► 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΜΠΡΕΤΟΝ ΓΟΥΝΤΣ (1944-1971). 

► Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

► ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ, «ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ! 

Δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΕΠΑ επιτίθενται σε αντι-ρατσιστές διαδηλωτές στο Πόρτλαντ τον Ιούλη 2020. Η νεολαία νίκησε την αστυνομία στους δρόμους των πόλεων των ΕΠΑ, όπως και οι αντι-ιμπεριαλιστικές εθνικιστικές δυνάμεις νίκησαν το στρατό των ΕΠΑ και των ιμπεριαλιστικών κρατών – με συμμετοχή της Ελλάδας – σε Ιρακ, Συρία, Βενεζουέλα και τώρα στο Αφγανιστάν. Φωτό AFP

Την Κυριακή 15 Αυγούστου 1971 – πριν ακριβώς 50 χρόνια – ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε τον τερματισμό της ισοτιμίας 35 δολαρίων με 1 ουγγιά χρυσού (= 28,35 γραμμάρια), που είχε επιβληθεί από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό το 1944 με τις Συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς. 

Το δολάριο επιβλήθηκε ως αντικαταστάτης του χρυσού, στη βάση των θεωριών του Τζον Μέϊναρντ Κέϊνς, για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και να αποφευχθεί η σοσιαλιστική επανάσταση με το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (Μάης 1945).

Σήμερα οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, ένα τεράστιο πλήγμα στον ιμπεριαλισμό και απόδειξη της θανάσιμης κρίσης που αντιμετωπίζει και δεν μπορεί να επιλύσει.

Με τις Συμφωνίες Μπρέτον Γουντς ο δολάριο έγινε η βάση όλων των ευρωπαϊκών νομισμάτων και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά κράτη αγόραζαν τα κρατικά ομόλογα των ΕΠΑ για να στηρίξουν την οικονομία τους και έτσι αναγκαστικά πλήρωναν και μέρος του δημόσιου χρέους των ΕΠΑ. 

Το 1971 το τεράστιο δημόσιο χρέος των ΕΠΑ οδηγούσε στη χρεοκοπία και ο Νίξον αναγκάστηκε να ακυρώσει τις Συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς. Στην Ευρώπη οι κεντρικές τράπεζες βρέθηκαν με δολάρια αξίας δισεκατομμυρίων τα οποία αρνήθηκαν οι ΕΠΑ να μετατρέψουν σε χρυσό.    

Στις 15 Αυγούστου 1971 το διάλειμμα της λεγόμενης «οικονομικής άνθησης», με την ανασυγκρότηση του καπιταλισμού στην Ευρώπη με το Σχέδιο Μάρσαλ, κατάρρευσε.

Από τις συνεδριάσεις στο Μπρέτον Γουντς των ΕΠΑ, τον Ιούλη 1944. Ο Βρετανός Σερ Τζον Μέϊναρντ Κέϊνς στο κέντρο, με τους αντιπροσώπους της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας. Η ΕΣΣΔ συμμετείχε αλλά δεν υπόγραψε τις συμφωνίες. Φωτό ΑΡ.

Μέσα σε λίγα χρόνια ο ιμπεριαλισμός δέχτηκε ιστορικές ήττες. Τον Οχτώβρη 1973 στον Αιγυπτιακό-Ισραηλινό πόλεμο και τον Απρίλη 1974 στο Βιέτ-Ναμ.  

Η πτώση της αξίας του δολάριου οδήγησε σε τριπλασιαμό της τιμής του πετρελαίου το 1973 και στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη. Στην Ευρώπη το 1974-5 ανατράπηκαν οι στρατιωτικές διχτατορίες σε Πορτογαλλία, Ελλάδα και Ισπανία. Το Γενάρη 1978 ξέσπασε η Ιρανική Επανάσταση. 

Η κρίση χρέους – τα τεράστια πλασματικά ποσά που είχαν τυπώσει σε δολάρια οι ΕΠΑ και κυριαρχούσαν στην Ευρώπη – οδηγούσε σε κατάρρευση των οικονομιών της δυτικής Ευρώπης.

Η οικονομική πολιτική της πλασματικής άνθησης εγκαταλείφτηκε και αντικαταστάθηκε από το πρότυπο του Νεο-Φιλελευθερισμού που επιβλήθηκε στη Χιλή με το πραξικόπημα του Πινοσέτ και των ΕΠΑ (Σεπτέμβρης 1973). 

Στην Ευρώπη ο καπιταλισμός, με το δόγμα του Θατσερισμού (1979), επιτέθηκε κατά μέτωπο σ’ όλες τις καταχτήσεις της εργατικής τάξης. Στη δεκαετία του 1980 τεράστιες ταξικές μάχες ξέσπασαν σ’ όλα τα κύρια καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης καθώς η Σταλινική Γραφειοκρατία στην ΕΣΣΔ με τον Γκορμπατσόφ προχωρούσε στην αποκατάσταση του καπιταλισμού.

Η Σταλινική Γραφειοκρατία και η ευρωπαϊκή σοσιαλ-δημοκρατία, αποδέχτηκαν την ΕΕ και το νεο-φιλελευθερισμό και πρόδωσαν κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Αριστερά και κομουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη αρνήθηκαν να καλέσουν και να πολεμήσουν για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Αυτή η τεράστιας ιστορικής σημασίας προδοσία, κράτησε και κρατά τον καπιταλισμό στην εξουσία.

Για πέμπτο συνεχές Σάββατο, χτες 14 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, (η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε 250.000) σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας (εδώ στη Λιλ) ενάντια στο διχτατορικό νόμο του Προέδρου Μακρόν για “Δελτίο Υγείας” που αποκλείει τους μη-εμβολιασμένους από τη δημόσια ζωή (σχολεία, νοσοκομεία, εθνικές συγκεοινωνίες κ.α.). Οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται από τα εργατικά σωματεία και δεν πρέπει να μπερδεύονται με τις μικρές πορείες των ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων. Φωτό François Lo Presti.

Το κολοσιαίο δημόσιο χρέος που διογκονώταν συνέχεια με εκτύπωση πλασματικών (χωρίς αντικειμενική αξία) ομολόγων και χρήματος, δημιούργησε τη «φούσκα» τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ελλάδα η «φούσκα του χρηματιστηρίου» έσπασε το 1999. Τον Αύγουστο 1998 ξέσπασε στη Ρωσία νομισματική κρίση και το 2000-1  κατέρρευσε η λεγόμενη «οικονομία dot.com» των εταιρειών Ίντερνετ σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποδείχτηκε προοίμιο της παγκόσμιας κρίσης που ξέσπασε το 2007-8 όταν δεκάδες χετζ-φαντς και τράπεζες άρχισαν να χρεοκοπούν σε ΕΠΑ και Ευρώπη και το Σεπτέμβρη 2008 στις ΕΠΑ κατάρρευσε η τράπεζα Λίμαν Μπράδερς, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΕΠΑ. 

Το Δεκέμβρη ξέσπασε η εξέγερση της νεολαίας στην Ελλάδα με τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τις εξεγέρσεις της νεολαίας. Η Γ. Γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα χαραχτήρισε τους διαδηλωτές «προβοκάτορες» και «πράχτορες».

Παρόμοια στην Ευρώπη, για μια ακόμη φορά σε περίοδο κορυφαίας οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, τα σοσιαλ-δημοκρατικά αριστερά και κομουνιστικά κόμματα αρνήθηκαν να οργανώσουν την ανατροπή του καταρρέοντος καπιταλισμού.

Είναι αυτή η προδοσία της Σοσιαλ-δημοκρατίας και του Σταλινισμού που κρατά στη ζωή τον καπιταλισμό στην Ευρώπη. 

Από τη μαζική φοιτητική πορεία τον Φλεβάρη 2021 ενάντια στο νόμο αστυνόμευσης των ΑΕΙ. Φωτό Ε.Α.

Το 2008 οι ΕΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία για να σώσουν τις τράπεζες που είχαν χρεοκοπήσει, ξεκίνησαν το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», δηλ., απεριόριστη εκτύπωση/ηλεκτρονική διανομή χρήματος (αγορές ομολόγων) από τις κεντρικές τράπεζες στα κράτη και τις ιδιωτικές τράπεζες με εξαιρετικά μικρό επιτόκιο που στη συνέχεια έγινε μηδενικό ακόμη και αρνητικό! 

Παράλληλα στην ΕΕ ξεκίνησαν τα Μνημόνια βάρβαρης οικονομικής λιτότητας κατά των εργαζομένψν και νεολαίας. 

Σήμερα υπολογίζεται ότι η «φούσκα» δημόσιου χρέους (κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα, μετοχών επιχειρήσεων, δανείων νοικοκυριών κ.α.) ξεπέρασε στο τέλος της περασμένης χρονιάς τα 281 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 250% του παγκόσμιου ΑΕΠ – δηλ. η παγκόσιμα οικονομία είναι διόμιση φορές χρεοκοπημένη! (https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-17/global-debt-hits-all-time-high-as-pandemic-boosts-spending-need)

Ο καπιταλισμός αποδείχτηκε ανήμπορος να επιλύσει την οικονομική κρίση, που δεν είναι «περιοδική» (όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της μπουρζουαζίας και του ΚΚΕ, αλλά η θανάσιμη κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Είναι κρίση που πηγάζει από το νόμο της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους των καιταλιστών (που ανάλυσε ο Μαρξ στο «Κεφάλαιο») και την τεράστια «φούσκα» πλασματικών, χωρίς αξία, κεφαλαίων (ομόλογα, δάνεια κλπ)

Από την κολοσιαία διαδήλωση 250.000 στο Λονδίνο το Σάββατο 24 Μάη 2021 υπέρ της Παλαιστίνης. Φωτό Middle East Eye

Η επίλυση της κρίσης, η επιβίωση του καπιταλισμού, απαιτεί την καταστροφή αυτών των κεφαλαίων. Οι ΕΠΑ, Ιαπωνία και ΕΕ, όπως όλες οι καπιταλιστικές χώρες, στόχο έχουν την επίλυση της κρίσης με εμπορικό-θερμό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, Κίνα και τις αντι-ιμπεριαλιστικές χώρες (Ιράν, Συρία, Βενεζουέλα, Κούβα κ.α.), και βάρβαρο ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη και νεολαία στις μητροπόλεις της Ευρώπης και των ΕΠΑ.

Ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορονοϊού για να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα υποταγής των εργαζομένων, μια Αντεπανάσταση για να πάρει πίσω όσα κέρδισε η εργατική τάξη με αίμα. 

Την Αντεπανάσταση του καπιταλισμού υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα ευρωπαϊκά «αριστερά» και «κομουνιστικά» κόμματα που έχουν αποδεχτεί την ΕΕ.

Όχι όμως η νεολαία, η εργατική τάξη και η αγροτιά που αγωνίζονται σ’ όλο το κόσμο ενάντια στη μαζική ανεργία, φτώχεια, ρατσισμό και διχτατορική καταστολή των κυβερνήσεων «κρατών έκτακτης ανάγκης».

Από τη μαζική πορεία κατοίκων, νεολαίας και εργατικών σωματείων στη Νέα Σμύρνη, 14 Μάρτη 2021. Φωτο Ε.Α.

Αυτή η Αντίσταση των εργαζομένων στην Αντεπανάσταση των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών, χαραχτηρίζει την ουσία της σημερινής ταξικής πάλης και αντικειμενικής πραγματικότητας.

Από τη μεριά των εργαζομένων, αλλά και όλης της ανθρωπότητας, η επίλυση της κρίσης του καπιταλισμού απαιτεί την ανατροπή του με τη σοσιαλιστική επανάσταση και την παγκόσμια πρόοδο στη σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία. 

Ο καπιταλισμός σπρώχνει την ανθρωπότητα στην καταστροφή!

Η εργατική τάξη και νεολαία πρέπει σήμερα να συγκροτήσουν την ενότητα των δυνάμεων τους σ’ ένα επαναστατικό κόμμα της Τέταρτης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού. – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s