΚΗ όλων των εθνικο-απελευθερωτικών και αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως στην Αφρική τη δεκαετία του 1960 και στο Βιέτ-Ναμ, καθώς και όλα τα αραβικά αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα και κράτη (από την εποχή του Νάσερ στην Αίγυπτο, σήμερα τη Συρία), καθώς και το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Αντίθετα, τα σταλινικά κομμουνιστικά κόμματα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη ΝΙΚΗ των Βιέτ-Κονγκ, ενώ σήμερα μαζί με τους διάφορους “Αριστερούς” το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι και αρνούνται – με ανυπόσταστες φαντασιώσεις από την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού – να υποστηρίξουν τη Συρία και το Ιράν. 

Οι ηγεσίες αυτών των “κομμουνιστικών” και “Αριστερών” κομμάτων έχουν εδώ και δεκαετίες αποχωρήσει από τις τάξεις του Μαρξισμού και έχουν πετάξει στα σκουπίδια τη Διαλεχτική. Έχουν προσχωρήσει στον Υποκειμενισμό, στον Εμπειρισμό και στον Πεσιμισμό καθώς αναμένουν μια Πεντακάθαρη Αυθεντική Επανάσταση. Οι μαχητές της εργατικής τάξης και νεολαίας σήμερα ας μελετήσουν τις θέσεις του Λένιν για την “Αυτοδιάθεση των Εθνών”. –          

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s